Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? Тема 12

• 36 124
  • 811
  •   1
Отговори
# 135
Благодаря, аз квартира си имам. Simple Smile А отдаването под наем не е задължително. Който смята, че не му е изгодно, никой не го кара насила. Естествено, че всеки сам си решава какво да прави със собствеността си и всичко е въпрос на взаимна договорка.

Коментарът ми беше в отговор на твърдението, че отдаването под наем от частно лице (един наем е 200 - 300 - 500 - 1000 лв ) и отпускането на ипотечен кредит от банка (често над 100 000 лв) се подчиняват на едни и същи правила. Едни и същи ама само в твоята глава. Ако се считаш за равноправна с банкерите, то наистина нямам какво повече да кажа по темата.

И какво всъщност разбирате под "кандидат с доказани доходи"? Те идват на огледи, подготвени със служебна бележка от работодателя за последните 6 месеца ли? Сериозно питам. Защото на думи всеки може да говори каквото си иска. Да не говорим пък, че доходите на едно лице далеч не се ограничават до една заплата по трудов договор. Има ренти, бакшиши, стипендии, хонорари, фрийлансъри, джакпоти от тотото ако щете...
Че те банките не дават само ипотечни кредити. За една кредитна карта с никакъв лимит (2-3 хиляди лева) дори искат доходи. Това е просто стандартно положение.
И аз си имам наематели Simple Smile Но нищо не е вечно, нали Simple Smile И наемането не е задължително, а е по договорка, както и отдаването. Който иска да дава на честна дума, е свободен да го прави, аз казвам аз какво правя. Който не иска да наема при моите условия, е свободен да търси друг имот.  
Доходи "на светло" - трудов договор, служебна бележка или годишна данъчна декларация (за хонорари и фрилансъри, и рентиери). Бакшишите и тото-печалбите не ме интересуват, който разчита на тях, търси друг имот.
Проверката на документите за достверност си е моя отговорност и преценка, и си нося рисковете от нея. Ако работодателят изисква поверителност, наемателят търси съдействието му за изключение, ако не го получи, не получава имота.
И аз сериозно казвам - поживейте в Германия или Англия, и ще разберете как се прави.
Не може да наемеш моя имот без да ми докажеш, че можеш да си плащаш.
Точно в тази тема мен ме изкараха преди време, че не мога да си плащам,точно защото съм с под илядо и петстотин леа заплата.
Ще ми е интересно да прочета как да докажа можене.
Наемът трябва да е до 1/3 от дохода, а той се доказва с документи. Ако доходът ти е 1500 лева, не виждам как ще наемаш жилище с наем 1000 лева.

Последна редакция: пн, 29 окт 2018, 15:36 от Анонимен

# 136
Наемателите да си  казват заплатите!??  Това е обидно.

# 137
  • Варна
Уф, темата е за България. Нека не се сравняваме със западните държави, защото е несериозно. Няма база за сравнение нито в стандарта на живот, нито в системата.
Аз не бих си показала данъчната декларация на хазяина. Не че имам нещо за криене, просто все си мисля, че в отношенията наемател - наемодател следва да има някакво двустранно доверие и изискването на такива конфиденциални документи лично за мен е прекрачване на границата. И същевременно не е никаква гаранция за липса на проблеми. 

Наемателите да си  казват заплатите!??  Това е обидно.
Най-малкото е деликатно, дори понякога неуместно. Даже между приятели. Какво остава за непознати.
А тя иска не само да си казват заплатите, а и да ги доказват с документи. Grinning  Щото в банките така се правело. Grinning Grinning Grinning

# 138
Наемателите да си  казват заплатите!??  Това е обидно.
В Германия не само си ги казват, ами и показват - и никой не се обижда.
Не виждам нищо обидно в това - това е бизнес. И според теб наемодателят откъде ще знае дали наемателят не е без доходи, ама му се живее самостоятелно в хубав имот на хубаво място?
Уф, темата е за България. Нека не се сравняваме със западните държави, защото е несериозно. Няма база за сравнение нито в стандарта на живот, нито в системата.
Аз не бих си показала данъчната декларация на хазяина. Не че имам нещо за криене, просто все си мисля, че в отношенията наемател - наемодател следва да има някакво двустранно доверие и изискването на такива конфиденциални документи лично за мен е прекрачване на границата. И същевременно не е никаква гаранция за липса на проблеми.
Да, и защото в България сме различни, затова през пост реват наемодатели, завлечени от наемателите си. Еми щом са съгласни на това....
Ок, пак казвам, твое право си е. За мен по-добре да стои празно, отколкото да не знам откъде моят наемател ще си плаща наема.  Не виждам нищо обидно в това. Който се обижда, да върви другаде да наема имот.

Последна редакция: пн, 29 окт 2018, 15:51 от Анонимен

# 139
Интересно. При отдаване на имот под наем, наемодателят предоставя за справка нотариалния си акт, за да докаже, че е собственик на отдавания имот. Това също е обидно. Не е ли?

# 140
Интересно. При отдаване на имот под наем, наемодателят предоставя за справка нотариалния си акт, за да докаже, че е собственик на отдавания имот. Това също е обидно. Не е ли?
Да бе, не ми вярват на честната дума, че съм собственик, наистина е обидно Simple Smile

# 141
Малко нереални неща се говорят последните постове. Наемодател съм, нито са ми искали нотариалния акт, нито аз ще им искам справка за доход. И не мисля, че подобна справка е честа практика в нашата действителност. Има си договор, има си клаузи. И да, доходите от трудов договор често са конфиденциални.

# 142
Малко нереални неща се говорят последните постове. Наемодател съм, нито са ми искали нотариалния акт, нито аз ще им искам справка за доход. И не мисля, че подобна справка е честа практика в нашата действителност. Има си договор, има си клаузи. И да, доходите от трудов договор често са конфиденциални.

Нищо нереално. Точно показването на НА е стандартна клауза в повечето договори, включително и в моите.
Иначе може някой, fly by night, който няма нищо общо със собствеността на апартамента, да прибере от всеки кандидат по един наем и депозит и да се изпари. Случвало се е неведнъж, ако следите новините.

Последна редакция: пн, 29 окт 2018, 16:10 от :::

# 143
А на мен са ми искали и съм го показвала, и личната карта също, наемателят изрично поиска, защото са се опитали да ги измамят така с чужд имот.

Нищо нереално. Точно показването на НА е стандартна клауза в повечето договори, включително и в моите.
Иначе може някой, fly by night, който няма нищо общо със собствеността на апартамента да прибере от всеки кандидат по един наем и депозит и да се изпари. Случвало се е неведнъж, ако следите новините.
Точно.
Ами работодателят ще съдейства, става въпрос за жилището на служителя, не е като да си размахва заплатата на мегдана.

# 144
Имах предвид справката за доход. Даже ако става въпрос за луксозно жилище с висок наем, ще ми е интересно как някой мениджър ще ви размахва справка за доход. Ама вие си вярвайте Simple Smile хубави практики са тези в Германия, спор няма.
Личната карта е съвсем друго нещо и е задължителна.

# 145
Имах предвид справката за доход. Даже ако става въпрос за луксозно жилище с висок наем, ще ми е интересно как някой мениджър ще ви размахва справка за доход. Ама вие си вярвайте Simple Smile хубави практики са тези в Германия, спор няма.
Личната карта е съвсем друго нещо и е задължителна.
Ха-ха - не само си вярвам, ами и го правя. А който иска да дава на честна дума, е свободен да го прави.
Е, аз си давам нотариалния акт, тоест, моята част от сделката, а той няма да даде дохода си - тоест неговата част от сделката - така ли? Интересна логика.
Не мисля, че има значение какъв е, има значение колко пари изкарва и иска ли да вземе моя имот или не. Търсене и предлагане му викат.

# 146
  • Варна

Нотариален акт са представяли само последните ми хазяи, тъй като сделката се осъществи чрез агенция. Аз самата никога не съм искала да виждам такива документи. Макар че реално това е единственият начин за доказване на собственост, а доходите на човек могат да са най-различни, понякога - недоказуеми. Аз от бакшиши си докарвам още една заплата на месец, но това не означава, че разчитам на тях. И без тях, пак биха ми стигнали парите за живот на квартира. Ами ако наемателят е студент и техните го издържат? Ще проверявате доходите на родителите ли? Които реално няма да обитават апартамента ви и евентуални щети от детето им не биха имали никаква връзка с доходите им.

# 147

Нотариален акт са представяли само последните ми хазяи, тъй като сделката се осъществи чрез агенция. Аз самата никога не съм искала да виждам такива документи. Макар че реално това е единственият начин за доказване на собственост, а доходите на човек могат да са най-различни, понякога - недоказуеми. Аз от бакшиши си докарвам още една заплата на месец, но това не означава, че разчитам на тях. И без тях, пак биха ми стигнали парите за живот на квартира. Ами ако наемателят е студент и техните го издържат? Ще проверявате доходите на родителите ли? Които реално няма да обитават апартамента ви и евентуални щети от детето им не биха имали никаква връзка с доходите им.
Ами естествено, че ще проверявам родителите, те са гарант на детето си. Те ще му плащат наема и щетите, значи, те доказват доходи. Какво значение има кой ще го обитава в случая - те наемат за детето си и те отговарят за плащанията.
Аз говоря за себе си и как аз отдавам, всеки е свободен да отдава, както намери за добре. Който има недоказуеми доходи, си търси имот, където наемодателят не иска да му доказват нищо. 

# 148
Наемът трябва да е до 1/3 от дохода, а той се доказва с документи. Ако доходът ти е 1500 лева, не виждам как ще наемаш жилище с наем 1000 лева.

Заплатата ми е 950, осигуровки на 600. Наемът ми е 300 и драпах за жилище за 400.
Освен това последните 5 месеца за наем реално съм давала 450, тъй като взех заем, за да платя депозита, и вноската беше 150/месец.
По твоята логика аз не мога да наема дори стая в Перник, освен ако не уредя среща, на която шефът ми да донесе документи на фирмата и каже на кандидат-хазайна, че ми дава тази заплата.

# 149

Заплатата ми е ... осигуровкина .... Наемът ми е 300 и драпах за жилище за 400.
Освен това последните 5 месеца за наем реално съм давала 450, тъй като взех заем, за да платя депозита, и вноската беше 150/месец.
Еми ти си ок като доход  за наем 300, за 400 наистина е малък доходът ти, евентуално ако имаш история с този наемодател, може, иначе наистина ще е рисково за наемодателя. А че за няколко месеца си оцеляла на 450 не значи, че ще оцелееш и за година или повече.  
Моята логика е за моите имоти - за стая в Перник ще питаш собственика на тази стая какво иска от теб и от шефа ти  Simple Smile
Изтрих числата от цитата.

Последна редакция: пн, 29 окт 2018, 16:53 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт