Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? Тема 12

• 36 108
  • 811
  •   1
Отговори
# 180
Аз казах по-рано нека не се сравняваме със западните страни, защото е несериозно. Шефката на майка ми в Берн е наела жилище за 1500 франка и само защото се е оказало, че фурната е мръсна, жената е направила рекламация и са й приспаднали 200 франка. А аз тук съм си търкала печки раховец по 2 седмици, съсипвала съм си маникюра - за моя сметка. Пазарите в двете държави просто са несравними.

Несериозно е ти да ми обясняваш на мен за западните страни, чула недочула по думите на шуринайката на майката, след като аз лично съм наемала там. Пазарите са различни и по-добре от теб знам разликите, но задължението да си плащаш наема е едно и също, както и усилията на наемодателя да се подсигури. Естествено, че ако предлагането превишава търсенето, наемодателите нямат много лостове да се защитят, но в София не е така и е време наемодателите да се осъзнаят, че е в техен интерес да не вярват на приказки и че няма нищо срамно или обидно да искат потвърждение за доходите така, както самите те показват документ за собственост, както и състоянието на жилището - то нали също се вижда при наемане и ако има претенции наемателят, може да го откаже. Както и наемодателят да откаже на наемател, който не иска да покаже и докаже платежоспосбност.
От там нататък всеки си прави сметката за себе си. Аз моята съм я направила.

# 181
  • София
Ако нашият хазяин види данъчната декларация на мъжа ми, сън няма да го хване докато не ни вдигне наема двойно  Joy Joy Joy Ужасен цънцар е!
Забрави как миналите наематели са го докарали до отчаяние (лично ми се е жалил, да не се чудите от къде знам) и сега понеже намери едни съвестни хора, реши да ни извади душата  Tired

# 182
Забелязала съм, че има такива наемодатели - свиди им се да дадат каквато и да е част от наема, обратно в жилището. Предполагам, че са хора без други доходи. И сигурно са по-добре така без да се вживяват и само да вдигат наема. Но аз не го разбирам. В една квартира бяха налепили така плочки върху мозайката след спешен ремонт, че по-добре да не бяха пипали мозайката избощо.

# 183
Има доста хора, които не могат да си правят сметката най-малкото. Та това показване на фиш или договор за работа или служебна бележка, освен да докаже наличието на накакъв достатъчен доход за наемане на жилище позволява на наемодателя да прецени дали наистина има как да му се плаща... Нищо нахално не виждам във въпроса как ще се плаща наема и колко е дохода! И преди съм писала. Предоставя Ви се едно имущество движимо и недвижимо на стойност 300 000 лева и Вие няма да ми кажете какви сте и ще настоявате, че съм нахална да науча как си вадите хляба и имате ли пари, защото чисто и просто аз имам свои деца за хранене и не искам да изхранвам други хора или да лишавам своите деца след погроми в жилището и неплатени сметки от безотговорни и нагли хора?!
*Квалификацията не се отнася конкретно към възмущаващите се от искането за подобна информация, да не се почустват засегнати!

Преди 2 седмици каката едвам нае апартамент в Италия, където се премести. Нямаше още фиш и с договор и допълнителните споразумения за бонуси се моли да ѝ отдадат апартамента, който хареса. След дълго умуване се съгласиха, въпреки че договорът ѝ е безсрочен, а дохода висок. Избраха я понеже е сама, апартаментът е голям и няма да го амортизира като другите кандидати дето ходили преди това. Имало хора с малки деца и двойка с доход 1500 евро, дето хазяинът преценил, че няма да се справи с наем, сметки, поддръжка на автомобила дето имали, режийни и т.н... Взеха ѝ и три наема накуп.

Последна редакция: вт, 30 окт 2018, 10:52 от drago_2008

# 184
Да се чудиш, при тия ниски лихви, докога ще царуват хазаите.
Докато има студенти.

# 185
Докато има студенти.
Що ли пък да не се набълбукат всички с кредити за 30 години на високите цени сега и ниските лихви, какво по-хубаво от това? После и лихвите ще вдигнат, няма страшно.

# 186
  • София
Докато има студенти.
Що ли пък да не се набълбукат всички с кредити за 30 години на високите цени сега и ниските лихви, какво по-хубаво от това? После и лихвите ще вдигнат, няма страшно.
100 пъти по- добре е заем от наем... от опит го казвам .... дългогодишен опит като наемател
хайде да си на 20 години и да не знаеш какво и що нататък и да нямаш стабилна работа разбирам, ама на 30сет и нагоре с деца да живееш под наем, това не разбирам.... по- добре заем като нямаш кеш

# 187
Има доста хора, които не могат да си правят сметката най-малкото. Та това показване на фиш или договор за раборта или служебна бележка, освен да докаже наличието на накакъв достатъчен доход за наемане на жилище позволява на наемодателя да прецени дали наистина има как да му се плаща... Нищо нахално не виждам във въпроса как ще се плаща наема и колко е дохода! И преди съм писала. Предоставя Ви се едно имущество движимо и недвижимо на стойност 300 000 лева и Вие няма да ми кажете какви сте и ще настоявате, че съм нахална да науча как си вадите хляба и имате ли пари, защото чисто и просто аз имам свои деца за хранене и не искам да изхранвам други хора или да лишавам своите деца след погроми в жилището и неплатени сметки от безотговорни и нагли хора.

Преди 2 седмици каката едвам нае апартамент в Италия, където се премести. Нямаше още фиш и с договор и допълнителните споразумения за бонуси се моли да ѝ отдадат апартамента, който хареса. След дълго умуване се съгласиха, въпреки че договорът ѝ е безсрочен, а дохода висок. Избраха я понеже е сама, апартаментът е голям и няма да го амортизира като другите кандидати дето ходили преди това. Имало хора с малки деца и двойка с доход 1500 евро, дето хазяинът преценил, че няма да се справи с наем, сметки, поддръжка на автомобила дето имали, режийни и т.н... Взех ѝ и три наема накуп.
Абсолютно споделям това мнение. Снощи направо седях и не можех да повярвам, че може нормални средно-интелигентни хора да ми обясняват, че е нормално и редно да им дам на разположение свое имущество за стотици хиляди лева и те да ми отказват да ми покажат доказателство, че изобщо имат откъде да покриват наема! Защото видите ли, било тайна. И да ми обясняват, че тази тайна на банката ще я кажат, ама аз не съм банка, нищо, че имам и им давам на разположение имот за стотици хиляди.  Ами като е тайна, да ви даде своето имущество някой друг. Ако се намери такъв.
Проблемът е и в наемодателите, които масово са неопитни и не знаят как да процедират, за да си защитят интереса. Но постепенно ще се научат, по трудния начин.

# 188
  • София
Рорреа, не ги бъркай двата щата! Все още съществува нещо, наречено банкова тайна. Теб никой не може да те задължи да не разгласяваш доходите на наемателите си. Приемам, че си коректна и няма да го направиш. Обаче, ако някой е подписал договор за конфеденциалност и ти каже заплатата си и ти я разгласиш, той по никакъв начин не може да ти търси отговорност - нито наказателна, нито административна.
И така да се плюят само наемателите или само наемодателите е преливане от пусто в празно. Ние сме един народ, живеем в една държава, с една култура, която на средно ниво е НИСКА! Некоректност се наблюдава и в двете страни. Въпрос на късмет е с кого ще имаш работа. Проблемът е, че някои хора хич не си оценяват късмета  Crossing Arms

# 189
Ние сме един народ, живеем в една държава, с една култура, която на средно ниво е НИСКА!
Амин!

# 190
Рорреа, не ги бъркай двата щата! Все още съществува нещо, наречено банкова тайна. Теб никой не може да те задължи да не разгласяваш доходите на наемателите си. Приемам, че си коректна и няма да го направиш. Обаче, ако някой е подписал договор за конфеденциалност и ти каже заплатата си и ти я разгласиш, той по никакъв начин не може да ти търси отговорност - нито наказателна, нито административна.
И така да се плюят само наемателите или само наемодателите е преливане от пусто в празно. Ние сме един народ, живеем в една държава, с една култура, която на средно ниво е НИСКА! Некоректност се наблюдава и в двете страни. Въпрос на късмет е с кого ще имаш работа. Проблемът е, че някои хора хич не си оценяват късмета  Crossing Arms

Ха-ха - вярвай си ти на банковата тайна. На мен банката ми беше продала координатите на разни финансови посредници да ме зарибяват по телефона за взаимни фондове и покупка на акции. Счупват ми телефона, накрая им се разкрещях.  Ходи го доказвай и я съди за разгласяване на банковата тайна.
Колкото до договора за конфиденциалност, подествам - работодателят ще съдейства, ако не съдейства, просто служителят му ще стои на улицата, докато не намери наемодателл да не иска такава информация. Просто и ясно.  
Ами крайно време е, значи, да работим за повишаване на тази обща култура. А не да се примиряваме с нея. Но не приемам да е нормално аз да си показвам документите като наемодател, също и имота, а другата страна да не иска да показва. Щом не иска, не получава.

# 191
  • София
Банкова тайна в България няма на практика, поне от моя личен опит.

# 192
  • Варна
Poppea, мисля, че за всички стана ясно какво е твоето мнение. А на теб стана ли ти ясно, че има хора, които са с различно такова? Няма как, и не е нужно всички да сме с едни и същи убеждения. Аз разбирам, че ти разсъждаваш по този начин, разбирам и защо го правиш, без самата аз да се съгласявам с него. Опитай и ти.

В тази все още слабо регулирана сфера на наемане на имоти няма правилно и грешно. Всеки е свободен да действа както прецени. И когато от двете страни на нещата се срещнат души с еднакви разбирания, сделките се случват.

бяхте споделили, че ползвате климатик,
на който не му е правена основна профилактика (цялостно разглобяване).
Мисля, че и от там имате неефективност.
Каква марка и модел е климатика, и каква квадратура отоплявате?
Колко Ви сметката за ток без да ползвате климатик?

Лятото е 25 лв сметката за ток. (никога не изключвам бойлера) Климатикът е Мидеа MS9A-12HRN1 - куча марка и доста стар, а дневната е 19,29 кв.м. Височината в средата е нормална - 2.50, има два скоса, които я намалят до 1.85. Това от една страна намаля кубатурата, но от друга - не съм сигурна до колко таванът е добре изолиран, така че май все тая. Южно изложение, големи прозорци, през които напича, като има слънце.
Казах на хазяина, че искам профилактика. Всъщност му дадох списък с 4 неща, които искам да се направят и му казах той да прецени каква част от разходите да поема аз и каква - той. Още чакам отговорът му, понеже трябвало да се консултира с брат му, който е съсобственик.
-профилактика на климатика
-смесителят в банята сълзи
-да се замаже една малка пукнатина от външната страна на къщата (влиза влага в стената и избива конденз вътре)
-вътрешната входна врата е изметната и за смяна, от там влиза студено

# 193
Poppea, мисля, че за всички стана ясно какво е твоето мнение. А на теб стана ли ти ясно, че има хора, които са с различно такова? Няма как, и не е нужно всички да сме с едни и същи убеждения. Аз разбирам, че ти разсъждаваш по този начин, разбирам и защо го правиш, без самата аз да се съгласявам с него. Опитай и ти.

В тази все още слабо регулирана сфера на наемане на имоти няма правилно и грешно. Всеки е свободен да действа както прецени. И когато от двете страни на нещата се срещнат души с еднакви разбирания, сделките се случват.

Същото важи и за теб, нали Simple Smile Разбира се, че е така.
Аз пиша, за да четат наемодателите, не наемателите - за вас  е ясно, че няма да искате да показвате, ако може да минете без това. Да не сте луди да се прецаквате сами Wink Естествено че има правилно и грешно - за мен - за теб може да няма, но за мен има, защото аз си залагам имущество за стотици хиляди, а ти залагаш в най-лошия (за теб) случай няколко стотин лева за депозит и предплата. Не виждам да сме равностойни в залога, затова и няма как да сме на едно менние Wink .
Пиша за наемодателите  да четат и да мислят, преди да си дават имот за стотици хиляди срещу приятни приказки, за да си намалят шансовете да плачат после. И да не си мислят, че нямат тези права, защото ги имат, при положение, че има достаътъчно търсене на имоти под наем в София. Пък всеки си решава какви рискове поема и защо.

# 194
наемателите - за вас  е ясно, че няма да искате да показвате, ако може да минете без това. Да не сте луди да се прецаквате сами Wink
Това не го разбрах.

Общи условия

Активация на акаунт