Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? Тема 12

• 35 386
  • 811
  •   1
Отговори
# 465
Ако е празно, да. Иначе може да си го ползваш ти  - в случай, че ти е удобно.
Май не съм срещала да се дава квартира + мазе, но не съм се и интересувала по въпроса всъщност.
Еми и аз съм дала ключове за мазето. То си има там маса , скрин с 5 чекмеджета големи и стелаж метален, почистено и всичко е празно и свободно да си приберат нещо. Само в един голям кашон в ъгъла от бойлер съм наслагала мои си неща (препарати, четки, бурканчета с гипс, цимент) Малко е жилището и да им е удобно на хората. Нямам мои вещи да се пазят долу. Масата има и чекмедженце за нещо да си сложат или надедят на нея. Минава се през 2 метални врати и е сигурно и поддържано , като общи части на входа, мисля че е удобно.
Няма да правя остъкляването на терасата, отказаха ме. Дадоха ми оферта 2 250 лв за изграждане, дограма и замазка. Купих простор и сушилник за там, но..няма сега да го правя. То не съм и обещавала, просто за себе си имах желание и да е по-привлекателно жилището, ама съвсем увехнах след новите мебели, врата и изобщо ...все нещо слагам и накрая пак не е както трябва.
Много се притеснявам , ако ми иска да се регистрира какво да правя , а подозирам че така ще стане.

# 466
Преди малко мина първият оглед. Девойката изглеждаше много ентусиазирана още от снимките, на място пожелаха веднага да капарират, направо си изглеждаха щастливи, че са попаднали на такова жилище, че и без брокер. Преговорих условията, дори не направиха опит да се пазарят за каквото и да било. От друга страна и на мен ми направиха хубаво впечатление, в излъчването и на двамата нямаше нищо арогантно и реших, че не ми се занимава с върволици от хора. Та така. Капарото - дадено, договор ще подпишем уикенда. Младежите коментираха, че за тая цена брокерите само в дупки са ги водели или са ги зарибявали с хубави апартаменти на ниски цени, а реалността била друга.

# 467

Много се притеснявам , ако ми иска да се регистрира какво да правя , а подозирам че така ще стане.
Понеже си карък, с най добри чувства, откажи регистрация. Ще направиш инфарткт покрай това жилище.

# 468

Понеже си карък, с най добри чувства, откажи регистрация. Ще направиш инфарткт покрай това жилище.
Фанфанито, ако студиото/апартаментът ти се водят ателие, това е чудесен повод да откажеш регистрация - противозаконно е.

# 469
Лъки, права си. Ми ще откажа, ама...хич не ме бива, влизам в многословие и така се оплитам... досега не са ми искали регистрация. Само едни, но като казах , че не може и споделиха , че досега всички са им отказвали, но те пък нямаха кола. Този дали заради колата може да настоява не ми е ясно. Не разбирам и настоящ и постоянен адрес къде е разликата. Постоянния го знам, ама настоящия отразява ли им се по лични карти и паспорт международен. Бе не го разбирам. Настоящия що се натискат толкова, не би трябвало да се отразява никъде... смешна съм, ама не ми е ясно. На този за колата дали би му трябвало, не сме синя зона, като при Айша, там хайде има нужда , ама при мен ...не знам. Ако настоява , че съм длъжна , защото живее там , какво ще се оправям ... той за пръв път ще е под наем, ако истината казва. Идва от друг град, мести се човека, засега ми се вижда читав, ама... аз съм си Тома неверни вече

Не е ателие, жилище си е, боксониера-еднопространствено 33 кв.м плюс мазе давам към него (за мазето не искам пари, просто да им е удобно).

# 470
Ми тогава действаш на май все по-утвърждаващата се моя идея да го регистрираш срещу допълнителен депозит специално за целта, който ще върнеш веднага щом той представи документ, че се е регистрирал на друго място след като напусне.

# 471
Да де, ама никой няма да го регистрира , а и наема не е висок толкова и ще ги преглътне парите. Пък може и да не иска да даде пари, защото щом живее там по закон  не знам длъжна ли съм. Не съм имала проблеми с това досега, ама...сега не знам, очаквам нови емоции.

# 472
Лъки, права си. Ми ще откажа, ама...хич не ме бива, влизам в многословие и така се оплитам... досега не са ми искали регистрация
Отказваш настоящ адрес, повтаряй им, щом си многословна, така съм решила, не мога да ви регистрирам, ако желаете, ако не, не....и бля, бля, отказваш.

# 473
  • София
Като живея в ателие, нямам ли право да паркирам като собственик?! Нямам кола още.. Разбрах година след купуването, че има условности по принцип, но за кола!

# 474
  • Бургас
Разликата между настоящ и постоянен адрес е, че единият ти е вписан в ЛК (постоянен), а другият не. Настоящият може да бъде за кореспонденция, за гласуване и пр.

Няма пречка да се живее в ателие. Не знам защо твърдите, че е незаконно. В Община Бургас обявяваш ателието като помещение за жилищни нужди съвсем легално. Ползваш всички привилегии - отстъпки от данъка при основно жилище, ток за битови нужди, синя зона и пр. Десетки апартаменти от строителството около 95-2000 в центъра се водят ателиета. Няма никакви проблеми с тях. Знам го, защото специално се интересувах.

# 475
Като живея в ателие, нямам ли право да паркирам като собственик?! Нямам кола още.. Разбрах година след купуването, че има условности по принцип, но за кола!

За кола не знам. Като има място пред блока, можеш да спираш на общо основание.

Нямаш право на адресна регистрация в ателието. Да допълня: в София не може ателие да бъде регистрирано като основно жилище, за да се плаща по-нисък данък имоти.

# 476
  • Бургас
Недей да заблуждаваш хората.
Ето четете тук например разясненията на Столична община (район Триадица) за адресната регистрация в ателие:

http://triaditza.org/2886-2/

# 477
  • София
Фанфани, ако нямате синя или зелена зона - трай си за регистрацията.
Томладежа засега няма и нужда - нито за детска градина, нито за у-ще иначе.
Настоящия адрес се отразява в личната карта и шоф. книжка.
В международния паспорт няма графа за адрес.

# 478
Айша, ами точно това ме притеснява, че ще иска за шофьорската книжка. Хич не ми се разправя , ще откажа разбира се, ама...
За личен лекар не вярвам да има проблем, ако иска да си го смени. Да си намери хора познати и да си го регистрират на техен адрес, ама ...то това вече не знам как го мислят. Щом трябва наше съгласие да се запише, трябва и ние да искаме да ги отписват щом сме собственици. Но пък те трябва да са някъде..еми на постоянния си адрес ще си останат, щом друг не им дава настоящ. Аз си имам един адрес постоянен и настоящ, те също така може и да си се върнат , където са живели на постоянния адрес, защо трябва да ходят да устостоверяват, щом аз собственика знам, че не живее вече в моето жилище.
Много некоректно са го направили , като закон или там каквото е. Трябва собственика да си ги записва и отписва , без значение на тях как им е удобно, щом искат прозрачност.

# 479
Има ли разлика между ателие и студио? Аз съвсем безпроблемно регистрирах студио като основно жилище.

Общи условия

Активация на акаунт