Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? Тема 12

• 34 732
  • 811
  •   1
Отговори
# 765
  • София
е, то да не са само 60 хилките, и сделката и изриването , и обзавеждането, и разправията- няколко месеца поне , мираж са тези 800 стотака  , пък и сметката ще е друга накрая...

# 766
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Ама аз не съм казала, че ще го продават за толкова Simple Smile Хората изобщо не мислят да го продават. И написах, че тристайните в района са от порядъка на 70-90 хиляди Simple Smile
Едно е да се купи апартамент за тотален ремонт, които ще ремонтираш, за да ЖИВЕЕШ в него, а друго е да се купи същият, за да го даваш под НАЕМ. Няма какво да се лъжем - едни настилки, уреди, обзавеждане за такъв под наем, съвсем, съвсем други за такъв за живеене Simple Smile Не е редно, но си е така.
Ние не искаме да затваряме пари за жилище - предпочитаме да пътуваме и да ги затваряме в спомени и преживявания и за това сме под наем Simple Smile Но, ако решим да купуваме нещо, и то за тотален ремонт, където и да е в София ..., ако е подобно на ап. в които сме сега наистина няма да се навия да дам повече от 60-65 хиляди макс, защото знам колко работа му е нужна и колко средства, за да се направи с материалите, които харесваме ... 30-40 хиляди лв. са за ремонт за под наем, а за да го направя както аз бих искала ще е умножено по 2, та и по 3 Simple Smile

Последна редакция: сб, 24 ное 2018, 21:04 от Почти безобидн@

# 767
Понеже близки търсят в момента нещо, различно от панел - всичко е над 100 000 евро. И то не в южните квартали. Затова ви казвам, че тия 60 000 не са реални, било то и за панел. Просто като тръгне да търси човек и вижда. Цените са жестоки в момента. В надежда са такива цените, каквито споменавате вие.

# 768
Цените са такива, ок, а купуват ли се тези жилища, кой ги купува, с каква цел и успява ли да ги изплаща? Това са почти 200 хиляди лева за един прост апартамент в квартал. Без да се смятат всички разходи по сделката и най-важното без да се смята после ремонтът и кога точно това жилище ще може да се използва.
На мен поне ми се струва, че чак толкоз много супервисоко платени специалисти в София няма.
Цената не е само това, което се иска по обявите, а и това, което се плаща всъщност.

# 769
Купуват се, главно за собствено живеене. Да дадеш 100 хиляди евро за старо строителстево, още 20 за ремонт и да взимаш 700 лева наем не е особено изгодно, при положение,че в Студентски ще вземеш три боксониери и съответно 1500 лева наем, а и поне е ново. За момента само Младост и още 2-3 квартала си заслужават са купиш с цел отдаване под наем, в другите цените са брутални. Съответно наемодателите, които са се сдобили по-рано при по-добри условия с имот, използват това и също вдигат наема. Само че не си правят сметката,че неремонтирани и необзаведени жилища се отдават трудно под наем на висок наем.

Последна редакция: сб, 24 ное 2018, 23:43 от Анонимен

# 770
То и за живеене не ми се вижда изгодно. За собствено жилище хора с деца и добър стандарт (разбирай почивки, пътувания, заведения, техники и всичко движимо и пр.) трудно ще си го позволят. Много пари са това, отделно и ремонтът зацикля някъде, защото излишните пари са свършили.
Отделно и това, че хората си купуват и после не могат 2-3 години да влязат в жилището, защото го ремонтират.
Затова се търсят и нови жилища да се вземат на ш/з, поне знаеш, че го почваш наистина от нулата. Оттам и бумът на строителството, оттам и бумът на цените на някакви блатясали ниви оттатък околовръстното, та да се строи още. Покрай тях скачат цените и на старите дупки на баба, щото като се помине бабата, да не се минат децата и внуците й.
С две думи, не съм много убедена, че тези иначе скъпи жилища, дето плащаш 200 хил.лева само да заключиш отвътре, се харчат особено. Продават се 20 апартамента, ама като кажеш - толкова е казал пазарът, че струват - нещо ми се губи оная част на статистиката, която казва колко от тези жилища реално са купени на тази цена.

# 771
Оф, точно младостите гледах днес . Продажби и наеми. 1-стайните се дават за 40-50000 при продажба, и под наем 450-500.

Та дилемата ми е:
Такъв в София, или 100 квадрата топ топ център в прованса. Там потенциалният наем е 450-900 лв, но иска 40-50 000 лв ремонт. И ще е чудо да се намери наемател за 900. По-вероятно към 600, ако вътре е идеален.
Какво ще ме посъветвате... много се чудя

# 772
Румка, ти така и така даваш вече в София, направи една верига))
Сериозно обаче предлагам в София да вземеш едностаен. По-бързо се дава, по-малко консумативи, по-бързо го оправяш. В провинцията е добре по-голям, но и разходите са повече , като ремонт и обзавеждане. Да не говорим, че може и повече време да е празен. В София малките бързо се наемат, няма да имаш празни месеци, ако случиш и на хора, няма да имаш никакви грижи. А цените за продажба според мен ще растат, докато в провинцията не се знае. Та няма да загубиш и от покупката, ще си държи поне цената.

# 773
Знам, че 200 000 са много пари и аз мисля, че това е ненормален пазар. Но се продават. Всичко качествено заминава, защото има хора, които търсят. Докога - само времето ще покаже. Просто парите се обезценяват.

# 774
Оф, точно младостите гледах днес . Продажби и наеми. 1-стайните се дават за 40-50000 при продажба, и под наем 450-500.

Та дилемата ми е:
Такъв в София, или 100 квадрата топ топ център в прованса. Там потенциалният наем е 450-900 лв, но иска 40-50 000 лв ремонт. И ще е чудо да се намери наемател за 900. По-вероятно към 600, ако вътре е идеален.
Какво ще ме посъветвате... много се чудя
София естествено. Малък бързо се отдава, ремонтира. Ликвиден, ако ти потрябват парите, пускаш го за продажба и е заминал. В прованаса, и наематели трудно ще се намерят (платежоспособни). И продажба е би била толкова бърза.

# 775
По-малък апартамент в София ще се дава по-лесно под наем, а и си запазва цената.
За мен размисъл може да има само за споменатото по-горе - дали да е в хубав квартал (където съотношението цена-наем е по-слабо изгодно, но можеш да продадеш по всяко време) или в по-краен квартал, където инвестицията се избива по-бързо.

# 776
EmmaT, в Младост според мен,не защото е краен квартал, а защото там има реални плюсове - бърз транспорт и близост до работните места на хората. Там можеш да продадеш по всяко време.
А за наемите-според мен те до някъде се задържат от това,че сключените преди 3-4-5 години договори си стоят на старите цени или са с минимално увеличение.
Ако всички наемодатели поискат наеми, съобразени със сегашните продажни цени, просто наемния пазар ще се срине, защото всеки ще предпочете да си купи, нали както наемодателят си прави сметка “искам да се избие за 15 години”, същата сметка и наемателят ще я прави. Хората стоят под наем, защото харесват квартала, наемът ги устройва и им е по-изгодно, отколкото да теглят гигантски кредит. Но в случая с Младост специално ме притеснява, че на пазара има предимно панели, а не съм сигурна,че работещите наблизо, имайки предвид високите заплати, биха живели под наем в панел, макар и новоремонтиран.

# 777
Младост не го броя за краен квартал, само като погледна антропологията на обитателите и рязко го отличавам от крайните квартали.
Съответно поне на мен не ми излиза сметката за инвестиция там.

# 778
Наемателите не държат толкова на тухла, епк, панел. За тях е важно да е удобен транспорта, да е чистичко и има необходимите мебели и уреди. Все пак няма да го купуват, а да живеят там. Също и консумативите за жилището са от значение. Гарсониера в Младост , която и да е част си е супер за даване под наем , дори панелка. Мое мнение разбира се, но ако трябва да купувам и избирам , щях да взема в Младост гарсониера, вместо по-голям и тухлен в провинцията.(за под наем да го давам)

# 779
Понеже живея в Младост, имам наблюдение какво се случва тук. Има интерес към нови жилища, тъй като броят на работните места расте. В Бизнеспарка се построи нова административна сграда,   IBM   и други фирми местят офисите си тук. Зад околовръстното също се строят офис и жилищни сгради, но тези апартаменти поне за момента няма да могат да поемат всички работещи или не по начина, по който един квартал с детски ясли, градини, училища и транспортни връзки би го направил. Няма как да сте забравили историите покрай Иванчева и забавените разрешителни за строеж. След арестуването й знам за поне два строежа - единият в Младост-3 до парка, апартаментите там биваха изкупувани на зелено, другият е в Младост-4, засега само се подготвя площадката, мисля, че и реалната продажба е започнала, а стартът на строежа ще е през пролетта.
А за търсенето: съжалявам, че не снимах тълпата пред съседния блок, която се оказа не опашка за евтини банани, а хора, чакащи за оглед за двустаен апартамент за 700 лв.

Общи условия

Активация на акаунт