Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? Тема 12

• 36 042
  • 811
  •   1
Отговори
# 390
Нямаме домоуправител. А дори да проимаме, ще бъде моята хазайка или брат й.

# 391
Нямаме домоуправител. А дори да проимаме, ще бъде моята хазайка или брат й.
Как така нямате домоуправител, по закон трябва да има, както и домова книга и т.н.

# 392
Как така нямате домоуправител, по закон трябва да има, както и домова книга и т.н.
Така, няма Simple Smile
Сградата е с акт 16 от март, ако не се бъркам. Обитавана е поне година преди това. На таблото долу на входа има бележка, че днес хазайката и брат й канят собствениците във връзка точно с този закон Simple Smile Чакам я тези дни да ми каже таксата за входа и да си поискам чип за асансьора.
Тук нищо не е както трябва, не разбрахте ли Simple Smile Поетапно се влиза в релси.

# 393
  • Варна
Предполагам, че само заради изгодния наем седиш там. То досега едно нещо не прочетох нормално за това място. Grinning

# 394
  • София
Освен изгодния наем е хубаво, че е сама.
Ако е в двустаен с обща кухня - все ще има цупене за чинии в мивката, пипане в хладилника.
Най-добре е всеки да си е  отделно.
Ще се оправи банята и ще се забравят проблемите.

# 395
  • Варна
За мен банята й е най-малкият проблем. Изперкалата хазяйка аз лично не бих я търпяла и бих потърсила нещо друго - също самостоятелно и с нисък наем. Ама като казвам самостоятелно нямам предвид раздробен апартамент с няколко входа или заключваща се стая с наблъскани вътре кухненски уреди и отделен електромер, а нормална и напълно самостоятелна боксониера. Бих направила компромис със стари мебели или по-краен квартал, но по-уютни условия.

п.п. Забелязвам една тенденция, че например два еднакви двустайни апартамента в еднакво състояние и с еднакво обзавеждане последните години вече се предлагат на сходни наеми, независимо в кой квартал са. Преди разликата можеше да е двойна, но вече е до 50 - 100 лв максимум. Не знам дали е така и по другите градове.

# 396
п.п. Забелязвам една тенденция, че например два еднакви двустайни апартамента в еднакво състояние и с еднакво обзавеждане последните години вече се предлагат на сходни наеми, независимо в кой квартал са. Преди разликата можеше да е двойна, но вече е до 50 - 100 лв максимум. Не знам дали е така и по другите градове.
В София виждам нещо такова. Гарсониера (сори, ама стая и помещение с кухня не е двустаен) са ок. 6-700 лв, като понякога към кварталите може да е дори малко по-скъпо. Това е масовата обява и тя не ставя за съквартиранти - или сте съкилийници, или единият спи до фурната, оптималният вариант е да сте гаджета.
Жилище с 2 спални и холокухня или спалня, хол (който се ползва за стая) и кухня са 7-800 лв и едната стая излиза 350 лв,т.е. по-скъпа от моята стая, а цялото жилище е съвсем малко по-скъпо от гарсониера?
Пр. Румка дава нейния пипнат за 800лв (той е и с 3 спални) , а пипната гарсониера в същия квартал е 600. Недотам пипната (пр.последно ремонтирана преди 4-5 год) е 500. Изобщо гарсониера под тези пари, която да минава само с яко чистене, не виждам да се предлага. А ако трябва да заделя и 200+ кинта месечно за мои мебели и уреди, какъв ми е смисълът от дори недотам ниския наем?
Не знам какво се има предвид под 'това е пазарът'. Това не може да е пазар.

# 397
  • Варна
Аз съвсем друго имах предвид. Сравнявам две идентични жилища - да речем два двустайни, ново строителство, среден клас изпълнение - мебели икеа, уреди самсунг. Единият апартамент е в топ център, другия - във Трошево (квартал, ама не баш краен). И двата са с наем - 500 лв. Изводът, който си правя, е че хората ценят повече същността на самата квартира, от колкото местоположението й.

# 398
Разбрах те и го потвърждавам.
И допълних, че разликата в наема с по-големите жилища е абсурдно малка. И че не се дава сметка в какви наематели се прицелват. В студентски център няма как всичките наематели да са млада двойка без деца.

Същността на квартирата не е само тя, а какво има около нея. Пък и в крайна сметка, тоя пазар действа на принципа - който се излъже.

# 399
  • Варна
То това, че колкото по-голямо е жилището, толкова по-евтино излиза, не е някакво откритие от вчера. Така е било винаги не само по отношение на наема, а и за цената на имота също.

Не съм съгласна с принципа "който се излъже". Всеки наемодател се цели към възможно най-висок наем и ако има от кого да го получи, трябва да е пълен идиот, за да не се възползва. Също всеки наемодател си има глава на раменете и сам си преценява рисковете колко време ще отнеме да намери кой да му дава този висок наем и колко време ще задържи такъв наемател, когато го намери. Наемодателят няма вина в случай, че наемателят е прибързал с избора на квартира и после види по-добра обява и се почувства прецакан от живота.

Последна редакция: нд, 04 ное 2018, 22:12 от Didi168

# 400
То не е новост, но разлика 100 лв не е нормална.

# 401
Гал, щом така функционира пазара, значи така е нормално. Харесва ли ти или не, е съвсем друга тема.

# 402
То не е новост, но разлика 100 лв не е нормална.

а според теб коллко е нормалната разлика Wink

# 403
  • София
Е, че то това е стара истина. Малките жилища са по - скъпи да ги наемеш и по - скъпи да ги купиш, да не говоря че и по - трудно се намират ( това ако сравняваш с многостаен) , защото хората масово търся по - малко жилище и това е ясно... млади, студенти, млада двойка без деца, сам работещ човек ( това е контингента на наемащи) Рядко наематели са 5 членно семейство + баба , котка и аквариум. Те обичайно са си купили все нещо през годините.

# 404
Наемната цена  зависи  от местоположението, от квадратурата, етажа, малко и от вида на строителството, от мебелировката, от разпределението, от инфраструктурата,  от начина за плащане на енергия, от срока на наема, от усмивката на хазайката дори.
Но най-важният регулатор е Пазарът.

Като казах, енергия, как точно си организирате плащането на ТЕЦ в договора? Изравнителните сметки имате ли ги предвид? Връщате ли нещо на наемател, който  прави икономии?

Общи условия

Активация на акаунт