Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? Тема 12

• 35 348
  • 811
  •   1
Отговори
# 525
  • Варна
По принцип за такива сериозни ремонти винаги се иска повече от една оферта. Ти защо не провери и в други фирми колко струва? И защо чак сега се сети, че няма пари? И защо веднага хукна да купуваш сушилници? 

# 526
moonriver, не знам , аз така си навивам
може да иска да си смени номера със софийска регистрация , не съм наясно
може да го спрат и глобят, или ..знам ли , като онзи дето от тавана са глобили човек, не помня на кой беше наемател тук и се писа.
не искам да преча на човека да си е спокоен, ама не ми се разправя и не искам проблеми допълнителни
просто много ми дойде
а иначе на въпросът защо го давам , като толкова малко наем взимам и се ядосвам
еми така се стекоха нещата, доста пари отиват за други работи, само аз работя в момента и това ...малко , но решава доста неща с дохода. Не , че сме толкова увехнали, ама ....пробвах  3 месеца , вярно и правих нещо малко още в жилището , видях докъде стига дохода ни. Но пък ... като се унищожи , замърси, нервите, неплатени сметки, ако не се плаща наем...рискове винаги има и влизаш вътре напълно. Вече го преживях и това.

# 527
По принцип за такива сериозни ремонти винаги се иска повече от една оферта. Ти защо не провери и в други фирми колко струва? И защо чак сега се сети, че няма пари? И защо веднага хукна да купуваш сушилници? 
Офф, Диди, аз не съм дете. Не знам с Айша дали сме набори , но с теб със сигурност не сме, доста по-голяма съм определено. Питала съм и други фирми преди да го дам под наем, офертата беше доста по-евтина и се вписвах с парите. Проблемът е , че те работят доста по-бавно , а идва зимен сезон, при мен си трябват поне 2 бригади , че и 3 да минат. Питала съм Ролпласт и имам оферта и от тях преди няколко месеца. Обадих се сега и на тях, но те не могат толкова бързо да го направят. Самите майстори за изграждането са им кът и се чака. А момчето не иска майстори , като се нанесе и го разбирам. Сушилниците купих , щото ще свършат (а вече ги и няма) от Лидъл да съм готова. Имаше и взех, но още нямах офертата , пратиха я след два -три дни , защото бяха празници.
омръзна ми да обяснявам вече за тази дограма наистина

# 528
Половината нови софиянци не си сменят регистрацията на колата, защото в някои случаи данъкът е по-нисък, ти се затръшкала. Хич не е задължително да ти поиска каквото и да е било, ти си имай предварително решение, но не се тръшкай без нужда. Собствената ми майка си остави СО регистрацията, за по-нисък данък. Това, че има приятели в София и кола, никакво значение няма. Не се притеснявай излишно.
За дограмата не си съвсем права обаче, на мен хазяйката ми след подписване подметна, че ако ми пречат може да махне радиаторите, но си пипа ушите. Не е обещавала, но пак ми е тъпо.

# 529
Аз ще сменя дограмата , не защото съм обещала , а защото искам и си трябва. Просто друг вид ще има жилището и си ми е мерак. Но няма как сега да стане. Не може той там да живее и да му влизат хора, това му беше условието и молбата. Ако иска през пролетта ще го направим. Понеже и има зидария и измазване и мазилка, не може да стане добре при лошо време. Това и аз , като жена го знам. Времето обаче се задържа хубаво и можеше да се получи. Но тази цена ...просто е трепач. Те разбраха, че бързам , имам желание и ме зашеметиха направо. Иначе всичко щеше да стане за 2 максимум 3 седмици и момчето щеше да е доволно. Но сега и той не иска да я сменям, щом ще стане по-късно и като чу цената и той се изуми. То той не е толкова млад де , млад мъж е по-скоро около 30 годишен, не е студент или съвсем младо момче. Има разлика в офертата на двете фирми около 800 лв. Няма как да се съглася при това положение.

# 530
За да реши някой ерген да си сменя адреса, трябва да му се случи нещо много сериозно - например да му откраднат всички документи и да разбере колко е тегаво да си ходи до родния град и да вади всичко едно по едно. Обаче в родния град сигурно родителите му познават някой някъде, пък и хем ще отиде да види мама и да вземе буркани, пък и хем да направи някой ремонт на колата, та като цяло според мен изобщо няма и да поиска да сменя адреса. А и те мъжете си гледат колите като писани яйца, даже и да е зона, според мен ще предпочете да държи колата на охраняем паркинг, вместо да плаща за паркомясто. Та според мен се притесняваш напразно и изобщо няма да поиска адресна регистрация.

# 531
Прощавайте, ама с такава коректност "като не му изнася да се маха и да забравя депозита", какви да са ви наемателите?

# 532
  • София
Прощавайте, ама с такава коректност "като не му изнася да се маха и да забравя депозита", какви да са ви наемателите?

Ми явно никаква...

Според мен такива неща е трябвало да се уговарят предварително. За всяка следваща промяна трябва да се коментира сериозно, да се прави анекс ако е необходимо, да се актуализира цената на наема, депозита.

# 533
  • Варна
Прощавай, а ти за едномесечно предизвестие чувала ли си? Или се затрудни с прочета на целия ми пост?

Естествено, че ако се изнесеш от днес за утре, депозитът гори. Ако пичът даде едномесечно предизвестие и няма поражения по имота и неплатени сметки, ще си получи депозита обратно, много ясно. Кое е некоректното?

Нямам наематели, аз самата съм наемателка в момента. Това го казвам преди да ме нарочиш за поредната хазяйка, която дере кожи и се къпе в мляко, щот нали е направила милиони от наема.

Последна редакция: сб, 10 ное 2018, 00:24 от Didi168

# 534
И едва ли може да стане страшен проблем, освен да станат 20 души на един адрес, то по закон са нужки, колко, към 15сет квадрата на член от семейството за конкретно жилище??
10 кв.м
Цитат
1. "Лица, които обичайно могат да обитават жилище" е максималният брой лица, които могат да обитават дадено жилище,
като на едно лице се падат не по-малко от 10 кв. м жилищна площ.
Цитат
(10) (Нова - ДВ, бр. 55 от 2015 г., в сила от 21.07.2015 г.) Броят на лицата, които могат да се регистрират по постоянен и/или настоящ адрес на адреса на едно жилище,
не може да надвишава двукратния брой на лицата, които обичайно могат да обитават съответното жилище. При определяне на общия брой на лицата се вземат предвид и регистрираните на адреса собственици, ползватели, наематели или обитатели на друго правно основание.
В случаите, когато жилището се обитава само от роднини по права линия, по съребрена линия до четвърта степен включително или по сватовство до втора степен включително,
се допуска трикратно надвишаване на броя на лицата, които обичайно могат да обитават жилището.
Чл. 99б. (Нов - ДВ, бр. 55 от 2015 г., в сила от 21.07.2015 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) При писмен сигнал или по искане на собственик на имот, подадени до орган по чл. 92, ал. 1
Скрит текст:
или до областния управител за нарушение на чл. 92, чл. 99, ал. 1 и 4 или чл. 99а, както и по собствена инициатива кметът на общината или на района издава заповед за определяне на комисия, която да извърши проверка за спазване на изискванията за извършване на адресна регистрация или промяна на адрес. В състава на комисията се включват служители от съответната общинска администрация, представители на съответната областна администрация, на териториалните структурни звена на Министерството на вътрешните работи и на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В случаите на подадени писмен сигнал или искане на собственик на имот заповедта за определяне на комисията се издава в тридневен срок от получаването им и се обявява на таблото за обявления и на интернет страницата на общината. В случай че кметът не издаде заповедта в определения срок, тя се издава от областния управител.
(2) Проверката по ал. 1 се извършва в 7-дневен срок от издаване на заповедта за определянето на комисията. За резултатите от проверката се съставя протокол.
(3) В тридневен срок от извършване на проверката и въз основа на протокола по ал. 2 кметът на общината издава заповед за заличаване на адресни регистрации, за които е установено, че са извършени в нарушение на чл. 92 или на чл. 99а, и изпраща обобщена информация чрез съответното териториално звено "Гражданска регистрация и административно обслужване" на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството за автоматизираното им заличаване в регистъра на населението.
(4) В началото на всяка учебна година ректорите на висшите училища предоставят на съответните органи по чл. 92, ал. 1 актуален списък на лицата, настанени в студентски общежития, като броят на лицата, настанени в една стая, не може да надвишава броя на леглата в нея. Адресните регистрации на лица, които не са включени в списъците по изречение първо, се заличават със заповед на органа по чл. 92, ал. 1.
(5) Лице, чиято адресна регистрация по постоянен адрес е заличена, е длъжно в едномесечен срок от уведомяването му да подмени личните си документи.

3. "Заличаване на адресна регистрация" е автоматизирано възстановяване на предходния постоянен и/или настоящ адрес на лицето.

https://www.lex.bg/laws/ldoc/2134673409

# 535
Фанито, ако му кажеш, че не желаеш да го регистрираш съм сигурна, че няма да има проблем. Прекалено трудно се намира нова квартира, местене, комисионни. Имате договор, там не е описано, че ще го регистрираш. Дишай.
Всеки ден различни хора ти пишем, че всичко ще е наред и ти продължаваш да се самонавиваш като пружина.
Спокойно бе жена.

За смяна на партидите не знам срок, за деклариране е 2 месеца от издаване на новия нот акт. Аз партидите си ги прехвърлих на мое име, защото пътувах за дълго извън страната и исках документално всичко да е наред. Отделно, че от енергото им трябваше един месец да ми пуснат новия договор на мое име.

# 536
Лъки, при енергото вече не е така. Месец е да ти излезе новата фактура , както си е за всички с твоето име. Иначе веднага ти сменят името с подаването на заявлението , дори ти засичат и изчисляват до деня на сменянето електромера. Може би при мен така стана, защото аз подадох едновременно молба за смяна на името и сваляне на електромера (спиране на тока). Получих фактура за начисленото до деня на свалянето на мое име вече и после си тече както при другите. В смисъл веднага сменят партидата , но се отчита по фактура на следващия месец. При енргото бях доволна, много адекватно действаха и проявиха разбиране хората. За пускането също така, още на следващия ден дойдоха и пуснаха тока (монтираха електромера) Плащаш си обаче за тези услуги, за смяна име на партида не се плаща вече нищо.

# 537
Лъки, при енергото вече не е така. Месец е да ти излезе новата фактура , както си е за всички с твоето име. Иначе веднага ти сменят името с подаването на заявлението , дори ти засичат и изчисляват до деня на сменянето електромера. Може би при мен така стана, защото аз подадох едновременно молба за смяна на името и сваляне на електромера (спиране на тока). Получих фактура за начисленото до деня на свалянето на мое име вече и после си тече както при другите. В смисъл веднага сменят партидата , но се отчита по фактура на следващия месец. При енргото бях доволна, много адекватно действаха и проявиха разбиране хората. За пускането също така, още на следващия ден дойдоха и пуснаха тока (монтираха електромера) Плащаш си обаче за тези услуги, за смяна име на партида не се плаща вече нищо.
Може би зависи от дружеството, ние сме към ЕОН. Искаха да подпиша договор с тях, за който чаках месец. После имах да изчистя последната сметка по стария абонатен номер. Не са били неадеватни, само ми трябваше време.

# 538
Прощавай, а ти за едномесечно предизвестие чувала ли си? Или се затрудни с прочета на целия ми пост?

Естествено, че ако се изнесеш от днес за утре, депозитът гори. Ако пичът даде едномесечно предизвестие и няма поражения по имота и неплатени сметки, ще си получи депозита обратно, много ясно. Кое е некоректното?

Нямам наематели, аз самата съм наемателка в момента. Това го казвам преди да ме нарочиш за поредната хазяйка, която дере кожи и се къпе в мляко, щот нали е направила милиони от наема.

Да, Диди, чувала съм за едномесечно предизвестие.
Живея в една от величаените по отношение на отдаване под наем западни страни, следователно съм минала интервюта и кастинг, подписала съм пет страници договор, моето предизвестие не е едномесечно, а тримесечно, и депозитите са ми в размер от три наема, а не на един. Обаче... Боядисала съм си стените, зачила съм си снимки в рамки и съм имала възможност да си създам някакъв уют, а не само да ми обясняват как нямам право на първо, второ, трето, десето, ама да очакват да се грижа за жилището все едно е мое. И за наемодателите това е нещо напълно подразбиращо се, понеже живея в този апартамент. Освен това на никого тук няма да му хрумне да ми каже, че не мога да се регистрирам на адреса. Най-малкото не е нормално да живееш в София, а адресът ти за кореспондеция да е в Габрово. Също така, на никого няма да му хрумне уж да споменава непосредствено предстоящи "подобрения", а после да се измъква с това, че не бил обещал и че не го пишело в договора, и, и, и. Защо си го позволява някой? Ами, да, една от споменатите причини е казана малко нагоре: едно ново местене е разходи и за наемателя. За мен това е некоректно поведение от страна на наемодателя и извиване на ръце.
Никога в тази или в някоя друга тема не съм изпозлвала епитети като хазяйки, дерящи кожи, къпещи се в мляко и подобни. Ако някой успява да си докарва добри доходи от тази работа, чудесно. Нямам желание да броя чуждите пари, не е моя работа и никога няма да се аргументирам с нещо такова тук или другаде. Аз просто казвам, че комуникацията има две страни и рядко само едната е черна и проклета, а другата бяла и невинна. Последно по конкретния казус на фанфанито: Момчето даже още не е поискало нищо и въпреки това вече се каза, че бил подучен на нещо си. На никого не му е драго да го гледат като престъпник.

# 539
Welt, само по отношение на регистрацията искам да кажа, не знам как е при вас, но както многократно се е споменавало в темата, в БГ няма правила за отписване от адреса и хората злоупотребяват. Мисля, че всеки тук, ако е сигурен, че наемателят му ще се отпишете при напускане, няма да има нищо против да прави и настоящ, и постоянен адрес.

Общи условия

Активация на акаунт