Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? Тема 12

• 35 355
  • 811
  •   1
Отговори
# 585
Ако е вярно това, хитро са го измислили - обвързват платеното паркиране с платените данъци на имота, данъка на собственика върху наема и данъка на МПС-то, което е супер идея - поне знаеш, че и наемателя и наемодателя са коректни данъкоплатци и осигурява събираемост на МДТ. Само че като знам като си прехвърлях колата от един софийски район към друг, системите им в рамките на София не бяха синхронизирани и искаха хартиена бележка за платен данък, та служителите в ЦГМ как ще проверяват дали наемателя ми си е платил данъка в Бургас, през easypay ли? Прекалено идеалистично ми звучи, ако някой е минал през горното, нека сподели дали работи.

# 586
Много сте лековерни във доверието съм нашите институции. До скоро нямаха единен регистър (те май още го изработват), всеки можеше да  има 2 основни жилища и да цака хазната с 2 намаление по 50% на данък сгради.

# 587
Наемодателите да си опичат акъла какво и защо правят, за да си намалят риска.
Въобще нищо да не отдават.
Ама то като човек е карък...
 Hug
Скрит текст:
Пътува един господин в самолет. Седящият до него по едно време почва да се оплаква:
- Да знаеш голям карък съм, където и да тръгна, все ме сполетяват разни работи... я колата ще катастрофира, влакът ще дерайлира, автобусът ще се счупи... голям карък съм.
В този момент стюардесата обявява по уредбата:
- Уважаеми пътници, самолетът се повреди, падаме над океана. На всеки ще бъде раздадена по една спасителна жилетка и свирка с топчe, да плашите акулите като паднете във водата!
Каръкът:
- Ето, видя ли, сега ще ми се падне я свирка без топче, я глуха акула...
Никой не може да задължи кмета, ако не иска по някаква причина.
Може. Това е в компетенциите на областния управител.

Хубаво е гражданите да са запознати с:
- ЗАКОН ЗА АДМИНИСТРАТИВНОТО ОБСЛУЖВАНЕ НА ФИЗИЧЕСКИТЕ И ЮРИДИЧЕСКИТЕ ЛИЦА
- ЗАКОН ЗА АДМИНИСТРАЦИЯТА
- ЗАКОН ЗА ДЪРЖАВНИЯ СЛУЖИТЕЛ

наемателите ще се оплакват и така докато на администрацията не й уври главата да промени наредбата
Каква наредба?
Обсъждахме Закон за ГР, чл. 99б
Промените на законите не се извършват от администрацията, а от НС.
Азбучни истини за всеки, действително отдаващ под наем, а не форумен персонаж Wink
Интересно, че от както е в сила този чл.99б са се изписали цели 9(девет) теми и никой
от действително отдаващите не го знае и не е правил постъпления,
за да се изкаже конкретно.

Защо трябва да се втълпяват страхове и неистини.
Постоянно се заличават АР, което е видно от сайтовете на общините.
Заповедите постоянно се актуализират.
Poppea, всички сме форумни персонажи.
Винаги съм се стремяла да давам информация от първоизточника,
с подкрепяща доказателствена част, пак от първоизточника.

С администрации(не само във Варна) имам достатъчно опит (даже и преди демокрацията).
Не са ми искали никога под никакъв предлог подкуп.
Винаги съм получавала заявената услуга в срок.
Имах само едно забавяне за нанасяне на самостоятелен обект в кадастъра
и до 24часа след подадена от мен Жалба по e-mail получих отговор,
който бе извинение и уведомление  за получаване на изготвената документация.

Последна редакция: нд, 11 ное 2018, 17:43 от Анонимен

# 588
Наемодателите да си опичат акъла какво и защо правят, за да си намалят риска.
Въобще нищо да не отдават.
Ама то като човек е карък...
 Hug
Скрит текст:
Пътува един господин в самолет. Седящият до него по едно време почва да се оплаква:
- Да знаеш голям карък съм, където и да тръгна, все ме сполетяват разни работи... я колата ще катастрофира, влакът ще дерайлира, автобусът ще се счупи... голям карък съм.
В този момент стюардесата обявява по уредбата:
- Уважаеми пътници, самолетът се повреди, падаме над океана. На всеки ще бъде раздадена по една спасителна жилетка и свирка с топчe, да плашите акулите като паднете във водата!
Каръкът:
- Ето, видя ли, сега ще ми се падне я свирка без топче, я глуха акула...
Казах да го намалят,не да го елиминират Wink Ще си отдават, ще отказват регистрация, наемателите ще се оплакват и така докато на администрацията не й уври главата да промени наредбата наемодател да може да отпише наемател. Дотогава регистрацията за наематели ще е трудна на наемен пазар с повече търсене отколкото предлагане. Азбучни истини за всеки, действително отдаващ под наем, а не форумен персонаж Wink

# 589
А, дреме им на тия на хранилката или въобще не се сещат за нещо извън техния ограничен кръгозор. Те нали са си в собствени жилища. Пък и е стара вражда държавен служител - изедник рентиер/чорбаджия/някой с малко повече пари.

# 590
  • Варна
Какво имаш предвид под "краткосрочен наем"?  Нощувки или примерно период от 6 месеца? Защото ако е второто, то обикновено наемите са по-ниски от колкото ако е за дългосрочно наемане.
имах предвид 2 месеца. Според мен за кратък период би следвало да са по-високи от дългосрочното. Това кара наемодателят след кратък срок пак да излиза на пазара и да търси. А вие защо мислите, че трябва да са по-ниски?
Не си мисля, просто съм виждала такива обяви. За 2 месеца точно не съм, но има много квартири във Варна, които се отдават само за период от октомври до май, защото лятото ги дават за нощувки. А през зимата наемът им е малко по-нисък, в сравнение с този на апартаментите, които си се отдават дългосрочно, защото наемателят ще има неудобството на пролет да се изнася, да мести багаж, да търси нещо ново... Е, ако си студент, който лятото се прибира в родния си град, е оферта, но повечето наематели, дори и студенти, са си тук и лятото, за да работят. Като цяло не мисля, че това е честа практика. Трябва много добре да си изиграеш картите, за спечелиш повече от нощувки лятото и намален наем зимата, в сравнение с нормален наем целогодишно.

# 591
Понеже скоро имаше дискусия относно бременни съседки и отношението им към бъдещите наематели (и обратното): чета в една от ФБ-групите за дама, която си търси заедно с дългокосместото си чихуахуа) жилище в "Лозенец", като изискванията й са да няма хлебарки, досадни хазяи и бебета с колики в близост. Толкоз за човеколюбието Simple Smile

# 592
Понеже скоро имаше дискусия относно бременни съседки и отношението им към бъдещите наематели (и обратното): чета в една от ФБ-групите за дама, която си търси заедно с дългокосместото си чихуахуа) жилище в "Лозенец", като изискванията й са да няма хлебарки, досадни хазяи и бебета с колики в близост. Толкоз за човеколюбието Simple Smile
Коликите са 2-3 месеца макс, простотията човешка, до гроб.

# 593
Към договора за наем се прилагат тестове за бременност на съседките в радиус 3 апартамента.  Ако все пак се окаже, че някоя е бременна и е представила неверен, договорът се счита за невалиден и наемодателят дължи обезщетение. Grinning

# 594
  • София
А кучкарката като роди след няколко години къде ще си отглежда бебето?
Че то след коликите идват зъби....

# 595
Хубаво, че го е написала. Какъв по-ясен сигнал, че не е съвсем наред с главата? Представям си какъв тормоз ще е за наемодаетеля в последствие. Я, си представете, че вместо бебе с колики в съседния апартамент живее полу-глуха баба, която усилва звука на телевизора, защото не чува. Трябва да допълни списъка жената.

# 596
  • Варна
Аз ако съм съседка на тая кифла, ще я дебна и при всеки лай на чихуахуато, ще надувам до дупка някой запис на ревящо бебе. Grinning

# 597
Ами то може да няма и после да се появят и хлебарки и бебета .... Това трябва да се декларира от съседките, че няма да забременеят в бъдеще докато наемателката е обитател на жилището.
Аз питах тук, защото над мен ще има бебе , чака се да се роди, а жилището е еднопространствено, т.е. няма възможност да отидеш в друга стая с друго изложение и да си починеш, ако бебето нещо плаче. То се чува отгоре всичко. Над теб е доста проблемно , отстрани се някак по-малко чува мисля.Като идваха на огледи , казвах на всички , че ще има бебе отгоре. Гледаха ме учудено, ама...после да няма пречи ми , не мога да спя, не мога да работя, изнасям се. Счетох за коректно да си кажа, пък да видим. Уж на никой няма да му пречи, но... ще видим.
 На тази пък , като кучето лае, какво да кажат съседите. Тези малките породи са доста лаещи знам.

# 598
Докато сме на тема баубаучета, искам да питам. В закона за ЕС пише, че се плаща за асансьор ако има куче , нали та?За един приАтел питам. Laughing

# 599
В блока , в който живея има такса за куче. Преди беше наполовина , примерно аз плащам 6лв, за куче 3 лв. Проблемът е , че не си плащаха за кучетата хората. То тук е една анархия малко, но...да, за куче се плаща на много места, често и пълна такса. Ми реално то те излизат повече на разходка поне 2 пъти на ден, а един възрастен или болен човек може и да не излиза със седмица от дома си и пак плаща.

Общи условия

Активация на акаунт