Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? Тема 12

• 35 361
  • 811
  •   1
Отговори
# 600
  • Варна
Айде сега, няма да си броим крачките. Кучето също е обитател на блока - член от семейството. На доста места съм живяла и навсякъде се плаща колкото за още един човек.

# 601
Така е. На всякъде се иска някаква такса за куче, често и цяла, като за човек. Въпросът е, че собствениците на кучета отказват да плащат. Поне в моя блок е така (този в който живея, не където давам под наем)

# 602
Какво прави наемодателят, ако след напускането откажеш да си смениш адресната регистрация с новия си адрес, а той не може да регистрира никой друг, понеже в този имот вече му се водят максималния брой лица, започват да идват призовки, колекторски фирми и т.н.?
Ако адресната регистрация е направена след 26.05.2016г,
откогато е влязло в сила изменението на чл. Чл. 99б. от ЗГР,
то въз основа на него наемодателят отправя искане до кмета,
който със заповед заличава адресната регистрация.
Чл. 99б. (Нов - ДВ, бр. 55 от 2015 г., в сила от 21.07.2015 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.)
При писмен сигнал или по искане на собственик на имот, подадени до орган по чл. 92, ал. 1
Скрит текст:
или до областния управител за нарушение на чл. 92, чл. 99, ал. 1 и 4 или чл. 99а, както и по собствена инициатива кметът на общината или на района издава заповед за определяне на комисия, която да извърши проверка за спазване на изискванията за извършване на адресна регистрация или промяна на адрес. В състава на комисията се включват служители от съответната общинска администрация, представители на съответната областна администрация, на териториалните структурни звена на Министерството на вътрешните работи и на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В случаите на подадени писмен сигнал или искане на собственик на имот заповедта за определяне на комисията се издава в тридневен срок от получаването им и се обявява на таблото за обявления и на интернет страницата на общината. В случай че кметът не издаде заповедта в определения срок, тя се издава от областния управител.
(2) Проверката по ал. 1 се извършва в 7-дневен срок от издаване на заповедта за определянето на комисията. За резултатите от проверката се съставя протокол.
(3) В тридневен срок от извършване на проверката и въз основа на протокола по ал. 2 кметът на общината издава заповед за заличаване на адресни регистрации, за които е установено, че са извършени в нарушение на чл. 92 или на чл. 99а, и изпраща обобщена информация чрез съответното териториално звено "Гражданска регистрация и административно обслужване" на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството за автоматизираното им заличаване в регистъра на населението.
(4) В началото на всяка учебна година ректорите на висшите училища предоставят на съответните органи по чл. 92, ал. 1 актуален списък на лицата, настанени в студентски общежития, като броят на лицата, настанени в една стая, не може да надвишава броя на леглата в нея. Адресните регистрации на лица, които не са включени в списъците по изречение първо, се заличават със заповед на органа по чл. 92, ал. 1.
(5) Лице, чиято адресна регистрация по постоянен адрес е заличена, е длъжно в едномесечен срок от уведомяването му да подмени личните си документи.

3. "Заличаване на адресна регистрация" е автоматизирано възстановяване на предходния постоянен и/или настоящ адрес на лицето.

https://www.lex.bg/laws/ldoc/2134673409
Обновяването през 2016 не ограничава само до наематели, регистрирали се СЛЕД тази дата. Означава, че от този момент нататъка, наемодателите рака следва да процедират.

Сега обаче не разбрах - това за цялата София ли е, или пак само за някой квартал?

Благодаря ти

# 603
  • София
В блока, в който живея от 5 год. се плаща за куче.
А една съседка плаща и за котката и я извежда 2 -3 пъти на каишка.
Таксата е 1/2 от тази са хора.
Ами и след кучето трябва да се чисти. Едва ли човек би се изпуснал в асансьора.
Но сутрин често намирам локвички.
На стълбите към входа има  нападали космаци.
Чистачката работи сам в събота и през другите дни ги разнасяме по подметките си.
Но не всички кучкари искат да плащат - все нямат пари и са назад със сметките.
Но пък и не им ги опрощават.

# 604
Какво мислите за намиране на наематели през Фейсбук?  Помагат ли ви профилите. Какви хора, в крайна сметка,  идват от там в сравнение, с тези доведени от брокер?

# 605
Фейсбук профилите дават известна представа за човека според мен, но не може и на това да се разчита.
Иначе се замислих отново за регистрациите. Как си го представят не разбирам. Значи всички, ако си регистрираме непрекъснато наемателите, те стоят примерно по 1 година и после си излезнат, кметовете колко такива молби трябва да разгледат и издадат заповеди само в една община. Вижда ми се необмислено. Не вярвам в това нещо, то тогава кметовете трябва да разглеждат само тези искове на наемодатели. После отново и отново. Има хора стоят по 2-3 месеца и се изнасят по ред причини. Някои може и само за да вземат някаква регистрация. Не може това да стане практика. Необмислено е. Трябва наемодателя да може да отписва само със заявка и уведомление или знам ли , но да става на момента в общината. Няма хората да се разкарват без причина , ако не се е изнесъл наемателя или пък да чакат месеци , за да се свика нещо си и да бъде разгледана някаква молба , че някой си напуснал и не живее на посочения адрес. Това е абсурдно просто.

# 606
Pepina, за мен ФБ-групите са добре вариант за търсене на наематели, особено, ако таргетът е млади хора. И двата ми избора бяха на двойки от ФБ, профилите много ми помогнаха - избягвах такива с арогантно излъчване, нацистки лозунги, с преобладаващи пиянски снимки, със затворнически вид и т.н. Общо взето може да се добие представа дали човекът е ведър, дали спазва някаква хигиена и дали професионално е реализиран някак. Важно е и как комуникира. Съобщения от сорта: "Взимам го за 400 лв."(при обявени 600, примерно) въобще не ги отразявам. В някои от групите има и много хейтъри, но спокойно могат да бъдат игнорирани - трудно ще им се обясни, че никой не е длъжен да ги настанява в тристаен апартамент след ремонт за 300 лв., само, защото те работят за 600.

# 607
Фейсбук изобилства от търсещи, чак се съмнявам кой е истински търсещ. Докато, тези с брокерите, готови да заплатят  и комисионна, дават заявка, че са сериозни?

# 608
Фейсбук изобилства от търсещи, чак се съмнявам кой е истински търсещ. Докато, тези с брокерите, готови да заплатят  и комисионна, дават заявка, че са сериозни?
Дават заявка, че са на зор за жилище и времето им е кът. Не се заблуждавайте. Никой няма да даде ей - така пари на брокер за едното гледане по обяви.  Нима вие ги давате, дето нямате разход 2 наема от воле само за да заключите вратата отвътре, ама пък сте 'вътре' с ремонт и мебели?
Обикновено хората, които търсят с брокери - не всички, но почти - случайно са се наденали на услугите им, докато са търсели без брокер. Като мен. Брокерката ми е добра, но факт, че подписах само защото 1. ми предложи най-евтиното и 2. не обичам да връткам номерца, ерго не съм и помисляла да я заобиколя след поет вече ангажимент.
За протокола, в момента групите, които аз следя, изобилстват от търсещи, ама съквартиранти. Т.е.тези жилища практически не са празни, просто наемателите не могат/не искат да им платят пълния наем.

# 609
  • София
В нашия блок за съжаление никой не плаща за куче, а имаме 4, от които едното много цапа. Много! Домоуправителят е в оставка и за съжаление не виждам скоро светлинка в тунела.

Може ли да ми споделите имена на подобни групи за търсене на жилище под наем във фейсбук?

# 610
Младите хора - студенти, млади двойки, са проактивни и като цяло разполагат с време сами да си търсят. През брокер най-често минават по-скъпите имоти (по мое мнение). Доброволно към брокери се обръщат или хора, които нямат време и предпочитат друг да търси вместо тях, или които съвсем не са ориентирани в пазара. Масово търсещите са с котки или кучета, което донякъде отсява броя на потенциалните наематели, ако има изискване в апартамента да не бъдат отглеждани такива.

# 611
Ами аз последните 3 наематели ги намерих от ОЛХ - по-точно, те ни намериха:-). Паралелно вървяха обявите и във фейса, но там само я харесваха, питаха и до там.
Имала съм един оглед със семейство от Фейса - бяха много претенциозни - до толкова, че искаха да сложим още една кухня (ап е голям и е делим на два. Искаха самостоятелност от роднината, с когото искаха да живеят заедно) (хем да делят наема за по-евтино, хем пък да са съвсем самостоятелни:)). )
 При последните хора - платихме все пак комисионна, защото не сме от града, и момчето се съгласи да направи много - за да подпишат и платят на деня. По телефона го уговорихме, а преди това му бяхме дали ключ за друг оглед.
Ако си бяхме в този момент в София, нямаше да платим.

# 612
Чл. 99б. (Нов - ДВ, бр. 55 от 2015 г., в сила от 21.07.2015 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.)
При писмен сигнал или по искане на собственик на имот, подадени до орган по чл. 92, ал. 1
Скрит текст:
или до областния управител за нарушение на чл. 92, чл. 99, ал. 1 и 4 или чл. 99а, както и по собствена инициатива кметът на общината или на района издава заповед за определяне на комисия, която да извърши проверка за спазване на изискванията за извършване на адресна регистрация или промяна на адрес. В състава на комисията се включват служители от съответната общинска администрация, представители на съответната областна администрация, на териториалните структурни звена на Министерството на вътрешните работи и на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В случаите на подадени писмен сигнал или искане на собственик на имот заповедта за определяне на комисията се издава в тридневен срок от получаването им и се обявява на таблото за обявления и на интернет страницата на общината. В случай че кметът не издаде заповедта в определения срок, тя се издава от областния управител.
(2) Проверката по ал. 1 се извършва в 7-дневен срок от издаване на заповедта за определянето на комисията. За резултатите от проверката се съставя протокол.
(3) В тридневен срок от извършване на проверката и въз основа на протокола по ал. 2 кметът на общината издава заповед за заличаване на адресни регистрации, за които е установено, че са извършени в нарушение на чл. 92 или на чл. 99а, и изпраща обобщена информация чрез съответното териториално звено "Гражданска регистрация и административно обслужване" на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството за автоматизираното им заличаване в регистъра на населението.
(4) В началото на всяка учебна година ректорите на висшите училища предоставят на съответните органи по чл. 92, ал. 1 актуален списък на лицата, настанени в студентски общежития, като броят на лицата, настанени в една стая, не може да надвишава броя на леглата в нея. Адресните регистрации на лица, които не са включени в списъците по изречение първо, се заличават със заповед на органа по чл. 92, ал. 1.
(5) Лице, чиято адресна регистрация по постоянен адрес е заличена, е длъжно в едномесечен срок от уведомяването му да подмени личните си документи.

3. "Заличаване на адресна регистрация" е автоматизирано възстановяване на предходния постоянен и/или настоящ адрес на лицето.

https://www.lex.bg/laws/ldoc/2134673409
Сега обаче не разбрах - това за цялата София ли е, или пак само за някой квартал?
rumka833,
Това е Закон за гражданската регистрация и важи за цяла България.
Трябва наемодателя да може да отписва само със заявка и уведомление или знам ли , но да става на момента в общината. Няма хората да се разкарват без причина , ако не се е изнесъл наемателя или пък да чакат месеци , за да се свика нещо си и да бъде разгледана някаква молба , че някой си напуснал и не живее на посочения адрес. Това е абсурдно просто.
fanfanito, абсурдно е да задавате отново въпроси, на които съм отговорила.
Не чакате с месеци:
Цитат
(1)В случаите на подадени писмен сигнал или искане на собственик на имот заповедта за определяне на комисията се издава в тридневен срок от получаването им и се обявява на таблото за обявления и на интернет страницата на общината.
(2) Проверката по ал. 1 се извършва в 7-дневен срок от издаване на заповедта за определянето на комисията
(3) В тридневен срок от извършване на проверката и въз основа на протокола по ал. 2 кметът на общината издава заповед за заличаване на адресни регистрации
Не се разкарвате:
Искането може да бъде изпратено по пощата с обратна разписка и да не се "сблъсквате",
виждайки се очи в очи с нелицеприятната ви администрация.

А, ако имате електронен подпис - и до пощата няма да се разхождате.
Пропуснала съм да напиша варианта за куриер - пощенски гълъб!   Mr. Green  Hug

Допълвам се, с мое размишление.
Публикувано е на сайта на общината:
Цитат
Община X уведомява, че след извършена проверка по чл.140а от Наредба № РД-02-20-9/21.05.2012г. за функциониране на единната система за гражданска регистрация на основание чл.99б от Закона за гражданска регистрация със Заповед № ...... са заличени адресните регистрации по постоянен/настоящ адрес на лицата по Приложение №1 и №2 от заповедта.

Лицата със заличен постоянен адрес са длъжни в едномесечен срок да заявят актуален постоянен адрес и подменят личните си документи.
Дали след изтичане на този едномесечен срок,
ако не са предприети действия от лицето със заличена АР, то ЛК е невалидна?
Предполагам, че отговорът е: - Да, невалидна е!
чл.32 Закон за българските документи за самоличност
Скрит текст:
Чл. 32. (1) Обявяват се за невалидни личните карти на лица:
1. загубили българско гражданство;
2. заявили, че личната им карта е изгубена, открадната или унищожена;
3. чиято лична карта е с изтекъл срок на валидност;
4. които имат промяна в личните данни;
5. променили постоянния си адрес;
6. които са починали.
(2) Невалидността се обявява от органа, издал личната карта на лицето
Ето това е основния коз, който трябва да се "предоставя" на наемателя!  Peace

Последна редакция: пн, 12 ное 2018, 08:28 от Анонимен

# 613
Права си Simple Smile трябвало да цъкна линка Simple Smile

# 614
Съгласна съм, че кучето цапа и "пътува" с асансьор, но заложено ли е в закона да плаща, или не.
В нашия блок има кученца от  малките, даже в съседния апартамент от години има такова, за което не се плаща. Иначе същите комшии се възмущават, че това не се ремонтирало, онова се счупило. Те не си плащат дължимото, а само искат. Как да стане.

Общи условия

Активация на акаунт