Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? Тема 12

• 35 374
  • 811
  •   1
Отговори
# 555
Когато на мен ми превзеха мазето бях супер учудена. Оттагава четох за много такива случаи и се оказа, че си е практика, направо не мога да повярвам. На мен никога не би хрумнало подобно нещо. Та в моя случай проработи бележка, залепена във входа. Не съм имала проблеми.

# 556
  • Варна
И моето мазе беше превзето, но очевидно за ползване за сметище, където бяха нахвърляни строителни отпадъци, изрезки от балатуми, абе боклуци. А казаните са на 20 метра от входа... Ама и аз съм си виновна, защото това мазе си седи с една паянтова врата от както е построено преди 20 години и с разбит катинар. Реших, че ще си го ползвам след като купих колата и нямаше къде да държа гуми, масла и т.н. Изобщо не съм се занимавала да търся кой е виновен, запретнах ръкави и за няколко часа изхвърлих сама всичко, като наистина тежките неща нахвърлях в коридора пред останалите мази. Изчистих си, позакрепих пантите на вратата, смених катинара, заключих и сложих табелка с номера на мазата и към кой апартамент е. След няколко дни тежките боклуци ги нямаше, явно виновните съседи успешно за разбрали намека. Така и не разбрах кои са, нито съм намирала умрели мишки, нито някой ми е казвал нещо.

# 557
Няма как общо събрание да се свика за чуждо мазе или да вземат отношение. То не е другарски съд, а и който го е взел няма да се съобрази.
Значи и аз имах такъв случай с мазето на жилището под наем. Наемател близо няколко години не го ползваше, беше празно и съсед го питал да го ползва и слага нещо си , този разрешил без да ме пита.
Когато човекът се изнесе не ми каза, аз слизам долу и гледам някакви врати, бойлери стари, етажерки и моята лира от банята (аз свалих там лирата) да стои. Питах на кой е , никой не знае.Имах вещи за изхвърляне (хладилник стар долу пак мой) извиках тези от Ремакс момчетата, те извозват без да плащаш стари уреди. Когато дойдоха почнаха да ме наобикалят долу и питат какво и що става. Питах дали са техни , не са на никой уж. После единия съсед каза , че му взели бойлера ама що не каза , че е негов, хем беше там и мигаше. Не изнесоха някакви врати имаше и аз сама ги влачих навън, после и те изчезнаха. Не беше сменен ключа обаче. Сега с този с бойлера не си говорим, гледа ме накриво. Вратите пък били на домоуправителя според него. И двамата се правеха на ни чули, ни видели.
Лирата ми изчезна , но не от момчетата , а после.
Смених катинара, изчистих и си сложих моите неща дето ще са добре за мазе-етажерка, голям скрин, стара маса и кашон с разни неща за мазане. Давам го с мазето, защото не е голямо жилището и мисля е удобно, дори да свалят нещо мое дето няма да им трябва  и не искат-чинии, посуда , пешкири, завивки... украса разни сувенирчета...
За мен е да се сложи , както се писа по-назад съобщение долу на входа или на асансьорите. Изчаквате седмица да мине , а може и да не чакате , това е ваша собственост, разбивате, изнасяте техните неща и се нанасяте. Това ви е собственост, не може да ви се окупира и присвоява, но няма кой да ви помогне в случая освен вие да си я върнете по този начин. Хич не се притеснявайте, те трябва да му мислят и дадат наем за ползването без разрешение дори. Нахален народ сме.
За мен няма друг начин, пишете бележка и си влизате в имота.

# 558
За мазето, опитайте първо с добро. Седмица преди да изринете, сложете бележка - собственикът на апартамент х ще чисти на дата хх мазето си, еди коя си врата, от чужди вещи, за да го използва, моля собствениците да си приберат нещата.
Иначе домоуправител ясно, че ще свива рамене и ще скатава, историята звучи като предпоставка за як междусъседски скандал.

# 559
  • Sofia
Както Ви посъветваха залепете съобщение на входа и на вратата на мазето със срок 1 месец и телефон. Ако никой не реагира до 1 месец изхвърляте всичко и сменяте бравата. Друг вариант няма.

# 560
Благодаря ви момичета!Много ми помогнахте!
Ще ви послушам.Ще напиша бележка..учтива...ще дам толеранс от един месец(пък ще проверявам,дали няма да се изнесе багажа по-рано).Няма боклуци вътре,през една пролука се виждат нови гуми на кола.
Ако не стане со кротце,со благо,ще извикам домоуправителя за свидетел и ще сменя катинара.Дано имам късмет,че хич не искам разправии.
Пак благодаря сърдечно на всички!

# 561
Някой има ли опит с краткосрочен наем? С колко според вас трябва да е по-висока цената?

# 562
Погледни цените на аирбнб около вас и си направи сметката дали излиза, като заложиш някакъв процент "празно жилище".

# 563
  • Варна
Какво имаш предвид под "краткосрочен наем"?  Нощувки или примерно период от 6 месеца? Защото ако е второто, то обикновено наемите са по-ниски от колкото ако е за дългосрочно наемане.

# 564
Дами, по отношение на домашните любимци: наемателите, които напуснаха, имаха котка. Много се замислих дали отново да не разреша, едно момиче от ФБ-група много ми допадна, защото не нахалстваше и възпитано се извини, че не е дочела. Кандидати не липсваха, но изпитах симпатия и ми беше резервен вариант, ако първата двойка не ми допадне или пък те не харесват жилището.
Искрено се радвам, че не се поддадох на емоциите. Днес отидохме с ММ да приберем ключовете и да доизчистим. Хората се бяха постарали да почистят, не беше съвсем идеално, но матракът и диванът бяха изпрани, видимите повърхности - също бяха почистени.Обаче половин час след престоя ни там, ММ получи алергична реакция (той обожава котки, но в определен момент е развил алергия към тях). Съвсем не е шега работа наличието на домашен любимец. И след престой на животно явно трябва да се остави поне седмица - две буферен период между квартирантите, както и да се излиже повече от прецизно всяко кътче, за да се избегнат евентуални алергии.

# 565
Какво прави наемодателят, ако след напускането откажеш да си смениш адресната регистрация с новия си адрес, а той не може да регистрира никой друг, понеже в този имот вече му се водят максималния брой лица, започват да идват призовки, колекторски фирми и т.н.?
Ако адресната регистрация е направена след 26.05.2016г,
откогато е влязло в сила изменението на чл. Чл. 99б. от ЗГР,
то въз основа на него наемодателят отправя искане до кмета,
който със заповед заличава адресната регистрация.
Чл. 99б. (Нов - ДВ, бр. 55 от 2015 г., в сила от 21.07.2015 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.)
При писмен сигнал или по искане на собственик на имот, подадени до орган по чл. 92, ал. 1
Скрит текст:
или до областния управител за нарушение на чл. 92, чл. 99, ал. 1 и 4 или чл. 99а, както и по собствена инициатива кметът на общината или на района издава заповед за определяне на комисия, която да извърши проверка за спазване на изискванията за извършване на адресна регистрация или промяна на адрес. В състава на комисията се включват служители от съответната общинска администрация, представители на съответната областна администрация, на териториалните структурни звена на Министерството на вътрешните работи и на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В случаите на подадени писмен сигнал или искане на собственик на имот заповедта за определяне на комисията се издава в тридневен срок от получаването им и се обявява на таблото за обявления и на интернет страницата на общината. В случай че кметът не издаде заповедта в определения срок, тя се издава от областния управител.
(2) Проверката по ал. 1 се извършва в 7-дневен срок от издаване на заповедта за определянето на комисията. За резултатите от проверката се съставя протокол.
(3) В тридневен срок от извършване на проверката и въз основа на протокола по ал. 2 кметът на общината издава заповед за заличаване на адресни регистрации, за които е установено, че са извършени в нарушение на чл. 92 или на чл. 99а, и изпраща обобщена информация чрез съответното териториално звено "Гражданска регистрация и административно обслужване" на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството за автоматизираното им заличаване в регистъра на населението.
(4) В началото на всяка учебна година ректорите на висшите училища предоставят на съответните органи по чл. 92, ал. 1 актуален списък на лицата, настанени в студентски общежития, като броят на лицата, настанени в една стая, не може да надвишава броя на леглата в нея. Адресните регистрации на лица, които не са включени в списъците по изречение първо, се заличават със заповед на органа по чл. 92, ал. 1.
(5) Лице, чиято адресна регистрация по постоянен адрес е заличена, е длъжно в едномесечен срок от уведомяването му да подмени личните си документи.

3. "Заличаване на адресна регистрация" е автоматизирано възстановяване на предходния постоянен и/или настоящ адрес на лицето.

https://www.lex.bg/laws/ldoc/2134673409

# 566
Някой има ли опит с краткосрочен наем? С колко според вас трябва да е по-висока цената?
Отдаване на нощувки ли? Зависи от жилището и състоянието му, както и от локацията. Дългосрочния наем е едно, отдаване на хотелски начала друго. Разликата в цените е обоснована, сериозна занимавка си е.

# 567
Какво прави наемодателят, ако след напускането откажеш да си смениш адресната регистрация с новия си адрес, а той не може да регистрира никой друг, понеже в този имот вече му се водят максималния брой лица, започват да идват призовки, колекторски фирми и т.н.?
Ако адресната регистрация е направена след 26.05.2016г,
откогато е влязло в сила изменението на чл. Чл. 99б. от ЗГР,
то въз основа на него наемодателят отправя искане до кмета,
който със заповед заличава адресната регистрация.
Чл. 99б. (Нов - ДВ, бр. 55 от 2015 г., в сила от 21.07.2015 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.)
При писмен сигнал или по искане на собственик на имот, подадени до орган по чл. 92, ал. 1
Скрит текст:
или до областния управител за нарушение на чл. 92, чл. 99, ал. 1 и 4 или чл. 99а, както и по собствена инициатива кметът на общината или на района издава заповед за определяне на комисия, която да извърши проверка за спазване на изискванията за извършване на адресна регистрация или промяна на адрес. В състава на комисията се включват служители от съответната общинска администрация, представители на съответната областна администрация, на териториалните структурни звена на Министерството на вътрешните работи и на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. В случаите на подадени писмен сигнал или искане на собственик на имот заповедта за определяне на комисията се издава в тридневен срок от получаването им и се обявява на таблото за обявления и на интернет страницата на общината. В случай че кметът не издаде заповедта в определения срок, тя се издава от областния управител.
(2) Проверката по ал. 1 се извършва в 7-дневен срок от издаване на заповедта за определянето на комисията. За резултатите от проверката се съставя протокол.
(3) В тридневен срок от извършване на проверката и въз основа на протокола по ал. 2 кметът на общината издава заповед за заличаване на адресни регистрации, за които е установено, че са извършени в нарушение на чл. 92 или на чл. 99а, и изпраща обобщена информация чрез съответното териториално звено "Гражданска регистрация и административно обслужване" на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството за автоматизираното им заличаване в регистъра на населението.
(4) В началото на всяка учебна година ректорите на висшите училища предоставят на съответните органи по чл. 92, ал. 1 актуален списък на лицата, настанени в студентски общежития, като броят на лицата, настанени в една стая, не може да надвишава броя на леглата в нея. Адресните регистрации на лица, които не са включени в списъците по изречение първо, се заличават със заповед на органа по чл. 92, ал. 1.
(5) Лице, чиято адресна регистрация по постоянен адрес е заличена, е длъжно в едномесечен срок от уведомяването му да подмени личните си документи.

3. "Заличаване на адресна регистрация" е автоматизирано възстановяване на предходния постоянен и/или настоящ адрес на лицето.

https://www.lex.bg/laws/ldoc/2134673409
На теория- чудесно, а какви лостове имам аз като ФЛ да накарам общината да действа по този ред? За нея това е допълнителна работа, без да е в нейна полза, защото касае само мен като собственик на имота. Ами ако аз подам, а  те ме мотат неограничено време? Нерви, време, разправии. Не е ли по-просто аз да мога да го залича - какво пречи?
Ти колко случая знаеш за спазен този ред НА ПРАКТИКА?

# 568
Какво имаш предвид под "краткосрочен наем"?  Нощувки или примерно период от 6 месеца? Защото ако е второто, то обикновено наемите са по-ниски от колкото ако е за дългосрочно наемане.
имах предвид 2 месеца. Според мен за кратък период би следвало да са по-високи от дългосрочното. Това кара наемодателят след кратък срок пак да излиза на пазара и да търси. А вие защо мислите, че трябва да са по-ниски?

# 569
За нея това е допълнителна работа, без да е в нейна полза, защото касае само мен като собственик на имота.
Офф съм, ама - защо е нужно да има полза администрацията? Сякаш е малко, че я издържаш и й плащаш бонусите. Като са тъпи и не вкарат глоби на 'забравили'  да се отрегистрират наематели, ще работят.
А на администрацията работата е да следи ти да имаш полза или поне да нямш вреда.

Общи условия

Активация на акаунт