Захранване – въпроси и отговори. ТЕМА 2

• 32 378
  • 733
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Тиквата може много да разхлаби стомахчето и за това не е съвсем удачен вариант за захранване.

Еми, не, не стана така при нас... За бебе на кърма с течни изпражнения колко ще да го разхлаби? Даже напротив, тогава започна да се изхожда по-нормално и не по 3-4 пъти на ден.

Хмм, при моето бебе тиквата също има запипащ ефект.

За предлагането на картоф като първа храна да споделя моя опит. Бебе 1 я захраних с картоф, много го хареса още от първата лъжичка.

Бебе 2 захраних с тиква, а картоф въведох много късно. От първия опит не го харесва, даже имаше моменти на пълен отказ.

# 481
  • Варна
И аз захраних с картоф. Става лепкав, ако се разбие с пасатор, но ако се развари и намачка с вилица и му се добави достатъчно кърма/мляко/вода, за да стане гладка каша се приема добре. И сега му е любима храна, не знам дали има значение де.

# 482
Има огромна разлика между обикновен картоф и батат - и като вкус, и като консистенция. Дори като са сурови са коренно различни. Пюрето също е много различно - от батат не става лепкаво. Моето дете има предпочитания към батата. Картофа го прокарвам с тиква, което е другото любимо нещо. Тиквата при нас действа много разхлабващо, изцяло кърмено бебе е.

# 483
  • Варна
Естествено, че има разлика, бататът няма нищо общо с картоф, освен името. Аз говоря за нормалния картоф.

# 484
LittleCactus, разбира се, че е ясно.Самото "на поискване" е достатъчно съдържателно като информация.
Постоянно чета за заместени хранения на кърмачета в определени часове и определени храни.Та реших, че нещо изпускам.Но явно всичко си е в норма и може би трябва да чета по-малко във форума.

# 485
Е, то и аз предпочитам батат, ако става дума...Smiley  Вкусовете им са съвсем различни. Обикновения картоф го пробутах с малко тиква днес, ама сякаш го надуши гадината и направи пак цирк... Утре ще отворя едно готово пюре картоф и морков, може пък да направи компромис Smiley

# 486
Казваха ми да добавям малко адаптирано мляко в чист картоф, но не Joy но пък харесва чиста оризова каша, ще видя и с другите безглутенови как е.

# 487
Пускам и тук рецептите за овесените бисквитки, ако някой иска да ги пробва 😉

Скрит текст:
Вариант 1
Безглутенови овесени бисквити

2 средни банана
1 чаена чаша овесени трици
1с.л. масло

Овесените трици се заливат с вода. Оставят се за час-два, докато поемат водата. Бананите се намачкват с вилица и се добавят към сместа. Маслото се разтопява и добавя към сместа. Сместа прилича по консистенция на каша. Върху тава, покрита с хартия за печене и с лъжица се оформят бисквитите. Пече се 30мин, до леко втърдяване на бисквитите и отлепването им от хартията за печене. Бисквитите трябва да са меки - подобно на глетаво тесто, но достатъчно твърди, за да се държат в ръка 😉 тествани от щерката, харесаха се. Могат да се ядат така или добавени към каша/пюре.

Вариант 2
Овесени бисквити с брашно от спелта, ябълка и банан

1 чаша овесени трици
1 чаша настъргана ябълка, около 170гр
1 малък банан, около 100гр банан
1 чаша брашно от спелта
50гр. масло
1ч.л. канела
1ч.л. бакпулвер
Овесените трици отново се накисват, след като поемат водата всички съставки се смесват. Бананът отново се намачква. Канелата и бакпулвера са по желание. Може да се добави яйце/жълтък според предпочитанията. Консистенцията на тестото, достатъчно гъсто, за да остане по бъркалката. Пече се 30-40 мин, до лек загар на краищата и отлепване от хартията за печени.

Тъй като са една идея по-твърди от вариант 1, тип teething cookies, ако бебето не може да дъвче, препоръчвам да се добавят в каша/пюре.
И тези минаха качествен контрол, наследницата одобри, като първо си почеса венците с тях 😂

Бон апети!

# 488
Минавам да кажа, че щерката изпадна в див ентусиазъм от пюрето от ябълка. Страхотна радост беше... А аз очаквах да не ѝ хареса Grinning

# 489
Моята щерка пък яде червено цвекло като прасе. Все едно е убила животно като приключи с храненето 😂

Намерих си земна ябълка и щом успея да я сготвя, ще изкажа впечатления 😊

# 490
Кактус, много благодаря за рецептите. Ще ги пробвам още довечера.
А какво й даваш за закуска?
Моето пюре и каши, попари не иска. Предполагам ако е нещо като кекс/бисквита и му го давам ще яде.
Свършиха ми домашните яйца и тъкмо снощи експериментирах без тях с моя си измислена рецепта - 1 банан, 1/2 круша, овесени ядки и малко брашно за спойка. Добавих кокосово масло.
Синът ми изяде цялата тава днес Stuck Out Tongue Winking Eye

# 491
Давам й за закуска обикновино някакъв плод какъвто има - ябълка на пара, банан, круша или дюля на пара, давам също някакво печиво - мъфин, палачинка или бисквита и някакъв зеленчук. На другите хранения пак предлагам каквото съм й опекла + един-два зеленчука или зеленчук и кебапче, ако съм правила нещо с месо. Вечеря също така. Днес на закуска яде бисквита, един спаначен мъфин и парче печено червено цвекло. Не искаше плод. На обяд яде два резена цвекло, бисквита и оризов мъфин с няколко вида зеленчук. Ще видим на вечеря какво ще си избере. Който зеленчук не го яде - бива използван за мъфини. Мъфини съм правила за сега с киноа, с ориз, с царевично брашно.
Вчера закусва парче домашен хляб от спелта, парче банан и половин мъфин.
Напоследък набляга на мъфините, явно защото много я болят венците, а те са мекички отвътре и гледам те да са с по-разнообразно съдържание и с повече протеин - да има сирене вътре, яйце,зеленчук, нещо зърнено.
Общо взето глутена и зърнените може да ги направиш на печиво без проблем.

Бисквитите ти звучат доста вкусно. Ще ги пробвам с кокосово масло и круша, само да се изядат наличните 😛

# 492
Момичета, детето е малко запечено и 2 дни съм давала само тиква и круша. Захранвам от 3 седмици и съм въвела много малко неща. Иска ми се утре да захраня с нов зеленчук, но се чудя какъв, за да не се запече пак. Разполагам с броколи, карфиол, пащърнак и бял морков. Кой бихте ме посъветвали да дам?

# 493
Броколито при щерката действа същия ден 😉

# 494
Пащърнак.

Общи условия

Активация на акаунт