Захранване – въпроси и отговори. ТЕМА 2

• 32 390
  • 733
  •   1
Отговори
# 165
  • Русе, България
Нека първо обрива да изчезне. До 7-10 дни би трябвало да изчезне. Ако е алергична реакция отшумява по-бавно. На тялото му трябват 20 дни, за да отхвърли алергените.
Но ако въведете нова храна може да се обистри и да подведе, че пак е алергия, а реално да не е.
Благодаря за отговора! Значи най-рано следващия вторник, ако обривът е изчезнал до тогава, мога да дам нова храна. Ами, ще комбинирам от вече въведените, дано не се сърди.

# 166
  • Плевен
Е няма да се сърди. Като ядеше само мляко сърдеше ли се. То познава няколко вкуса, няма как да знае, че има повече. Изчакай да мине обрива.

# 167
За 2-3 дни мисля че ще отшуми обрива.

# 168
Здравейте момичета.Как въведохте глутена-кога,с какво,колко дни?

# 169
Ако имаш време се върни назад, а също и в първата тема е писано за глутена. В общи линии, реакции към него се получават с натрупване, демек хубаво е цял месец да се въвежда като се почне с храни, които го съдържат в по-малко количество. Аз започнах с овесена каша, после попара(сухар), пшеничена каша и така. Дадох го към края на 8мия месец.

Днес малката започна Държавна Кухня. Излапа цялото пюре на обед + половината от супата. Десертът е с тиква и ще го дам сега следобед. Като за ден 1 съм доволна.

# 170
Здравейте!
Писах и в темата за априлските бебета, но ще попитам и тук.
Дъщеря ми е на 6++ започнахме захранването преди 20 дни.На кърма е и яде около 50-60 гр. зеленчуково пюре на обяд.Друго все още не съм й давала.
Въвела съм; картоф, морков, тиква, сладък картоф и в момента въвеждам пъщърнак.Правя някакви комбинации от тях, но като цяло не са нищо особено.
Та въпросът ми е за количеството, дали е притеснително?

# 171
  • Плевен
За количеството ти си решаваш. Може да даваш малко само да опитва както до сега, до една година не е проблем млякото да остане основна храна. Може и да увеличаваш количеството с цел заместване на хранене. Изцяло зависи от теб и бебето.

# 172
  • Лайпциг / Перник / София
Здравейте!
Писах и в темата за априлските бебета, но ще попитам и тук.
Дъщеря ми е на 6++ започнахме захранването преди 20 дни.На кърма е и яде около 50-60 гр. зеленчуково пюре на обяд.Друго все още не съм й давала.
Въвела съм; картоф, морков, тиква, сладък картоф и в момента въвеждам пъщърнак.Правя някакви комбинации от тях, но като цяло не са нищо особено.
Та въпросът ми е за количеството, дали е притеснително?
Аз не виждам нищо притеснително. Аз не бързам да замествам хранене. Колкото му се яде на малкия толкова изяжда. Не го насилвам, ако сега съм направила 150грама да държа да ги изяде. Колкото иска толкова. Simple Smile

# 173

LittleCactus  , видях че си написала яйце. Предполагам имаш в предвид жълтък,защото от белтъка може да се получи алергия.
Знам за белтъка, но имах предвид точно цяло яйце. Аз не въвеждам по схеми n-брой дни една храна. Против съм късното въвеждане на алергени, ако няма доказани алергии в семейството. Късното въвеждане на някои храни всъщност увеличава процента от вероятна алергия.
Богатите на протеин храни, млечните, месни, бобови и яйцето, по принцип се въвеждат плавно, защото съдържат белтък, различен от този в майчината кърма и бебешкия организъм може да реагира, но не е задължително да реагира с алергия.
Затова е подходящо да се предлагат сготвени и преминали термична обработка, така се пречупва белтъчната структура на протеина и се приема по-лесно от организма. Първо се дава храна готвена по-дълго на повече градуса и постепенно се заменя с приготвена по-бързо, с по-малко термична обработка.

Аз ще предложа цяло яйце сготвено - примерно 1 яйце на цяла смес палачинки или на смес за мъфини, на цяла смес за бисквити. И така, ако няма реакция мога да продължа да давам яйце докато стигнем до бъркани яйца. Планът ми за млечните е същият.

Но аз захранвам по ЗВБ и бебето не яде пюрета. Този вид храни би бил удачен за ЗВБ бебе или за по-голямо дете, на което се предлагат  finger foods, обичайно към 8-9 месец бебета, хранени с пюрета се запознават и с храна, която сами да хапват с ръце. Рецепти има много и най-различни за кюфтенца, мъфини, бисквити, банички, палачинки и прочие.

# 174
Кога се замества вечерята?  Питам от чисто любопитство. Във фейса видях ,че предлагат вечеря на 8 месечни Cold Sweat
Мислех че вечерното мляко се оставя последно до отбиване или след 1 годинка се предлага вечеря.

# 175
Във фб на февруарчетата имаше изцяло отбити още на 7-8 м, та.....

# 176
Макар ,че ранно захраних не мисля скоро да въвеждам вечеря.
Кой знае колко кърма или АМ ще изпие 8 месечно бебе. Предпочитам да ми прави едно нощно мляко към 4 сутринта отколкото да я тъпча с пълнени чушки вечер. ( това беше предложила майката като се обосновала че дохранва с кърма)

# 177
  • Плевен
Ако режима на бебето е подходящ може да предложиш лека вечеря, а по късно млякото. Например към 19 часа супа и в 22 мляко. При мен за сега не може да се получи, защото следобедната закуска е в 17 часа и в 20 пие мляко и заспива.

# 178
Как въведохте глутена-кога,с какво,колко дълго,след или преди месото?

# 179
  • Варна
Аз бях много скептична към книгата на Маги Пашова, но в крайна сметка много ми помогна да се успокоя, че това захранване не е толкова трудно и плашещо, има много ценни насоки и съвети, уж си падам по здравословното хранене, а научих много нови за мен неща, даже скоро пак ще я прочета. Ще опиша и примерните схеми за хранене по месеци, те също са ми били някакъв ориентир, освен това, което копирах за подходящите храни по месеци:

от 4 до 6 месец: 6.00 ч кърма или формула 160 мл(идея си нямам колко кърма приема сина ни), 9.00 ч кърма или формула 160 мл, 12.00 ч кърма или формула 70 мл и зеленчуково пюре 100 гр, 15.00 ч кърма или формула 160 мл, 18.00 ч кърма или формула 160 мл, преди лягане кърма или формула 160 мл

от 7 до 8 месец: 6.00 ч кърма или формула 170 мл, 9.00 ч кърма или формула 80 мл и млечна каша с 1-2 с.л. плодово пюре 150 гр, 12.00 ч кърма или формула 80 мл и зеленчуково пюре с месо или жълтък 100 гр, 15.00 ч кърма или формула 170 мл, 18.00 ч кърма или формула 170 мл, преди лягане кърма или формула 170 мл

от 9 до 12 месец: 6.00 ч кърма или формула 170 мл, 9.00 ч кърма или формула 90 мл и млечна каша или кисело мляко с 1-2 с.л. плодово пюре 170 гр, 12.00 ч кърма или формула 90 мл и зеленчуково пюре с месо или жълтък 170 гр, 16.00 ч кърма или формула 90 мл и храна за ядене с пръсти(например парче мек, зрял плод или сирене, сварен морков на пръчици, сурова краставица на пръчици, парченца меко авокадо, сварен на пара зелен боб, безсолни маслини без костилки, малки късчета месо или риба, домашни мъфини или бисквити), 18.30 ч кърма или формула 90 мл и зеленчукова супа с костен бульон 100 мл, преди лягане кърма или формула 170 мл

Глутенът аз лично доста го отложих във времето, защото забавих като цяло зърнените/кашите, започнах в края на 9 месец, много след месо(въпреки, че и забавянето на захранване с глутен крие риск според последни проучвания) с овесени ядки, купила съм флейксове от ръж, ечемик/лимец, пшеница, продължавам с тях в ред от най-ниско глутеновите към по-високо-глутеновите в следния ред: овес, ръж, ечемик, пшеница. И тъй като детето вече е по-голямо, не пасирам ядките. По-дългичко давам овесените преди да мина на другите, но това си е мое решение, защото през това време въвеждах други неща. Въобще за глутена и кашите не съм много аз човекът за съвети, само маркирам някои моменти. Simple Smile Аз и млечните забавям, тъй като в книгата точно споменава, че предразполагат към производство на слуз в организма, а тъй като не могат да си издухват носа, се стига до ушни инфекции, а синът ни прохърква с носа напоследък.

Общи условия

Активация на акаунт