Захранване – въпроси и отговори. ТЕМА 2

• 32 363
  • 733
  •   1
Отговори
# 150
От теб зависи. Щом е на 6 месеца може, в Щатите за първа храна дават и риба, и пилешко. Но по някои български схеми - се въвежда по-късно. Или се доверяваш на някой педиатър или решаваш самостоятелно. Според мен ако няма алергии в семейството и вече си дала зеленчуци и плодове, действай. Ако на детето не му харесва, просто не го насилвай и пробвай на по-късен етап.

# 151
  • Плевен
Ако няма проблем с хемоглобина, може да изчакаш малко за месото. Успокой се първо, не е толкова страшно това захранване. Ако никой от вас няма алергии ( често са наследствени) въвеждай си смело нещата. Избери ти какво да въведеш. Може да въведеш зърнени или плодове. Според мен, ако бебето хапва с желание и не се насилва няма грешна схема.

# 152
  • Лайпциг / Перник / София
Ако няма проблем с хемоглобина, може да изчакаш малко за месото. Успокой се първо, не е толкова страшно това захранване. Ако никой от вас няма алергии ( често са наследствени) въвеждай си смело нещата. Избери ти какво да въведеш. Може да въведеш зърнени или плодове. Според мен, ако бебето хапва с желание и не се насилва няма грешна схема.
Благодаря ти @delenita! Да, за сега хапва с желание и затова ми се иска да му поднасям вече повече различни вкусове...
съвета ти все пак е по-добре първо каши и плодове преди месото, така ли да разбирам?
ПС. Не сме правили ПКК скоро. Правихмв когато беше на около 3 месеца мисля (ЛЛ искаше да види как му е билирубина и тогава се видя хемоглобин 107 мисля. Тя каза че бил нисък бля бля, праща ни в Исул и тем подобни (за нищо) после пак му взимаха кръв и хемоглобина беше 122 по спомен. Та аз затова и се чудя малко , дали да не дам месо (заради желязото) ....
Благодаря отново за мнението! Simple Smile

# 153
Аз не захранвам с пюрета, но вече съм захранила с повечето сезонни плодове и зеленчуци. Плодовете не ги харесва много - предпочита зеленчуци. Оня ден се самозахрани с риба, така, че явно ще почвам да й предлагам и месо.
Аз каши няма да предлагам така или иначе, но планувам да дам пак риба, а после месо, яйце под сготвена форма и после зърнени и семена.
Моята логика е съвсем различна от това, което съм чела, но в исторически план сготвеното зърно на каша се появява мнооого по-късно в храненето на човека от месото и рибата.
Разбира се, това е моето мнение,нямам претенции да е общовалидно, водя се от беба най-вече.

# 154
Аз избрах да въведа 1во каши(по препоръка на педиатърката). След това зеленчуци. От тях започна да се запича и набързо след зеленчуците въведох круши, после ябълки и сливи.Плодовете добавях към кашите.
Относно месото него дадох на 7м - пуешко.

# 155
  • Варна
Пак ще копирам от книгата на Маги Пашова, нея ползвам за ориентир с въвеждането кое кога, бях го писала в първата тема.
4-6 месец: морков, тиква, сладък картоф, пащърнак, млечен грах, ябълка, круша, банан, авокадо, елда, просо, ориз киноа
7-8 месец: броколи, карфиол, зелен боб, спанак, кейл, зеле, краставица, слива, белена праскова, нектарина, пъпеш, боровинки, манго, амарант, овесени ядки, пшеница, ръж, яйчен жълтък, пилешко, пуешко, заешко, агнешко, костен бульон, кокосово масло, гхи, зехтин
9-12 месеца: лук, праз, зелена чушка, червена чушка, червено цвекло, домат, череши, горски плодове, смокини, грозде, диня, дюля, червена леща, кафява леща, белен нахут, сух грах, червено месо, органово месо, кисело мляко, сирене, извара, заквасена сметана, босилек, мащерка, канела, масло

# 156

Цитат на: Pepita10 link=topic=1070129.msg37610283#msg37610283 date=15
40924906
Как пащърнак и морков ще е едно и също Grinning различно е.
Пащърнакът е хубав да продължиш с него.
Аз грах не бих дала, а и все още не съм, въпреки че е на 9м. Страх ме е да не получи колики.
А бе казвам им аз,че не е едно и също ма те не та не?😆😆😆
Офффф имах предвид бял морков?

И аз мисля , че пъщарнак и бял морков е едно и също - поне на снимка така изглежда 😂.
Голяма чуденка 😆😆Ако са едно и също,защо тогава ги предлагат и под двете имена?😂😂😂

# 157
Наскоро гледах тази М. Пашова в "на кафе" при Гала. Готвеше разни работи, говореше за храненето при децата, интересни работи общо взето. Нямам книгата й.

# 158
Аз въведох месо на 7.5 м. По това време вече бях въвела няколко зеленчука, няколко плода и безглутеновите каши.

# 159
  • Плевен
За месото може да изчакаш още месец. Питах за хемоглобина, защото на 6 месеца се пускат изследвания.
Иначе и аз въведох месото на 7 и нещо.

# 160
  • Лайпциг / Перник / София
Честно казано днес добавих 3 малки късчета пуешко към зеленчуковото пюре от сладък картоф и морков и се хареса от малкия. Благодаря за съветите и мненията момичета !!! Hug
А да питам плодовете как ги въвеждате? Паралелно със зеленчуковите обедни пюрета , но в следобедните часове или как?

# 161
  • Somewhere in Spacetime
Месо ще му предложа през 7 месец - пилешко.
Риба - след 10 мес.

Плодовете може да добавяш в кашата за закуска. Аз съм привърженик на принципа за подходящо комбиниране на храните. Затова в  кашата ще добавям само ябълка като плод. Всички други плодове за следобедна закуска без друг вид храна.
Въвеждам сутрин новата храна между храненията.

# 162
Цитат на: kikair link=topic=1070129.msg37611899#msg37611899 date=
1540965183
Кои са най странните комбинации които бебетата ви ядат ?
 Оризова каша Аптамил + натрошени бисквити
Kikair и на моето му харесва тази комбинация.
LittleCactus  , видях че си написала яйце. Предполагам имаш в предвид жълтък,защото от белтъка може да се получи алергия.

# 163
  • Русе, България
Имам нужда от съвета ви, не знам защо не съм открила тази тема по-рано. След като в неделя и понеделник давах за пръв път плод - круша - бебето ми получи обрив. Ситни, безцветни, релефни пъпчици са. Има най-вече по корема, от вътрешната страна на бедрото на единия крак, по гърдите и на едната буза на лицето. По гърба няма. По предписание на педиатърката мажа с Фенистил и давам капки Фенистил.
До колко дни би трябвало да отшумят? Не виждам особено подобрение засега; лекарката каза, че до петък трябва да прилагам медикаментите. Мислех, че за ден-два ще се изчистят, но явно няма да е така.
Кога най-рано мога да въведа нова храна? Вторник и вчера въртя комбинации от тези, с които вече безпроблемно е захранен, но вариантите ми не са много, защото от някои получи силни колики и запек и искам да избегна даването им точно сега. Следващото мислех да е земна ябълка (имате ли отзиви как действа?).
Кога пак да опитам даването на плод, пак ли да е круша или някакъв друг - ябълка, банан?
Благодаря предварително за отговорите.

# 164
  • София
Имам нужда от съвета ви, не знам защо не съм открила тази тема по-рано. След като в неделя и понеделник давах за пръв път плод - круша - бебето ми получи обрив. Ситни, безцветни, релефни пъпчици са. Има най-вече по корема, от вътрешната страна на бедрото на единия крак, по гърдите и на едната буза на лицето. По гърба няма. По предписание на педиатърката мажа с Фенистил и давам капки Фенистил.
До колко дни би трябвало да отшумят? Не виждам особено подобрение засега; лекарката каза, че до петък трябва да прилагам медикаментите. Мислех, че за ден-два ще се изчистят, но явно няма да е така.
Кога най-рано мога да въведа нова храна? Вторник и вчера въртя комбинации от тези, с които вече безпроблемно е захранен, но вариантите ми не са много, защото от някои получи силни колики и запек и искам да избегна даването им точно сега. Следващото мислех да е земна ябълка (имате ли отзиви как действа?).
Кога пак да опитам даването на плод, пак ли да е круша или някакъв друг - ябълка, банан?
Благодаря предварително за отговорите.

Нека първо обрива да изчезне. До 7-10 дни би трябвало да изчезне. Ако е алергична реакция отшумява по-бавно. На тялото му трябват 20 дни, за да отхвърли алергените.
Но ако въведете нова храна може да се обистри и да подведе, че пак е алергия, а реално да не е.

Общи условия

Активация на акаунт