Захранване – въпроси и отговори. ТЕМА 2

• 32 414
  • 733
  •   1
Отговори
# 180
Аз бях много скептична към книгата на Маги Пашова, но в крайна сметка много ми помогна да се успокоя, че това захранване не е толкова трудно и плашещо, има много ценни насоки и съвети, уж си падам по здравословното хранене, а научих много нови за мен неща, даже скоро пак ще я прочета. Ще опиша и примерните схеми за хранене по месеци, те също са ми били някакъв ориентир, освен това, което копирах за подходящите храни по месеци:

от 4 до 6 месец: 6.00 ч кърма или формула 160 мл(идея си нямам колко кърма приема сина ни), 9.00 ч кърма или формула 160 мл, 12.00 ч кърма или формула 70 мл и зеленчуково пюре 100 гр, 15.00 ч кърма или формула 160 мл, 18.00 ч кърма или формула 160 мл, преди лягане кърма или формула 160 мл

от 7 до 8 месец: 6.00 ч кърма или формула 170 мл, 9.00 ч кърма или формула 80 мл и млечна каша с 1-2 с.л. плодово пюре 150 гр, 12.00 ч кърма или формула 80 мл и зеленчуково пюре с месо или жълтък 100 гр, 15.00 ч кърма или формула 170 мл, 18.00 ч кърма или формула 170 мл, преди лягане кърма или формула 170 мл

от 9 до 12 месец: 6.00 ч кърма или формула 170 мл, 9.00 ч кърма или формула 90 мл и млечна каша или кисело мляко с 1-2 с.л. плодово пюре 170 гр, 12.00 ч кърма или формула 90 мл и зеленчуково пюре с месо или жълтък 170 гр, 16.00 ч кърма или формула 90 мл и храна за ядене с пръсти(например парче мек, зрял плод или сирене, сварен морков на пръчици, сурова краставица на пръчици, парченца меко авокадо, сварен на пара зелен боб, безсолни маслини без костилки, малки късчета месо или риба, домашни мъфини или бисквити), 18.30 ч кърма или формула 90 мл и зеленчукова супа с костен бульон 100 мл, преди лягане кърма или формула 170 мл

Глутенът аз лично доста го отложих във времето, защото забавих като цяло зърнените/кашите, започнах в края на 9 месец, много след месо(въпреки, че и забавянето на захранване с глутен крие риск според последни проучвания) с овесени ядки, купила съм флейксове от ръж, ечемик/лимец, пшеница, продължавам с тях в ред от най-ниско глутеновите към по-високо-глутеновите в следния ред: овес, ръж, ечемик, пшеница. И тъй като детето вече е по-голямо, не пасирам ядките. По-дългичко давам овесените преди да мина на другите, но това си е мое решение, защото през това време въвеждах други неща. Въобще за глутена и кашите не съм много аз човекът за съвети, само маркирам някои моменти. Simple Smile Аз и млечните забавям, тъй като в книгата точно споменава, че предразполагат към производство на слуз в организма, а тъй като не могат да си издухват носа, се стига до ушни инфекции, а синът ни прохърква с носа напоследък.

Благодаря ти много!Мен ме посъветваха(педиатъра)да въведа глутена още докато кърмя.Месо също трябва да въвеждам,плодове...А бе много съм объркана...Въвела съм оризова каша и 3 зеленчука и не знам кое първо да въвеждам,кое по-късно...

# 181
Ха , ами то моето яде точно по схемата на Маги Пашова , пък аз незнаех. Все се притеснявам , че няма заместено хранене и след като хапне малко пюре и иска да суче, но явно не само той е така. Priqtelka аз да те попитам в книгата споменава ли се нещо за нощните кърмения? Моето  си суче нощем като новородено .  На 9 месеца е.

# 182
Venetinha, имам книгата, не мога да си спомня за нощното кърмене, но мога да ти дам насоки. Говорила съм с консултанти по кърмене и хранене, с педиатри-неонатолози. Общо взето педиатрите,, които подкрепят кърменето не препоръчват изключването на нощните хранения, консултантите също. Ако на теб ти пречи да се наспивал и искаш да го махнеш пробвай. Мое лично мнение (след като изчетох и камара литература по въпроса) е че щом детето има нужда да не се маха. Само ще го махне, когато няма тази нужда.
Може да пробваш да разбереш дали търси да яде или просто близост и успокоение. Ако гушнеш детето и то се успокои и заспи значи търси успокоение. Пробвай и с малко водичка, може да е жадно. Ако все пак настоява да суче, значи е гладно.
Давам пример със сина си. Той през деня суче, но доста кратко, макар да е като трифазна помпичка. Вода почти не пие. Хапва добре твърди храни, но нощем има едно до две хранения. Не го лишавам, защото тогава суче дълго и явно си набавя което му е нужно. През деня човекът иска да играе, да изследва света. Кой ти мисли за ядене... Нощно време млечният бар е отворен постоянно, на един търкул разстояние. Оставила съм го да се самообслужва.

# 183
Аз бях много наплашена с това захранване. Кое, как, кога , по колко.
И много бързо се очупих и спрях да следя грамажи, кое след кое.
Глутена го обсъждаме доста често, може да се прочете назад.

# 184
Момичета, по ваш съвет взех сурова елда и я залях с вряща вода вечерта (така пише, че се приготвя, на опаковката) сега гледам, че е набъбнала малко, но не достатъчно, за да поеме цялата вода. И водата е станала нещо глетаво като слуз, с много гаден вид. Това нормално ли е? Така ли трябва да я предложа, на опаковката не пише нищо за обработка след накисването? Вари ли се сега или как?

# 185
И при мен беше станала така водата. Измих я и си я сварих

# 186
Свари я ,да.
Другият вариант е да вземеш брашно от елда Simple Smile

Пепита,аз знам,че се въвеждат първо безглутеновите каши и след това глутен.Аз въведох безглутенови,месо,след това към кашите можеш да слагаш плодови пюрета,за да въвеждаш и плодове.

# 187
  • Варна
Не виждам да засяга въпроса с нощното кърмене, има таблица, според която от 9 до 12 месец кърменето за денонощие трябва да бъде от 3 до 4 пъти.
След като е на 9 месеца, спокойно може да му предложиш малко вода наистина вечерта, щом се събуди, ако заспи и не мрънка повече, няма нужда да го кърмиш. Моят син се отказа още в средата на втори месец от нощните хранения, но покрай зъбите явно, има вечери, в които нищо не помага, нито вода, нито залъгалка, тогава кърмя и заспива.

# 188
Свари я ,да.
Другият вариант е да вземеш брашно от елда Simple Smile

Пепита,аз знам,че се въвеждат първо безглутеновите каши и след това глутен.Аз въведох безглутенови,месо,след това към кашите можеш да слагаш плодови пюрета,за да въвеждаш и плодове.
ОТ безглутеновите съм въвела оризова,с нея започнах захранването.Въвела  съм от зеленчуцалите кама тиква,морков и картоф (който въведах от смесените на Хип:тиква с картоф и морков с картоф).Сега мисля да дам още  бял морков,пащърнак,тиквичка и броколи,но исках да въведа и царевизата-с каша нали е безглутенова и тя.Та след това вече не знам глутенова каша ли месо ли ,а плодовите кога?Може ли примерно сега да си довърша зеленчуците,да дам  каша от царевица 3-4 дни и после месо (мисля пуешко) пак 3-4 дни след това пилешко-3-4 дни.Да направя пауза м/ду двете песата и да вкарам някой плод ли не зтам и аз,и чак след второто месото глутена-нали той се въвежда по-дълго време!

# 189
  • Плевен
Елдата трябва да се свари за около 10-15 минути. После изхвърляш водата, добавяш плод, мляко, масло и пасираш.
За глутена аз използвах следния ред: овес, ечемик, ръж, пшеница. Може вместо ечемик спелта, в нея също има малко глутен. Като аз използвах брашна.
Царевицата няма глутен да. Може в какъвто ред искаш. Но според мен е добре щом си въвела някакви каши да включиш плодове, които да добавяш в кашите, за да е по вкусно.

# 190
Може да вкараш някой плод към безглутеновите,след това месо към вече въведен зеленчук(примерно с тиква) и после да започнеш да редуваш месно/зеленчуково пюре.Като въведеш плодове ще може да прибавяш нова каша към вече въведен плод и после ще ги редуваш.Според мен не въвеждай двете меса едно след друго, въведи едното,изчакай малко,после въведи някакъв зеленчук и след това другото.
Броколите са газообразуващи,аз поизчаках с тях

# 191
Здравейте, тъй като моя мъник не харесва каши без АМ, може ли да се добавя направо сухо мляко или трябва да се разтвори предварително?

# 192
Не разбирам тази предубеденост към броколито. То е толкова газообразуващо колкото и крушата, и ябълката. А е безкрайно полезно. На малката(6++) е любима храна, яде го та ушите й плющят и не пръцка повече от обикновено. Освен това сега може да се намери и хубаво прясно броколи и карфиол. Регулира й изхождането също така.

# 193
  • София
Моето бебе много реагира на броколито. Получава силни газове и силни болки в корема. А и някакси не го харесва, което ми беше странно, защото очакват добре да го приеме.

# 194
Не разбирам тази предубеденост към броколито. То е толкова газообразуващо колкото и крушата, и ябълката. А е безкрайно полезно. На малката(6++) е любима храна, яде го та ушите й плющят и не пръцка повече от обикновено. Освен това сега може да се намери и хубаво прясно броколи и карфиол. Регулира й изхождането също така.
А с какъв друг зеленчук да въведа броколите?Също така имам и бял морков може ли да го въведа към пюрето от морков и картов или към тиквата?

Общи условия

Активация на акаунт