Захранване – въпроси и отговори. ТЕМА 2

• 32 410
  • 733
  •   1
Отговори
# 435
Нещо не се справям с приготвянето на каши. Последните пъти станаха на такива бучки, че ги изхвърлих направо. Не знам вече в котлона ли ми е проблема или аз нещо греша. Задължително ли трябва да се вари брашното известно време, защото забелязах, че вечер като накисвам, ако сипя вряла вода, то направо си става каша?

# 436
А колко време я държиш на котлона кашата и на какви градуси? Буците обикновено стават, ако не се бърка сместа достатъчно или ако има повече брашно/грис например отколкото вода за него. Би трябвало да е достатъчно да заври и тогава да я вдигнеш, но е хубаво да се бърка през това време.

ЗВБ как приготвям парчетата
Скрит текст:
Най-накрая се сетих да снимам колко големи парчета й давам, преди да ги сложа на таблата
Половин зеленчуков мъфин със сирене и киноа, половин пилешко кебапче, печена тиквичка и печен сладък картоф

# 437
Защо накисваш брашното от вечерта с вряла вода?  Аз правя понякога каша от брашно като малко го запършвам на сух горещ тиган до златисто и заливам с гореща вода. Става идеално като консистенция. В детска кухня също запичат брашното, но май във фурна и така правят детските супи и каши.

# 438
Заради фитиновата киселина се киснат зърнени храни, семена и ядки http://zelas.blog.bg/drugi/2011/06/24/fitinova-kiselina-v-zyrnen … i-i-semena.770940
Аз ги кисна и за нас като готвя, но 1-2 часа, не цяла нощ. А запичането на брашното защо се прави? Аз пък това не съм го чувала 😂 а правя вкъщи за нас на закуска често каши.

# 439
  • Варна
Ами уж за да нямало вкус на сурово:lol:

# 440
Хич не съм в час с тези каши, но да питам... Загранвам със зеленчуци сега, давала съм морков, картоф, тиква (аз я виждам като плод, но нищо...) и пащърнак. Мога ли да давам и някви готови каши?

# 441
Аз знам, че се запича бялото брашно, но за елда, царевица и т.н. не съм чувала.

# 442
Аз накисвам брашното за около 2-3 часа.Като започна да готвя-сварявам вода в ел.каната.Слагам брашното на котлона,добавям вода от каната (котлонът на 7),след като почне да ври или да се сгъстява или видимо се затопли намалям котлона на 5 и оттам броя 6 мин и бъркам.Елдата ми е ставала на буци,ако не добавя вода или закъснея с бъркането.

Арабеск,да ,можеш да даваш каши Simple Smile

# 443
Вариант за оризова каша - сварен обикновен или пълнозърнест ориз /накиснат за една нощ/ и след това пасиран с плод. Правих с тиква, стана вкусно и не беше лепкаво.

# 444
Хич не съм в час с тези каши, но да питам... Загранвам със зеленчуци сега, давала съм морков, картоф, тиква (аз я виждам като плод, но нищо...) и пащърнак. Мога ли да давам и някви готови каши?
Аз давах оризова каша с плод на закуска и зеленчуково пюре на обяд. Мисля, че не е проблем да вкараш една оризова каша. Но някои майки са против кашите. Моят ги хапваше с кеф

# 445
Защо са против някои майки?
Аз ги давам за разнообразие.Ама, моето бебе е дребен скакалец.
Чувала съм, че лекарите спират кашите на много едрите бебета.
Сега въвеждам постепенно глутена с една био каша от ДМ. Много съм доволна.

# 446
Точно защото много се надуват бебетата от тях. Но и моя беше скакалец.
Сега, откакто е на кухня е бузанко с добри баджаци Wink

# 447
С адаптирано мляко моето бебе наддаваше 1-1,2 кг , а с каши и пюрета около 600 гр.

От няколко дена бебето се отказа от нощното хранене, сега става в 6:30 и пие около 100 мл АМ повече неще чака закуска.
След като махна нощното хранене сега има 4 хранения ,от които едно АМ вечер .
Искам да попитам тези които са на АМ какво правят ако бебето стане малко по рано сутрин?
Чакате ли часа за закуска или я давате по рано?

# 448
  • Варна
Чувала съм, че лекарите спират кашите на много едрите бебета.
Да, това изтъкват като причина, но според мен е глупост. Човек има нужда от всички хранителни групи, да се ограничават и изключват някои още от бебе е просто абсурд. Обаче попарките не съм чула някой лекар да е забранил.

# 449
  • Плевен
Защо да чакаш часа? Ако гладно му даваш да яде. Моето бебе също има 4 хранения и едно междинно с плодове. Тях не ги броя, защото не заместват хранене.
Едър е, но му давам зърнени храни. То иначе какво да дадеш, ако изключиш всички зърнени не ми е ясно какво да се дава за закуска и следобедна закуска.

Общи условия

Активация на акаунт