Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 окт. 2018, 08:51 ч.

Професия учител - 4

 • 34 044
 • 693
 •   1
Отговори
# 45
 • Шумен, пристанище на Варна
 • Мнения: 631
Здравейте. Нова съм в темата. Завършила съм бакалавър и магистър по  икономика, но искам да уча и работя като учител или по-точно възпитател 1-4 клас.
Магистратура ли трябва да изкарам задължително? Чувам за едногодишни курсове, но не намирам точната информация. Наясно ли сте вие?
И какво е заплащането? (основна, допълнителни...)

А как мислиш?
Не знам дали ще стане само с магистратура, зависи от условията. Бакалавърската и магистърската са ти тотално различни от специалността за тази работа, така че.. Основният ти мотив да работиш тази работа не бива да  е заплащането.

# 46
 • Мнения: 338
В ПУ има магистратура ПНУП за неспециалисти - 3 години май продължаваше, ако си спомням правилно. Не знам дали става с бакалавър икономика да я запишеш, но предполагам. ММ я завърши преди години, когато реши да работи с по-малки, но той беше с първа специалност БЕРЕ, където си имаше пак правоспособност за учител.

# 47
 • Мнения: 1 051
... а за деца със СОП плащат само на класните.

Прочетете отрасловото КТД. В него чл.36, ал.2 т 1. и 2. регламентират заплащането за работа с деца със СОП. Сумата се изплаща на всички, които работят с децата, а не само на класните ръководители.

# 48
 • Мнения: 1 333
А откога дете в инвалидна количка, не се води със СОП?!

# 49
 • Пловдив
 • Мнения: 11 342
Може родителите да не искат.

# 50
 • Мнения: 1 164
И на нас ни изплащат ПКС с намаление по време на отпуските, а СОП в тази учебна година въобще не плащат.

# 51
 • Мнения: 3 032
До колко отсъствия имам право да извиня с бележка от родителя по семейни причини, за занималня става въпрос? Трябва ли бележката да се входира щом е до мен, а не до директора?
Има ли бонуси за 1 ноември и ако има колко лева е?

# 52
 • Мнения: 991
И на нас ни изплащат ПКС с намаление по време на отпуските, а СОП в тази учебна година въобще не плащат.
Мисля, че ПКСто се плаща само през учебната година, а не през ваканциите.
 За СОП при нас са плащали  20 лева. За тази година не е плащано, защото плащанията започват от октомври със задна дата. Примерно нямаме още заповед за лекторските и като гледам, няма и да ни ги платят този месец, а чак ноември. Обаче добрата новина е, че ще ги вдигнат малко още от 1 октомври. А класните на деца със СОП ще получават 50 лева.
Според мен децата инвалиди са деца със СОП - тоест имат специални потребности, може да не са ментално увредени.
За първи ноември нищо не се споменава, ама то в нашето училище думата "пари" е срамна дума - никой нищо не смее да обели. А като питаш касиерката - тя пък най не знае, хехе. Laughing Апропо днес я питах за лекторските - не знаеше.

# 53
 • Мнения: 83
До колко отсъствия имам право да извиня с бележка от родителя по семейни причини, за занималня става въпрос? Трябва ли бележката да се входира щом е до мен, а не до директора?
Има ли бонуси за 1 ноември и ако има колко лева е?


Бонуси поне при нас има за 15.09, за Коледа и за 24.05.
Мисля,че стандартно е така.

# 54
 • Пловдив
 • Мнения: 11 342
ПКС е плащане с постоянен характер и се плаща и през отпуските. Но е по някакъв друг парагаф и затова го пише не знам си как.

# 55
 • Мнения: 5 005
...
Освен това заявлението за отсъствие по семейни причини трябва да е заведено 1 ден преди или най-късно в деня на отсъствието. Ако случаят е такъв, че родителят се обади, но е възпрепятстван да дойде точно в някои от тези дни, запазваме входящ номер в книгата и след това завеждаме заявлението. Така е в нашето училище.

Няма как да изисквате подобно нещо, след като закона дава право на до три дни след отсъствието. Т.е. вашето изискване е маловажно и не са длъжни да се съобразяват с него, защото никой правилник не е над закона.
И да, до класния ръководител не се входира.
този отговор ми беше много полезен - благодаря ти!

# 56
 • Мнения: 13
Здравейте, когато започвате работа и ви искат бележка от психодиспансер и ТУБ диспансер, само бележка, че не се водите там на отчет ли се издава или трябва да се минат и някакви прегледи и изследвания Thinking

# 57
 • Майничка
 • Мнения: 6 845
До колко отсъствия имам право да извиня с бележка от родителя по семейни причини, за занималня става въпрос? Трябва ли бележката да се входира щом е до мен, а не до директора?...

Тинити, най-добре задай тези въпроси към директора или към зам.директора по учебната част. Аз бих го направила дори писмено и бих изискала писмен отговор.
Ти не си класен ръководител, а в наредбата не са разграничени редовните часове от занималня по отношение на отсъствията. Т.е., ако теоретично класният извини 3 дни по семейни причини (които ще се отнасят и за занималня), какво става тогава с тези, които (пак теоретично) ти ще си извинила преди това по семейни причини... ей такива примери ми идват.
При нас също се случва деца да закъснеят заради родителя (в един случай бащата ми беше съученик и съсед, хронично закъсняващ от ранна възраст). В този случай, след натрупани отсъствия от закъснение, привикахме и бащата с детето пред Комисията за превенция на отсъствия - ами организира се някак човекът, майката ли го кара вече, не зная, но младежът си изкара оставащите години без закъснения.

# 58
 • Мнения: 176
Здравейте, в края на предната тема се коментираха обучения в три направления , организирани от МОН.
Днес , слушайки непознати колеги, останах с впечатление, че вече са се регистрирали по определени специалности.
Аз обаче , освен трите направления, не виждам нищо конкретно.
Аз ли не съм разбрала нещо.....?

# 59
 • Вече в моята си приказка...
 • Мнения: 4 194
Не съм вярвала, че толкова проблеми има образованието и хората, работещи в образователната система. И всеки си трае, въпреки очевадната несправедливост. Проблемите ми в училището, в което започнах, описвах не веднъж и два пъти. Несправедливостта от страна на директорката към мен, това, че ме принуждава да работя с дете със СОП, въпреки, че нормата учебна заетост съм направила. Въпросът ми е към тези, които остават до края на 8-часовия работен ден - какво правите след края на учебните часове? Работите ли с ученици в остатъка на работното време? А, вие, учителите в занималня, как се справяте с децата със СОП, ако присъстват в часовете по т. нар. занималня? Там ми е големия проблем. Как да убедя директорката, че съм ресурсен учител, а не помощник на учителя и грижата за хиперкинетичното дете в следобедните часове не е само и единствено моя грижа? Направо нямам думи за образователната система, всичко е уж много добре регламентирано, но само на документи, а практиката е друга!

Общи условия

Активация на акаунт