Професия учител - 4

• 85 320
  • 738
  •   1
Отговори
# 660
  • Бургас
Из нета:
"Мъж лети с балон и разбира, че се е загубил. Променил височината и видял една жена. Спуснал се по-ниско и се провикнал:
- Извинете, нуждая се от помощ. Разбрах се с приятели да се срещнем преди час, но не зная къде се намирам.
Жената му отговорила:
- Вие сте приблизително на 30 стъпки над земята, в балон с горещ въздух. Намирате се между 40 и 41 градуса северна ширина и между 59 и 60 градуса западна дължина.
- Вие сигурно сте учител по география? - предположил мъжът.
- Да, но как разбрахте? - попитала дамата.
- Ами всичко, което казахте е абсолютно точно, но аз нямам идея какво да правя с тази информация. Факт е, че аз все още съм изгубен, а вие не ми помогнахте с нищо.
- А, вие сигурно работите като началник в МОН - констатирала жената.
- Да, но как се досетихте?
- Не знаете къде се намирате и каква е целта ви. Издигнали сте се там, където сте, благодарение на голямо количество горещ въздух. Обещавате неща, които нямате идея как да изпълните и очаквате другите да решат вашите проблеми. И накрая вие все още сте в същото положение, след като ме срещнахте, но прехвърлихте вината за това върху мен."

# 661
Съвсем се обърках с тези занимания по интереси...Искам да попитам някои неща, ако някой знае да отговори. Ще му бъда много благодарна!
1. Мога ли да карам 3 пъти в седмицата заниманията по интереси?
2. Мога ли да карам заниманията по интереси по време на отдих?
3. Колко изяви трябва да имам и пред кой?
4. Записах група от 15 деца (искаха бройка предварително, без да се допитаме до децата), а те се оказаха 10, какво правя сега? Дали мога да намалят броя щом е вкаран в системата?
Питам тук понеже в училище никой нищо не знае! Ако нямате отговор просто подминете.

# 662
  • Добрич
тинити, на платформата се въвежда минимален и максимален брой участници. Питай какво са въвели за твоята група.
Публичните изяви за "Твоя час" бяха просто пред други хора, каквито прецениш, родители, други ученици, учители, обществени лица и пр. 
Не би трябвало да съвпадат с други часове, които ти се плащат /отдихът ти влиза в нормата, предполагам, т.е. в работната заплата/.

# 663
Вече месец и половина карам часове с над 30 деца, все още жената е в болничен, не се е върнала и никой не казва кога ще се върне...Едва изкарвам вече, ужасно трудно е! Мога ли да направя нещо, да се оплача или и аз не знам какво. Дайте ми съвет, много ми е тежко. Чак се чудя ставам ли за тази работа...

# 664
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Вече месец и половина карам часове с над 30 деца, все още жената е в болничен, не се е върнала и никой не казва кога ще се върне...Едва изкарвам вече, ужасно трудно е! Мога ли да направя нещо, да се оплача или и аз не знам какво. Дайте ми съвет, много ми е тежко. Чак се чудя ставам ли за тази работа...

Ей, така ..., за да се спести някой лев се гонят младите хора от системата ... От постовете на Тинити ясно личи, че вече е на ръба да се откаже, а няма и година стаж ... Пускат й се разни неща, не се обяснява какво се иска, какви са стъпките да се направи (визирам програмата "Занимания по интереси"), товарят се с допълнителни деца, заради дълго отсъстващ колега (едно е разболяване и седмица да си с 30+ деца, друго е да си повече от месец). Никаква помощ и насоки от по-опитни колеги (тук ми се иска да питам - не действа ли програмата за менторство при вас? ... Ама, то е и до човещинка - като видиш младо, неопитно пък с хъс ... ми подай му ръка, бе ... отдели малко време да разясниш, да въведеш ...). Като я чета Тинити и се вбесявам ... Ядосва ме ситуацията около нея ... Помните ли я лятото колко ведро, усмихнато, с надежда и оптимизъм звучаха постовете й, когато си търсеше работа? Успя системата ...май ... почти да смаже това дете, което иска да е учител ...

Не ти помогнах, Тинити ... Не знам какво да направиш ...

# 665
  • Шумен
Тинити, отиваш при директора и му казваш, това, което си е - че така не може да се работи, защото на практика е отбиване на номер, а не това е целта на занималнята. Да ти каже докога ще е в болничен и да си намира човек. Един месец е прекалено много време! В смесени групи е изключително трудно да се работи и направо си е безсмислено. Докато се съгласяваш и си мълчиш, ще те товарят по всякакъв начин свръх.

# 666
  • у нас
Почти безобидн@, напълно съм съгласна с теб. Лошото е, че това е масова практика.

# 667
При нас възникна сходен проблем, двама колеги ще отсъстват за неопределено време. Заместванията ни скапват, но се оказа, че не могат да намерят и един заместник, камо ли двама. Та не се знае какъв е случаят. Може би наистина трябва да питаш директора. На нас си ни казаха, ако имаме някой предвид да го каним, ама цък, никой не иска. И после как трябвало връзки за да почнеш, явно зависи от специалността. newsm78

# 668
Ами аз съм три години в системата и съм на път да се откажа. Наистина ти сипват твърде много .  Понякога имам чувството, че последното нещо, което трябва да върша е качествено преподаване. Започнаха да ни тормозят да търсим деца. Постоянно се натяква, изпращат се писма. Правят проблем при ниски оценки и в същото време изискват дисциплина и качествена работа. Много се уморявам понякога...

# 669
  • Шумен
Ми естествено, че зависи от специалността, но и от пренаситеността с кадри. Наистина има места, където те са в повече от предлагането.  Тогава играят яко връзки, а ако говорим за определени училища няколко пъти по-яки връзки. Има си места с текучество точно заради учениците, които се мъчат да обучават там.

# 670
При нас изобщо не са търсили човек. Директорката каза: 
- Ще потърпим, няма как...
А то търпиш, търпиш, ама до едно положение...

# 671
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
В случая с Тинити, май не става въпрос за липса на кадри. Тя беше от голям черноморски град (ако не бъркам) и просто наистина си е пестене на пари, за сметка на здравето, нервите и желанието за работа на млад учител ...

# 672
  • около Варна
От всички реформи, наредби, проекти и прочие новости, създадени от хора нестъпвали в училище, нищо смислено не произтече (да си призная, най-големият ми кошмар е Наредбата за приобщаващото образование)
Трябваше да се започне от там, бройката на учениците в клас/група, да  не превишава 24 деца. Сега уж има някакви норми за бройка и вратички за плюс проценти отгоре, освен това класове от 18 ученици не са рентабилни за училището. И в крайна сметка от това страдат и учители, и деца.
Кошмарно е да се работи с 30 деца и то в занималня.

# 673
O, wiwi, Наредбата за приобщаващото е ... няма как да се изразя по-меко ... Пак стигам до извода, че не се учим от миналото, от поуките, от приказките на старите, ако щете ... "Насила можеш да вземеш, насила не можеш да дадеш."
Ей, това се опитвам да направи тази наредба и постига целта си - да се вземат едни пари ..., ноооо не от тези, които я изпълняват и се товарят, а от тези които са я сътворили ...
А, колкото до децата в класовете и в групите ... Никога, ама никога няма да ги намалят ... Няма и сега, а с прогнозите, няма и да има кой да ги учи ... А, и това са пари ... Едно е да се дадат на 2 учители по едни 920 за да обучават по 28 деца ... Друго е да се дадат по 920 на 3 учители да учат същите 56 деца ... Прости финансови сметки ...
И ... само да измрънкам ... Нали уж щяха да се облекчават програмите ... Мрънкам заради личното ми средно девойче ... В 4 дни има по 6 часа - 3 клас ... 2-ра смяна ... Свършва в 18 часА ... Вече 2 пъти ми заспива като пребита на пода в детската, както си играе в 20,10 ... А по стария закон в 3-ти клас имаха 2 дни в седмицата 6 часа ... Та, така, с облекчаването ... Вече почвам да се замислям ... защо да давам сили и енергия за чуждите деца ... Имам знанията, имам любопитството, имам желанието още да се уча ... дали да не направя двете малки хоумскулъри ...

# 674
  • София
И аз в кюпа на младите учители дето се питат стават ли за тази работа. Треса се от нерви и притеснения..и се чудя не е ли по-добре да си остана вкъщи и да хабя сили за собствените ми две деца.
 Лошото е, че и подкрепа от ръководството нямаме и се чудя навсякъде ли е така..пиша докладни, а резултат нула.

Последна редакция: чт, 14 фев 2019, 16:03 от nimfi4ka

Общи условия

Активация на акаунт