Професия учител - 4

• 85 304
  • 738
  •   1
Отговори
# 675
  • Добрич
тинити, изглежда не общувате много с колегите във вашето училище, обаче си мисля, че е добре да поговориш с колежката, при която е другата половина от групата на болната учителка. Помня, беше споменала, че са разделили групата на две. Колкото и стаж да има, със сигурност и на нея вече трябва да ѝ идва в повече това заместване. Ако се разберете двете и отидете заедно при директора, мисля, че ще има по-добър ефект. Освен това е добре да изтъкнете, че и родителите не са доволни от това положение. Това също ще е във ваша полза.

Относно наредбата за приобщаващо образование: Моето мнение е, че все едно като ти тече покрива, да смениш тапетите, вместо да го оправиш. И понеже пак ще бъде същото, да ги смениш още веднъж /Последното с постановлението на МС от декември за увеличаване на допълнителните часове/. Никой не се опитва да открие и отстрани същността на проблема, а само "лекуват" следствията от него.

Не са малко колегите, които не пишат двойки, заради допълнителната работа по наредбата за приобщаващо образование.

# 676
  • София
Сигурно е трудно да се работи с 30 деца  в занималня, но още по трудно е 32 в клас, а може да дойдат и още. Паралелката е една 8 клас, образеца  е приет и толкова....Желание за учене нула, смях, закачки, приказки, шум, знаят си правата. Директно ми казват,  че немога да пиша двойки на всички....

# 677
  • Майничка
Хайде бе, не можеш!Ако продължиш с този клас до 10ти, си струва да инвестираш време и нерви в 8-ми и да си подсигуриш следващите 2 години.
За шума, закачките и отказа от работа в час - виж в училищния правилник частта за административните наказания. При нас, например, 3 забележки, отразени в училищния дневник, са основание за административно наказание "забележка". Следващи 3 - "предупреждение за преместване в друга паралелка" (друго училище, ако паралелката е само една от този вид), само че там родителят следва да се разкара по процедура и до отдел закрила на детето. Освен това, ученици с наказание нямат право на стипендия, дори да имат отличен успех. Първо 5-6 души ще се кротнат, после още 10, после към половината клас ще се присъединят още 10-на. Все ще останат няколко безхаберни, но няма да е същото.
Оценките от НВО в 10 клас нямат значение за учениците, обаче със сигурност ще излязат като статистика и ще се отразят на имиджа на училището, така че и директорите имат едно на ум.

# 678
  • Балчик
Сигурно е трудно да се работи с 30 деца  в занималня, но още по трудно е 32 в клас, а може да дойдат и още. Паралелката е една 8 клас, образеца  е приет и толкова....Желание за учене нула, смях, закачки, приказки, шум, знаят си правата. Директно ми казват,  че немога да пиша двойки на всички....
И аз работя с такъв 8 клас. 30 деца по дневник, едно вече наказано с преместване, друго на път да отпадне.
Статистиката от първи срок е стряскаща. Нито един с отличен и много добър успех. 14 двойки по математика, толкова по химия, биология и физика. 6 ученика с 1 двойка, четирима  с две двойки, трима с 4 двойки и по един с шест и девет двойки за срока. Отсъствията на класа 207 неизвинени  и 1083 извинени за първи срок.
Пълно нежелание за нищо. И класът е с усилено изучаване на английски-14 часа седмично. Все по-зле и по-зле стават учениците. С изкуствено надути оценки от среден курс. Ученичката, която дойде от друго училище, с отличен успех и вземаше стипендия за първия срок, сега е с успех 4,38.
Другият 8 клас са 17 деца, уж елитен клас. Там не искат да записват такива, които развалят дисциплината и хайде аз да си троша нервите с 30 човека. Колегата работи и пее.
Но в интерес на истината, другата паралелка е с профил математика и усилено изучаване на английски. Там тия изобщи няма пък да се справят.
Много е трудно при устно изпитване и индивидуални задачи. Докато се занинаваш с едни, останалите буквално полудяват. При нов урок е поносимо положението. Никакво възпитание, никакъв интерес. Силно се отличават две ядра- българи и цигани. И не ми говорете за интеграция и толерантност. Друг манталитет, друго възпитание, наглост, имат само права и се избутват, докато завършат. В малките градове и училища няма друг вариант. Или те си отиват и ние с тях, или си ги търпим, докато полудеем.
Това е истината. И който каже обратното, значи никога не е работил с деца от гетата, в малък град, в клас с едно-две бългърчета. Понякога имам чувството, че работя в Търция, рядко чувам българска реч. И никакви забележки, двойки, отсъствия, наказания не помагат. Никаква обратна връзка-родителу в чужбина, баби и дядовци, с които мнооого трудно се разбираме на официалния за страната ни език!
Занимавам ги колкото мога, за да им е по-интересно. Но все пак не съм клоун, за да ги забавлявам, а предавам сериозни дисциплини в горен курс, които не отговарят на умствените им възможности. Нямам шанс да постигна общ успех над 4. Но пък работата със заинтересованите ученици ми носи истинско удоволствие.
И така е в повечето, иначе български училища, в България.

Последна редакция: сб, 16 фев 2019, 09:55 от Джемма

# 679
  • Ямбол
Джемма, не ги пускайте в 12 клас да завършат.

# 680
Джемма- заболя ме от поста ти. Ние живеем в малък град и аз работя в гимназията в която съм завършила. Преди години елитно училище с невероятни преподаватели и умни ученици, които се реализираха навсякъде по света. Нищо общо към момента. Започнахме да драпаме за ученици, няма подбор, няма образователен процес. От нас искат дисциплина, високи резултати, постижения. А реално няма с кой да работиш. Нямаме право по никакъв начин да караме учениците да се чувстват некомфортно, защото всяко дете било важно за училището. Мерси. Не учих 6 години биология за да имитирам дейност, да се разправям с бумаги и да обикалям да търся деца. Мечтаех за олимпиади, постижения. Нямам идея дали ще продължавам да бъда ''учител''. Да, слагам го в кавички.

# 681
Здравейте, искам да попитам когато работиш като учител на половин щат (4 часа), може ли да те направят класен ръководител?

# 682
  • оттам, откъдето започва България
Чудесен пост на Джемма, защото има доблестта реално да опише ситуацията в доста български училища.

# 683
  • Добрич
Джемма, напълно споделям мнението ти. И при нас е така, с разликата, че са 100% малцинства. Не 4, а 3 три не мога да стигна с успеха.

# 684
Здравейте, искам да попитам когато работиш като учител на половин щат (4 часа), може ли да те направят класен ръководител?
Могат.

# 685
  • Балчик
Благодаря, момичета, за подкрепата. За съжаление това е действителността. И аз навремето завърших същата гимназия, нищо общо.
Лесно е да се каже не ги пускайте в 12 клас. Но после от РУО искат обяснение как работим, та не можем и 50 % от класа да научим на нещо. Никой не отчита контингентът какъв е и с какви оценки са влезли първоначално-писани тройки по милост. И с това неоставане до 4 клас...
А общ успех над три постигам благодарение  на малкото хубави деца в класовете.

Последна редакция: сб, 16 фев 2019, 15:44 от Джемма

# 686
  • Ямбол
Имах предвид в 12 клас да не ги пускате да завършат. Накрая им пишете колкото заслужават - ако е 2, да е 2 и така няма да могат да вземат средно. Да си го влачат докато научат.

# 687
Те май не взимат средно заради матурите. Получават само едно свидетелство, без диплома.

# 688
  • Балчик
Лилянa, да, накрая така правим.

amonqk, а, не вземат. Вземат и то с 4-ки. С тия ниски проценти за тройка и тото 2 първо теглене, всички вземат. Всяка година по един-двама от випуск имат 2,98-2, 97.
А на ДИ- пълна трагедия, там трябват 50% и писанеее, не  закръгляне на а, б, в.

# 689
  • при моите деца .....
Подкрепям поста на Джемма.
Жалко, че в МОН работят с няколко елитни училища....Нито програмите са съобразени... нито искат да осъзнаят трудностите в подобни училища, като описаното от Джемма, като това, в което аз работя....
Не искат да видят реалната ситуация.....

Общи условия

Активация на акаунт