Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Августинчето във вкъщи само сърди се и мръщи.

 • 16 248
 • 154
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: 563
По темата с инхалаторите. Нашият е на филипс. Купих го под тревога когато беше на 6 месеца. Ами ползвала съм го и аз с физ разтвор и с лекарства когато са били предписани. Шумничък е. Чудя се все да го ползвам ли или не, защото пък според някой лекари се вдишвали зарази.
Боян започна ясла и ходи 3 дни и сега е в къщи със сополи. И аз не държа да го водя на лекар, но то иначе как ще удостовериш, че е бил болен, а не е отсъствал по семейни причини. Още не мога да им схвана правилата и до колко са стриктни. Иначе при Боян сополите по 10 дни се влачат.

# 46
 • Мнения: 986
Ами при нас е вече 2 седмици със запушен нос. Но не тече, по-скорое задна хрема, ходи си на ясла, не са правили проблем. Тези дни обаче започна отврме на време да поизлиза по малко секрет, а не искам да ходи така, не искам и да го спирам честно казано. Вариант ми е да го спра цяла седмица „поради семейни причини”, но се надявам да не е зле носа и да си отиде, че наистина не ми се ходи до личната да не стане по-зле. Иначв чакам изследвания от нос секрет да видим да не би да има нещо..

# 47
 • Мнения: X
И Дея не беше на ясла последните два дни, другата седмица май също няма да ходи. Докторката ѝ знае, че прави чести ларингити и фарингити, та само пращам баща ѝ да вземе бележка.
Преди инхалация трябва да се провери хубаво, така няма как да се вдишат мръсни частици.

# 48
 • Мнения: X
Здравейте момичета, с какво занимавате дребните в това лошо време?
Дея тази седмица не е на ясла, аз съм ужасно болна, а тя е само със леки сополи.
Снощи, както си играеше с една гривна с мъниста, изведнъж мънистата се разпиляха по пода, обаче нали знам, че тя дребни неща не слага в устата си и не обърнах внимание. Както готвех и идва при мен и на казва "Мами нос" и аз си помислих, че има някой сопол, изтрих и носа и си продължих. Тя пак "Мами нос", като и огледах хубаво носа щях да получа инфаркт. И в двете ноздри си беше напъхала по едно мъниста. Баща ѝ се разтрепера и отиде да се облича направо, а аз, в пълно "самообладание" някак си успях да извадя мънистата, като през цялото време мислех колко бързо можем да стигнем до спешното. За щастие не се наложи да ходим никъде, но след като ги извадих старателно ѝ огледах ноздрите със светкавицата на телефона, да не би да се е завряло още някое мънисто някъде по-навътре. И днес няколко пъти проверявах, няма, но още си ме държи адреналина от снощи. И в интернет четох през нощта, какво трябва да се прави при такива ситуации. Трябва да се затисне свободната ноздра и да се духне в устата на детето, това снощи изобщо не ми хрумна. Та така, имайте едно наум и вие.

# 49
 • Мнения: 563
При Боян хремата си е още на лице и вече ми идва в повече. Той също не слага дребни предмети в устата уж, но случката с Дея ще ме държи на щтрек и мен.
Относно заниманията той вече се позаиграва сам за моя радост, но си търси и компания. Играе с колички много. Напоследък това е новата мания мъкне колички в леглото ако ще спи или ако ще сяда на гърненце спешно търчи из апартамрнта за 5, 6 колички или колкото може да носи. Играе също с конструктори, имаме едни дървени, цветни елементи с различни геометрични форми и редим фигурки с тях, рисуваме патета и котета (кара ме аз да ги рисувам),  имаме също един дървен сортер на който подрежда плочките по местата им (представлява плочки с изрязана геомерична форма), едно музикално килимче харесва също. Много обича обаче и да помога когато мия чинии ги нарежда по стелажа, снощи разточвах тесто и правихме гризини и той ми "помогна" като го накълца накъдето свари, "бъка" (бърка) салатата, задължително отваря вратата на микровълновата и въобще е много ентусиазиран да прави всичко онова, което не искам. Днес сам си издуха носа и си впръска от спрея за нос. Като цяло гледам да излизаме макар и за по-малко навън. И това е при нас. Ако споделите интересна идея за занимания мога да си взаимствам нещо от вас.

# 50
 • Мнения: 986
Охх ужас, аз като малка си бях напъхала фъстък в носа, брат ми копче от дистанционно. Явно вдички деца минават през това. Нашия не се е сетил, но за сметка на това наскоро в памперса намерих няма да повярвате какво... болт. Просто се потресох. Къде, кога и как.. не знам. Въороса е, че цъфна в памперса. От тогава често се лигави като слага разни играчки в устата, не знам защо го прави. Като кажа ги изплюва. Надяван се да нямаме още някоя така изненада.
И ние бяхме в къщи тази седмица. Вече и той се заиграва сам за по-дълго. Играе си с една кола и рдни човечета. Реди ги по колата, слага ги да ядат, да спят, говори им. Някак си изведнъж игрите станаха като за „по-големи”

# 51
 • Мнения: X
Аз ѝ прибрах всички дребни играчки. 😁
Принтирам ѝ разни неща, с които да прави апликации, много обича да лепи. Напоследък е на вълна рисуване върху ръцете си с флумастер, едвам се чисти после това чудо. Има ли лесно изтриваеми?
Прави се на майка, направила съм ѝ малки чаршаф, възглавница и одеало и слага играчки в една пазарска количка и ги вози. Вчера кара и баща ѝ да ги вози, я тя се разхождаше до него и си размахваше ръцете.
Мислите ли вече за подаръци за Коледа. Аз съм огледала едни дървени 3д пъзели от Лидл и мисля да ѝ взема и трите. 😁
Това правихме вчера:

# 52
 • Мнения: 2 153
На мен ми е толкова гузно, че не мога да е занимавам с него като хората. Покрай бебето, грижите ми за Дамян са сведени до това да го опазя цял и наяден, докато баща му се прибере. Като гледам Дея как лепи, рисува и т.н, той ми е направо изостанал Sad . Но, говори, всичко повтаря, разсъждава вече, прави много яки асоциации и помни дълго хора и събития. Имаме нов проблем обаче, не се знае защо не иска да ака. Вече не пишка в памперса, по цяла нощ стиска, обаче за 10 дена е акал 4 пъти. Мислех си, че има запек, обаче два пъти му слагам свещички, ака и установявам, че акото не е запечено, а той явно се стиска. Страшна драма е, реве на гърнето, трепери, пищи - ще кажеш, че адски го боли, а всъщност няма индикации да го боли. Не знам. Другото, което ми прави е да пикае на гърнето през 5 минути "пак пиши". Изплаших се да не би да е настинал, да няма нещо на бъбреците, сега в понеделник или вторник ще му пусна една урина за всеки случай, но като заспи не се буди да пишка, памперсът сутринта е сух и сега цяла сутрин не е ходил... започвам да си мисля, че е на нервна почва или нарочно. Абе, Дамянски му работи - ангажиращ тип. И понеже си стоим вкъщи следобед основно, той се занимава сам, тероризира кучето, гледа детско, бръмчи с колички - все малумни неща, но като няма как да му обърна повече внимание - това е. Гузно ми е.

# 53
 • Мнения: X
Аз също не обръщам достатъчно внимание на Дея и това ми тежи много. Особено, когато ме сложат от 16:30 на работа през делничните дни. Тогава сутрин я оправям за градина, водим я и аз вкъщи се чудя какво да свърша докато стане време да ходя на работа. Вечер като се прибера в 22ч. тя вече е приготвена за сън и си е в леглото, та гледам много да не я закачам, да не я разсъня. И като се съберат няколко такива дни и ми става много мъчно, особено като гледам как другите родители вечер пазаруват с децата им и т.н. Следващата седмица ще ми бъде такава.
Обаче седя на тази работа, защото като се наложи мога да я гледам без да ползвам болнични, тъй като баба ѝ свърша в 16:30 и поема поста,а пък когато ми се наложи все пак да ползвам болничен не ми мрънкат.
Понякога се чуствам като много провалена майка, тя може да върши доста работи, но те си ѝ идват отвътре, аз не съм я учила. Това, което зависи от мен не съм го направила - все още си е с памперс, гърне изобщо не ползва, още си е с бибероната, по цяла нощ пие мляко... И тези мисли ме изнервят и често се карам на Дея и после съжелявам и се чуствам още по-зле. Сложно е да си родител.

# 54
 • Мнения: 724
Ох, недейте така! Нормално е, и аз го правя - да се укорявам и да не се чувствам супермама. Колкото можем, правим за децата си и самият факт, че си даваме сметка за някакви "липси", означава, че са ни отворени очите и като родители компенсираме и ще компенсираме, когато може с повече време заедно или повече целенасочени игри. Гледам във фейсбук има супермайки, в една група за монтесори занимания, децата им не ходят на ясла или градина, домовете им са чисти и подредени, а за децата си подготвят безспирни занимания, които изпълняват заедно - принтирали, изрязали, построили от нищо нещо, има снимки и клипчета на двегодишни дечица, които могат и правят много неща - лепят, подреждат, сортират, рисуват тематично всякакви чудесии, режат и пр.  Ясен у дома също си играе сам предимно, пее си, играе много с колички, влакчета, говори си, разбутва. Редим по някой пъзел, крепост, четем книжка, гъделичкаме се всеки ден, но то е помежду домакинстването ми след работа. В яслата си имат задачи, развиват фината моторика например, а у дома е свободна програма.  Но не умее неща като Дея на снимката, което мисля че е нормално за момче на тази възраст - няма нито търпението, нито интереса. Когато са в група в детската, ги прави, но там гледат едно от друго и действат в групата.
Янна, на приятелка детето имаше такъв проблем като беше на около 3, доколкото помня май след еднократен запек го беше заболяло и след това много дълго време се бяха видяли в чудо - стискаше с дни до последно, как ли не го залъгваха да се отпусне. Не помня повече, ще я питам и ще ти пиша.
Иначе едно лесно занимание мога да препоръчам- да нижат макарони на връзка за обувка (с оглед на последния споделен опит от Надето, то да не са дребнички макаронки, ако няма постоянно да го гледате) А това  е във фейсбук групата Монтесори, появяват се добри и лесни за изпълнение идеи за занимания. https://www.facebook.com/groups/AtHomewithMontessori/

# 55
 • Мнения: 563
Спокойно мили мами, за нас обикновените майки са измислили яслата. Там също получават време за игра и занимания подходящи за тях. Според мен, ако децата имат късмет и попаднат на добър персонал за тях всъщност не е толкова лошо там. Аз много преживявах тръгването на ясла, то и адаптацията не е минала още, но поне като видях едната сестра някак се успокоих и си давам сметка, че страховете ми са свързани с потенциално лошо отношение към децата. Иначе при нас яслата още не е потръгнала и  не одобрявам особено това рязко разделяне, но системата за момента е тази.

Относно проблемите с тоалетната, ние пък не можем да се преборим с пишото, но това е положението. И по повод споделеното от Янна ще кажа, че детето една приятелка в детската градина започнало да се напишва и тъй цял месец мъки. Завела го на лекар и му изписали капки на д-р Бах рескю. С тях проблема изчезнал. Тя чак не може да повярва, че това е помогнало.

Свекърва ми имат 2 Йоркита и много го отнасят от Боян. Скубе ги, удряги, рита ги, направо съм изумена как неспирно ги тормози. Ревност ли е? какво е? Нормално ли е изобщо?

# 56
 • Мнения: 986
Момичета, гледам, че в лидл ще пускат термо бельо и шушлякови гащеризони. Кой вариант мислите, че е по-добре за студена зима 😄 миналата година подобен гащеризон сме обличали няколко пъти само, защото нямаше много сняг,а честно казано ми е повече за сняг. Но все пак бяхме още и с количка с чувал към нея, а сега сме вече без. От друга страна термо бельо не съм ползвала никога и си нямам на идея как седят нещата,а ми се иска все пак да бъда подготвена и да имам нещо под ръка

# 57
 • Мнения: X
И аз им се чудя. Тези шушляковите ги водят за ски, но би трябвало и за града да са ок. Аз повече към тях клоня, все пак са непромокаеми и като се съблекат, клина/панталона отдолу ще е чист и сух. Докато с термобельото ще се мокри точно клина/панталона и няма да са удобни за водене на градина например.
При нас вече има 20+ см сняг и нещо подобно ще ни свърши идеална работа.

# 58
 • Мнения: 986
Да, за сняг ще е супер. Ами в крайна сметка май ще взема и двете пък са видим каква зима ще има Simple Smile

# 59
 • Мнения: 563
Точно и аз за зимни дрехи си мислех днес като заваля. Драмата ми е, трябва да е добре облечен докато стигнем яслата и лесно съблечен когато влиза вътре. Смятам, че с гащеризон върху дрешките ще е лесно постижимо. С чорапогащник някак си не си представям да събувам и обувам дрешки.
Днес Боян остана за обяд. Надявам се, че вече му се вижда края на готвенето. То е ясно, че пак ще готвя, но поне няма да мисля за 4 хранения.

Общи условия

Активация на акаунт