На пазар в Лозенград, Одрин и Чорлу - 21

• 91 722
  • 740
  •   1
Отговори
# 390
  • Варна
Привет, момичета (и момчета)!

Скрит текст:
В общи линии - ужасни сте! Gift Heart
Скрит текст:
Много сте мили! Накарахте ме да се чувствам неудобно. И да съм пак тук - по-скоро, отколкото мислех.
Няма да се обяснявам повече, за да не бъда разбрана превратно. Само ще кажа, че далеч не целях това...

danidji, темата има дългогодишен автор (Sinara) и именно нейна е заслугата първи пост да е толкова богат и полезен. И пак благодарение на нея и другите помагащи момичета, тези координати присъстват в първи пост отдавна (това - към момичето, което помоли за тях).

И понеже Синарич ме издаде, да кажа, че от четвъртък до неделя бяхме в Одрин.
Скрит текст:
И... каква изненада... физически, а не виртуално. Sob Sob Sob

Скрит текст:
Тръгнахме лежерно, по обяд, и бяхме на границата (МТ) някъде между 16 и 17 часа. Пред нас имаше една кола и минахме за отрицателно време. Помотахме се в Шок и Кипа в Лозенград (казвам Кипа, но както знаете, вече официално е Мигрос). Ребрандирането е дотолкова прясно, че има все още колички, на които стои надписа Кипа, такъв е и на табелата с работното време. Малката Кипа Експрес на кръговото за излизане от града по стария път за Одрин вече е Мигрос Джет. Може би не съм споделяла преди, но там, на някакви 100-тина метра един след друг са разположени споменатия магазин, Бим, Шок и А-101. Малко по-нататък има още един от последната верига.

Минахме през Дона, но беше 18:45 и не успяхме да разгледаме добре. За жалост нямаше номера на малкия от ботичките, които харесах и понеже ни стояха "на главата", решихме да минем на връщане. Тогава пък не го направихме, защото бяхме надвишили всички лимити. Друг път с удоволствие бихме ги посетили, защото видях хубави неща на отлични цени. Обаче въпрос на късмет е да улучиш, струва ми се.

В Одрин успяхме само да се "запознаем" (най-после) с Бизим, да се настаним и да вечеряме в Селимие кебап (решихме, че за Айдън може да се чака, освен това вечер паркираме точно пред заведението, а и нали ММ харесва повече джигера тук). Бизим влиза в списъка със задължителни обекти (за 4 дни го "уважих" три пъти), За Унисите няма смисъл да говоря (повечето го знаят вече, другите са чели похвалите), а Селимие кебап ни разочароваха този път (намалени порции, недопечено пиде... може да е било лош късмет, но... е иначе информативно тава джигера е 22 лири).

В петък минахме отново през Бизим, после Кипа. Все още стои на високата табела надпис Kipa AVM, но големият светещ такъв над входа е 5М Мигрос. Забелязах, че магазина в Лозенград и големия в Одрин преди Марги са МММ Мигрос, а този зад Ераста в посока борсите е ММ Мигрос, докато големия е 5М Мигрос. Не знам дали логиката ми е вярна, но ми се струва, че броя на М-тата е показател за големината и асортимента в магазина.

После се "гмурнахме" в пазара. Рядко сме в града в петък и нямаше как да пропуснем. Паркингът, който коментирахме със Синара, отново не работеше. В него имаше множество микробуси, очевидно на търговците, но за клиенти не работеше. Спряхме на улицата от другата страна на пазара (към реката), буквално срещу единия вход. Видях паяк да отнася коли, та трябва да се внимава. Постоянно по високоговорителя търсеха собствениците на автомобили (и наши, и местни), за да си ги преместят. Не знам дали първо съобщават и после ги репатрират или ако са спрели на определени места, първото се пропуска, но така или иначе е добре да се паркира на места, където се вижда, че има много коли с различни регистрации и така, че да не се затруднява движението.
Доволна съм от нещата, които си купихме от пазара - не бяха много, но нужни и на добри цени.
Понеже тук се спомена и похвали много детското бельо Donella, да кажа, че щандът, на който се продава, е по първата "алея", ако влезеш от главния вход (откъм Сарачлар). Почти в края на алеята е, отдясно. Ако може да е ориентир, детските потничета (за момичета) са по 10 лири.
После отидохме в Ераста, пихме кафе и ядохме кюнефе в Мадо и пообиколихме. Приключихме деня на центъра, с вечеря в Айдън. Отново паркирахме безплатно под Кервансарая. В Айдън джигера е 23 лири, а тавук тава-та - 20.

Междувременно срещу нас в хотела се настаниха наши приятели - семейство на съфорумка, с които се виждаме по-често в Турция, отколкото тук, нищо че живеем на 50 км едни от други. Имах възможността да видя "тройната" стая. Ми, то това си е апартамент, в който спокойно могат да спят дори шестима (това - в сферата на шегата, официално си е за трима). Има две стаи - едната със спалня, другата - с единично легло и разтегателен фотьойл, а по средата е холът, в който има разтегателен диван.
Та, дръпнахме му един моабет с тях и по леглата.

Оставаха събота и неделя и още много обикаляне...
Ще се наложи да пиша още...

Последна редакция: вт, 30 окт 2018, 19:19 от beljata

# 391
За колана ,да беше детето без,защото се наддигаше на всяка кабинка ,за да я огледат.Измамниците са веднага след последната проверка и не погледнх дали го е сложила.Честно казано си рекохме,нямат ли край проверките.
Едно ми е интересно?
След като е в непосредствена близост,означава че митничарите са наясно какво става и делят печалбата?

ОТ Турска страна Малкия никога не се е надигал за проверка. пътуваме с 3 различни коли задните стъкла са затъмнени или с щори, само свалям прозореца и сте ОК. --За вход в БГ такова нещо няма и да спи го будят.

Те си имат знаменца --ние имаме дезинфекция --някой обръщал ли е внимание на курса на еврото на това гише --вижте го и после пишете за измама.

Винаги има какво евтино да се купи от Турция --в момента си взех гуми за 73лв/бр тук същите са 115лв

На нас ни е приятно да ходим, че даже и само за по кафе и разходка--което никога не се получава --все не ни стига багажника.

# 392
  • Разград
Беличке, здравей!
Детското бельо е поскъпнало, за пазара става въпрос, явно е вдигната цената, защото ние преди 2 седмици взехме от магазинче по центъра комплектче на 12.00 ТЛ. Дружката ми взе за 12.00 лв. - наши си пари, 3 комплектчета, тогава.

Последна редакция: вт, 30 окт 2018, 16:25 от maia_a

# 393
  • до най-прекрасния мъж
Винаги има какво евтино да се купи от Турция --в момента си взех гуми за 73лв/бр тук същите са 115лв
Какъв размер и марка са гумите и от къде ги взехте?

# 394
  • Варна
Maia_a, не е сигурно, че са вдигнати в магазина.
Щях да го пиша после, но... Цените на пазарите, както и на борсите, в момента далеч не са от най-изгодните.
Скрит текст:
Пропуснах да спомена, че между пазара и Ераста направих един "алай" по борсите. Купих маслини (нямахте си друга работа, та споменахте за тия на скара - взех за 20 лири при 30 за кг... амиии, няма да оцелеят дълго... добре че взех и други, та ще ги редувам) и една туба течен сапун (защото ми хареса повече от видяния в Мигрос, а не защото бе по-изгоден). Всички цени (а погледнах именно в последния склад отдясно, за който споменахте, че е с по-добри цени) са равни (+/- лира) на тези в магазините, а някои са дори по-високи от тези в Бизим или промото в Мигрос. Пример: Первол 3 литра в Мигрос на промоция беше 19.90, а 4 литра в склада - 27 лири; Персил течен в Мигрос 42.90 (промо цена), в Бизим - под 42 лири, в склада - 42. Да, не всичко е на промоция, но винаги има какво да се купи изгодно от магазините, без да се ходи дори до борсите. Памперсите също бяха по-скъпи там.
Краставичките на синия пазар бяха 5 лири, а в Мигрос на промоция - под 3, без намаление - малко под 4.
И т.н., и т.н.

За да не е в разрез това с написаното по-горе, че покупките ми от пазара са задоволителни и на добри цени, ще кажа, че просто на пазара се намират неща, които другаде едва ли бих могла да открия. Така че... намирам това, което ми трябва -> устройва ме като цена -> доволна съм.

Мисълта ми е,
Скрит текст:
че на пазара може потничето да е 10, а гащичките - вероятно 4 или 5, което прави малко над 4 лв или близо 5лв. за комплект, ама в магазина може да си е 4 лв. все още.

Последна редакция: вт, 30 окт 2018, 18:25 от beljata

# 395
Какъв размер и марка са гумите и от къде ги взехте?
И аз се интересувам! Благодаря! Simple Smile

# 396
  • Пловдив
Бихте ли споделили къде се намира Бизим?

# 397
  • Varna
Беличко,
LBT, миналият понеделник си беше на мястото. Купихме на Бат ми много хубави
дънки, а аз пробвах това онова, ама нямах нещо ищах да троша пари.
Ей, браво, намерила си маслините на скара. И аз пернах от пазара две кила и няма
да изстраят дълго. Успях да ги купя на 30 лири килото. На същият пазар на едно
място ги мернах за 35 лири, а от магазина за който по-рано си говорихме с тебе
бяха 38 лири.

# 398
  • Варна
Като една горда новооткрила въпросния магазин Sob , да кажа...
Бизим в Одрин се намира непосредствено преди Кипа (настоящ Мигрос). По-точно преди бензиностанция Шел, която е преди Кипа-та.
Скрит текст:
В интерес на истината магазинът е малък (по-правилно е да кажа нисък), табелата му също е малка и аз досега не го бях забелязвала. Видях го миналия път и пак този път минахме два пъти по отсечката, докато го открием. Не помнех точно между кои кръгови е, а при толкова светещи реклами неговата се губеше. При това между булеварда и паркинга му има локално платно, та идва и навътре.
цък и цък

Делте, 30 ги взех аз, ама взех само за 20 лири. Трябваше като теб на едро да действам, ама...

Последна редакция: вт, 30 окт 2018, 19:20 от beljata

# 399
  • Пловдив
Беличке, да те потормозя малко с въпроси.В кой хотел беше? И... къде е Дона?Явно е магазин за обувки,ама съм го пропуснала.
Ние сме наблизо и до Чорлу ходим за ден,ама нещо ми се ще да забегна за два дни.
Напоследък се чудя дали това не е болест вече.

# 400
  • у нас
Renydent, адресът на фабрика Дона го има в първия пост, в скрития текст на Лозенград.

# 401
  • Варна
Ау, Делте, много съм зле. Разрових се. Грешката е в мен. Гледала съм съседния паркинг и от там и заблудата ми.
Ще редактирам горе, да не подвеждам.

Рени, в Унисите бяхме. Вече само там ще отсядаме, стига да има места. Просто цената е супер, съотнесена с условията. Предвид основната цел на пътуването ни, а и града като цяло, не ми е приемливо да давам повече пари отколкото в Истанбул, на хвърлей от Св. София.
И ние преди ходехме за ден. Сега с малкия е невъзможно, а и това препускане е ненужно и свръх уморително. Такава цена определено прави оставането с нощувка напълно оправдано.
За болестта си права. Прибрахме се в неделя вечерта и аз вече "ям" ММ за ново пътуване преди края на годината. Той отсече, че сме приключили за тази година. Ама пък дали в края на декември или в началото на януари... Разликата е минимална, та може да изчакам...

Дона е фабриката за обувки в Ениджия (Инедже), която споменаха тук преди време. Съжалявам, че не помня кой ни я представи. А Инедже е първото село по стария път от Лозенград към Одрин.

# 402
Те тези кокошкари имам чуството, че стоят там малко преди празници и на самите
празници.
Утре е Национален празник на Турция.. Така, че ако някой пътува утре да има
в предвид. Да ги подминава транзит.
И доколкото знам не стоят на Лесово и Малко Търново.
Няма ли кой да ги снима,поне да имаме понятие и да не спираме,да знаем как изглеждат.

# 403
Преди няколко страници се коментираше за сурови маслини. Някой знае ли на каква цена се продават.

# 404
  • Стара Загора
Отдавна се каня да добавя една паста, подобна на чушковата, но тази е чушки и домати.
Това.
Готвя с нея и не слагам допълнително червен пипер. На нас много ни хареса.
Взех я от един от складовете, според мен нов, защото преди това не съм го виждала.
Пада се първият отдясно, като тръгнеш по улицата, където са складове от двете страни. (Ама обяснение му дръпнах)

Общи условия

Активация на акаунт