Кутия за обяд, или какво приготвяте на децата за училище? - 7 тема

• 75 584
  • 784
  •   1
Отговори
# 165
  • Sofia
Брадата, моите са момчета. Носят си кутии от предучилищната. Сега са 4 клас. Никога не черпят  или поне не са ми казвали. Но в нашия клас 90% от децата закусват вафли и кроасани и никой не налита на нашите зеленчуци, месо и яйца.  Много рядко се е случвало да ми върнат нещо. Но аз знам какво обичат и се съобразявам. Или по-скоро съм положила много усилия да ги науча да обичат правилните неща. В стола не ядяха 2/3 от нещата.
Много приятно съм изненадана - в класа имат месец на здравосломното хранене. Всеки ден по едно дете черпи с нещо здравословно. Е, повечето почерпки бяха с домашни мъфини, имаше и купешки "био" бисквити, но все пак е някакво начало. Вчера правих здравословни шоколадови сладки, че утре е наш ред. Съвсем на око ги направих без рецепта, но се получиха чудесни.

# 166
При нас днес имаше:
З. Тортила с шунка и домат, актимел
О. Леща яхния
С.з. чери домати, моцарела и ябълка

Каката ни е малко настинала и си остана вкъщи да си яде кутиите. Иначе двете девойки са трети и първи клас. От трети клас вече могат да си купуват неща от лавката. Питах детето и казва, че има сок от малини, от бъз, оризовки, някои със шоколад. Иска и тя да си купува, ама май повече, за да се чувства голяма, че харчи пари.

# 167
  • Бургас
Сави, аз също се съобразявам какво да му слагам да яде и има само неща, които обича и е пожелал сам. Да не помисли някой, че зорлем го карам да яде това или онова. Напротив. Леко ми е тъжно, че от ядящо с кеф почти всичко дете, започна драстично да си променя вкусовете и храни, които е обожавал, сега не иска и да вкуси дори... Все още се храни сравнително здравословно, макар и да проявява интерес (нормално) към забраняваните по-рано неща. Затова разрешавам това или онова, продължавайки да говоря и обяснявам. Ще видим по-нататък как ще бъде Simple Smile

За черпенето - ОК съм да почерпи някого или направо да ме помоли (както го направи 2 пъти) да сложа специално еди какво си за еди кого, ама да си раздаде 2/3 от храната... не съм много ОК. И трябва някак да се научи как и кога да слага границата. Както и да се отнася с уважение към храната, която му е приготвена по негово желание и в пожеланото от него количество. Или поне така ми се иска Simple Smile

Иначе в неговия клас само 2-3 деца си носят кутии с обяд, а момче е само той. Затова ми беше интересно дали има някаква свързаност с пола, но явно не Simple Smile Благодаря за споделения опит Flowers Hibiscus

# 168
  • Калифорния, САЩ
   Днес при нас училищата почиват. За сметка на това гледам с моето диване и негово приятелче за десетина часа. Забавляват се страхотно, морих ги на парка и ги нахраних хубаво след това. Сега играят с колите и плана е за четене и писане на български ( другото детенце има майка българка и татко китаец, идва в моя съботен клас да се учи на писане и четене, майката го е научила да говори и разбира достатъчно). Нямам кутии 😝😝😝.
    За раздаването на храна - тук е забранено в училищата, впредвид многото алергии. Никой не взима и не иска, научаваме ги от най-ранна възраст. Когато сме с познати разрешаваме след като сме сигурни, че родителите са ОК.

Последна редакция: вт, 13 ное 2018, 00:55 от ir74

# 169
  • Sofia
Днешната кутия - пържолка, краставици и домати.

Това е много разумно със забрана на черпенето. Едното от моите деца е с доста алергии. Вече е голям и си ги знае, но като малък ужасно се дразнех от майки и баби по площадките, които се опитват да му набутат нещо в устата без да ми питат. Да не говорим, че чуждата храна не знам нито как е приготвена и съхранявана, нито какво съдържа. Абе не ми е ок това с черпенето. Научила съм ги да не взимат нищо от никого.

# 170
Добро утро Simple Smile

Днес не снимах храната ни.

За хлапачката: - тостер с кашкавал и мъфин

За мен: з.- изостанало парче баница, манго ( за пръв път в Бг уцелвам такова узряло манго, може би не внимавам като пазарувам)
               о.- гюведже ( сварен картоф, сирене, кашкавал, печена чушка, малко домат, луканка, яйце) и салата домати и краставици; за следобед си взех едно мъфинче.

Приятен ден

# 171
  • Sofia
Добро утро! Simple Smile
МЗ - райска ябълка
Обяд - крем супа от тиквички със скариди; сладък грах; тортила чипс;  шок. бонбон

# 172
Поздравления за прекрасната тема на Морена - специално. Случайно попаднах тук, търсейки подходящи кутии с отделения и капачета за обяд. Имам трима дребосъка - два от тях са първокласника, сестра йм - след две години, живот и здраве. От няколко дни, освен сутрешния сандвич, се налага да слагам и обяд, тъй като се окача, че храната в стола е кофти. За рецепти, виждам, доста добри, но помогнете с линк за кутии, които да не струват цяло състояние и да са изолирани. Не знам дали ще успея да ги навия и за супа или нещо течно, та може и линк за термос, макар да ми се вижда мисия невъзможна. Сега ползвам кутии с капачета от кварталния магазин за домашни потреби, но в тях няма много място за прибори, а и са едни тумбести...В нета или са много скъпи, или нямат вътрешни капачета за изолиране, или са през амазон, където ударих на камък с поръчката нещо..А Икея е на 200 км. Та, ще съм благодарна на съвети и пожелавам здрави и сити деца:))

# 173
  • Sofia
polij, добре дошла!   Hug Благодаря за хубавите думи! Simple Smile
Термос и кутии на най-добри цени има в сайта на Икеа, може да поръчаш.
1. https://www.ikea.bg/cooking/Food-storage-and-organizing/Food-con … 5-70118/40388725/
2. https://www.ikea.bg/cooking/Food-storage-and-organizing/Food-con … 5-70369/80388714/
3. https://www.ikea.bg/cooking/Food-storage-and-organizing/Food-con … g-61844/20294860/

Първите две са нови, много подобни на предишните им, но с повече отделения. Нямам мнение за тях, но смятам, че както и на предния модел, капакът е непропусклив и май отделя отделенията ...  Thinking  Трябва да се носи на дъното си (изправена) кутията, за да не се смесва храната в тях.  Третата я имам, доволна съм, но пак трябва да се носи изправена.
Иначе специално термоса може и да го пропуснеш, ако успяваш да слагаш по-сухи храни за обяд (макар че това поограничава избора), а вечер хапват супи и яхнии децата.  Имам една кутия от амазон с две капачета на двете контейнерчета, както и Лънчбокс, но смятам, че не са от евтините. Другите ми кутии с отделения не са с отделни капачета на отделенията, но капаците им вършат идеална работа, като ги изолират, но са от амаозн, ибей или алиекспрес, както и подарък имам от Щатите.  Отделения в една кутия можеш да си осигуриш и със силиконови формички за мъфини и ако са високи до капака, още по-добре. Simple Smile
И тези не са лош вариант - https://www.ikea.bg/cooking/Food-storage-and-organizing/Food-con … a-31593/60149673/  

# 174
Привет!

Чудесни кутии отново!
При нас в клас повече от половината деца са с кутии, като носят поравно момчета и момичета. Изобщо забелязвам доста деца с чанти за храна в нашето училище, което не знам дали е добре /защото родителите внимават с какво се хранята децата им/ или зле /защото столовата храна изобщо не става за ядене/.
Моята причина е, че така имаме контрол над количеството и качеството на храната. И при нас се проведоха мероприятия по случай световния ден на здравословното хранене, което е похвално!
И след това отклонение да споделя и нашето меню за днес -
МЗ - мандарина и бадеми
О - супа топчета + шоколадово драже
СЗ - скир с бишкота и сладко от малини

Утре -
МЗ - ябълка и орехи
О - домашна яйчена салата с майонеза + чери домати и краставица
СЗ - домашни крекери с чесън и сусам

# 175
Много благодаря, и последен въпрос - най-удачните чанти за кутии? Сега ползваме първата преграда на раницата, но с обяда....става сложно

# 176
polij, виж дали ти допадат декатлонските чанти.
Нашите кутии са от Икеа, приборите и чантата от Али.

# 177
  • Sofia
polij, чантата или да е доста голяма или купуваш след кутията/кутиите, за да ги събира. Аз съм с няколко кутии и съответно няколко чанти (всичките термоизолирани), според кутията/ съдовете за деня. Не от абсолютна необходимост де, мания са ми.  Crazy

# 178
  • UK
Ние днес сме на редовното хлебче с хумус и кисело млекце.
При нас още от детската градина децата са научени, че могат да ядат само това което им е сложено в кутиите. Абсолютно е забранено да си взимат друго. Има всякакви алергии, някои ядат халал, други не ядат месо.

# 179
За днес един бърз тост с кашкавал и шарена сол+яйце и краствички;мандарини-2бр. и кашу.

Общи условия

Активация на акаунт