Пубертет при момчетата - Тема 3

• 49 221
  • 769
  •   1
Отговори
# 330
  • Бургас
Нека не забравяме, че пубертетът освен възрастова криза е време за бунт и противопоставяне на авторитети. В последиците от този бунт се доизгражда идентичността и самостоятелността, което е важно. Без буря не може, но като родители - трябва да се опитваме да минимизираме щетите от нея. А ако не се справим сами, да потърсим и специалисти.
Може да ви е от полза  "Трениране на успешни родители" на Томас Гордън

# 331
Звучат разумно тези неща и са му обяснявани многократно. Остро не смея да подходя, защото и класната ме предупреди (а и аз виждам), че са много чувствителни и подскачат за всяка по-остра забележка.  Сърди се на границите, които поставяме. Ние сме родители и знаем до определена  възраст  какво може да позволим. Море с неподходящ приятел, на неподходящо място смятам, че никой от вас не би позволил на 17.  Минимизиране на щетите е и моята цел.

# 332
  • Бургас
17 г. си е тийн,  разбира се, макар и в края на юношеството, моят младеж е на 16 и половина, наистина няма нищо общо с детето отпреди 5-6 години, но се държи горе-долу прилично, не му се учи много, иска да хайманори по кафета и дискотеки, но неуважително отношение не позволявам, казала съм му, че аз плащам и и аз определям правилата, докато живее при мен да се съобразява, принципно съм много либерална, пускам го навсякъде, гаджето му е вкъщи постоянно,  единствено напоследък ми се сърди, че се събират да пушат наргилета и иска от време на време да кани вкъщи гости и да пушат, но не позволявам, разбира се държа да ходи на училище и да има успех над 5

# 333
Цигарите и наргилетата въобще не ги броим вече за нещо лошо. Те си пушат до училището на тази, че и по-ранна възраст. На наргиле в заведения също ходят.  Принципно не съм либерална и затова ми се сърди. Успех около 5 докарва.

# 334
Да не би да имате някакви сътресения в семейството? Или в начина ви на живот? Не питам от любопитство. Когато бях на възрастта на сина ти и аз заявявах на родителите си, че никога няма да бъда, като тях, че не искам да живея, като техния живот и т.н. И до ден днешен го мисля. Затова и направих кардинални промени в моя личен живот - не исках да повтарям техните грешки. Те не бяха пример за мен в много отношения - и сега не са. И се радвам, че не съм, като тях. Казвала съм им много крайни, а на моменти и обидни неща, но не съм съжалила за нито една дума, тъй като техните проблеми оказваха влияние върху мен
Не искам да те засегна по никакъв начин - просто се опитвам да ти покажа и малко по-различна гледна точка. Гледната точка на детето. Дано да съм била полезна Hug

# 335
  • Бургас
Цигарите и наргилетата въобще не ги броим вече за нещо лошо. Те си пушат до училището на тази, че и по-ранна възраст. На наргиле в заведения също ходят.  Принципно не съм либерална и затова ми се сърди. Успех около 5 докарва.
да, аз не одобрявам пушенето, но не правя драми, и аз пушех тайно на 16г., обаче не давам да се пуши всекидневно вкъщи, хем не искам да се трови толкова много, хем не искам да ми се умирисва... иначе навън е ясно, че го правят...
може би трябва и ти леко да се промениш, бъди малко по-либерална, аз давам голяма свобода на моя младеж, и мен така са ме гледали, не че не съм имала изцепки, но всичко се преживява....на 17г. момчето си е почти пълнолетно, не може да се гледа като бебе, понякога многото строгост и дисциплина не е много полезна,  не се знае къде ще избие бунта.....някак си не го разбирам как на 17г.  всичко е забранено, а на 18г. - изведнъж детето е голямо и всичко е позволено.... годините са само цифри, по-важен е опитът...

# 336
  • София
То не знам дали има човек - особено в тинейджърска възраст, който да не иска да е съвсем различен от родителите си и да не повтаря техните грешки. Нормално е и авторитетите да се оспорват, но някак трябва да има някаква мярка в поведението.
Все пак не можеш да ползваш само облагите - да те издържат, обгрижват и т.н., а същевременно да се държиш крайно неуважително и обидно.

# 337
  • В полите на Пирин планина
Големият ми син е почти на 15 и с времето установявам, че човек трябва да намери някакъв баланс и един вид се налага да приеме, че децата растат и вече не се поддават напълно на моделиране, както едно малко дете, извън пубертета. Логично е - не само хормони, а и изграждане на една самостоятелна личност. Освен това човек, колкото и да говори, всеки трябва да се поучи от собствения си опит. Някак "акъл" не се налива, уви. Затова просто се спирам да бъда твърде изискваща. Защото това може да отблъсне и настрои детето против родителя. Не искам да го отдалеча от себе си. Но е трудно и за нас, големите, да се пренастроим от времето, в което тийнът е бил едно сладко, гушкащо се мъниче, а вече е почти мъж, който даже не дава на майка си да го целуне по бузата или да го погали по косата, защото ще му развали прическата. Hands V

Приемам, че всеки има свои приоритети, вкл. и в училище и няма как / пък и не е нужно / да си добър по всичко. В училище наистина се учат доста ненужни и натоварващи неща. На тази възраст е време вече да се профилират и да наблягат на това, което ги влече. Не виждам смисъл да се карам за оценки / изключая двойки и то като тенденция /. Отлично помня как моята майка беше вманиачена на тази тема и ми се е карала дори за 5-ци. Е, не съм, прокопсала особено от факта, че бях пълна отличничка... Ако не беше нейния натиск вероятно щеше да избера други поприще в живота, което да ми е по-приятно, а може би и по-доходоносно.

Трябва да се намери баланс в контрола. Ама е много трудно.

# 338
Много от подрастващите искат да са до голяма степен различни от майка си  и баща си,даже ги смятат за ретро,демоде и т.н.Това само по себе си не е драма.Аз също в тези си години 17-18г. ,смятах,че никога няма да съм,като моите родители,мечтаех си да съм независима и рано успях да го постигна с много висока цена.Не съм имала кой знае какви проблеми с тях,но се чувствах не разбрана .Възможно е просто да е период и да се бори за самостоятелност или пък да има проблеми със съученици,приятели.Опитай да го предразположиш за разговори на всякакви теми,с времето ще се отпусне.Подкрепяй и уважавай неговите  решения и действия,но в същото време дръж на уважението и авторитета си.Не е лесно,но е за общото благо.Успех!

# 339
DebelaMara, както описваш ситуацията и себе си, звучи много тъжно и тежко. Понеже не знам как е протичал живота на семейството за тези 17 години, а и твоите възпитателни методи,  конкретен  съвет едва ли мога да ти предложа....
А как се разбират двамата братя?
Мисля,  че имате нужда от професионална помощ. За теб самата - също. Може би би било спасително да си реорганизирате делника - да въведете някаква кардинална промяна. Примерно, въвеждане на традиция -  семейно да посещавате 100 - те Национални обекта, да ви стане като част от програмата за лятото /есента / пролетта /зимата.... Или да планирате семейни ролеви игри. Или някакво хоби за сина ти, което да го потопи в нов свят.
За мен пушенето на наргилета и цигари е вече врата към затъването......и е по - добре ако тя изобщо не бъде  отваряна. А ако вече е, да се стремите да я затворите. С всички сили и вяра, които имате.

# 340
Благодаря на всички, които писахте и споделихте своя опит! Ще отговоря накратко на въпросите. В семейството нямаме някакви сътресения. Двамата сме с баща му заедно. Няма раздели, разводи и т.н. Аз съм строгата у дома. Таткото е лежерен. Досега сме почивали винаги заедно през лятото и през зимата. Дори с големия син и приятелката му. Водим ги на кратки и не толкоз кратки преходи в планината. Ходили сме и извън България многократно. Винаги сме се опитвали да бъдем пример как да се държи. Не пушим и двамата. Винаги съм се опитвала да създам уют у дома, да се събираме докато са били малки заедно. Не уточних, че сина ми живее в друг град, защото учи в езиково у-ще. Живее с брат си и приятелката на брат му. Има прекрасни условия за живеене и учене. Посещава и школа по английски. Не е първото дете, което след 7 клас учи в друг град. А и не е сам.Често ходим при тях. По телефона се чуваме всеки ден. Пишем си дори по-често. Имах опит с по-големия брат и мислех, че имам опит. Затова реших, че заслужава този шанс, тъй като след 7 клас се представи много добре на изпитите. А и той искаше. Разбират се с брат си. Поделят си домашните задължения. Не мога да кажа, че е лошо дете. След известни преговори се договорихме да се прибира навреме. Нещо , което не ми харесва е ,че доста често играе карти с приятели. Иска да ходи често на дискотека, но рядко разрешавам. Той иска да е до 4 сутринта и съответно иска доста повече пари. За рождените дни се разбрахме, че не може да ходи на всички. До мин. година ходеше 4-5 пъти месечно, което не  е ок за финансите му. Сега е поразредил РД. Може би сте прави,че и аз имам нужда от помощ, не само той. Пречупих се някакси да не искам максималното , на което е способен. За оценки въобще не спорим вече. Няма начин да го накарам по история да учи, например. По другите предмети се справя много добре. Това, което ме притеснява е ,че в компанията му има деца на заможни родители и той се опитва да подражава. Не са добър пример, а той иска да е като тях- обувки, дрехи.Опитваме се, но не е нашият начин на мислене. Не може дрехите да определят човека.  А той се депресира явно.  Това е  в общи линии. Тъжно ми ,е че всичко, на което съм се опитвала да го научае пренебрегнато и някой друг става пример и авторитет. Да го прибера обратно при нас е възможно, но вероятно ще има обратен ефект. На практика в у-ще се справя, не е глупав. До 7 клас го включвах в спорт, но сега не иска.И тогава не искаше, защото се възпитава дисциплина, а той иска да прави каквото си иска.

Последна редакция: чт, 29 ное 2018, 18:26 от DebelaMara

# 341
Знаеш ли, след това, което описа наистина не проумявам къде е проблема. Той реално не живее при вас и не мога да разбера с какво толкова го дразните. Да, има ограничения, но е добре да знае, че след като влезе в университета тези ограничения ще паднат. И трябва да прояви малко търпение. Брат му не го ли стяга? Той също може много да помогне във вашите отношения. Помоли го за помощ - нека говорят по темата. Вярвам, че батко му го контролира достатъчно щом живее при него - в такъв случай може ти да правиш някакъв компромис с правилата от време на време. Ох, наистина не знам. Съвет от опит няма как да ти дам - просто предлагам мои размисли по темата.

А моя синковец одеве се похвалил на баща си, че днес в банята е правил разни неща и е имал тъй чаканата от него еякулация. Много бил доволен - даже си танцувал в хола от кеф. Това обяснява отвратителното му, неадекватно и неконтролируемо поведение в последния месец. Явно тестостерона го е блъскал яко в главата. Надявам се сега, като вече може да "се отпуска" по мъжки, да вземе да се кротне малко, че в последно време не се търпи

# 342
В общи линии, според споделеното по-скоро ти повече изживяваш порастването и революционният му дух. Не те виня. Всеки тийн различно  революционира. Кой по-рано,кой по-късно. Но това, че е на разстояние също спомага за революцията...така да кажа. От брат му не бих искала кой знае колко да го контролира. Бих го ударила на чувства и да споделя разочарование от държанието му. Обида.Нека да знае. И му дай свободата,след като знае за притесненията ви като родители, сам според него, как трябва да продължи. Предложи ако може и работа да си намери. Това за дразненето му, относно дрехи, обувки и т.н. Ако намери легална такава и успява да се справя...ок. Така бих аз постъпила.

# 343
Относно работата: аз не мога да му помогна да си намери такава.Той ми казваше по едно време, че може. Но аз не съм съгласна да пълни наргилета в бар, а той това искаше. На някакъв кой знае какъв физ.труд не би се подложил. А брат му все пак е брат, а не родител. Има си свои грижи.

# 344
  • София
Явно влиянието на компанията е много по-голямо, отколкото очакваме. За съжаление от един момент нататък май това няма как да се контролира : /

Общи условия

Активация на акаунт