Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - 55

• 42 568
  • 739
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Постоянно ли седи твърдо?Защото аз имах такива отвреме навреме - и двама лекари казаха, че е заради разтягането на матката - но то се появаваше и изчезваше бързо.

# 121
Не можеш ли да звъннеш на АГ.. Нз дали е нормално, но не би трябвало корема ниско долу да ти е мек.. Т.к. бременността е в ранен стадий, бебето не е голямо и не се качила още нагоре, а е ниско долу.. За твърдото топче също не знам.. Не съм имала такова.. Но наистина е по-добре пати да се чуеш със следящия АГ, за да ти е спокойно о да ти обясни...

# 122
Благодаря за коментарите, момичета.Ще наблюдавам днес и утре как е корема и ще се обадя на АГ утре. Дано сте прави за матката...
И още едно въпросче - какво представлява прегледа - фетална ехогр.? Кога се прави и поема ли се от здр.каса ?

# 123
Фетална ехография е ехографския преглед, с който се оглежда плода, плацентата и др. Той се прави средно веднъж месечно, като към края на бременността зачестяват прегледите. Всичко зависи от развитието на бременността и преценката на лекаря. По здравна каса се полагат 2 такива(говоря по спомен, тъй като скоро го обсъждахме в темата). Някои лекари, работещи по ЗК, правят всички ехографски прегледи безплатно, но го правят на добра воля.

Ако питаш за фетална морфология, това вече е различно нещо. Това е специализирано изследване, което се прави от специалисти в областта и не се покрива от ЗК.

# 124
Три са безплатните УЗ прегледи Simple Smile .

# 125
Моите бяха два безплатните.. Единия е, когато видят сърдечен ритъм и другия беше 4-5 месец.. Ако искаш всеки път да те гледат си ги плащаш..

# 126
  • бургас
Моят АГ гледа бебето на ехографа всеки месец, следи сърдечната дейност и дали отговаря на седмицата, в която е. Ако искам да измери теглото обаче си плащам.
Два или три ехографа ми звучи абсурдно, но това зависи на какъв доктор ще попаднете.

# 127
Здравейте, бременна съм в 31 г с и онзи ден изпих половин айран и чак тогава видях че има мухъл на кофичката и се притесних дали може да навреди нещо на бебето.

# 128
Здравейте, бременна съм в 31 г с и онзи ден изпих половин айран и чак тогава видях че има мухъл на кофичката и се притесних дали може да навреди нещо на бебето.
Не би трябвало да има проблем.. А и твоят стомах преработва храната преди тя да достигне до бебето, а и мухала си е чист пеницелин.. Едно време доста са са си го хапвали..

# 129
Благодаря 🙂

# 130
Моля, а и ти все пак не си го яла, а е бил по кофичката.. Извинявай не можах да го допиша, защото малката се разцвърка..

# 131
Здравейте,
някой с високо ТСХ И ФТ4 в първи триместър?
ТСХ ми е 3,29(горна граница 4,20), а ФТ4 19,22 (горна граница 22).
Благодаря!

Привет,

задължително се консултирай с ендокринолог. Доколкото знам при бременност границите на TSH са по-ниски (трябва да е под 2). Препоръчвам ти да се консултираш с д-р Емил Начев в ендокринологията на Майчин Дом.

# 132
Благодаря, негова пациентка съм.

# 133
Здравейте момичета,
Днес бях на преглед и доки каза че има ембрион с добър сърдечен пулс отговарящ на 6та седмица. Но каза че плодния сак е много голям за тази седмица и не е нормално. Пише 3.85см. Някой от вас имал ли е подобен случай?

# 134
  • София
Здравейте Simple Smile
Както Ви писах онзи ден, че са ми изчезнали симптомите, така чхг-то май вчера ми потвърди страховете. Миналата сряда чхг ми беше 2717, а вчера 5923. По календар утре трябва да влезна в 8 седмица. Но се оказва, че чхг-то не се удвоява максимум на 72 часа, а на 192... Днес съм на преглед при д-р. Виолета Стратиева.

Общи условия

Активация на акаунт