Неговите родители

• 20 439
  • 380
  •   1
Отговори
# 315
Интересно кой ви е бърсал като малки, тогава когато не сте можели?
кой ви е хранил с лъжица, тогава когато не сте можели?
Уви, всичко което е в българина вече го няма. Започваме да мислим по западен обичай.

# 316
Гледането на малко дете е несравнимо - с годините става по-лесно и задачите намаляват. Това, че някой ме е обгрижвал като бебе, е било по-скоро лека задача, нормална. А, и освен това никой не се срами да поиска помощ за бебе. Но виж за възрастен - всичко трябва да се направи лично.

# 317
  • 221B Baker Street
Уви, всичко което е в българина вече го няма. Започваме да мислим по западен обичай.
Оххх, отново се намесва омразният Запад... Нека позная - още от Хелоуин ви държи, нали?!

# 318
  • Paris, France

До 1.6г ме е кърмила и хранила с лъжица мама. Тя е сменяла пелените ми. Къпала ме е тя, с помощта на дядо и баба. Баба е перяла пелените. След това ме е гледала баба, с помощ от детегледачки и дядо и след 3г вече се хранех и си миех д-то сама. Косата ми я миеше баба или мама до 10-12г.

Аз кърмих, храних и къпех двете ми деца с помощ от майка ми когато се роди второто Перях пелените в автоматична машина като само плакнеш на ръка. Децата ми се хранят и обслужват сами от 3-4г и след това само ги къпех. Имах помощ с домакинството и детегледачка за сина ми като малък за да не скучае когато бебето беше малко.

Мене са ме гледали и хранили, аз съм гледала и хранила децата. Майка ще я гледам, разбира се.

Нищо западно няма в модела. Ама и да има, какво от това?

Западният модел е по-подходящ за семейства с малко деца и особено едно, единствено.

# 319
Мда, вечно има акълии да сравняват неразбиращо бебе 3-5 кила и 100килограмов болен инат, който и посяга да бие.
Ти кога последно вдигна по-тежко от ваканционния куфар с бански и джапанки?

# 320
  • София
Аз с инатливата ммайка с диабета, жената си е на собствен ход, с акъла си и самостоятелен. Всяка година се вижда сфендокринолог, всяка година влиза в болница за процедури. И на санаториум ходи. Дали не са и обяснили ползите от диетата? Ми неще.
На 73 е.
Баща ми също. Преди година го стреснаха и него с диабет. Смени хранителния режим, отслабна 10 килограма, кара велоергометър всяка вечер, прави упражнения някакви по няколко пъти дневно. Още работи, ползва лаптоп, таблет, смартфон и си купи киндел две години преди мен.
До човек и манталитет е, какъв ще стане на старини.

# 321
  • София
Не е точно така с налагането. Аз познавам доста стари хора, които се съобразяват с децата си, за да не им създават проблеми.
Майка ми точно като имаше най- много здравословни проблеми, дядо ми беше се юрнал да ходи до някакъв магазин, а иначе едва се тътри до тоалетната. Като бабата на Невена е, наоълно с всичкия си. Просто има хора, които са инати и си мислят, че са им длъжни без жал.за.децата си. Щото ако се сгромоляса, точно на детето ще падне грижата-независимо финансова или директна. А нервите, притесненията покрай легналия човек къде ги броим?
Така че който не желае да се съобразява и тормози по този начин децата си, заслужава да бъде оставен, ама не в дом, а да се оправя според своите разбирания.
Много е противно това мислене, че някой ти е длъжен. Поне половината хора всъщност нямат възможност. Просто изнемогват физически, паихически и финансово, за да изпълнят заветния дълг, вменен им като мерило за човечност.

# 322
  • Пловдив
Ако човекът, който се нуждае от грижа няма дете или внук от същия пол какво правим? Не бих допуснала синът ми или друг роднина по низходяща линия да ми сменя памперсите. Това направо е гавра.

Както в началото на живота си сме слаби, беззащитни и напълно подчинени  на нечия грижа, така е и в края. "Гавра" е много силна дума, макар да ти се струва тази ситуация като унижение.

# 323
  • София
А аз тъкмо мислех да пратя дъщеря ми при нашите, срещу помощ. Обаче се плеснах по главата, че ще й разваля рахата и че тя никому не е длъжна. Ама то и аз не съм била длъжна да я издържам, докато следваше, нито за уроци за ЕГ и за СУ.

# 324
  • София
Децата не носят отговорност за изборите и решенията на възрастните.

# 325
  • София
Болните роднини не се "пращат при професионалисти". Изхвърлят се, за да се спаси / отърве здравият.
Болните не се изхвърлят, щом още продължаваш да се грижиш и да контактуваш с тях. Да наричаш наемането на болногледач 'изхвърляне'  просто неадекватно. А и няманищо общо с аборти и убийства на животни.
Но ако ще ти е по-комфортно, окей - предпочитам да извърша 'изхвърлянето', да си запазя здравето от ДОразбиване и да виждам родителите си в целия им блясък и достойнство, а не да забърсвам сбръчкани оакани гениталии. По-добре е, отколкото всички накрая да сме на боклука.

Грижиш се, когато
а) плащаш за грижи
или
б) полагаш лични грижи.
Когато разчиташ на благотворителната мисия на Държавата и Данъците не се грижиш, а просто ги захвърляш.
Което не е непременно възмутително - и да, не си задължена, според закона, да се грижиш за каквито и да било изпаднали в беда роднини, които не са ти непълнолетни деца.

Но добре е и да не се правиш на леко разсеяна и да приемаш нещата точно такива, каквито са - не ти се дават пари, не ти се полагат грижи, изхвърляш ги и предпочиташ да забравиш, че са съществували.

katiABV, има болести и болести. Разликата между активно рехабилитиран от професионалисти след инсулт и оставен да вегетира на легло в къщи е огромна. Също е огромна разликата между здрав, чист, спортуваш, добре хранен възрастен човек и разплут от ядене на постни яхнии, хляб и салам. Първият по-рядко го поразяват инсулти, дори и да пуши и пийва. Не е нужно да отива в дом старият човек, но ако в къщи е оставен да лежи по цял ден, общуването с околните е сведени до тикане на попара или друга подобна помия в устата и позамиване с кесия преди смяна на памперса е по-добре да посещава дневен център с рехабилитатори, които знаят как да го стимулират положително. И да, въпрос е и на пари.

Сао че Гал говореше за оставяне в държавни институции. За онези, които не могат да си позволят друго.
И... понеже родителите, вместо да си заделят пари за старите години, са се погрижили за образованието на децата си... и нямат самите те да покрият разходите.

Последна редакция: чт, 01 ное 2018, 16:59 от katiABV

# 326
Хора, повечето тук сте теоретици, затова ви се струва съвсем логично да скръцнете със зъби на човека с инсулт и да го респектирате, съответно той да започне да яде киноа и пет зеленчука на ден.

# 327
и да, не си задължена, според закона, да се грижиш за каквито и да било изпаднали в беда роднини, които не са ти непълнолетни деца.
Хм, малка корекция - и за деца не си длъжен. Можеш да го оставиш за осиновяване или да хвърляш минималната издръжка, както и бащата на сина ми се грижи. Ми - не се, не е длъжен.
За петте зеленчука /киноато ще го подмина с насмешка/ се говори, че се ядат превантивно, след инсулта пиши го бегало.
И все пак се отклонихме от темата, в която става дума за психично болна сестра.

# 328
  • Paris, France
Напълно нормално е човек да издържа децата си до някаква възраст, поне докато учат. Тук по закон тази възраст е 25г. Длъжни сме. Малко от нас са изучени в Ivy League или Oxbridge на издръжка на родителите. Най-интересното е, че хората, които изучават децата си в скъпи частни училища и университети, обикновено не ги натоварват с гледане на старини, а такива, които са ги хвърлили в квартални безплатни училища го очакват.

Свекърите са изучили две от четирите си деца в частни университети, но никога не отварят дума някое от децата им да ги гледа. До сега, на 85+ години си се гледат сами, че и на нас помагат. Бащата на свекърва ми я е гледал до 27г да учи и е изучил 4 от децата си. И на 99г не говореше за гледане и си живееше сам, а имаше 5-6 деца, вече пенсионери, с къщи от 4-5 стаи всяко и без деца и внуци при тях. Никога не се оплака от първата и втората световна, от бомбардировките, немотията, купонната система, пенсионната. Това с оплакването и натякването е наистина балканска черта май. Всеки, отхранени по едно дете, колкото да не е без хич, трябва да легне и да го гледа роденото му на черния петък дете.

ЕммаТ, тук в болниците и у дома им носят настъргани моркови, киноа, червено цвекло, пилешко и риба. Ако щат да ги ядат.

# 329
Как може да се сравнява гледането на малко бебе и дете с това на болен възрастен?? Че това са напълно различни неща?

Общи условия

Активация на акаунт