Меню за гости

  • 23 333
  • 155
  •   1
Отговори
# 60
  • MI
  • Мнения: 11 890
О, да, аз приех за даденост че са говорили. Ако не са, да питат. Но безглутенови познавам, там няма вариант вземам си почивка, малко като веганите са в това отношение. Flushed

# 61
  • Мнения: 864
Не ме кефи менюто ти и като гост не бих била възхитена (без лоши чуства го казвам) Много е раздуто и зле структурирано,няма водеща идея ,която да го обединява. Сега обмислям да поканя приятели на гости и планирам следното:
- пикантна супа от морски дарове(тайландска или нещо такова.
-ризото с гъби и сирена(многократно репетирано,нямам фалове)
-калмари/октопод на плоча
-салата с рукола и синъо сирене
-крем брюле или тирамису
Това е! Ризотото и десерта се правят предният ден.Супата за 30 мин е готова ,калмарите и пред тях мога да ги метна на плочата за по атрактивно,аа и някакво сосче индивидуално в каничка-чесново или зехтин с нещо си,направи им взема акъла Grin

Не знам, обаче това е доста екзотично. Според мен менюто на авторката е по-уютно, познато и разнообразно.Много хора не са по морските и като човек предлага толкова морски неща, по-добре да има и поне едно нормално ястие за избор-синьо сирене не всеки обича, поне една зелена салата за избор и някакви месни неща за избор. Отделно разядки и тн според мен са супер допълнение. : )

# 62
  • Мнения: X
Абсолютно всички менюта и идеи, които изчетох, за мен лично, са свръх тежки.
Вярно, че е въпрос на вкус, но....
салата за фитнес маниаците-зелена, с чери, яйца, репички, риба тон
Скрит текст:
още една-авокадо, домати, на принципа на гуакамоле
Скрит текст:
основно-свинско/телешко роле, плънка по желание
Скрит текст:
още едно-печено пилешко, зелен боб на пара
Скрит текст:
гарнитура (или предястие)-брюкселско зеле на пара, с орехи и дресинг
Скрит текст:
предястие-печен патладжан, домат, сирене, подправки
Скрит текст:
предястие-пушена сьомга, карамелизиран лук, моркови, дресинг
Скрит текст:
предястие-авокадо, пушена сьомга, каперси, подправки, дресинг
Скрит текст:
десерт-терин от маскарпоне/крема сирене, желатин, с плодове
Скрит текст:
десерт-крем маскарпоне с плодове
Скрит текст:

Ако се сетя още, ще добавям...

# 63
  • Мнения: 864
Абсолютно всички менюта и идеи, които изчетох, за мен лично, са свръх тежки.
Вярно, че е въпрос на вкус, но....
салата за фитнес маниаците-зелена, с чери, яйца, репички, риба тон
Скрит текст:
още една-авокадо, домати, на принципа на гуакамоле
Скрит текст:
основно-свинско/телешко роле, плънка по желание
Скрит текст:
още едно-печено пилешко, зелен боб на пара
Скрит текст:
гарнитура (или предястие)-брюкселско зеле на пара, с орехи и дресинг
Скрит текст:
предястие-печен патладжан, домат, сирене, подправки
Скрит текст:
предястие-пушена сьомга, карамелизиран лук, моркови, дресинг
Скрит текст:
предястие-авокадо, пушена сьомга, каперси, подправки, дресинг
Скрит текст:
десерт-терин от маскарпоне/крема сирене, желатин, с плодове
Скрит текст:
десерт-крем маскарпоне с плодове
Скрит текст:

Ако се сетя още, ще добавям...



С изключение на десертите страхотни идеи. Свежо, чисто, здравословно. За десерт според мен с едно мега добро тирамису или чийзкейк или шоко суфле човек не може да сгреши.

# 64
  • MI
  • Мнения: 11 890
От това меню бих яла всичко. Без брюкселското зеле, но то си е моя непоносимост, няма връзка с менюто. Simple Smile

# 65
  • Мнения: X
Давам идеи, не е задължително всичко да е на една вечеря...

# 66
  • ...
  • Мнения: 513
Много се радвам, че попаднах на тази тема, защото тази събота ще посрещам приятелки и се колебая за менюто Simple Smile
какво ще кажете за:
Вариант 1
- прясна паста с 2 вида сос, който ще е отделно и всеки ще си избира какво да си сложи 1) болонезе 2) песто с босилек (от магазин) и пържени кубчета с патладжан.
- брускети с 3 вида мазила 1) маслиново 2) авокадо с нахут 3) доматено (само то ще е от магазин)
- салата със зеленчуци, шунка, кашкавал и сос с кетчуп + майонеза  + горчица
- млечна салата
- морковена торта

Вариант 2

същото, но вместо пастата - пържоли и картофи на фурна (ще ги пека отделно, като картофите ще са полуготови от предния ден)

Благодаря!

# 67
  • София
  • Мнения: 20 720
Паста и брускети са все хлебни, иначе ми харесват.

# 68
  • Мнения: 864
Аз съм за паста. Дори да са фитнес манячки или на диета, ще се зарадват на една добра паста. Жените особено повече оценяват разни готини сосове, старание в тази посока и като за женско парти ми изглежда супер менюто. Да, брускетите и пастата малко натежават заедно, но пък брускети със салата е готино, ако някой не иска паста или иска да си пробва от всичко.

# 69
  • MI
  • Мнения: 11 890
Аз съм за втория вариант, честно казано първия не ми се струва никак балансиран, въобще не ми се връзват едно с друго различните части на менюто.

# 70
  • София
  • Мнения: 18 362
Аз обичам да посрещам гости със следното меню:
Салати: 1. класическа шопска; 2. Айсберг с краставица, воден лук и семена (понякога добавям нар); 3. гуакамоле. Сервирам поне 2 от 3-те варианта, а често и трите в купи и всеки може да си сипва, от която му харесва.
Предястия: 1. брускети или малки хлебчета; 2. маринована сельодка или херинга, която замествам с микс от морски дарове, който задушавам в сметана, бяло вино и подправки; 3. пълнени гъби или мини рулца от палачинки за необичащите риба и дарове. Евентуално и сухи мезета, но избягвам, защото хората обикновено се наяждат с хляб и салам и не им остава място за основното.
Основно: 1. сьомга във фолио; 2. пилешки цели бутчета в масло; 3. задушени свински пържоли с лук; 4. телешки медальони; 5. пълнен шаран; 6. пуешки хапки на грил тиган; 7. кашкавал или сирене пане за вегетарианците. Най-лесни са ми свинските пържоли, защото спокойно могат да се направят още от предния ден или няколко часа по-рано и да се държат във фурната, от което стават още по-крехки.
Гарнитури: 1. задушени картофи; 2. задушени зеленчуци; 3. зеленчуково пюре; 4. гриловани зеленчуци; 5. печени чушки; 6. черен или цветен задушен ориз и др. Според това какво е основното.
Десерт: 1. сирена с плодове; 2. мини сиропирани сладкиши, които поднасям на плата и всеки може да прецени колко му се яде; 3. домашни бонбони. Често поднасям и трите варианта или поне първия + някой от другите два.
След десерта: ядки и питие.

# 71
  • София
  • Мнения: 22 336
Някои от идеите са доста странни. Менюото на авторката било хаотично, но и идеите какво да добави също не се връзват.

За десетима човека не бих заложила на дребни неща, които може да се наложи да се правят на 2 рунда. Демек да си отвися в кухнята.
Топчетата от сирена са много добра идея и има много вариации, правят се предварително и си пасват с колбасите и саламите, които авторката беше предвидила в първи пост.
Ако всеки път ги гощава с месо и картофи, определено съм "ЗА" лазанята, ако е направена добре. Засищаща, вкусна и само я вадиш от печката. Няма нужда да я боцкаш с пръчици, да я редиш и т.н.
И не на последно място, наистина едно меню от сьомга, синьо сирене, авокадо и чия с дресинг от ноктите на японски орел няма да се хареса на всеки.

# 72
  • София
  • Мнения: 964
На мен в събота ми предстои рожден ден вкъщи и меню за около 13-14 човека.
Засега съм се спряла на това:

- Картофена салата
- Яйчна салата с майонеза
- Зелева салата /с прясно зеле/
- Салата от чушки с копър,чесън,олио и оцет
- Мезета - сирене,кашкавал,филе,маслини
- пилешки пържоли в було на скара и свински пържоли /за тях все още се чудя дали на скара или на фурна/
- ядки - микс
- торта

Ще очаквам предложения или съвети Simple Smile

# 73
  • Мнения: 17 230
Винаги когато подготвям меню, гледам да има някаква тема. За съжаление в менютата ви няма концепция, просто нахвърляни храни.
Ако каня някого на гости не бих предложила пилешко или др с корнфлекс, защото си е чиста проба фастфуд.
За фитнес маниаците не бих използвала свинско, защото американците не харесват много много свинското

# 74
  • Русе, България
  • Мнения: 1 491
Последното гости, което посрещах у дома, беше за 40-те дни на бебето, но не го броя, защото тогава имаше само сладки неща и беше следобедно парти. Simple Smile Преди да родя обаче редовно ни гостуваха близки и приятели, а веднъж и аз бях пуснала подобна тема във форума, но е останала назад-назад по страниците. И ето какво мога да споделя от опита си:
(става дълго, затова в скрит текст)
Скрит текст:
- хубаво е да има супа, особено ако събирането е по обяд. Може да звучи изненадващо, но много от гостите ми са изявявали желание да хапнат от супата, когато предложа. (Всеки си знае как кани на масата. Специално при мен супата никога не е сервирана предварително и, тъй като не е сигурно дали ще поискат, я предлагам при сядането на масата.) Имала съм успех и с класическа пилешка супа (по същия тертип правя и пуешка, и заешка), и с тази агнешка. Зная, че някои хора изобщо не са по супите, но не са малко и тези, които ядат супа както по обяд, така и вечер. А веднъж мен като гост ме спечелиха с една страхотна шкембе чорба - ето колко важно е да знаеш какво ядат гостите ти!;
- не е хубаво да се смесват различни видове месо, както и да се предлага прекалено мазно месо. Какво точно имам предвид: ако ще е рибно, да е рибно; ако ще е птиче - птиче; червено месо - червено. За цялото меню се отнася - от супата, през салатата, предястието, до основното. Относно мазнината - веднъж за баща ми и дядо ми (най-близките хора, разбирайте) пекох джолани у дома. Ами, колкото месо, толкова и мазнина имаше, а дали не беше и повече. Затова трябва да се внимава какво се подбира за готвене. Има едни други по-малки джолани, които са много по-крехки и сочни - те са подходящи за печене (в плик във фурната например) и стават много вкусни.;
- добре е освен да има някаква свързаност между ястията, да се заложи на сезонни продукти. В момента се намират що-годе прилични краставици, но всички домати освен суперскъпите черита са пластмасови. Затова и не бих правила шопска салата. Ето един много добър ориентир за есенни салати. За гости бих направила два вида, не повече. Ако гостите си падат по аперитива, е добре да има повече салата на разположение, но по възможност не цялата да е овкусена, за да не се хвърли, а да може да се прибере, ако не се изяде. Авокадо вече кой ли не е ял, и все пак екзотиките не са за всеки и трябва да е съобразено с гостите.
- всякакви неща на клечка се изяждат много бързо и идва най-естественият въпрос: "А сега какво ще ядем?". Освен ако не е много точно подбрано за гостите и техния темперамент, не бих заложила на клечки. Веднъж бях гостенка на парти за рожден ден, където храната беше именно така. Жал ми стана за домакинята - в хода на празненството изпрати половинката си да напазарува от близкия маркет продукти за втора доза "хапки" и накрая и те не останаха. Просто при този начин на поднасяне човек не се усеща колко е изял и може до безкрай да хапва ли, хапва. Иначе много красиви снимки има в темата, безспорно!;
- колкото и да ни се иска да блеснем, добре е да се съблюдава здравословното хранене. Така гостите няма да си тръгнат с чувството за "преядох" или със спазми в червата. Ако е предложена картофена салата (която и аз много обичам), нека основното или гарнитурата към него да не е отново на картофена основна, или оризова, или тестяна. Зная, че италианките сега ще скокнат, че пастата е просто едно от ястията, които се поднасят, но поне според мен твърде многото въглехидрати не са добре нито за нас, нито за гостите ни. Посрещала съм гости с лазаня, при това убийствено вкусна! Но това изключва всички други баници, питки, домашен хляб, картофи, ризото и прочие.
- у дома сухи мезета се поднасят след основното за доразпивка, а десертът означава край на вечерта. Признавам си, че ако не е рожден ден, торта няма да се хвърля да правя. Сладкиши, щрудели и кексове са по-подходящи при следобедно кафе/чай, а като удачен вариант на десерт след вечеря виждам или някакъв крем (брюле, карамел), или пудинг, или бисквитен/бишкотен кейк в индивидуална чашка (винаги има един гост поне, който не иска десерт). Много рядко бих заложила на сметана, но може аз просто да не подбирам хубава от магазина. По-скоро кремът ще е смес от цедено кисело мляко, маскарпоне, рикота - от този сорт... Сега изобилства от плодове, подходящи за печене - ябълки, круши, дюли. Една поширана круша с топка сладолед може да е перфектният завършек!
Дано мнението ми е било полезно. Когато човек няма много опит с гостите, е трудно да подбере и залита в крайности. Предимство е, ако има достатъчно свободно време за приготвяне, но не бива да се хвърля в неблагодарни дейности. Аз не бих се хванала да панирам или пържа, защото дори само за мен, мъжа и детето ако правя, отива един час, а какво остава за 10 или 15 човека.
Последните ни гости за вечеря през пролетта бяха приятелско семейство от чужбина. Поднесохме им:
- агнешката супа;
- шопска салата и зелена салата с авокадо, краставичка и царевица;
- маслини отделно;
- основно: овчарски пай по рецептата на Джейми Оливър с целина към картофеното пюре (не мога да намеря линк), поднесен с червено вино;
- сухи мезета;
- ядки;
- десерт: шоколадов сладкиш със зехтин, без брашно, поднесен с домашна вишновка.
Беше много приятна вечеря и приготвянето й не ме измори, макар че вече бях в деветия месец бременна. Може пък менюто да послужи на някого, знам ли.

Последна редакция: чт, 08 ное 2018, 00:15 от Pyjamka

Общи условия

Активация на акаунт