Меню за гости

  • 23 308
  • 155
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 383
Много се радвам, че попаднах на тази тема, защото тази събота ще посрещам приятелки и се колебая за менюто Simple Smile
какво ще кажете за:
Вариант 1
- прясна паста с 2 вида сос, който ще е отделно и всеки ще си избира какво да си сложи 1) болонезе 2) песто с босилек (от магазин) и пържени кубчета с патладжан.
- брускети с 3 вида мазила 1) маслиново 2) авокадо с нахут 3) доматено (само то ще е от магазин)
- салата със зеленчуци, шунка, кашкавал и сос с кетчуп + майонеза  + горчица
- млечна салата
- морковена торта

Вариант 2

същото, но вместо пастата - пържоли и картофи на фурна (ще ги пека отделно, като картофите ще са полуготови от предния ден)

Благодаря!

Най-добре питай приятелките си паста или пържоли. Защото една от приятелките ми примерно не яде всинско,другата е алергична към глутен...тоест зависи от гостите. Аз лично не тача  свинско,но ако другата опция са  спагети с кайма или  безмесни спагети бих предпочела свинско (моите приятелки сме все фенки на пилешко, та чак се замислих кое от твоите предложения бих им сервирала)

А само да попитам-защо печеш пържолите отделно,ако ще са на фурна. Аз моите ги запечатвам на тиган, за да хванат малко коричка и пека върху картофите с подправки бира. Така пържолите овкусяват картофите и миеш само 1 тава Grinning (просто идея)

# 76
  • Мнения: 2 266
В събота ще имаме гости и моето меню ще е следното:кисели чушки, шопска салата и снежанка.Отделно баница.За основно-скара с гарнитура от кус кус с фиде и някакъв сос плюс питка,правена от мен.За десерт лек бисквитен сладкиш.След десерта ще сложа ядки разни и плата от сирена с грозде и салами,предложени с коняк или бяло вино,или кафе.Сладкишът също предложен с тези питиета.

# 77
  • MI
  • Мнения: 11 890
Да, и за мен много тесто и картофи има в менютата и липса на концепция. Да, пастата е само едно от ясията, но никой не я сервира с други теста и винаги има и друго - месо, риба, зеленчуци. Вместо супа е, не вместо основно. Напълно съм съгласна, че най-важно е да познаваш гостите си, ако се хранят с по-леки храни може би салати с майонеза и шкембе не са добра идея. Ако са супер традиционалисти пък няма смисъл да ги мъчиш с морски дарове или чия. Ако не ядат въглехидрати няма да са доволни от баницата и т.н. до безкрай.
Като цяло е хубаво да има някаква свързваща нишка в менюто, да кажем един човек наистина да би си го поръчал в ресторант. Не знам кой би смесил салата с картофи и майонеза, морски дарове, свинско и тирсмису например.
Иначе панирането въобще не е толкова бавно, ако имаш опит, виж пържене за много хора е убийствено. Още повече, че трябва да е още топло за да е хубаво и става така, че другите се веселят, а ти си пред котлона.

# 78
  • София
  • Мнения: 18 346
За мен водещото трябва да е допитването до гостите за вкуса им. Важно е да се знае дали има храна, която не биха консумирали. Аз, примерно, не ям заешко, но пък обичам всякакви други меса. Сестра ми не хапва свинско. Майка ми не би докоснала храната, ако в нея има пилешко. Едната от дъщерите ми не яде агнешко под никаква форма, хем у дома е много тачено месце и големите празници не минават без него, а другата не кусва шкембе, докато третата изпада в ужас от зелен фасул, а съпругът ми пък яде грах само на яхния с телешко и по никакъв друг начин. Малчо само яде всичко, вкл. омразното на много деца брюкселско зеле. Всички вкупом нямаме навика да ядем колбаси, бял хляб и пържено. За питиетата също е важно да се попита, за да не се окаже в един момент, че домакините са хвърлили куп пари за безалкохолни и уиски или друг концентрат, а гостите консумират само минерална вода и вино. Simple Smile
Така се показва и лично внимание, което оставя много приятно усещане у гостите.

# 79
  • Мнения: X
Относно това
Цитат
не е хубаво да се смесват различни видове месо.......ако ще е рибно, да е рибно; ако ще е птиче - птиче; червено месо - червено. За цялото меню се отнася - от супата, през салатата, предястието, до основното.
От шеф-готвачи съм го чувала, от Гордън Рамзи също, чела съм и в доста готварски книги със съвети, че не е добре да е едно и също месо от началото до края.
Т.е., риба/пиле в салатата, риба/пиле предястие, риба/пиле основно....най-малкото писва.
Също, ако салатата е богата, например-зелена+домати+краставици+репички+яйца варени+риба тон+царевица, то предястието трябва да е леко и малко като количество.И обратното, ако салатата е лека, предястието трябва да е по-"силно".
Основното трябва да е толкова като количество, че стигне ли се до десерта, човек да се чувства все още малко гладен, а не преял.Т.е., трябва да чака десерта с нетърпение, а не да се поглажда по корема "Офф, преядох, ама ще се насиля и с десерта, че много вкусен!".

В Бг имаме супер погрешния навик да сервираме препълнени чинии, включително и по ресторантите.
400 гр порция основно е Прекалено много.
Ако има 2-3-4 салати/предястия, основното би трябвало да е около 150гр месо (в сурово състояние) и още толкова зеленчук за гарнитура, най-много.
За мен:
това е добро
http://otgovoru.com/uploads/posts/2014-10/nay-dobrite-tradicionn … a-kuhnya_452.jpeg
https://bessarabiainform.com/wp-content/uploads/2016/03/MG__3545.jpg
https://fashioninside.bg/wp-content/uploads/2018/03/jay-wenningt … 2065-unsplash.jpg

това не
https://mm.netinfo.bg/resize/resize_on_the_fly.php?address=media … 1-ratio-hrana.jpg
https://venera.bg/images/1/4/1919.jpg
http://hobby-trip.info/wp-content/uploads/2015/05/Parva-chiniya- … li-Indoneziya.jpg

# 80
  • Мнения: 10 654
Относно това
Скрит текст:
Цитат
не е хубаво да се смесват различни видове месо.......ако ще е рибно, да е рибно; ако ще е птиче - птиче; червено месо - червено. За цялото меню се отнася - от супата, през салатата, предястието, до основното.
От шеф-готвачи съм го чувала, от Гордън Рамзи също, чела съм и в доста готварски книги със съвети, че не е добре да е едно и също месо от началото до края.
Т.е., риба/пиле в салатата, риба/пиле предястие, риба/пиле основно....най-малкото писва.
Също, ако салатата е богата, например-зелена+домати+краставици+репички+яйца варени+риба тон+царевица, то предястието трябва да е леко и малко като количество.И обратното, ако салатата е лека, предястието трябва да е по-"силно".


и в старите кулинарни бг наръчници си го пише даже /има указнаия за структуриране на менюта/. не се повтаря в никакъв случай едно и също месо/риба. което не значи да наблъскаш гостите със 100 тежки манджи от най-различен вид. 
ох, това последното от биващите е много миниатюрно, бре Wink но аз съм от лакомите, не съм критерий.

# 81
  • MI
  • Мнения: 11 890
Не знам за Рамзи, но не съм виждала добър ресторант да предложи меню, в което първото е с риба, а осноното свинско например. Ако е рибно е рибно,ако е месо - месо. Което не значи едно и също, може например първо миди, скариди и т.н., основно с ципура например, същото и за месото. Ясно е, че ако направиш пилешка супа и печено пиле например или всичко с кайма ще накъртва накрая. Но и свинско със стриди хич не ми се връзва.

# 82
  • София
  • Мнения: 18 346
Далеч не е само български манталитет препълването на чиниите. За балканците е ясно - всеки обикновено поне веднъж в живота си е попадал на гости у турци, гърци или сърби. Огромно беше учудването ми преди няколко години, когато гостувахме за няколко дни у познати чехи и техните чинии са много по-пълни от нашите. Така е и по заведения, и у дома. За тях четвърт патица със сос и кнедли или цяло печено свинско джоланче си е нормално основно ястие за един човек. На гости у немци пък количеството месо + картофи + кисело зеле + хляб е чудовищно. Италианците са по-скромни по нашите представи. Не съм гостувала у много представители на други нации, но определено пред гости май всеки гледа да се представи и после да не си тръгнат гладни.

Месата не трябва да се повтарят, но трябва да се съчетават. Примерно морски дарове + риба или пиле. Кайма + свинско или телешко. И за гарнитурите важи. Не върви ориз + картофи или брускети + паста. Трябва да има някаква свързваща тематика, поне така съм чела и гледала.

# 83
  • София
  • Мнения: 20 720
Зависи дали чиниите са пълни със зеленчуци или картофи/ориз.
Дайте ми печени зеленчуци за гарнитура и гледайте ламята Спаска в действие  Joy

# 84
  • Мнения: 1 129
Здравейте, след две седмици очаквам 6 близки приятели от друг град на гости. Знам какво обичат да ядат и какво не, общо взето нямат претенции, само мъжете не обичат неща като киноа и чиа. Хапват доста, не са гости които се притесняват, нито пък ядат по две хапки или залягат на пиене и леко замезване. Обичат да има храна и да се наядат добре. Това, което съм измислила до момента е следното:
- основното ще бъде няколко джолана, 2 или 3, в гърне със зеленчуци (картоф, гъби, морков, лук, и сладък картоф). Освен зеленчуците към основното ще предложа по желание и булгур по турски с чушка и дом.салца, тъй като съм обещала на една от приятелките ми да й направя.;
- решила съм да направя разядки : хумус, катък с печени чушки  и гуакамоле (не се връзва много, но пак е поръчка, която ще им изпълня).Към тях ще има пърленки или гризини
- десертът ще ми бъде есенна торта с тиква и ябълки
Иска ми се да направя някакво предястие с патладжан, какво бихте ми предложили вие? Не знам дали да е с домат и моцарела или нещо друго.
И искам съвет още за това каква свежа салата да направя, според вас?
Също приемам всякакви критики, мнение и съвети, по нещата които съм избрала до момента, гостите са ми много близки, но тъй като сме от различни градове по-рядко имаме възможност да си ходим на гости и винаги когато го правим се стараем доста, който и от нас да е домакин. Също така гледаме да разнообразяваме и да не повтаряме неща, които сме си правили. Аз единствено им ще правя за н-ти път гуакамолето, нищо друго от нещата не съм им предлагала досега.
И като цяло добре ли ви се струва- свежа салата, разядки, предястие, основно с гарнитури и десерт?

Последна редакция: чт, 08 ное 2018, 13:37 от Алия

# 85
  • София
  • Мнения: 20 720
При наличие на хумус и катък, които са си нахранващи, плюс пърленки, може и без патладжан. Иначе ще ти остане основното, хората с пиенето може и да се наядат с разядките.

Виждала съм рецепти за хумус с патладжан, виж из нета.
Може мелицаносалата или просто патладжан със сирене и чесън, или патладжан с майонеза и ситно начупени орехи, с или без чесън.

# 86
  • Мнения: 864
Агнешка супа? Наистина е важно в такъв случай със сигурност да знаеш, че гостите я обожават. В моя приятелски и семеен кръг може би само 1 човек яде агнешко. Изобщо освен ако човек няма много еднакви приятели-екзоти-аз съм против екзотичните менюта, освен ако не предлагат винаги и нещо нормално, познато и страхотно майсторски приготвено за избор. Задължително 2 вида месо също. Wink

# 87
  • В градината...
  • Мнения: 16 070
Много обичам да посрещам гости и да се вихря в кухнята. Но мъжът ми скърши крилете, защото все ми мърмори какви количества храна остават после и трябва да я ядем една седмица.
Повечето ни гости пият доста ракия и със салати и мезета се наяждат. Затова гледам да се ограничавам със салатите до 2. И едната задължително да е възможно най-лека. Основното - месо на скара или печено, почти винаги без гарнитура,  като го предлагам не на порции /за да не се изхвърля/, а в общ съд - всеки да си взема. И всеки според кличеството вино/бира яде колкото си иска. Почти никой не иска десерти /особено големите пиячи/.
Тази вечер ще имаме гости и ще направя следното: салата от маруля, маслини, краставици, домати със сирене. За мезе домашна сланина. А за основно пържени кюфтета /от домашно месо, което е много сухо и освен пържено, не става по друг начин хубаво/ и гарнитура червен боб с лютеница, лук и магданоз. Никакъв хляб или въглехидратни неща не предлагам, никой почти не ги яде. Веднъж на едно рибно меню предложих домашен хайвер  с питка. Народът се наяде с него ....

# 88
  • Мнения: X
Много обичам да посрещам гости и да се вихря в кухнята. Но мъжът ми скърши крилете, защото все ми мърмори какви количества храна остават после и трябва да я ядем една седмица.
Скрит текст:
Повечето ни гости пият доста ракия и със салати и мезета се наяждат. Затова гледам да се ограничавам със салатите до 2. И едната задължително да е възможно най-лека. Основното - месо на скара или печено, почти винаги без гарнитура,  като го предлагам не на порции /за да не се изхвърля/, а в общ съд - всеки да си взема. И всеки според кличеството вино/бира яде колкото си иска. Почти никой не иска десерти /особено големите пиячи/.
Тази вечер ще имаме гости и ще направя следното: салата от маруля, маслини, краставици, домати със сирене. За мезе домашна сланина. А за основно пържени кюфтета /от домашно месо, което е много сухо и освен пържено, не става по друг начин хубаво/ и гарнитура червен боб с лютеница, лук и магданоз. Никакъв хляб или въглехидратни неща не предлагам, никой почти не ги яде. Веднъж на едно рибно меню предложих домашен хайвер  с питка. Народът се наяде с него ....
Като "млада булка" и аз правех тая грешка....ама като няколко пъти ядяхме и пуфтяхме, спрях.
Утре вечер ще имам гости.Менюто:
салата колсло
салата смилянски фасул с праз и маслини
руло Стефани+грах на пара гарнитура
сирене,плодове -нещо такова http://www.netcostphilly.com/wp-content/uploads/2016/10/Wine-che … ruit-pairings.jpg
В колебание съм за десерта....май ще направя едни трюфели.

# 89
  • Мнения: 10 654
ох, нашите гости /и ние/ си хапваме добре. вчера на импровизирана вечеря с много близки /4 дърти, 2 злояди деца/ - шопска без чушки, салата печени чушки, цедено мляко с кисели краставички и орехи, мезета, дивечови кюфтета и наденица /за всеки случай метнах едни картофи с масло във фурната, то пък всички пожелаха/, млечен крем с шоколад, масло и лешници. имах 2 1/2 часа да изчистя и сготвя, поради което сглобих това с наличното. всичко се изяде до шушка.

Общи условия

Активация на акаунт