Фермата 4 - Съединение - тема 8 (29.10. - 04.11.)

• 29 475
  • 682
  •   1
Отговори
# 420
  • София
И като стане ясно в неделя, че са "партизанките", надали някой ще ѝ се извини.
Hug
Ако щеш вярвай, точно това щях да пиша, но ММ ме заговори и забравих.  Blush

# 421
  • DE
Понже и аз съм офтопик  Blush
Скрит текст:
Най-добрите ни приятели тук са турско говорящи българи. Разбират се чудесно с турскоговорящите турци  Crazy.
Мюсюлмани са, но не са твърде религиозни. Празнуваме заедно техни и наши празници. Те си украсяват за коледа  Crazy Пият алкохол, не ходят на джамия както и ние не ходим на църква. Но са прекрасни хора и нямам ни най-малко предразсъдъци към тях.

Нури е добър човек и много способен, но аз не харесвам твърде религиозни хора без значение на религията, за мен тя няма толкова място в съвременния свят.

# 422
Аз не виждам Нури да пречи на някого с религията си. Нито им обяснява часове наред за исляма, нито някого в нещо убеждава. Моли си се кротичко както си е научен и толкоз. Цецо много повече си изтъкваше евангелизма наляво-надясно. Нищо че, действията му бяха в пълен разрез със високопарните думи.
Нури им стана трън в очите с изказването за робството. Само веднъж го каза и те се възползват от всеки възможен случай да му го припомнят.

# 423
Нещо със скрития текст не ми се получава,затова се извинявам на тези,които  не ги интересува написаното. Аз съм израснала сред помаци. Фамилиите им не са побългарени,а български. Дори имат общи имоти хората от една фамилия,но едните мюсюлмани,другите запазили християнската вяра. Турски не знаят. Но напоследък ги наобикалят  емисари, а в родното място на Нури има проблемно мюсюлманско училище.

# 424
На Нури, това, че се чувства турчин, му е най-големият и според мен единствен недостатък, който показва във фермата. Всичко останало го прави напълно достоен победител. От всички той става в най-ранни зори, не за да пие кайвета и да свива тютюн, ами за да работи ( е, и се моли заради религията си), грижи се за животните с особена грижа и внимание, нито един от съфермерите си не е нагрубил с дума или действие, дори напротив - обгрижваше тези, които имаха нужда от помощ, учеше младите на занаят. Нито, ама нито веднъж не съм чула грубо изказване от устата на този мюсюлманин. Със жените, въпреки уж женомразката религия, се държи почтително и кавалерски. Какво още? А, да - спортува, развива талантите си - вчера малко преди да заспя, го видях да рисува и то доста добре. С какво останалите във фермата могат да му стъпят и на малкия пръст, се чудя, на тоя низвергнат турчин, защото мислел еди какво си за игото в България? И знаете ли кое най-много ме вбесява и натъжава -  от другата страна няма кой да му опонира и противостои на историческите тези достойно и интелигентно. Просто няма - само една сбирщина лигави и злобнички Вутета и Андрешковци, а - и може би един още млад и наивен Дидо, който още много има да се учи. Жените изобщо не ги коментирам, че там цари още по-голяма пустота. Някой ден и те ще раждат и възпитават деца, синове - достойни граждани на майка България. Амин!

Точно и аз това мисля. Всички скачат срещу тезата му, а нито един няма познания да поспорят/дебатират исторята ни. Има обаче и друг момент. При тях влиза един много добър историк всяка седмица, как па един не го попита за неговото мнение и съждения по темата. Имам чувството, че сме големи патриоти, ако някой каже нещо против историята ни, обаче иначе сме толкова незаинтересувани от нея, че чак е тъжно и жалко.
Дидо наистина му липсва опита на годините, иначе не би се влиял толкова от стадните изцепки.
Истина е, че един помак/турчин/направо марсианец, ама Небългарин според голяма част от нашите съграждани, ни показа как може с добро човешко отношение и работна дисциплина да гради достоен живот за децата си.

# 425
Ми толкоз им дреме. То, вярно, че нашата история от толкова години насам е ужасно манипулирана, но поне някакво желание да се научи истината можеха да демонстрират. Не знам как можеш да имаш самочувствие, че си прав за нещо, след като дори не се опитваш да излезеш с някакви конкретни аргументи. Всичко е въздух под налягане. Аз затова вчера писах, че Георги е фалшив патриот. Но както казал вчера Роман, ще перефразирам и аз: Не е важното аз да съм прав, важното е тоя отсреща да е в грешка.
И всичко е 6...

Всъщност, не че чак съм го харесвала Роман, но очаквах да е малко по-последователен в желанието си да не е част от стадото и да отстоява лично мнение и интереси. А той май от черна овца се превърна в най-обикновена редовА овчица, пееща в хора и с известни претенции за евтин тарикатлък.

Последна редакция: чт, 01 ное 2018, 14:58 от Анонимен

# 426
Дъщерята на Нури ще става стоматолог, браво на детето. Като знам колко трудно е да те приемат и какво учене е, още веднъж - браво! И моето това е решило да учи, не без наше влияние, разбира се, пък и го бива (ако някой не знае - требва да те бива в ръцете и да имаш добро пространствено виждане/мислене, е, и много учене).

Митко уж бил даскал по история, но и него не го чух веднъж да каже нещо, нещо добре подкрепено с факти, в отговор на "теориите" на Нури. Смотана работа.

# 427
Колкото до уроците по история в сряда, честно казано никак не ми харесва как се изнасят. Много скучно и монотонно изглежда. Няма диалог между учител и ученици, а само някаква назубрена лекция, дето и без да си историк, можеш да я разкажеш. За филмчетата пък съвсем нямам думи с тия боядисани в синьо анимационни персонажи.

# 428
  • тук и там

Цитат
 Междудругото много добро наблюдение относно помаците - те само изповядват религията, но никога не са говорили на турски. Но за съжаление след 90та година, започна една масирана атака от ДПС (с активната подкрепа на нашите съседи от юг) и бързо бързо и турски научиха помаците и нови джамии им построиха - нали са избиратели все пак. Така се получава като самата държава изоставя гражданите си независимо от каква религия са те. Има цели региони в Бя, където държавата е абдикирала и е предала съответния район на ДПС.
To от доста години вече ,това се наблюдава и във циганските махали.Масово се срещат цигани,които знаят турски и се самоопределят като турци.Онзи,убиецът на журналистката си е точно от тези-цигани,които се турчалеят.

# 429
Турчеещи се цигани съм срещала още през 80-те, и то от висшата каста, чистите и образовани цигани.
И за помаци, и за цигани - въпрос на Личен избор е това като какви ще се самоопределят, може масово да им промиват мозъците, но никой насила не може да те накара в днешно  време да приемеш каквото и да е. Много ме дразни, че българи, пък били те и мохамедани, са с турско самосъзнание, но това си е мой проблем.

# 430
Аз по принцип съм човек с доста предразсъдъци, но от няколко години се опитвам да бъда по-толерантна и да не скачам съвсем агресивно срещу това, което ми е чуждо. Като цяло не ме интересува кой каква религия изповядва и какви житейски възгледи има, стига да не са агресивни или унижаващи, или потъпкващи човешките права и достойнство. В началото даже не знаех, че Нури е помакът, понеже само слушах с половин ухо. Стана ми симпатичен човека, понеже е мълчалив, способен, работлив и не взема участив в махленските свади. Дребни негови действия още повече накланят моите везни в негова полза: патериците за Роси, хубавата картина на Лили, това, че гласува против Милена за фермер. Да, сигурно си има стратегия, но ако аз вляза в такава игра, също ще имам. И Георги също има стратегия, но тя включва превземки, крякане, викане и разбира се, многострадалната история на семейството му, хълцане и подсмърчане в ефир, съдене на различните от него... Това са неща, които са ми супер натоварващи, когато си пусна предаването, за да разпусна.
Надявам се да върнат Радка, че тя ме забавляваше поне. Но пък хубавците вътре напълно си заслужават ХриситУ обратно. Само не знам тя какъв ще го дири пак вътре без тате.

# 431
Нури обаче никъде във визитката си не казва, че се чувства турчин.
Сега го гледах пак. По етнос се чувствал помак, а по религия мюсюлманин. Иначе българин.

# 432
Е, разбира се, че няма да каже, че е турчин. Може изобщо да не се смята за турчин.
Харесвам го - и като държание, работа, колкото и да ме дразни с другите работи.., айде да не говоря за тях. Той казва, че религията не му позволява да нагрубява хората. Обича да се хвали, работата си, то има и с какво да се похвали, явно религията не му го забранява леекото самохвалство, с което лекичко ме е дразнил на моменти. Simple Smile

# 433
  • Другата България
Какъвто и да е, за мен е важно, че е Човек. Това ми е достатъчно, за да ми е фаворит от мъжете.

# 434
Колкото до уроците по история в сряда, честно казано никак не ми харесва как се изнасят. Много скучно и монотонно изглежда. Няма диалог между учител и ученици, а само някаква назубрена лекция, дето и без да си историк, можеш да я разкажеш. За филмчетата пък съвсем нямам думи с тия боядисани в синьо анимационни персонажи.
За жалост бавно и неизбежно започна да се внедрява точно този начин на преподаване в училищата. Електронни учебници, електронни дневници, тестова форма на изпитване. Много фактология, малко мислене - още от начална степен. Пък това да те изпитат на дъската направо си е праистория.

Общи условия

Активация на акаунт