ЕНДОМЕТРИОЗА - ТЕМА 14

• 39 866
  • 755
  •   1
Отговори
# 195
Аз по никакъв начин не усещах, че имам ендометриоза киста. Да беше 3 см., а не 10, но се установи с ехографски прегледи и лапароскопия, защото вече правех опити за забременяване и се следях. Иначе не знам кога щях да разбера.
Обикновено се разбира при неуспешни опити за забременяване.Не ме учудва липсата на симптоми,а по-скоро лесното забременяване.Срастванията са били толкова много,че едната тръба изобщо не се е виждала(другата също е била засегната).
Иска ми се с този пример да дам надежда на повече момичета, че чудото се случва Simple Smile

# 196
Според мен е напълно възможно положението да се развие до по-сериозно и за две години - зависи от организъм, околна среда, външни фактори, стрес и т.н. Добре, че жената си има вече две дечица. Някъде по форумите бях чела коментар на едно момиче, на което й откриват ендометриозна киста и при наблюдение се установява, че расте с около 1 см. на месец, оперирали я бързо, бързо...

# 197
Моя приятелка забременя без да знае че има ендометриоза.Роди секцио и и отстраниха единия яйчник заедно с 10см.ендо киста.Писала съм и преди за нея.Случват се и такива неща.Въобще не е предполагала,защото забременя много млада още в началото на опитите си.Не е имала проблем със забременяването,в последствие разбира.

# 198
Здравейте,
Имате ли представа дали задължително премахването на ЕМ киста и ендометриоза води до намаляне на ЯР?
Чак сега го разбирам това. Аз мислех, че ЕМ изкуствено понижава АМХ и след като се премахне е възможно вдигане на АМХ.
АКО това всъщност наистина понижава амх защо на мен ми махнаха 1см киста при положение, че амх ми е 1.3 ? Направо ме е страх сега да го изследвам наново... операцията беше септември.

# 199
  • София
Ако кистата е на яйчника, води до понижаване на резерва, защото с нея се отстранява и част от яйчника.

# 200
Ако кистата е на яйчника, води до понижаване на резерва, защото с нея се отстранява и част от яйчника.
Ами не съм убедена. Мисля, че беше ДО яйчника. Гледала съм клипчето от операцията.. там само се изсмуква тази кафеникава каша... няма нищо, което да се изрязва.
Напр се шашнах.
Ще пусна явно пак амх, но с огромен страх. Още не съм стигнала до подаване на документи по фонда.. и ако падне под 1 .. ще е приказно просто.

# 201
  • София
Ами аз от д-р Стаменов го знам. Обвивката на кистата е обвивка на яйчника всъщност.

# 202
  • София
Моите симптоми се изчерпваха до тежест и рядко болка в яйчниците.
Тогава изобщо не бях опитвала да забременявам. Оказах се с ендометриоза най-тажка степен. Две години след операция и лечение нямах проблеми със забременяване и износване.

# 203
Ами,на мен док ми каза,че ако направи операция за ЕМ , ще трябва да махне кистата(3 см),няма как да ме отвори и да я остави .И ако я махне,ще наруши поне малко яйчниковия резерв.
mm88,с тази малка киста и при добра лекарска намеса,може да е много минимално отклонението.Зависи колко е била "лека"ръката на опериращия доктор.

# 204
Ами,на мен док ми каза,че ако направи операция за ЕМ , ще трябва да махне кистата(3 см),няма как да ме отвори и да я остави .И ако я махне,ще наруши поне малко яйчниковия резерв.
mm88,с тази малка киста и при добра лекарска намеса,може да е много минимално отклонението.Зависи колко е била "лека"ръката на опериращия доктор.

Ами аз на Калчев му вярвам. И е с една от "най-леките ръце" доколкото знам Simple Smile
Ще пусна пак амх... ще видим... дано не е намалял

# 205
  • София
На мен и Калчев ми беше казал, че е по-добре да не се маха 3 см. ендометриозна киста, за да не намалява резервът. Но при мен е рецидив и вече имам едно лапаро. Вероятно и заради това.

# 206

Ами аз на Калчев му вярвам. И е с една от "най-леките ръце" доколкото знам Simple Smile
Ще пусна пак амх... ще видим... дано не е намалял

При Калчев ли си?Така кажи.Пускай смело АМХ.Той знае какво прави и със сигурност е бил много щадящ Simple Smile

# 207
  • София
Аз имам една киста, не е голяма, тя се появи в средата на 2018г. до сега сме я пунктирали - 3 пъти - заради пункциите при ivf. До сега  не сме коментирали с лапаро да я махат - ама то и не сме мислили, че няма да забременея. Въпросът ми е, ако сега я имам и почна с инжекциите, тя ще се махне ли сама, или пак трябва нещо да и се прави - дали пункция, дали оперативно да се маха?

# 208
  • София
Ендометриозна киста не се маха с медикаменти.

# 209
Момичета, имам въпрос, може ли кистата да прерасне в миома?

Общи условия

Активация на акаунт