ЕНДОМЕТРИОЗА - ТЕМА 14

• 39 836
  • 755
  •   1
Отговори
# 555
Е, аз след лапароскопията 24ч бях в реанимация и не можех и да си представя да стана от леглото, та случаи различни. Simple Smile

# 556
Редно е всеки да направи нещата така, както ги чувства.В крайна сметка, винаги може да се обърка нещо, при всички варианти .Поне човек да знае, че е взел сам решението, а не заради някой друг.
Може да не си направиш операция и стане по-зле,да се изчерпа резерва, сраствания . А може да си направиш операция и да се разбърка цялостно организма, след време да изникнат нови сраствания, които да засягат други органи този път и тн и тн.
Човешкото тяло само по себе си е една чудновата система и няма универсално правило какво ще стане в дадена ситуация .

# 557
  • София
То е ясно, че човек сам взима решението. Никой не може да го вземе вместо него. Тук само споделяме опит.

# 558
  • София
На мен след операцията вода не ми даваха да пия часове наред, камо ли да ме пуснат да пия кафе и да ям шоколад...къде ви ги правят тези операции, не знам?!

# 559
Не са ми правили операция. Правиха ми лапароскопия с диагностична цел + хистология за да се установи причината за проблемна бременност. Правиха я в частна клиника и съм доволна. ....друг е въпросът, че при раждане пак там със секцио станах от лрглото след шест часа и от сутринта на другия ден си гледах детето.....и за мен не беше проблем. В друга частна клиника при второто раждане ме държаха два дни в реанимация поради липса на легла в отделението и бях разделена от детето си.....Мисълта ми беше друга-ако имате съмнения, че нещо не  наред и ви притеснява е по-добре да се изследвате отколкото да чакате и да се съмнявате. Лично аз прекарах 4г в хормонална терапия, четири инсеменации (със запушени тръби, както се оказа след това) От там вътрематочна инфекция следствие последната инсеменация. Още две години чакане....после още един АГ, който искаше пак хормонални терапия, защото имах много висок пролактин. Бях перманетно с фоликулярни кисти....и така докато накрая ми писна и за 20 дни си направих и снимка и лапароскопия. Така след 10години....мотаене и изречения от рода на ”По-добре да изпишем вежди....”и това от АГ разбрах какво ми е-реално и забременях след 13г ....лутане. Това имах предвид! Защото има много млади семейства, които познавам и чакат 2...3 години, защото било нормално. За това беше и това мнение, за момичето, което чете и се чуди.....Има ли-няма ли.

# 560
Аз бях само един час в реанимация.Помня,че в 15ч влязох за операция,а в 18:30 вече се разхождах из стаята.Дори като излязох от упойка се чувствах все едно нищо не са ми правили докато не видях лепенките на дупчиците.Изключително леко мина.Преди това имах коремна операция и доста болеше,но лапарото в сравнение с коремна операция е песен.Трябва обаче да е при опитен специалист по възможност репродуктивен,на когото да имате доверие.

# 561
Никой не е казал да чака 13 години, ама и да се метне да се оперира веднага с риск да й се намали резерва драстично или да й откаже директно яйчника, както стана при мен след лапарото, е друга лудост, която не бих препоръчала от личен опит.

# 562
Ама няма как да се намали резерва при диагностична лапароскопия за, която говоря. Нито пък да да се отреже яйчник без съгласие.....айде сега . ....

# 563
Ама няма как да се намали резерва при диагностична лапароскопия за, която говоря. Нито пък да да се отреже яйчник без съгласие.....айде сега . ....
.
Да,при мен така беше.Поради риск от загуба на резерв,не са ми пипали яйчника, а само прекъсване на тръби,чистене на сраствания и ендометризни огнища.След това имах два инвитро опита и на втория забременях.

# 564
Ако ще е само диагностично ок. Но трябва да се разбере с оператора какво да прави, ако намери огнища. Особено по яйчниците

# 565
По време на операция кой ще даде съгласие дали да се отреже яйчника?
На мен ми съобщиха, че освен с кистата съм се разделила с яйчник и тръба докато се съвземах от упойката. Когато влизах на операция знаех, че ще се маха само кистата.
Обаче после ми обясниха, че са махнали яйчника и тръбата, за да е сигурно, че цялото ендометриозно огнище е отстранено и няма опасност да "се зарази" и другия яйчник. Тогава бях в шок, но се забременява и с един яйчник.

# 566
Това е въпрос на личен избор. Моята тръба беше абсолютно запушена. Другата тотално крива. И въпреки това после имах две спонтанни бременности с ембриона в матката. Едната завърши успешно, другата-кухо яйце.

# 567
Аз преди операцията трябваше да се подпиша дали, ако са запушени тръбите искам да ги махнат, или да ги оставят, но в моя случай не е ставало на въпрос, че могат да махат яйчник. Аз имах кисти и на двата, а в епикризата пише, че е имало множество ендометриозни огнища.

# 568
  • София
Преди операцията се подписва документ за това, което сме съгласни да правят.

# 569
В информираното съгласие,което подписах в няколко страници бяха описани рисковете на които се съгласявам.Пишеше доста страшни неща,че може да станат усложнения,да се стигне до отворена операция,до махане на органи и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт