ЕНДОМЕТРИОЗА - ТЕМА 14

• 39 844
  • 755
  •   1
Отговори
# 540
На мен ми предстои 3-та инжекция след седмица и аз не съм намерила решение... купих и вагизан да пробвам, но май не усещам много ефект.

# 541
Здравейте,

Искам, не искам и аз попаднах в този кърг с ендометриозата.
Януари тази година направих аборт по медецински причина и след това животът ми тотално се срина. Април месец ми видяха една киста, тип шоколадова на единия яйчник, пусках туморни маркери, всичко в норма. Кистата беше около 2см. Тъй като искаме бебе, казаха да я оставя и някъде май-юни започнахме опити. Нищо не се случваше. Ходя на фоликуметрии от юни. Появи се втори киста на същия яйчник за има няма 2 седмици. Исках да избегна операция и продължихме с опитити. От юни насам задържах по един доминантен фоликул в два цикъла ( единия от тях даже ми бяха били инжекция с LH, за да се спука, но уви). Направих и цветна снимка, всичко е нормално.
Днес вече кистите ми са 29мм и 26мм и си растат по мъничко. Реших, че не мога да си ги отглеждам повече. Страх ме е, че колкото повече растат, толкова повече ще отрежат после от яйчника.
Сега чакам да ми дойде новият цикъл, за да видим дали задържаният фоликул ще се спука. Ако не се, то мога ли да си направя лапароскопия въпреки него? Изобщо къде има специалисти, които могат да извършат процедурата адекватно? Трябва ли да е в специфичен период от цикъла?
Ходя при репродуктивен специалист и тя спомена, че в зависимост от степента на ендометриозата, може и да не се подлагам на медикаментозна терапия, а направо да направим инвитро. Някой от вас процедирал ли е по този начин? В такъв случай се чудя обаче, възможно ли е толкова бързо да се одобри от касата процедурата? Съжалявам, но в темата за ендометриозата съм нова, а за ин витро все още съм много неинформирана. До сега изобщо не го мислих, защото вярвах, че и нез бего ще стана. За съжаление кистите растат и трябва да взема някакво решение.
Ако има значение на 28 години съм, пускала съм си изследвания за хормони, приятелят ми също си направи спермограма. Пробвах с гладолечение, честно казано не разбрах кистите дали се повлияха, но цикълът ми със сигурност се обърка. Безкрайно отчаяна съм, на всичкото отгоре съм подложена на стрес, който не мога да избегна от началото на годината. Кистите си ги обяснявам с него...

# 542
Момиче, не се емвай на лапароскопия. Първо не е сигурно какви са тези кисти, второ лапароскопията може да те осакати буквално. Така че дай си време. Пий противозачатъчни известно време да видиш дали няма да се махнат тия кисти. Ако не се махат и се установи, че са ендометриозни и растат още, тогава мисли да режеш яйчниците. Това не е вестник да го изрежеш.

# 543
В моя случай, първото АГ, което ми каза, че имам ендометриозни кисти, директно ми каза следващата седмица да ме праща за лапароскопия, но аз не знаех нищо за това заболяване и ми се стори много крайно решение и отидох при друго АГ, което потвърди, че най-вероятно става въпрос за ендометриоза и каза, че ще опитаме 3 месеца с Оргаметрил и, ако не се повлияят кистите, тогава ще говорим за операция. Резултатът е, че за 3 месеца кистите не си промениха изобщо размера и това АГ каза, че няма смисъл повече да опитваме така и ще се наложи операция. От там отидох при трето АГ, което каза, че изобщо не е имало смисъл да пия Оргаметрил, защото лечението за тези кисти било само операция и не се повлиявали с медикаменти.
Изводът ми е, че коклкото лекари, толкова и мнения. Трите АГ-та са в 3 различни града. В крайна сметка не знам дали и от какви медикаменти се повлияват тези кисти...

# 544
Не се повлияват от медикаменти, мо това не значи, че задължително трябва да се махат. Има жени, които си забременяват с тях. Докато не станат големи (над 4 см), по-добре да не се пипат, защото само ще се нанесе вреда на яйчника. А пък, ако не е сигурно, че е ендометриоза, изобщо не трябва да се прибягва към операция за някакви зсдържани фоликули

# 545
Ами бях си казала, че ще си дам време докато не станат 3см. Едната е вече толкова, колкото повече отлагам, толкова повече растат. Освен това доминантните ми фоликули не се пукат дори и с инжекции. Страх ме е, че колкото повече чакам, толкова по-зле става.
От друга страна докато не направя лапаро, няма как да знаем какви са кистите...
Пих един месец противозачатъчни за един задържан фоликул, резултатът беше тотално сбъркан цикъл и растящи фоликули по никое време..

# 546
Аз все пак направих лапароскопия на 01.07. Към момента казват, че всичко е наред, но сега ми предстои преглед при друго АГ, при което не съм била досега. Сега нали се оказа, че има някаква акция за превенция на ендометриозата и някои лекари пускат часове за прегледи специално за тази диагноза, та ще видя и там какво ще ми кажат.

# 547
  • София
Ендометриоза така или иначе се доказва на 100 % само хистологично.
Аз пък съм на мнение, че активна ендометриоза може да нанесе много повече вреди отколкото една лапароскопия. Та, ако мнението за лапаро се потвърди и от друг лекар - бих действала.
Да допълня, че след лапаро също може да опитвате за бебе, не е нужно веднага да скачаш на инвитро.

Последна редакция: чт, 17 окт 2019, 00:08 от Veseto*

# 548
Писала съм вече. След неуспешна инсеминация от ден първи на цикъла след нея до деня на операцията минаха 2 месеца и половина през които се появи ендометриозна киста и порастна до 7/5 см. Изконсумира яйчник и тръба и хистологично беше 4 степен. Така, е да, активната ендометриоза може да нанесе много вреди.

# 549
Здравейте, момичета!
Исках да се допитам до Вас понеже имам някакви съмнения за ендометриоза, но все още не съм предприемала нищо. На 21г съм и от известно време /не си спомням кога е започнало/ изпитвам болка при изхождане по време на менструация. Когато търсих в интернет, разбрах, че при ендометриозата могат да се наблюдават такива симптоми. Исках да Ви попитам дали някоя друга е имала същите и основателни ли са според Вас притесненията ми?

# 550
Аз имах болки при изхождане по време на цикъл. Цял живот ги имам без изобщо да подозирам, че не е нормално.... Изчезна болката след като се оперирах. Но не бързай със заключенията, просто потърси квалифицирано мнение

# 551
Здравейте момичета, вчера ми беше лапароскопията, но докторката твърди че е имало само сраствания без листа и 100 даже 200 е ендометриоза. Това възможно ли е? Ендометриоза без киста? На някои случвало ли му се е ?

# 552
Здравейте момичета, вчера ми беше лапароскопията, но докторката твърди че е имало само сраствания без листа и 100 даже 200 е ендометриоза. Това възможно ли е? Ендометриоза без киста? На някои случвало ли му се е ?
Естествено, че е възможно .
Кистите се водят по-напреднал стадий.

# 553
А от тези сраствания може ли да се вземе хистология? Защото аз нямам, а така без хистология не мога да съм сигурна дали е ендометриоза

# 554
Лапароскопията не е страшна! Аз станах веднага след като ме пусна упойката и отидох за кафе и шоколад два етажа надолу пеша. Има дискомфорт, но не е страшна. Същото е валидно и за цветната снимка. Не отлагайте, а направете всичко възможно за да разберете какв ви е! По страшни е да губите време в съмнения и догадки. Тези врели некипели, като изследване на хормони и т.н.....инсеменации в тъмното без да се видят тръбите-са абсолютно ненужни и загуба на време. Да не говорим, че при всяка стимулация се изчерпва яйчниковия резерв. Не се плашете, а направете всичко необходимо за да сте наясно, какво ви е и действайте.

Общи условия

Активация на акаунт