ЕНДОМЕТРИОЗА - ТЕМА 14

• 40 175
  • 755
  •   1
Отговори
# 120
Нещата винаги са комплексни. Който наистина вярва, той действа и търси начин, но резултата не зависи единственото от лекарите, те не са всемогъщи... в този ред на мисли мога да перефразирам казаното по-горе - липсата на вяра в чудото, дори когато няма проблем, понякога пречи на нещата да се случат.

# 121
  • София
Въпрос на гледна точка. Някои твърдят, че и моите бременности са чудо, за мен са си нещо съвсем нормално.
Обаче има разлика между "чудо", което е все пак някак възможно и невъзможно чудо. Примерно да забременееш без тръби или без яйчници...Или със запушени тръби. Ако забременееш просто не са запушени, независимо кой казва обратното. Wink

# 122
Има си цяла тема,в която се спори има ли чудо или не и влияе ли психиката.Не мисля,че е тук мястото да спорим до откат  и да стигнем до извода накрая,че всеки си вярва в различно нещо.
За тръбите -аз си мисля,че може би са били запушени,но сперматозоидите са си намерили пътя от някъде,някак.Колкото и смешно да звучи.
Тръбите биха били 100% непроходими само,ако са "вързани" или липсват.

По темата,да споделя,в сряда бях при док,след 5-6 месеца пауза.Бяхме си я дали за естествени опити,лятото,но нямаше резултат Simple Smile
Докторът е доволен,че няма развитие на ендометриозата ,кистата си седи точно 2,9мм.Не е мръднала и с 1 мм.Още преди да кажа,че не съм сигурна за варианта лапароскопия,той започна със:"с теб бърза работа нямаме,за сега може да отложим операцията,имаш добри показатели".
Разбрахме се да ида на проверка на тръбите и тогава вече да го мислим по-сериозно.
За пореден път ще похваля този човек,-д-р Калчев,който гледа да влиза в положението на пациентите си,да погледне и през техните очи и все пак да бъде перфектен специалист,лекар,дори и терапевт бих казала.
Имам и един въпрос към момичетата с ендометриозни кисти-как са се развивали с времето,ако сте ги следили?
Ако не се стигне до операция,през колко време е хубаво да ходя да я "наглеждам"?

Последна редакция: пт, 30 ное 2018, 09:21 от Vervam

# 123
  • София
Предполагам, че знаете как се проверяват тръбите по време на лапаро. Или пропускат, или не.
И всъщност, точно връзването не осигурява 100% сигурност, защото след време се отпускат "възлите".
Това, което казвам, е че няма как да се забременее със запушени тръби. Мисля, че тук няма съмнения. Ако има забременяване, те просто не са запушени, независимо кой какво е казал. А това за отпушването от хормоналното лечение няма да го коментирам повече.

# 124
Здравейте момичета! Следя ви от месеци! Вече съм напълно отчаяна. Надявам се да получа съвет от вас. Cry Проблемите ми започнаха след медикаментозен аборт април тази година. Болки в таза, усещам си яйчниците като чужди. Придърпване, опъване и всякакви подобни в областта на гениталиите и ниско в кръста. Минах през трима гинеколози. Последния беше миналия месец в клиника "Щерев "- д- р Бечев. Той ми направи абразио ,защото се съмняваше нещо да не е останало. Но 20 дена след него болките си останаха.  Незнам вече къде да отида и какво да правя. Тези болки ги свързвам с ендометриоза ,затова пиша тук. Иначе на хистологията от абразиото и микробиология са ми нормални. Дайте съвет къде да отида и какви изследвания да направя. Много искам пак да съм бременна Joy

# 125
Здравейте момичета! Следя ви от месеци! Вече съм напълно отчаяна. Надявам се да получа съвет от вас. Cry Проблемите ми започнаха след медикаментозен аборт април тази година. Болки в таза, усещам си яйчниците като чужди. Придърпване, опъване и всякакви подобни в областта на гениталиите и ниско в кръста. Минах през трима гинеколози. Последния беше миналия месец в клиника "Щерев "- д- р Бечев. Той ми направи абразио ,защото се съмняваше нещо да не е останало. Но 20 дена след него болките си останаха.  Незнам вече къде да отида и какво да правя. Тези болки ги свързвам с ендометриоза ,затова пиша тук. Иначе на хистологията от абразиото и микробиология са ми нормални. Дайте съвет къде да отида и какви изследвания да направя. Много искам пак да съм бременна Joy

Не знам дали е съвпадение или не, но наскоро една приятелка така се оплакваше от някакви болки и придърпвания. След доста прегледи и изследвания се оказа, че има атипична пневмония Thinking За първи път разбрах че ма такова нещо!

# 126
Katq Hristova
Ендометриоза се установява  на 100% дали я има или не ,само с операция-класическа,лапароскопска,трябва да се погледне отвътре.
Но така,както го описваш-на мен лично НЕ ми прилича на ендометриоза Simple Smile

Последна редакция: пт, 30 ное 2018, 16:27 от Не се сърди, човече

# 127
Здравейте отново и от мен Simple Smile
Може ли момичетата,  на които им е правено лапаро, да споделят с какви размери са били техните кисти?
При киста под 3,5 см прави ли се лапароскопия и какво са казвали вашите лекари - трябва ли да се следи няколко месеца "държанието" на ендометриозната киста, дали се увеличава или намалява, преди да се пристъпи към операцията?
Вече бях при 4ма лекари, 2ма от които ми казват, че най-вероятно имам едометриозна киста, но естествено, за да се потвърди, трябва да се направи хистология. Кистата е около 3 см. Странно ми е, че и 2мата лекари с един преглед едва ли не искат да ме изпращат за операция... От други лекари знам, че е добре поне 2-3 та дори и 4 поредни цикъла да се види какво е поведението на кистата преди да се пристъпи към лапарото.
Ще се радвам момичетата минали през това да споделят какви размери са били техните кисти и колко време са я следили?
Благодаря предварително!

# 128
marissa89
И аз съм с подобно питане,така че следя.
Моя случай е-киста 2,9 см,6 месеца я оставихме без да я закачаме,тази седмица бях на преглед и не беше пораснала.Док остана доволен и каза,че за сега няма за къде да бързаме и няма да оперираме,нямало нужда.
Но трябва да се проверят тръбите Simple Smile

# 129
Когато на мен ми откриха кистата, всъщност се оказаха три на десен яйчник - две по 3,8 см. и една 1,5 см., двама лекари потвърдиха това, непосредствено едно след друго. Аз реших, че ще изчакам няколко месеца, през които ще правим опити за забременяване. Започнах да пия и определени билкови чайове. След три месеца отидох при друг гинеколог, който има богат опит в Онкодиспансера. Той каза, че кистата е една 4,5 см и един миомен възел 1,5 см....не мога да кажа, дали чаят е повлиял, някоя от кистите е било друг вид или има друга причина... Продължих да я следя още пет месеца, без да настъпи никаква промяна в размера, през които продължихме да правим опити за бебе, а също и да си пия чая. След което за две седмици спрях чая и получих много силна болка при менструацията, която ми дойде, отидох на спешен кабинет и се оказа, че кистата се е спукала. Оперираха ме по спешност и при отварянето се оказа, че кистата е 6,5 см. След което почнах лечението...

# 130
Когато на мен ми откриха кистата, всъщност се оказаха три на десен яйчник - две по 3,8 см. и една 1,5 см., двама лекари потвърдиха това, непосредствено едно след друго. Аз реших, че ще изчакам няколко месеца, през които ще правим опити за забременяване. Започнах да пия и определени билкови чайове. След три месеца отидох при друг гинеколог, който има богат опит в Онкодиспансера. Той каза, че кистата е една 4,5 см и един миомен възел 1,5 см....не мога да кажа, дали чаят е повлиял, някоя от кистите е било друг вид или има друга причина... Продължих да я следя още пет месеца, без да настъпи никаква промяна в размера, през които продължихме да правим опити за бебе, а също и да си пия чая. След което за две седмици спрях чая и получих много силна болка при менструацията, която ми дойде, отидох на спешен кабинет и се оказа, че кистата се е спукала. Оперираха ме по спешност и при отварянето се оказа, че кистата е 6,5 см. След което почнах лечението...

Какъв чай си пила? Аз тъкмо мислех днес да отида до една билкова аптека да питам за чай за кисти.
т.е. според теб чая ти е повлиял по-скоро зле, отколкото добре на кистите, или..?

# 131
Аз също пия чай от гръмотрън(корен),имам малко по-безболезнен цикъл с него,определено,но не е повлиял никак на кистата.
Проверката на тръбите не е особено приятна процедура,но пък момичетата казват,че не е болка за умиране.
Прави се по начало без упойка,шийката на матката се защипва с инструмент,вкарва се под налягане контрастен разтвор и се прави самата снимка.Контрастното вещество позволява да се види дали тръбите са проходими.
Ако са запушени ,процедурата си е болезнена,но е за кратко.
Аз лично съм решила да я направя с упойка.Мисля ,че ще е по-добре  и за снимката и за мен.

# 132
При запушени тръби болките са ужасни в БГ. В Турция в Ехомар почти нищо няма да усетиш. На двете места съм правила без упойка.

# 133
Не мога да определя, доколко чаят е повлиял на кистите, за мен някои неща си останаха без обяснение. Но той е повлия много добре на мен и на менструацията ми. До преди няколко години бях от тези жени, които не можеха да разберат кога им идва цикъла, нищо не усещах. Но явно с настъпването на ендометриозата стана много болезнен и обилен, имах постоянни световъртежи и гадене преди да ми дойде, а първите два дена от менструацията бяха супер болезнени. Когато започнах да пия чайовете, цикълът ми стана по-точен, почти винаги на 28 дена, световъртежът и гаденето почти изчезнаха и болките почти спряха, чувствах се доста добре. Но кистата все пак не намаля, докато го пиех, а имах такива надежди. Факт е и, че кистата се спука и ме заболя след като го спрях, тоест без него е по-зле, но дали има наистина отношение или е съвпадение не знам. Пиех комбинация от живовляк, невен, турта и бял равнец; смесват се в равно количество, след което се взима една пълна супена лъжица с връх и се слага в един литър вода, ври, докато стане наполовина; пие се сутрин, обед и вечер 20 минути преди ядене. Това беше рецептата, която ползвах аз. Но знам, че ако настъпи бременност, чайовете трябва да се спрат. По-принцип чаят беше пробен вариант, да видя как ще ми повлияе, дали ще има някакъв ефект върху кистите, исках да го пия няколко месеца и ако няма промяна, да не чакам, а да се оперирам. Дори планувах да се оперирам до няколко седмици, след като спрях чая, но по стечение на обстоятелствата кистата се спука и ме оперираха по спешност...
По принцип не бих останала само на чая, за мен е само допълнение... да забави за малко, може да е профилактика за превенция, но не мисля, че би могъл да "излекува" ендометриозата. А и според мен прекаленото чакане без по-сериозни мерки също може да е опасно.

# 134
Здравейте отново. Приключих личинието със золадекс 6 инжекция на 21.09.2018 година. На 1.11.2018 година ми се възстанови цикъла веднага след него отидох на два прегледа при двама различни лекари. Всичко било наред. Да ама сега чакам цикъл, но към момента няма Sad Приди золодекса винаги е бил на 28 дни. Не е минало много време, но ми и притеснено. На вас как Ви идваше??Благодаря много.

Общи условия

Активация на акаунт