Нашите орхидеи - тема 24

• 53 225
  • 743
  •   1
Отговори
# 135
Права си Simple Smile Виновна съм Smile
Аз имам неприятния навик да отговарям на хората, въпреки че правя първи страници и дъвча едно и също нерядко и в теми, и на лични.
Благодаря. Ще погледна и ще се информирам.

# 136
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
чела съм и първата и втората страница Wink
и споделих собствен опит Simple Smile специално с дендитата - многогодишен.

няма такова нещо като неполиване три месеца и спане на дендробиуми.

# 137
Абе, то и аз я изчетох и има на доста места противоречия. И хем не трябва "заспиване", хем в кои случаи се случва - искаш или не, но не е някаква драма и не умира растението. Просто се отлага цъфтежа. Това е цялата драма. При липса на светлина и подходящи условия да се развиват цветоноси, ако евентуално заспи, с поета вода по-скоро да го уморя, отколкото да не го полея.
Вярно, все по-издържливи на нашите условия са хибридите, но е факт, че при всеки условията на отглеждане са различни, температурата денем, нощем,  влагата, осветление и т.н. Та ще наблюдавам и ще преценя сама. Ще видя докъде ще я докарам.
У нас си е мрачно, на метър и половина са от прозореца, килват се да търсят светлината, хем им вдигам щорите, та много неща имат значение.

# 138
Зависи за кои хибриди на дендробиумите нобиле. Някои от цветовете ( имаше разписано кои но не помня )  няма да ви цъфнат ако не им осигурите периоди на покой. Ако ги форсиране да цъфтят вместо да почиват ще се изродят и ще ги загубите. Дендробиумите фаленопсиси не са толкова капризни.

# 139
Там вече с подробности не знам, re_ge
Пише само - Нобиле.

# 140
Белите нобиле са противоречиви,  някои имат нужда от засушаване, някои не, зависи от кръстовете.

# 141
имам два вида бели нобилета и едно розово-лилаво, показвала съм и снимки и никое от тях не е заспивало.
освен да е било в просъница и да не съм забелязала Simple Smile

# 142
Там вече с подробности не знам, re_ge
Пише само - Нобиле.

Това никой няма да ти каже. Води се нобиле а какво изисква вече е въпрос на проба грешка за съжаление. Едното опитваш едно, ако е без успех сменяш тактиката и така.

# 143
имам два вида бели нобилета и едно розово-лилаво, показвала съм и снимки и никое от тях не е заспивало.
освен да е било в просъница и да не съм забелязала Simple Smile

То не е важно дали спи а дали цъфти. Ако е цъфтяло без покой значи конкретно този хибрид има малко такива нужди. Ако обаче не цъфти но вади нови издънки офоемя булби но при все повтарям че не цъфти, значи наистина е от хибридите които се нуждаят от покой. Ние тук говорим за цъфтежа, какви гимнастички изисква растението за да цъфти. Иначе самото успешно развитие се постига с много по-малко усилия.

# 144
За нобилето на първа страница пише, че не се полива от ноември до февруари. Само на 6-7 седмица трябвало да се накисва. Това как трябва да се тълкува? Crazy
Моето още не съм спряла да го поливам и активно вади разклонения.

От това което виждам, това е младо фалче две максимум три годишно силно форсираное да цъфти. Корените му са добре и са достатъчно като количество за младото растение което е. Но сега ще трябва да го стабилизирате поне година докато стана стабилно и почне да се развива съразмерно. Погрешно на повечето схващания една здрава орхидея практически няма много корени, защото няма голяма нужда от много корени. колкото е по-нехранителна средата толкова са повече те. Орхидеите на водно е логично да има извънредно много корени.
Реге, благодаря за отговора! Натопих корените във вода и живнаха. Явно е било неполято.
Засега го оставих във вода.
Имам една друга орхидея, която изобщо не вървеше в кори. Листата се сбръчкваха въпреки редовното поливане. Откакто е във вода, изкара много нови корени, листата са свежи и в момента изкарва два цветоноса. Сега ме е страх да я върна в кори, а знам, че не може вечно да стои във вода.

Последна редакция: пт, 16 ное 2018, 08:03 от Дъждец

# 145
за мен "спи" значи "спи" - не расте, не цъфти...
явно трябва да си актуализирам речника . Simple Smile

# 146
Зат'ва предпочитам орхидеи-нерваци Joy Joy .

# 147
Аз от няколко месеца гледам орхидеи и все още се уча... вчера ми подариха нова орхидея - лилава, цъфнала, прекрасна. Гледам обаче че едното и листо е изсъхнало, кафяво и върховете на другите също, корените и са малко по сухи.  Да го махна ли това листо? А сухите корени да изрежа ли?

Също така от седмица сме запалили камината и въздуха у дома е значително по сух. Имам арома лампа която изпарява, но явно недостатъчно. Корените на орхидеите изсъхнаха, станаха като солети. Преместих ги в спалнята където ще са на малко по тъмно. Какво препоръчвате вие опитните?

# 148
  • Русе
Снимки от моята разцъфнала градина за запис, за да не търся темата постоянно!

# 149
  • София
Sve ,страхотни красоти . Орхидеите на последните две снимки ,какви точно са ?

Общи условия

Активация на акаунт