Нашите орхидеи - тема 24

• 52 792
  • 743
  •   1
Отговори
# 660
😍 стискам палци и аз и чакам с нетърпение.

# 661

Лелее.. невероятна красота! Какъв вид е? Хич не ги разбирам, гледам си само една подарена от ММ. Всъщност е единственото оцеляло цвете в мои грижи, всичко от кактус до циклама съм убила.

Съжалявам, но и в снимките не съм много добра.

# 662
Здравейте група, обожавам цветята и грижите около тях ме успокояват. Експерт съм по китайски рози, но обожавам орхидеите като че ли повече. Имам няколко ще чета от начало, да не се излагам с глупави въпроси, но се присъединявам към вас с надеждата да ми помогнете откъде мога да поръчам черна фаленопсис. Търсих в интернет, но освен картинки с описания друго не откривам. Благодаря предварително.

# 663
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
добре дошла.

няколко поста по-горе обясняват как от бяла става синя Simple Smile
по същия начин става и черна. Wink
ако изобщо се намери черна в магазините и тя ще е боядисана. Simple Smile

# 664
  • София
Има черни орхидеи:
Maxillaria
Fredclarkeara
Paphiopedilum
Phalaenopsis "Черна пеперуда"
В действителност те не са черни, а много тъмно пурпурни.
Преди известно време имаше такава в магазина на Пазара Димитър Петков. Беше много тъмна, със ситни цветове и много красива. Още ме е яд, че не си купих. Беше и за смешни пари (15-20 лв.). После пак минавах, но нямаха такава.

# 665
Тъй като съм от Габрово да ви кажа избор няма никакъв, на въпроса може ли с поръчка казват предварително плати и ще поръчаме но без цвят,ако има, не съм за парите, защото точно тази орхидея е много важна за мен в сантиментален план.

# 666
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
имам такава. кръстила съм я "Чернишка", но е черна само в определено време от денонощието и на изключено осветление Simple Smile Simple SmileSimple Smile мисля, че съм показвала и мои снимки.

# 667
Аз имах една две (фаленопсиси) които бяха много тъмни оригинално но на домашно цъфнаха много по-светли като цвят. Същото ми се случи и с уж черни лалета. Цъфнаха много тъмно морави.

Но единствено се предлага черната пеперуда и трябва да чакам ако поръчам сега края на април, а ми се иска повече пафиопелум или филенопсис
Отглеждането на псфиопедилумите няма нищо общо с това, на фаленопсисите, те често са капризни, развиват се бавно и много трудно цъфтят. Някои хибриди можете да цъфтят всяка година, но не всеки успява да ги разцъфти.

# 668
Най-тъмният фаленопсис, който имам е "Black Jack":
Скрит текст:
Виждам го често по магазините.

# 669
Няма да спра да търся, ако някой случайно намери някъде, моля да ме уведоми. И така имам и един въпрос вчера пресадих орхидеите, защото видях мухъл по корите и корените. Почистих меките и изсъхналите, напръсках с куадрис, оцедих корените, преварих и изсуших корите върнах обратно в кашпите( горе долу това разбрах от всичко прочетено назад) , но въпросът ми е на едната корените са много и не можах да ги натикам всичките и останаха доста отгоре голи проблем ли ще е и и кога да ги полея

# 670
  • Оптимист по принуда
Здравейте, как препоръчвате да се полива тази ванда?

# 671
# 672
С благодарности на _re_ge,копирам от материалите които тя e събрала и превела. Flowers Hibiscus
"ВОДА и ПОЛИВАНЕ: Кaк става поливане – пълни се съд с вода със стайна температура и в нея се поставя растението. Внимавайте да не намокрите розетката или пазвите на листата. Нивото на водата не трябва да комуникира с дънцето на орхидеята дори и голяма част от корените да са над това ниво ( случва се често ). Това ще предпази растението от евентуално нагниване.
Вандата тряба да стои потопена НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 30 МИНУТИ!!!
След което излейте водата.  Цялата. Не оставяйте никакво количество, дори и малко. Продължителния контакт на корените с вода води до загниване.дена. В облачни дни го правете дори по-рядко.
Ванда отглеждана с голи корени също поливат с метода на потапяне . Не я опръсквайте и потапяйте ежедневно  както би ви се искало. Даже внай-горещите дни поливането да не бъде по често от след няколко дена.
Тук искам да напиша за честотата на поливане че В НИКОЙ СЛУЧАЙ НЕ ТРЯБВА ДА ПОЛИВАТЕ ВАНДАТА ЕЖЕДНЕВНО. Както и да я отглеждате. Колкото и да е горещо. Ако е много горещо един път на три дена е повече от достатъчно. Ако е по-прохладно то един път на 5 дена. Ако си спомняте горещините 2010 година- аз заминах за 10 дена и оставих орхите си на самотек . И вандите в това число. И нямаше никакви проблеми. Освен това подобно леко засушаване но при добро осветление определено би предизвикало поява на цветонос и при вандите и при аскоцентите и при др. хибриди.
Имено затова неопитните орхидеисти поливайки вандата ежедневно  изведнъж откриват нещо като засушаване на някои корени, тяхното отмиране. Освен това пожълтяване на листа. Те си мислят е това е заради засушаване и се хвърлят да поливат повече с което съвсем влошават нещата. Пиша, за да стане ясно, че това се случва именно от преполиване, а не от засушаване. Пренаситения с влага веламен на корените започва да се задъхва защото не успява да я усвои. В резултат кроените се набръчкват и изсъхват."

Аз лично сипвах водата директно във вазата,за да избегна нараняването на коренчетата.Преди около месец я преместих в кори и поливам при нужда чрез накисване.

# 673
  • Оптимист по принуда
Много благодаря. Притеснявах се дали да я вадя.

# 674
Дами моля за помощ и съвет! Тази орха от 7-8 месеца не показва никакви признаци за растеж и реших да я извадя за оглед - ми тя горката почти без корени останала. Сложих я на водно, крайчето на най-дългия корен леко е във водата. Та въпроса ми е така правилно ли е, защото четах навсякъде по различен начин и се обърках, а  това е първата ми реанимация.

Общи условия

Активация на акаунт