Нашите орхидеи - тема 24

• 53 344
  • 743
  •   1
Отговори
# 360
Чаши от бира, кофичка от салата, но какво по размер ще стане ясно от състоянието на корените.

# 361
Здравейте. Имам нужда от помощ за моите орхидеи. Много искам да ги спася с ваша помощ. Имам Фаленопсис и Дендробиум(не съм сигурна вида). Покрай празниците ме нямаше 20тина дена и реших да полея всички цвета преди да тръгна, но специално за орхидеите се оказа грешка. Заради ниската температура или не знам, но корените на Фаленопсиса като се върнах все още бяха зелени. Отоплихме стаята и листата й омекнаха и долните направо паднаха. Корените лека полека започнаха да побеляват, но тук там виждам черни петна ( гниене?). Оставила съм я намира, докато разбера какво да правя. Дендробиума изглежда изгубена кауза. Не стига, че съм го поляла на тръгване ами и на връщане го полях. В последствие разбирам, че зимата не се полива. Смени си цвета на бледозелено към кафеникаво и листата опадаха. Изместих я в кухничката, която е северна и не се отопля. Не знам какво да я правя.  Worried

Последна редакция: сб, 12 яну 2019, 12:05 от iiska

# 362
  • София
Добро утро!
Нямам търпение да споделя. Не знам дали помните колко страдах за едно мини с термален цветонос. Бях убедена, че ще загине след прецъфтяването. За радост, не познах и тази сутрин видях, че ще си имам от нея 2 бебета.

# 363
Здравейте,пак съм аз с моето мини.Преди Коледа писах,че ми дадоха едно,но чак днес съм в къщи и мога да му обърна внимание.Живо си е още.Като го взех имаше цветенос с няколко пъпки,но всички изсъхнали.Опадали да вече,но цветеноса е свеж.Да го режа ли?Най долното листо беше пожълтяло,и то е паднало вече.Това,което помислих за обикновена почва все пак е нещо друго,но не разбирам от минита.Има изгнил корен и няколко свежи зелени.Имаше една листна въшка,от тези белите,други не съм видяла.За сега е изолирано от другите ми фалчета.По повърхноста на саксията има нещо бяло,приличащо на мухъл.Моля да ми кажете какво да правя от тук на татък,стъпка по стъпка.Благодаря за всички добри съвети в тази тема!

# 364
  • София
Здравейте. Имам нужда от помощ за моите орхидеи. Много искам да ги спася с ваша помощ. Имам Фаленопсис и Дендробиум(не съм сигурна вида). Покрай празниците ме нямаше 20тина дена и реших да полея всички цвета преди да тръгна, но специално за орхидеите се оказа грешка. Заради ниската температура или не знам, но корените на Фаленопсиса като се върнах все още бяха зелени. Отоплихме стаята и листата й омекнаха и долните направо паднаха. Корените лека полека започнаха да побеляват, но тук там виждам черни петна ( гниене?). Оставила съм я намира, докато разбера какво да правя. Дендробиума изглежда изгубена кауза. Не стига, че съм го поляла на тръгване ами и на връщане го полях. В последствие разбирам, че зимата не се полива. Смени си цвета на бледозелено към кафеникаво и листата опадаха. Изместих я в кухничката, която е северна и не се отопля. Не знам какво да я правя.  Worried

Скрит текст:

Фаленопсиса е опечен от слънце. Нямам идея дали ще се възстанови, зависи как ще го реанимираш и колко е опечено цветето, ама като гледам е доста. Другата и тя има нужда от реанимация.

# 365
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
ще опитам да снимам моите партизанки. Simple Smile Simple Smile

цъфнали има 6, ама така се наврели една в друга, че цветовете не се виждат, всичко е добре прикрито.
агент 007, Мюлер и Щирлиц ряпа да ядат!

3 в 1 Simple Smile Simple Smile Simple Smile

и опит за по-добро представяне Simple Smile
срамежливка зад дендито Simple Smile

денди-нобиле - 2 листа и 8 цвята Simple Smile. денди фаленопсиса прецъфтя без снимка

добре, че сложих очилата Sad Sad Sad пак има памуклийки... няма спасение от тая напаст.
едно от двете оцелели минита Simple Smile

точичка пак е цъфнала и пак се е скрила зад друга орхидея и зад пердето Simple Smile 5 цвята преди да я открия

розовата магия, дето не спря да цъти. купени две преоценени от кауфланд, една у дома и една за колежката - цъфтят вече година и нещо.

лудизията не съм снимала самосиндикално Simple Smile
оказа се, че все пак имам снимка на денди-фаленопсиса Simple Smile Simple Smile Simple Smile

Последна редакция: сб, 12 яну 2019, 14:26 от st. Dobri

# 366

Фаленопсиса е опечен от слънце. Нямам идея дали ще се възстанови, зависи как ще го реанимираш и колко е опечено цветето, ама като гледам е доста. Другата и тя има нужда от реанимация.
Здравей. Много странно, защото двете орхидеи са на южна стена на западна стая, и една стеничка пречи да достига слънце до тях,само светлина, та както и да се върти слънцето, не може да ги напече. Умишлено са там, защото не напича.

# 367
  • София

Здравей. Много странно, защото двете орхидеи са на южна стена на западна стая, и една стеничка пречи да достига слънце до тях,само светлина, та както и да се върти слънцето, не може да ги напече. Умишлено са там, защото не напича.
Много странно, приличат ми на опечени, в смисъл, че директно в тях е пекло. Да не са измръзнали? Измръзналото има подобни на опечено поражения? Колко градуса е било в стаята нощем?

# 368

фаленопсис ви има гниене. Комбинация от ниски температури и влага. Мож да се опитате да спасите корените, да чакате кейки и цъфтеж след 3-4 години - ако пусне кейки. Но ако не ви е с особена сантиментална стойност я мятайте в коша. Следващия път се коригирайте - студено и сухо.

В дендробиума има повече хляб. Дори без листа е важно по булбите да няма гниене.
Извадете измийте корените иго покажете. Тогава ще съм по-точна.

# 369

Много странно, приличат ми на опечени, в смисъл, че директно в тях е пекло. Да не са измръзнали? Измръзналото има подобни на опечено поражения? Колко градуса е било в стаята нощем?
Точно, по-вероятно е да е измръзнал, докато ни е нямало и преполят. Не знам колко студено е било, може би около 5 градуса.

# 370

фаленопсис ви има гниене. Комбинация от ниски температури и влага. Мож да се опитате да спасите корените, да чакате кейки и цъфтеж след 3-4 години - ако пусне кейки. Но ако не ви е с особена сантиментална стойност я мятайте в коша. Следващия път се коригирайте - студено и сухо.

В дендробиума има повече хляб. Дори без листа е важно по булбите да няма гниене.
Извадете измийте корените иго покажете. Тогава ще съм по-точна.
Благодаря. Преди да я хвърля, ще направя всичко необходимо, за да се опитам да я спася. Има два млади цветоноса, които изглеждат добре. Да изчакам ли да видя дали ще изгният съвсем корените или да я извадя и да режа? Мога ли да изрежа изгнилата част от листата? Дендробиума след като измия корените, предполагам че в нов субстрат трябва да се сложи. Виждам, че не е точно кори, като при Фаленопсиса. В какъв точно да ги сложа?

# 371

Скрит текст:

Или е измръзнала Hands V лятото едно листо се беше мушнало между щорите (в офиса) и беше опърлено, малко по-жълто... сега по празниците парното намалено, чистачката бутнала орхито до стъклото, две листа изглеждаха така... като пооарени, но тъмнозелени. Тази опърлената/измръзнала част изсъхна и я отрязах, другото изглежда добре Simple Smile

# 372
  • Варна
Добро утро!
Нямам търпение да споделя. Не знам дали помните колко страдах за едно мини с термален цветонос. Бях убедена, че ще загине след прецъфтяването. За радост, не познах и тази сутрин видях, че ще си имам от нея 2 бебета.
Скрит текст:

Много сладко Heart Eyes

Моите започнаха да цъфтят, голямата ми гордост вече е 2 в 1, цветоносът ѝ тази година е по-малък, но пък има и цъфнало бебе:

# 373
Двойна радост, моите още наливат цветоносите

# 374
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
и е от тези с петънцата Simple Smile Simple Smile Simple Smile
първата ми "петниста хиена" беше с не толкова силно изразени петна. Simple Smile доста време беше в изолация, мислих си, че е болна от нещо и чаках да разбера накъде отива.

Общи условия

Активация на акаунт