Нашите орхидеи - тема 24

• 53 332
  • 743
  •   1
Отговори
# 375
Към момента сивото ми вещество не е особено адекватно, но тва петнистото не е ли Филаделфия?

# 376
  • Варна
Май да, но не съм сигурна дали е чиста или някакъв хибрид...

# 377
Според мен си е Филаделфия. И е мнооого красива Heart !

# 378
Да се похваля с моите красоти. Вандата цъфти за първи път вкъщи. Взехме я миналата година прецъфтяла и не знаехме какъв цвят е. Минитата ги купих бебета и също цъфтят за първи път. Другите още растат на цветоноси.

# 379
Ехее страхотна красота в темичката става! Браво! Аз още чакам...

# 380
И при мен цъфна едно фалче,бях забравила цвета.

Скромен цветенос,но много ме радва след години сън.

# 381
Sibil, голяма красота! Завиждам благородно.

# 382
Необичайна разцветка, много ми харесва контрастът на цветовете!

# 383
Здравейте,пак съм аз с моето мини.Преди Коледа писах,че ми дадоха едно,но чак днес съм в къщи и мога да му обърна внимание.Живо си е още.Като го взех имаше цветенос с няколко пъпки,но всички изсъхнали.Опадали да вече,но цветеноса е свеж.Да го режа ли?Най долното листо беше пожълтяло,и то е паднало вече.Това,което помислих за обикновена почва все пак е нещо друго,но не разбирам от минита.Има изгнил корен и няколко свежи зелени.Имаше една листна въшка,от тези белите,други не съм видяла.За сега е изолирано от другите ми фалчета.По повърхноста на саксията има нещо бяло,приличащо на мухъл.Моля да ми кажете какво да правя от тук на татък,стъпка по стъпка.Благодаря за всички добри съвети в тази тема!
]

ако други не са се включили
извадете го от саксията м нея измийте с гореща вода с препарат. Измийте корените на фалчето и както е по корени го накиснете за 5-10 минути в топсин. стария субстрат изхвърлете- това е от онзи тип субстрати които при излишна влага завъждат мухъли и плесени а те се премахват изключително сложно. Засейте фалчето в нов субстрат и оставете седмица без поливане. След това гледате както обикновено.

Много внимателно следете за вредители- имате ли една ще се появят и други.

# 384

Фаленопсиса е опечен от слънце. Нямам идея дали ще се възстанови, зависи как ще го реанимираш и колко е опечено цветето, ама като гледам е доста. Другата и тя има нужда от реанимация.
Здравей. Много странно, защото двете орхидеи са на южна стена на западна стая, и една стеничка пречи да достига слънце до тях,само светлина, та както и да се върти слънцето, не може да ги напече. Умишлено са там, защото не напича.

фаленопсис ви има гниене. Комбинация от ниски температури и влага. Мож да се опитате да спасите корените, да чакате кейки и цъфтеж след 3-4 години - ако пусне кейки. Но ако не ви е с особена сантиментална стойност я мятайте в коша. Следващия път се коригирайте - студено и сухо.

В дендробиума има повече хляб. Дори без листа е важно по булбите да няма гниене.
Извадете измийте корените иго покажете. Тогава ще съм по-точна.
Благодаря. Преди да я хвърля, ще направя всичко необходимо, за да се опитам да я спася. Има два млади цветоноса, които изглеждат добре. Да изчакам ли да видя дали ще изгният съвсем корените или да я извадя и да режа? Мога ли да изрежа изгнилата част от листата? Дендробиума след като измия корените, предполагам че в нов субстрат трябва да се сложи. Виждам, че не е точно кори, като при Фаленопсиса. В какъв точно да ги сложа?

възможно е от цветоносите да пусне кейки, аз затова не предлагам да се режат ако все пка решите че ще си струва чакане от 3-4 може и повече години.
Иначе трябва да изрежете всички поразени листа и корени и в зависимост от тяхното количество да подберете саксийка и засеете , като обработите с някакъв фингицид - топсин или радомил голд ( нещо такова) - въобще някакъв фунгицид  - нещо за стопиране на гниенето.

въобще както казах за да дам съвет искам да ги видя по голи корени и двете.

# 385
  • моята мила родна страна
Да попитам и аз за съвет. От долната страна по листата на Фаленопсисите има бели петънца/мъхчета. Предполагам, че са някакви вредители. Какво мога да направя?

# 386
Вероятно памуклийки. Един сърч тук в групата с ключочви думи: инсект, вредител памуклийки. Бях пускала материал по повода.

# 387
Здравейте група! Напоследък се вгледах доста на моята камбрия, след като опадаха почти всички пъпки на новоизбилите цветоноси (за щастие останаха 2-3 здрави). Реших да я отделя от останалите и да я наблюдавам. Ще прикача снимки, за да ми кажете какво й е според вас, но аз виждам някакви миниатюрни червени точици, които се движат (може би в следствие на тях са се появили тези тъмни петна).

# 388
Здравейте момичета.Горе долу като е колко голям цветоноса трябва да му сложа една пръчица за да върви на горе?Че все ме е страх да не го направя твърде рано и да се счупи

# 389
kitty_
Миниатюрни червени гадинки са акари.

borislavabgmamma
Обикновено 10-15 см. Важното е да не се е втвърдил още. Първоначално може да го насочиш към пръчката с някаква връзка.

Общи условия

Активация на акаунт