Нашите орхидеи - тема 24

• 53 309
  • 743
  •   1
Отговори
# 495
Случва се.Може да го изхвърлиш,няма да пусне коренче,ако го сложиш в пръст.Да разбирам,че сега цветоноса е 5см.?Има шанс,ако е останала поне 1 спяща пъпка.

# 496
  • София
borislavabgmamma аз бих сложила счупения връх във вода.

# 497
Мерси.Ще го сложа веднага и дано да тръгне,че така ме е яд за него.Миналата година си го взех и мислех,че може да го уморя,че трудно се гледали.То взе,че си тръгна,даже и на стария цветонос са излезна ли пъпчици,и един нов тръгна.Вчера реших малко да си забърша от прах и като го връзвах новия цветонос и се счупи,ми ако искате вярвайте,ама не знам как се сдържах да не ревна.

# 498
  • София
Идвам да порева малко...направо ме налегна депресия...счупих си цветоносчето.Според вас,ако го сложа в пръст има ли шанс да пусне коренче и на това,което остана дали има шанс да порасне нов цветонос нагоре,че се счупи на половин?Беше около 10см и реших,че ще го захвана вече за пръчка и се счупи,толкова много му се радвах.Реве ми се.
Няма да пусне коренче нито във вода, нито в пръст/кори/сфагнум, нито в нищо. То ако така лесно се размножаваха орхидеите  ... Heart Eyes Хубавото е, че има 98% вероятност да избие нов цветонос или да тръгне издънка на остатъка от този.

# 499
Милата, напълно те разбирам. Аз преди време си счупих първия цветонос, който изкара в къщи. Толкова ме беше яд, направо сълзи ми течаха. Момичетата тук ме успокоиха,че се случва, че ще има много. Оказаха се прави, а и почти веднага изби нов цветонос.

# 500
Ще го снимам после да го видите,че не съм сигурна това,което счупих дали не се води издънка.Дано наистина да порасне поне от това,което остана ново.Миналата година минах през тежък период от живота си и се зарибих по отглеждането на цветя,а тая орхидея беше като сълзичка като я купих и много и се радвам като расте.Моя чак не искаше да я взимаме,че била изкуствена.Много са красиви орхидеите,нямам място къде да слагам вече цветя,иначе със сигурност щях да се напълнят само с орхидеи.

# 501
  • I want it all and I want it now.
Да се похваля 😀 с новата придобивка😆 Карамелено жълта. 😀

Последна редакция: сб, 09 фев 2019, 23:20 от Syn

# 502
Вчера отидох до Бриколаж за саксийки за други цветя и за няколко кашпи за оридеите... Имаше мнооого Феланопсис мултифлора... но всички, които огледах старателно, имаха гнили корени Sad Отказах се, въпреки разклонените цветоноси и богат цъфтеж...
До касата се мъдреха едни мимита, щерката ги огледа и ми връчи една с "Мамо, ето ти твоята!" Heartpulse
Подлудих и детето, ей Smiling Imp

Растението със саксийката е не по-високо от 16-18см... ситнеж сладък!
И то беше зверски преполято, гъбестите пресовани стърготини, в които беше посадено, бяха позеленели и течаха, но имаше само едно разклонено гнило коренче и то някъде в долния край... почистих , сложих кори... ще го бъде Smirk

Последна редакция: пн, 11 фев 2019, 09:08 от peneva_a

# 503
  • София
Аууу, това е разкошно!!!

# 504
  • София
Голяма красота! В кой Бриколаж? Аз си взех от този на Окръжна много красив Фаленопсис, сухичък беше, ще му огледам корените довечера, че не го пресадих Simple Smile

Дайте експертно мнение за този спрей?

На същата фирма, скъпия си взе течен тор за балконски цветя, вместо веднъж седмично, както е по инструкции, слагаше от него всеки ден и имахме най-кичестите цветя в квартала, та се чудя дали да не пръскам корените всеки ден, правя го от седмица, не стоят влажни корите  Mr. Green

Последна редакция: пн, 11 фев 2019, 16:08 от nad_tab

# 505
  • Перник

След като гледам една камбрия само на листа 5-та година, май съм постигнала нужното ниво на търпение Stuck Out Tongue Winking Eye
По принцип ги чакам да прецъфтят преди да пресаждам. Но една веднага след като прецъфтя изкара нов цветонос, в момента също има, обаче започнаха да и омекват листата и решиш, че ако я извадя за 5 минути няма да и стане нищо. Намерих в саксията пластмасова кошничка. Оказа се, че освен кори има и ...не знам какво е точно, нещо като ситни стърготини. Та, май и новата ще я проверя тия дни. Аз също се надявам да е само плесен. Доста наквасена беше.

Simple Smile . Дай снимка на листата, корените и ще опитаме да я цъфнем

Ще я извадя от саксията тия дни и ще я снимам.

# 506
Момичета, през колко време да пръскам препарат за акари? Орхидеята е отделена, пръсках веднъж оня ден - може би е грешка, но първо почистих листата с напоен тампон с разтвор (и отгоре, и отдолу).  Оранжавеещият прах, който имаше по листата изчезна, но по тях има поражения. Кога да пръскам пак? И само листата ли да третирам, или и корените - да сменя ли корите? Хич не ме бива в цветарството, но се опитвам да полагам грижи. Благодаря ви!

# 507
През 5 дни пръсках аз за акарите, листата за съжаление си останаха с петна на моите, извадих от саксиите, пръсках и корените и смених почвата, но 2 от най-тежно поразените още се мъча да спася.

# 508
Така...сега значи ще напръскам и корените, ще сменя почвата, предполагам и в нова саксия ще трябва да я  сложа? Има 3 листа, едно от които е ново, надявам се да пусне още нови. От както е при мен  не се е спряла да пуска листа, дори веднъж цъфна (трябваше да са 2 пъти, но  й счупих цветоноса).

# 509
  • София
може и в същата саксия да се върне. трябва просто хубава дезинфекция. аз ги мия хубаво с препарат, топвам в гореща вода и ползвам отново.
успех в борбата

Общи условия

Активация на акаунт