Искам да кажа ... (152) през ноември 2018

• 217 780
  • 6 939
  •   1
Отговори
# 6 225
  • София
Абе Люси 😁 Като каза внуче, аз си представих детенце🤣

# 6 226
Люси, много хубаво и русо това внуче Heart
Да ви е здрав!

мари, мерси. Държелива съм била явно.

# 6 227
Сбъдваща, Мари, Люси, стискам палци.
Люси, много хубаво внуче.
Натали още не може да реши дали иска да иде на Коледен принцески бал в София, или на състезание по плуване в нашия град. Засега клони към състезанието.

# 6 228
О, Луси, на теб прилича! Според мен има авантюристчен дух и доза безрасъдство у него Grinning

Момичета, благодаря за палчетата! Добре мина, да видим ръководството какво ще каже.

# 6 229
  • Пазете Гор
Говориш ми за романтиката, Контеса .... като оная да се придвижиш на кон от Радомир до София примерно, е, за половин ден, де. А още по-романтично даже - с магаренце, или направо с волска каруца, за два дена. Аз съм и ездач, и каруцар, и да - много приятно е: да вдъхваш от цъфналите треви, да усещаш единението с добичето и да не бързаш за никъде, слят с природата - но въпреки това е непрактично, неудобно, трудно, скъпо и излишно в 21 век.  И най -очуканият и вмирисан автобус ще свърши тая работа за минимални разходи, за кратко време, с по-малък екологичен отпечатък.

Та мисълта ми е -  както задоволяваме нуждата от общуване с конче с по някоя и друга почасова езда два пъти в годината, то така и фиксацията в хартиената книга може да се уталожва, като чат-пат се взима нещо от заемни обществени библиотеки. Защо е нужно всичко, прочетено за ден-два, да се трупа навеки в жилището? В България квадратът площ върви към вече и над 1000 евро, по света не е хич по-малко, и защо е нужно няколко квадрата да се задръстват?

Една Билли библиотека тежи към 60 кила само талашитът, и ако се надипли с книжки може и половин тон да стане. Мастодонт!

Любовта към "шума на хартията", към "аромата на мастилото" е умело внушена, разработена от маркетинг-гурута на хартиени продукти. Има една серия лигави писатели, на кориците на чиито книги това е и нарисувано: люлеещ се стол, одеало, книга с точно изчислени уютни пропорции. Така се възпитава потребление, няма лошо, даже и до любов да се стигне. Но - както често става в брака, например - прагматизмът скоро ще измести любовта. Нищо още не е спряло прогреса.

Тоя Люсиният внук ще понесе операцията като комарено ухапване. Юнак е.

# 6 230
Люси, и аз реших, че е малък 😂, той си е млад мъж! Да ви е жив и здрав!

# 6 231
  • постоянно
И аз като Конти  имам мечта да имам една “ вътрешна” стая -библиотека с много любими книги , тежки плюшени завеси и голям кожен стол . 🧐 📚

# 6 232
  • София
Аз наистина харесвам усещането за книжка в ръцете си, но виж мириса на мастилото ми е бляяяяяяяяк! Tired Face Като се купи у нас ново списание, го държа два дни на терасата и чак тогава ми влиза в къщата. С книга не ми се е случвало, де, обаче периодичния печат с какво го печатат - не знам, но е голяма гнус!

# 6 233
  • София
Куркума, съгласна съм с разсъжденията ти за библиотеките, ама как идиот като мен, който го е страх от киндъла да се справи?
Подпитвах тук-там, всеки ми вика "Много е просто", ама никой не подозира колко е дълбока моята техническа неграмотност!!!
Ми аз филм не знам да свалям, гледам само онлайн ...
Сега, освен за Коледа да се наградя с един четец, па каквото такова!

И аз като Конти  имам мечта да имам една “ вътрешна” стая -библиотека с много любими книги , тежки плюшени завеси и голям кожен стол . 🧐 📚

И аз така, ама мъжът ми отказа да сглобява повече икейски билита, та сега, освен че нямам кожен стол и плюшени завеси, нямам и място вече за книгите, та стоят натрупани и ме е яд!

# 6 234
  • Пазете Гор
Всеки специалист по стратегически маркетинг се старае да убеди потребителите на продукта му, че без него животът им не е същият. Добрите от тая порода го правят особено майсторски - така, че потребителят да приеме внушението им, но същевременно да не го усеща като внушение, а като съвсем своя, автентична, изначална и изконна нужда, цел, същност.

Без съответните внушения кой би продал дори и едно Ферари, или Селика, или ТТ - реално погледнато неудобна, скъпа, трошлива, непрактична кола?

Lucie - "киндълът" е само един от способите за избавяне от трупането на книги у дома. Другите два, които споменах са: първо - ползването на онлайн ресурси, като особено препоръчвам аудиокнигите (спестяват напрягането на очите); и ползването на заемни книги, било от обществени библиотеки или доброволни книжни пулове. И да -  подкрепям те в закупуването на четец. Ще се справиш!

# 6 235
  • София

Стискам палци на всички мъничета...

За марципана - не мисля, че бих купила... Моята баба, лека й пръст, правеше - ама мнооого рядко и малко, че то бая играчка (тогава нямаше белени бадеми, сещате се) - пък и доста скъпичко иде...

И понеже баба я няма вече да я питам за нейната рецепта  Cry - намерих една тук.

Масапа - масапан, марципан
традиционно се поднася на Песах, но и на много други празници... популярно е сред евреите от България, Турция и Гърция, но и сред други еврейски общности от Европа... В Израел продават бадемите за марципан готови - обелени, бланширани, пък има даже и направени на брашно - още по-удобно за ползване

Продукти:
1 кг бланширани, обелени и смлени бадеми
3 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
сокът от 1 лимон
6 капки бадемова есенция
3 капки розова вода (в книгата е написано מי זהר или מי פריחת הדרים - вода от цветчета на цитрусови дръвчета, но става и с розова вода, тя е за аромат само)
1 ч.ч. захар, смляна на дребно  Thinking
За красота: малко смлени бадеми (поръсване) или половинки бланширани бадеми, които се слагат върху бонбоните

Приготовление:
Трите чаши захар, лимоновият сок и водата слагаме на тих огън да поврят около четвърт час до получаването на лепкав сироп. Към сиропа прибавяме смлените бадеми, есенцията и розовата вода, намаляваме огъня и разбъркваме добре до отделянето на тестото от съда (т.е. да не е залепнало). Намазняваме леко ръцете си и оформяме малки топчета (с размер на репичка), след което овъргалваме топчето в смляната захар и редим в кошнички от хартия (от тези за бонбоните...). Слагаме отгоре половинката белен бадем или лекичко поръсваме със счуканите бадеми. Съхраняват се в хладилник, иначе съхнат, или на сухо и тъмно място (защитено от мравки  Mr. Green) до 3 дни.

Абсолютно убедена съм, че моята баба не е слагала нито есенция бадемова, нито розова вода.

Впрочем, мама прави нещо подобно - ама добавя и смлени бисквити за "пълнеж", пък и да не е толкова тежко, а и да понамали цената... Абе, не е същото, да ви кажа, ама пак е невероятно вкусно.

Има и арменски вариант, ама идея си нямам как да я издиря - една позната / приятелка преди години ми беше давала - по нейната семейна рецепта, невероятно вкусно...

# 6 236
Тази рецепта бих я” модернизирана” с брашно от Шипка. Ит.к. Съм домъкнала няколко килограма, ще взема наистина да опитам.
Книги обожавам, лошото е че каквото имахме тук, почити всичко замина. Добре, че редките издания и тези с автографите бяха на вторият етаж. След наводнението, нямахме идея как ще продължи животът ни, отидох и си купих първото американско издание на “Алиса в страната на чудесата”. Книгата е като малко бижу. Тази година имаме да опразваме една библиотека. Разбрахме се с тези, дето купиха апартамента, да запазят книгите. Голяма част ще дарим, че са медицински. Другите ще прехвърлим в др жилище. В апартамента имам стая библиотека. Такава имах и преди да се омъжа, само книги, една лежанка и лампа.

# 6 237
  • Canada
Стискам и аз за Мари, Сбъдваща и Люси! Още някой помоли - Ренко може би?! Стискам силно!

Контес, честито да ти е братчето! А ти е крайно време да се завърнеш в групата на онова място, сериозна съм  Flutter

Наработих се, наспортувах се, разходихме и кучето  Crazy Шампионка съм  Mr. Green

Марципан харесвам в бонбоните Моцарт. Преди обичах и натюр, сега ми накъртва  Sick

Чакам и аз урожая от ЧП  Crazy

Последна редакция: ср, 28 ное 2018, 04:31 от Foncé

# 6 238
  • на Мелмак
Добро утро!

Стискам палци за нуждаещите се днес, добри новини да донесете!

Конти, честито за брат ти.
Станах рано, наспана, чак ми е странно 😀.

Белинда, честито ви ТВ Козуначково, със здраве да си го ползва детето 😀.

И аз съм от нямащите място за книги, но пък на телефона колко имам.... 😀

# 6 239
Стиснати палци на нуждаещите се. Много положителна енергия.

Общи условия

Активация на акаунт