Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 31

• 39 127
  • 761
  •   1
Отговори
# 585
Ако си купил с цел да препродадеш за повече пари трябва много добре да си направиш сметката кога да продаваш, че от много алчност можеш да се откажеш с никаква печалба. Ако просто имаш имот, който не ползваш - или го продаваш сега, защото ти трябват парите или знаеш как да ги инвестираш, или си го държиш заключен докато не ти потрябват, което пък няма общо с това дали ще се вдигат цените или не. Иначе ако не знаеш какво да правиш с печалбата от продажбата какво толкова дали ще го продадеш за 50 000 или 60 000 - парите или ще ги профукаш за глупости, или ще се стопят в някоя банка..

# 586
Да, за да продаваш в момента трябва да знаеш за какво са ти парите. Ако не ти трябват спешно пари, просто си заключи апартамента или го дай под наем.

# 587
Зависи къде и какво продаваш. За малките градове и панелното строителство и за ЕПК смятам,че сега е моментът, по-добри от сегашните цени за продаване едва ли ще вземат.

# 588
Между другото задава се ограничаване на кредитирането за периода на проверка на банките от ЕЦБ, значи поне до юни 2019-а.

# 589
Зависи къде и какво продаваш. За малките градове и панелното строителство и за ЕПК смятам,че сега е моментът, по-добри от сегашните цени за продаване едва ли ще вземат.
Досега 3 кризи съм преживяла, не е било панелните и ЕПК да са спадали с различен темп от останалите - около 20-30 %.  Нито НС. Всички в своя си ценови клас вървят комплект -и нагоре, и надолу. Спомням си как един познат се радваше,че се е отървал от своя панел (двустаен 65 кв в Павлово, от края на 80-те) много изгодно - за 20 К долара  Wink  И че този, който го е купил, много се е прецакал...

Последна редакция: пт, 23 ное 2018, 10:00 от Анонимен

# 590
Досега 3 кризи съм преживяла, не е било панелните и ЕПК да са спадали с различен темп от останалите - около 20-30 %.  Нито НС. Всички в своя си ценови клас вървят комплект -и нагоре, и надолу. Спомням си как един познат се радваше,че се е отървал от своя панел (двустаен 65 кв в Павлово, от края на 80-те) много изгодно - за 20 К долара  Wink  И че този, който го е купил, много се е прецакал...
Говориш за София, уточнявай.
Ако сме в Сливен или Плевен е по друго с цените. Peace

# 591
Лъки, да, права си, за София говоря. Все пак кв. Павлово е в София Simple Smile

# 592
  • София
Ами зависи за коя година говорим, за тази сделка в Павлово, и зависи от куп други неща, знаете....

Защото имаше години , долара беше 2.6 лева, заплатите около 400 лева и по - малки, а лихвата беше 14 %, и само до макс 50 % кредитиране и само от една банка, ДСК, че аз и това помня... Grinning
Та 20 хил долара може да си е била добра сделка, така е....

Аз твърдя, че тогава беше по -неизгодно да се купува и доста по- скъпо от сега...

Не сравняваме 20 хил долара vs 80 хил евро..... защото сега е 15 -16 год по - късно..... да речем и лихвата е 3% за ипотека Thinking

# 593
В Павлово има и 2 блока тип общежития. Ако е било там по онова време за 20к долара си е направо екстра да се продаде. Те и в момента не са много скъпи (мисля, че съм виждал в тях за около 40 и малко хиляди евро)...

# 594
Знам какво има в Павлово - блокът е нов панел от 1980-те някъде и няма общо с общежития, за синове на номенклатури е строен в края на соц.-а - точно на площада, до Голяма Братан. Това е мястото:
https://www.google.com/maps/@42.664339,23.2663492,3a,83.7y,14.1h,93.04t/data=!3m6!1e1!3m4!1slLaSoLJrkJvg4yI9RxmxHw!2e0!7i13312!8i6656

В момента са около 1000-1200 е/кв, но предлагане няма.  А човекът си мислеше, че се е отървал. Продаде го само защото е панелен, да не се обезцени и да се прецака. Парите ги пръсна по кръчми и екскурзии - жив и здрав, поживя си с тях Simple Smile И това е начин.
Идеята ми беше, че това, че е панел, не му попречи да върви заедно с всички останали имоти като тенденция. По повод поста на десперета и напук на всички "специалисти" по строителни методи и технологии.

# 595
Да е жив и здрав, а пък мой приятел купи по време на кризата тристаен панел (ама истински - 3 стаи+кухня) за 42 хил.евро или около 500 евро/квадрат. Та има примери и в двете посоки. Аз в Павлово освен къща, друго не бих си взела, на каквато и да е цена.

# 596
Да е жив и здрав, а пък мой приятел купи по време на кризата тристаен панел (ама истински - 3 стаи+кухня) за 42 хил.евро или около 500 евро/квадрат. Та има примери и в двете посоки. Аз в Павлово освен къща, друго не бих си взела, на каквато и да е цена.
Е, как ще е в двете посоки - за 500 е/кв по време на кризата се купуваше панел на много места. Но не защото е панел, а защото е криза. Панелните си паднаха, колкото и всички останали - като процент. И се качиха пак като всички останали. Това коментирам. Ако моят познат беше изчакал (нямаше никакъв зор да продава), щеше да му вземе много повече, но той бързаше да го продаде, повярвал на разни "експерти", които твърдяха, че панелните едва ли не ще падат, бързо да се отървава. Което изобщо не се случи така.

# 597
Значи тогава е бил лош момент за продаване, а сега според теб пак ли е лош?

# 598
Значи тогава е бил лош момент за продаване, а сега според теб пак ли е лош?
Не знам защо се правиш на неразбрала... Коментирам това:
Цената зависи от локацията - за малките градове може и да си права, но за София не си - няма значение какъв е, досега опитът сочи, че падат и се качват в комплект, със сходен процент - СС тухла, НС и бетонни. Тоест, колкото е за продаване тухлен в момента, толкова е и панелен. Това имах предвид. А дали е лош или хубав момент за продаване - всеки сам си преценява. Истината се разбира винаги постфактум Simple Smile
Като преживеят и следващата криза, ще вземат и по-добри цени от сегашните Simple Smile Досега след всяка криза следващият подем винаги е стигал нива над предишния.

# 599
Няма винаги да е така, накрая маса собственици няма да могат да се отърват от панелките.  Ще бъдат като стари коли за скраб - никой не иска да купи такава, освен някой колекционер, автотенекеджия. Този ваш познат, ако е вложил тези 20000е в по-добро жилище в Павлово, с малко доплащане по онова време, би бил много добре сега. 

Общи условия

Активация на акаунт