Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 31

• 38 565
  • 761
  •   1
Отговори
# 660
  • София, Bulgaria
Според мен са го пуснали с брокер, те са сложили афиш на терасата. Купувачите са дошли и са ги издирили, тоест прескачат брокера.
Брокера на Вервам , обаче е бесен, че има опасност да прпусне комисионната и ги навива да не продават без него.

Мдааа...  май си права, имат брокер и транспарантът е негов, купувачите са дошли от това, което е направил брокерът, за да се продаде апартамента, а сега дилемата е как да го разкарат, за да не плащат.... търкулнало се гърнето та си намерило похлупак...
Няма какво да е бесен брокерът, ако си е свършил работата както трябва.

Последна редакция: вт, 27 ное 2018, 10:28 от tomeva

# 661
Според мен са го пуснали с брокер, те са сложили афиш на терасата. Купувачите са дошли и са ги издирили, тоест прескачат брокера.
Брокера на Вервам , обаче е бесен, че има опасност да прпусне комисионната и ги навива да не продават без него.

Право в десятката!
Той си сложи реклама на брокерската фирма на терасата ни.Не е афиш"продава се",а просто логото и телефон.
Хората са го видели,преброили са етажа,качили са се и ,понеже не са ни намерили,бяха оставили бележка.
И натам вече знаете историята.
Благодаря ви много за съветите,мисля,че ще наемем адвокат,при все,че имаме и познат такъв.
Пари си бяхме предвидили за брокер ,не малка комисионна,но ако го пропуснем него,ще идат при адвоката(предполагам ,че ще са по-малко даже).
Не съм запозната с процедурите по покупко-продажба изобщо ,не знаех,че адвоката може да ни движи нещата.
Наистина много ценни съвети ми дадохте!

А мислите ли,че при това положение,брокера заслужава да му дадем някакви пари(заради рекламата,която са видели купувачите) ?

# 662
Между написаното намерих доста полезни за нас неща,благодаря ви ! Simple Smile
Те дойдоха на втория оглед с адвокат,леля им била такава,но със сигурност ще наемем и ние такъв,поне да прегледа обстойно всички документи.
Съмнително ми е това,че са на по 20 години и се хвърлят на такъв огромен апартамент(многостаен/4 стаи + кухня).
Разбирам да имат пари от другаде,а те ще теглят ипотечен кредит.
Кой 20 годишен се заробва с толкова огромно жилище и ипотека с идеята,че някога ще има деца?За кредита казват,че няма как да не бъдат одобрени,защото имат нещо общо с военните(момчето) ,а на тях отпускат със специални преференции. Simple Smile
А след изповядване на сделката,какво време по закон имаме да се изнесем?
Знам,че може да се направи всякаква уговорка,но законово колко е максималния срок?
Малко сме напрегнати,защото ще се получи точно по коледа и нова година.
Не знам, не бих казал, че точно това му е съмнителното. Всъщност говори по-скоро, че имат виждане за бъдещето. Даже попринцип би трябвало да е така. Жилище не се купува всеки ден, а като си на 20+ мислиш вече за създаване на семейство, деца и т.н. Напротив, повече хора би трябвало да гледат така в перспектива, а не като повечето мои приятели (20-30 годишни), които си купиха едностайни или двустайни, после си намериха половинки и сега изплащат по 2 двустайни иили едностайни апартамента. Много по-безумен за мен вариант.

Според мен идеята на тези едностайни или двустайни, купени на младини, е да си живееш сам, да ги изплатиш за кратко време, пък после като създаваш семейство - да продадеш, да пуснеш под наем или каквото там си решиш. Иначе двойка, решила да купува заедно, дори и да са млади, да купи едностен или двустаен и на мен не ми е обяснимо, освен ако не са доста финансово затруднени. А пък да си сам и да купиш голям с мисълта, че един ден ще имаш семейство - ами за мен не е супер умно, защото след време половинката ти може да не хареса апартамента, да не хареса района и какво ли още не. Само дето тогава смяната на жилището ще е една идея по-тегава, защото имотът ще е голям, по-скъп, ще имаш ипотека за 20 години да речем, а ти ще си изплатил 10..

# 663
Да,но вие давате пример с едностаен или двустаен,а не с многостаен.
Става дума за апартамент с 3 спални,огромен хол,кухня,два балкона,две бани,мокро и тн.СТАРО строителство.
Над 100 квадрата.Апартамента е като огромно хале.
Ок,няма да вземеш гарсониера,но кой би се метнал на 3 спални,хол,отделно кухня,защото можело да има деца?И то хора БЕЗ пари.Аз разбирам да имаш някакви финанси и да ги инвестираш,но да плащаш огромен кредит и да се гониш в едни празни стаи...Да не говорим за чистене,поддръжка,сметки.
И не на последно място,става дума за инвестиция от над 100 000 ЕВРО.

# 664
Хората явно имат някакви пари, апартамент не се купува без нищо. И ако имат добър начален капитал и прилични доходи, защо да не инвестират в нещо по сериозно?

Моля ти се, задоволи ми любопитството и кажи къде се намира апартамента ти, че съм в процес на търсене на точно такъв. Може и на лични. Мерси.

# 665
Ами каза, че момчето има общо с военните. Ако той е военен значи работата му е уредена до пенсия, пък и ще им дадат нисък процент лихва, сигурно затова са спокойни да се мятат направо на голямо жилище. Ако някой от родителите е военен, може да се е пенсионирал и да е взел 20-те заплати, които им дават при пенсиониране и да имат добър начален капитал. (това за 20-те заплати го казах рандъм, ама им дават много).
Както й да е, като си вземеш адвокат шанса да те прецакат нещо е минимален, пък те откъде имат пари и как го мислят занапред, си е техен проблем. За теб всичко приключва 1 ден след изповядването, когато банката ти преведе парите.

# 666
Да,определено не ми е това грижата,просто се запитах защо ли търсят такова голямо жилище.
Имат само 30 000 ЛЕВА ,които реално ще отидат за самоучастието по кредита.
Със сигурност има нещо премълчано,което не ни интересува,стига да е наред всичко по сделката.

# 667
Това не са малко пари, в момента лихвите по кредитите са много ниски и ако човек има добри доходи и попадне на добър имот, не виждам какво има да му мисли. Не всеки го веят ветровете на 20 години, хората сме различни.

# 668
  • София
На 20 години може да е само войник (заплата под 1000 лв.) или курсант във военно училище. Все далеч от големите заплати на високите офицерски чинове.

# 669
Vervam,
Интересно ми е на колко си години и някога дали си купувала или продавала имот.
На мен ми се струва, че никак не си наясно как се случват нещата.
Щом искате да освен да продадете и купите две други жилища си намерете адвокат, които да движи нещата или брокер. Аз препоръчвам адвокат. Значително по-евтино ще е без да е за сметка на свършената работа.

А дали брокера заслужава нещо за поставените контакти на терасата ви - разбира се, че да!

Не ги мислете младежите как ще връщат кредита. Това е грижа на тях и на банката.

# 670
Може да имат пари с неясен произход и да искат да ги вложат в нещо. Не могат в банката, защото ще се набият на очи. Влагат ги в апартамент, който официално се купува с кредит, а после изплащат кредита с онези пари. Това по-не бие на очи и се доказва трудно.

# 671

Право в десятката!
Той си сложи реклама на брокерската фирма на терасата ни.Не е афиш"продава се",а просто логото и телефон.
Хората са го видели,преброили са етажа,качили са се и ,понеже не са ни намерили,бяха оставили бележка.
И натам вече знаете историята.
Благодаря ви много за съветите,мисля,че ще наемем адвокат,при все,че имаме и познат такъв.
Пари си бяхме предвидили за брокер ,не малка комисионна,но ако го пропуснем него,ще идат при адвоката(предполагам ,че ще са по-малко даже).
Не съм запозната с процедурите по покупко-продажба изобщо ,не знаех,че адвоката може да ни движи нещата.
Наистина много ценни съвети ми дадохте!

А мислите ли,че при това положение,брокера заслужава да му дадем някакви пари(заради рекламата,която са видели купувачите) ?

Задължително трябва да получи пари брокера. Поне малка част от комисионната. В крайна сметка след като е сложил трансперант на самия апартамент значи е разчитал на вас, че ще бъдете коректни. Малко брокери показват къде точно е имота преди да подпишат някакво споразумение с потенциалният клиент.

# 672
Те, брокерите, в наши дни рядко работят на честно дума. По-скоро си имате някакъв договор и брокерът може да ви съди, ако го заобиколите. Я си прочетете какво сте подписвали с брокера.

# 673
Мдааа,и аз така си мисля,че човека може да получи поне някаква част от комисионната си.
Неговата идея не беше такава,той искаше да си направи реклама на фирмата , обаче хората са съобразителни и са ни издирили Simple Smile
Всъщност,той само даде плакат,ние се катерихме по фасадата и се чудехме как да го закрепим. Grinning
Последно с мъжа обсъждахме,че може да му дадем половината комисионна ,да направим отстъпка на купувачите с другата половина и така.Не знам как всички да са доволни .

И да,никога не съм се занимавала с продажби на каквото и да е.
За това питам Simple Smile

Черна станция
нищо не е подписвано с брокера.
Той пари ще вземе при всички положения,защото ни търси и на нас апартамент.
И не взима никак малка комисионна.
Покрай това,че си търсим жилище му предложихме,ако може да намери купувач на другото.Това е цялата уговорка с него.

# 674
Ми ние си купихме тристаен, вярно - не е многостаен, ама е над 100кв. и не е двустаен. Що да не може? Много сте интересни, значи. Аз бях банков служител с мижава заплата, но поръчител беше майка ми, която е лекар и получава много добро възнаграждение. Дадоха ми изкл. ниска лихва. Реално в началото ни помагаха родителите, сега, получавайки адекватно възнаграждение се оправяме сами. Те затова са ИК, ако всички имаха пари - щяха да купуват кеш и да не се стига до ИК. Причини всякакви, най-малкото защо купуват следва да Ви интересува като продавач.

Общи условия

Активация на акаунт