Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 31

• 38 839
  • 761
  •   1
Отговори
# 105
Tomeva, в Бъкстон и Гоце Делчев как е положението - цени, наличност, нови сгради. Гледам продават в сгради 2005-2010, но знайни минуси има ли? Бихте ли ги препоръчали тези райони въобще?

# 106
Не смятам посочената обява в Люлин за меродавна. За мен нещо много куца на апартамента и на района около него, в противен случай, ако беше до метро - както е този в Младост, например, за 33Е веднага биха го "лапнали".

# 107
  • София
Люлинския апартамент е в т.нар. кипърски общежития - няма човек не от етноса, който би си купил жилище там.

# 108
Това е висока комисионна за цената, която купувате апартамента. Напоследък забелязвам една тенденция все по-често обявите да са с текст "само за частни лица", което означава, че ако имате собствен брокер не може да ги ползвате, тоест цялата комисионна е за брокера на продавача. Крайно време е да се сложи ред в цялата тая бъркотия и да не е възможна двойната комисионна. То все едно един адвокат да ползват двете страни по някаква сделка или спор.
Така е, но все пак има и фалшиви обяви с този надпис. Искам да кажа, че брокерът на Вервам е наполовина прав Simple Smile - понякога е знак за фалшива обява, а понякога е знак, че агенцията на продавача иска да вземе двойна комисионна. Но естествено, че брокер на купувач (какъвто е Вервам) няма да им каже за второто, защото така директно си губи комисионната, а той затова работи.

Като продавач съм ползвала този израз "само за части лица" защото исках да продавам директно на купувача, а не да ме полазват брокери който да предлагат от мое име апартамента ми. Така евентуалния купувач си спестява  комисионни. Но това не се получава на практика, защото купувачите хем не иската да плащат на брокер, хем не вярват на своя си, хем не вярват и на продавача......????

# 109
Скрит текст:
Манастирски ливади – елитното гето на София
Необяснимо защо съществува митът, че ж.к. Манастирски ливади е “престижен квартал”. Ако вярваме на рекламите, с които строителните компании продават апартаменти, той е добре уреден квартал с много зеленина и “множество удобства, места за отдих и забавление”. Ако отидем обаче на място и се разходим между кооперациите, няма да видим многото удобства: няма да видим улиците, защото са погребани под паркирани автомобили, а през нощта не са осветени както подобава на престижен квартал; може да не забележим и тротоарите, защото такива липсват; няма да видим детските градини и училищата, защото такива не са построени. Няма да открием и споменатите места за отдих, защото обществени зелени площи просто не съществуват.
Ще видим един дивашки застроен квартал, жителите на който всеки ден може да се окажат без рекламираната “прекрасна гледка към Витоша”, защото пред кооперацията им изведнъж може да се появи двойно по-висока.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=281&v=gZ-U13Oo6tM

Въпреки нестихващия интерес към закупуване на нови жилища в ж.к. Манастирски ливади през последните петнадесет години, инвеститорите не се оказаха достатъчно мотивирани да проектират и построят нормален квартал. Можем, разбира се, да ги обвиним, че извличат максимална полза от терените, с които са се сдобили, но не е ли това тяхната работа? А ако заявим, че сме стигнали дотук, заради пълната липса на обществен контрол върху това как и защо се строи в ж.к. Манастирски ливади няма да изненадаме никого.

Хората, закупили жилищата си там не са виновни, че обещаната инфраструктура така и не се появява, защото изпълнението й остава в мъглявото бъдеще на “когато свършат околните строежи”.

Преди повече от година жителите на ж.к. Манастирски ливади се свързаха с нас със зов за помощ: единственият им изцяло пешеходен достъп от и до квартала осъмва препречен с ограда и обявление, че там ще се издигне 12-етажен блок. На въпроса “Откъде да минаваме?” инвеститорът отговаря, че не е негова работа, а общината гузно мълчи. Следват протести, сформиране на обществен съвет и месеци на безрезултатни срещи, от които единствено станаха ясни следните неща за “елитния” ж.к. Манастирски ливади:

Почти всички улици на територията на ж.к. Манастирски ливади са частни. Собствениците им или са незаинтересовани от съдбата им, използват ги за шантаж или са неизвестни. Общинските улици в квартала са на практика черни пътища.
Няколкото общински терена, предвидени за детска градина и две училища, мистериозно се оказват частни. Как, защо и дали приватизацията им е станала в рамките на закона – никой не знае.
Кварталът няма подробен устройствен план, базиран на новия Общ устройствен план, приет през 2009 г. Това е позволило на десетки инвеститори да заобикалят закона и да правят каквото и както си поискат.
С една дума – хаос. И насред него и неспиращото му разширяване с нови и нови кооперации живеят над 5000 човека, в квартал с всичко на всичко две улици, през които да влизат и излизат с автомобилите си и два и половина пешеходни маршрута, водещи до “многото удобства”, спирките на градския транспорт, “местата за отдих” и единствените налични детски площадки – тези в съседния, строен по времето на социализма, ж.к. Гоце Делчев.

http://spasisofia.org/bg/манастирски-ливади-елитното-гето.html

Много хубав пост. Особено и видеото. Улиците са грижа на общината. А всяка нова сграда трябва да има подземни гаражи според броя на обитателите. Това трябва да го изисква общината преди да разреши строителство. А това, че наистина няма дърво е много, много жалко и ще се отрази на климата в София.
Общината изисква всеки апартамент да има гараж, но повечето хора не им се дават пари и си купуват само апартамент. Това е причината да се търсят вратички в закона и много от апартаментите да се продават като ателиета и строителите да не правят достатъчно гаражи. Това важи основно за по-евтините региони. В Изток, Лозенец, Иван Вазов, Идеален център и други подобни се правят понякога и по два гаража за апартамент, и пак и се продават всичките.
Това не е редно да се прави, длъжни са така да проектират, а как ще ги продават не е наш въпрос. Трябва да се въведе това изискване, всеки собственик да закупува и гараж, пък, после собственикът да си го продава  на който иска.

Последна редакция: чт, 08 ное 2018, 12:15 от AnMary

# 110
Разноските се договарят между купувач и продавач. Част от преговорите са, но на днешния пазар в повечето случаи са за купувача.
Комисионата е 3%, а 3,6% с ДДС.
Това е!

Аз да попитам изповядвалите сделка чрез агенция брокерите какъв документ са им дали за платената комисионна? Ако дават фискален бон от регистриран и свързан с НАП апарат - добре, ама надали.

# 111
Аз платих по-ниска комисионна и въобще смятам, че 3,6% е прекалено, особено на по-скъпите имоти. Всъщност аз бях без брокер, та брокерът на продавача получи моята комисионна. През цялото време защитаваше интересите на продавача, обаче като излязохме от огледа спомена, че имал и други имоти за продажба, ако искаме да ги погледнем и тях. Точно това много не беше в полза на продавача. И въобще голяма каша е на този пазар, няма никаква регулация.

# 112
Люлинския апартамент е в т.нар. кипърски общежития - няма човек не от етноса, който би си купил жилище там.
И на мен така ми изглежда, то такива примери на цигански блокове има бая, даже най-много в Люлин 5, но това са и без това най-отдалечените микрорайони и не са хубави. Младост 1 би трябвало да се сравнява с Люлин 10 или 7 например. Факт е, че вече няма цигански блокове в Младост, защото навремето в Младост 4 също имаше.

# 113
  • София, Bulgaria
Разноските се договарят между купувач и продавач. Част от преговорите са, но на днешния пазар в повечето случаи са за купувача.
Комисионата е 3%, а 3,6% с ДДС.
Това е!

Аз да попитам изповядвалите сделка чрез агенция брокерите какъв документ са им дали за платената комисионна? Ако дават фискален бон от регистриран и свързан с НАП апарат - добре, ама надали.

Фактура и по банка се превеждат парите поне при нас, а според мен всяка агенция ще издаде фактура за сумата, освен ако не е някоя измислена или домашен "брокер"

stefanita, Гоце Делчев и Бъкстон са много различни квартали. Гоце Делчев е по-скъпо и там няма къде да се строи вече/ надявам се/, голяма част от офертите за Г.Д. са в Манастирски ливади всъщност. Нормално е да преобладават имоти от вторичен пазар на НС старо строителство панели и ЕПК.  Не знам какво имате предвид по знайни минуси, но ако визирате подпочвени води и т.н. няма или аз поне не знам за такива. Има в Манастирски ливади в частта зад Комсет.
Върху Бъкстон нямам много детайлни наблюдения.

Последна редакция: пн, 05 ное 2018, 14:21 от tomeva

# 114

Като продавач съм ползвала този израз "само за части лица" защото исках да продавам директно на купувача, а не да ме полазват брокери който да предлагат от мое име апартамента ми. Така евентуалния купувач си спестява  комисионни. Но това не се получава на практика, защото купувачите хем не иската да плащат на брокер, хем не вярват на своя си, хем не вярват и на продавача......????

----------------------------------------
Евентуално в сайтове за наеми и продажби без посредник. Но трудно става, права сте.
А посредниците не винаги пречат, понякога помагат, защото има наплашени и нерешителни хора.  Агенциите са идеални при договаряне на  цена между изнервени купувачи и продавачи. И в крайна сметка се стига до сделка.

Последна редакция: пн, 05 ное 2018, 14:23 от Pepina_n3

# 115
Все още има големи брокерски компании, които взимат 3% без ДДС и ти издават само разписка. Имотека например Simple Smile

# 116
И Имоти доверие, но беше през 2015 г., сега не знам как е. Също представляваше продавача, но понеже продаваха няколко апартамента в сградата ни показа всички и се спряхме на един, който не беше качен в сайтовете за продажба на имоти и който ни хареса адски много, та да приемем, че е направил услуга и на нас. В нашия случай само те представляваха продавачите и тези 3% нямаше как да ги спестим, но то общо взето е такава практиката.

# 117
  • София, Bulgaria
Относно "Само за частни лица" в обяви на агенции, вариантите са 3:
1. фалшива обява или обява, която не е актуална вече. Целта е да генерира обаждания от купувачи, които после се атакуват. Това обикновено са добри предложения и на добри цени.
2. реална обява, но брокерът работи за себе си и за своя интерес, ограничавайки достъпа на други купувачи до имота на продавача му. Гони двойна сделка - 3% от продавача и 3% от купувача. В този случай, продавачът може и да не знае за това. Също така, поне в моята практика, когато се обадя на такава обява, много често брокерът е ок да работи с нас, въпреки  "Само за частни лица"
3. реална обява, но продавачът му е казал, това е цената, ако продаваш вземаш комисиона от купувача.  Тук не мога да разбера, каква е ползата за продавача да си разводнява имота в сайтовете, чрез брокери, които реално няма как да му продадат имота, защото са ограничили потока от купувачи. От практиката това са най-проблеми имоти и продавачи и брокери т.е. мазано. Ако влезна в такава сделка с купувач, срещам пълно неразбиране и оспорване на всичко...чак се чудя този човек продава ли реално.
Всички оферти, които са  "Само за частни лица" могат да бъдат намери и по други канали, за да са станали такива, най-вероятно са излизали в интернет вече и поне още 2-3 брокера имат инфо за имота, така че пак може да се заобиколи това ограничение, ако толкова много иска някой дадения имот.

До сега не съм имала случай да кажа: еййй че хубав имот жалко, че е само за частни лица и той  наистина да е реален имот с актуална обява за продажба.

# 118
Аз пък не мога да разбера каква е ползата на частен продавач (не агенция) да пуска фалшива обява. За какво му е да се занимава с хиляди позвънявания, да има разходи за обяви и т.н. като  всъщност не продава.

# 119
  • София, Bulgaria
Аз пък не мога да разбера каква е ползата на частен продавач (не агенция) да пуска фалшива обява. За какво му е да се занимава с хиляди позвънявания, да има разходи за обяви и т.н. като  всъщност не продава.

Аз не съм срещала  фалшива обява на Частно лице, но съм виждала такива, които си стоят с години забравени. На телефона никога, никой не отговаря....може да не може да я свали, ако е забравил код, парола или да има друга причина.

Общи условия

Активация на акаунт