Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално? - 31

• 39 160
  • 761
  •   1
Отговори
# 510
А кое те кара да мислиш, че твоите няколко сделки не са всъщност една малка "случайна" част от всички други?
Между другото никъде не твърдя, че това е цената за целия квартал. Ти си тази, която твърди, че локацията е единственото и най-важно нещо. Всъщност, ако беше така ("само и единствено локация" - мисля, че това даже е твой цитат) нямаше да има такива "случайни" сделки в "хубави" квартали на по-ниски цени от "крайните" квартали.
По пътя на логиката излиза, че не само местоположението има определящи цената функция, нали?

# 511

По пътя на логиката излиза, че не само местоположението има определящи цената функция, нали?
Ха-ха - питай Томева кое е определящото за цената. Grinning  Какво ли разбирам аз...Joy
Мисля да прекратя безсмислената дискусия - има брокери, те знаят най-добре, обръщайте се към тях. До тук бях.

Последна редакция: ср, 21 ное 2018, 13:02 от Анонимен

# 512
Най-важна е локацията, не мисля, че има какво да се спори по въпроса, след това вече идват квадратури, тип строителство и т.н.
То е елементарно ... къща на 2 етажа и двор в северозапада е 3-5 000лв, такава дали можеш да намериш в София област? Локацията си е локация. Същото е и в градовете, в един квартал цените са едни , в друг други.. това е локацията и тя определя цената в най-голяма степен.

# 513
Вие какво мислите за тази статистика? https://www.mirela.bg/index.php?p=stats_form
Ужким е на базата на реално сключени сделки.
Има ли според вас смисъл брокерската фирма да не изкарва реални данни или по-скоро не? На мен така ми изглеждат по-реалистично нещата (макар че тази статистика определено е направена на малък по обем сделки).
Това е истината, всичко останало са булшит Wink - благодарение на теб прогледнах и се отричам от заблудите си - наемайте си брокери да ви съветват и не вярвайте на никой друг. В тях е истината. Stuck Out Tongue Winking Eye Joy Няма начин да се справите без тях.
"Докато има овце, ще има и вълци.." Wink

Последна редакция: ср, 21 ное 2018, 13:05 от Анонимен

# 514
На мен ми е интересно как може да се каже "Цената на двустаен в квартал ХХХ е толкова" при положение, че двустайният може да е СС, панел, ЕПК или НС. Освен това може да е коптор, да е ремонтиран, да е на шпакловка и замазка, да под ключ или завършен и обзаведен. Последното също има варианти - с какво и как е завършен и обзаведен. Отделно значение има етаж, гледка, отопление и знам ли какво още.
Но без оглед на всичко това някой е сметнал каква да бъде цената за "двустаен в район...". Ми нелепо е newsm78 И после онзи с коптора потрива ръце в очакване на тлъста далавера, а онзи със супер апартамента пие валидол Mr. Green

Също не вярвам, че може да се каже с точност и категорично, ама - статистика. Както казват и че средната работна заплата за страна е 1119 лв., ама уточняват, че 83% от населението получава под нея и то преди облагането.

# 515
На мен ми е интересно как може да се каже "Цената на двустаен в квартал ХХХ е толкова" при положение, че двустайният може да е СС, панел, ЕПК или НС. Освен това може да е коптор, да е ремонтиран, да е на шпакловка и замазка, да под ключ или завършен и обзаведен. Последното също има варианти - с какво и как е завършен и обзаведен. Отделно значение има етаж, гледка, отопление и знам ли какво още.
Но без оглед на всичко това някой е сметнал каква да бъде цената за "двустаен в район...". Ми нелепо е newsm78 И после онзи с коптора потрива ръце в очакване на тлъста далавера, а онзи със супер апартамента пие валидол Mr. Green

Също не вярвам, че може да се каже с точност и категорично, ама - статистика. Както казват и че средната работна заплата за страна е 1119 лв., ама уточняват, че 83% от населението получава под нея и то преди облагането.
Статистиката си има обяснения и особености - най-важното е методологията на събиране на данните - ако приемем, че са изнесени данни от реални сделки. От нея би могло да се извлече много полезна информация, за който разбира от статистика. Основното, обаче, е психологията - всеки търси потвърждение на това, в което му се иска да вярва. Confirmation bias Wink

# 516
Статистиката в днешно време не е нищо. Затова големи и малки фирми плащат пари за модерни  BI решения, та да напипат точно проблемите/силните страни на бизнеса си. Като по "по-точно" разбирам статистики сведени до отделен продукт, продажби в зависимост от сезона, деня на седмицата и часа и т.н. Пък ние тук се разправяме за свинско със зеле Mr. Green Аз не виждам каква полза от статистиката, ако е продадена една панелка за 1000 и едно хубаво НС за 2000 и статистиката ми каже, че средната цена за района била 1500 Twisted Evil

# 517
Най-важна е локацията, не мисля, че има какво да се спори по въпроса, след това вече идват квадратури, тип строителство и т.н.
То е елементарно ... къща на 2 етажа и двор в северозапада е 3-5 000лв, такава дали можеш да намериш в София област? Локацията си е локация. Същото е и в градовете, в един квартал цените са едни , в друг други.. това е локацията и тя определя цената в най-голяма степен.
Доста обширен пример. За северозапада е ясно, но дали в самия град пак важи с пълна сила? Нека дам и аз 1 пример - в Надежда 2 има едно блокче, в което едната му част е пропаднала и целият вход е бил изнесен. В момента никой не живее там, изоставено е. Ще купите ли апартамент в този вход за цена на квадрат колкото вървят стандартно в квартала (да речем около 1000 евро)? Сградата е негодна да се обитава, но по пътя на вашата логика, след като единствено местоположението е най-важно, значи бихте закупили?

# 518
Е, то и това е крайно. Ако говорим за еднакво качество на изпълнението - то в Лозенец, например, ще са по-скъпи от Зона Б5, също например (давам го за пример, защото е близо до центъра). Не смятам, че е единственият определящ фактор, но го смятам за водещ.

# 519
Дават ми краен пример и аз давам такъв. Не казвам, че местоположението няма никакво значение, далеч съм от тази мисъл, но не смятам, че то е единствено определящ цената фактор, както много от форума твърдят. При равни други условия апартамент в Лозенец би бил по-скъп от такъв в Зона Б5, но същото важи и за локацията. При равни други условия два апартамента на приблизително едно и също място могат да имат различна цена в зависимост от състоянието на имота, дали е СС или НС, квадратура, изложение, етаж и т.н.

# 520
"Водещ" е по-добре от "абсолютен" или "Най-важен".  

За мен лично локацията е нещо като предварителен кръг в цялата работа. Т.е. има локации, които не стават и локации, които стават. От там нататък при избора измежду всички опции в "ставащи" локации вече други параметри имат приоритет. За мен това са интериорът (размер на стаите, разположение и т.н.), качеството на строителство, материалите, енергийната ефективност и чак след това локацията. А така прехвалената гледка ми е някъде съвсем назад. Да, хубаво е да имаш супер гледка към Витоша, но и доста по-прозаични гледки са ми приемливи, стига да не е някой калкан на 5 метра от балкона ми.  

# 521
"Водещ" е по-добре от "абсолютен" или "Най-важен".  

За мен лично локацията е нещо като предварителен кръг в цялата работа. Т.е. има локации, които не стават и локации, които стават. От там нататък при избора измежду всички опции в "ставащи" локации вече други параметри имат приоритет. За мен това са интериорът (размер на стаите, разположение и т.н.), качеството на строителство, материалите, енергийната ефективност и чак след това локацията. А така прехвалената гледка ми е някъде съвсем назад. Да, хубаво е да имаш супер гледка към Витоша, но и доста по-прозаични гледки са ми приемливи, стига да не е някой калкан на 5 метра от балкона ми.  
"Водещ" е равно по смисъл на "най-важен" - ако този критерий те води при търсенето, то той за теб е най-важен. Не само и единствено важен, а най-важен.
Най-предварителният кръг е разполагаемият бюджет - от него се тръгва и се отива на следващия - локацията. Само ако е неограничен, тогава може да се прескочи този кръг. И да, следващият е локацията - съгласна съм. Има човекът Х  бюджет У и почва да гледа в кои локации евентуално може да вземе за него. Но понеже не разбира от тези работи, а и не вярва на измислици на форумни "капацитети" като мен, вярва на статистките на Мирела и си наема си брокер да го съветва. И стигаме пак до  good luck Sunglasses

Последна редакция: ср, 21 ное 2018, 14:15 от Анонимен

# 522
Някой бие ли ви да вярвате на брокери, на статистики, на Фаланкишията?
Вервайте си на каквото си искате.
Пред компа е едно, а като тръгнеш да пазаруваш имоти е малко по друго.
И да, за съжаление локацията е водеща, следвана от комплекс други характеристики.

# 523
  • София
Да не забравяме, че зад тези статистики седят хора, човеци. Всеки един със своята история, възможности, представи и планове за бъдещето. Няма статистика, има купувач и продавач, всеки със своята психологическа граница за цената. А цената е единственото нещо, което може да се променя. Така че какви статистики, какви локации какви чудеса. Когато възможната ти горна граница като купувач е 1000 евро на кв., ти не можеш или не искаш да я надскочиш. От другата страна е продавача, той знае за колко не би си продал имота. Това е, всичко друго са нюанси. Относно брокерите без да генерализирам ще ползвам една приказка дето се върти в интернет пространството - Като знам какъв инженер съм, страх ме е да ида на лекар.

# 524
При мен лично други фактори бяха водещи, но съм го коментирала назад в темите. Оставам с впечатлението, обаче, че при формиране на цената се гледа преди всичко локацията. Това е мое мнение, наблюдения, затова се изказах. За човек като мен, който търсеше други неща това беше плюс, защото имотът, който харесахме и купихме беше в район, далечен от център, съответно по-евтин.

Общи условия

Активация на акаунт