Частни училища - информативна тема 22

• 54 645
  • 804
  •   1
Отговори
# 330
Integritity не е точно синоним на honesty. Трудно преводимо е. Цялостност, завършеност, хармония, "камъкът си тежи на мястото", пасване. Понятието съдържа по малко от всички тези термини...
Твърде рядко се среща всъщност и е много относително за конкретни университет, специалност и личност .
https://en.wikipedia.org/wiki/Integrity
integrity is the quality of being honest and having strong moral principles, or moral uprightness. It is a personal choice to hold one's self to consistent standards
Integrity: Doing the Right Thing for the Right Reason
Може и интегрити да е било, пък как са го показали и доказали това интегрити пред унитата, е вторичен, но много важен въпрос, на който Тинърбел търси отговора Wink

# 331
Не е теорема за доказване, нито се нуждае от показване. Simple Smile
Въпросът е да се постигне. После си личи и в есетата и по време на интервютата.

ПС Определението в Уикипедия се различава от това в тълковните речници. Те пък също дават различни определения.

# 332
  • София
Не помня имената на учителите, които са ме "впечатлили" с нещо лошо, вероятно ги изтривам съзнателно от паметта си. Помня единствено добрите учители, които са се отличавали с внимание към децата и към материала, който преподават: Щерева и Добрева и Добрев в 35то. От 120 не помня нито един, но от класа на сина ми няма нито едно дете, което да се е изявило впоследствие. За дъщеря ми  и математиката коментарът ми няма нищо общо с оценката, просто там никой не  е забелязал афинитета ѝ към математиката.

Училищата тогава не съм ги избирала аз, а баща им, аз отговарях за развозването. Иначе ми харесва как и какво намекваш, показва ниво.

# 333
  • София
хаха, от този на сина ти няма, ама от този на дъщеря ми има...Явно спряганото от Ежко integrity   и други съумяват да го демонстрират, не само завършилите Колежа.А за афинитета към мат - едно от изявилите се деца с прием в Харвард, работещо като тютор по мат и минало за 12-те години през 3 ДУ, в които явно е тъпяло, точно в 120- то получи първите си стимули и импулси да се занимава с мат...от учител с главно У.

Последна редакция: нд, 25 ное 2018, 08:51 от пенсионирана русалка

# 334
Да демонстрираш integrity е като да се хвалиш със скромност Simple Smile
Никой не обърна внимание на примера с приетите в Оксфорд и избрали друг университет. Напразно. Да не се влияеш само от репутацията и да можеш да избереш точно това, което е най-доброто за тебе е именно проява на integrity.

Последна редакция: нд, 25 ное 2018, 09:11 от Ezhko

# 335
Честно казано, наистина последните ви постове показват как когато се сподели лично мнение и пример, веднага  се нахвърлят хората и почват да правят едва ли не нападки. Затова и някои хора ще се въздържат от лични примери. А ако вас това вече не ви касае, на хора като мен тепърва им предстоят такива избори.

Какво означава да си доволен от начално частно училище? За мен е това да виждам адекватни решения на родителски срещи и най-важното - свитото ми иначе дете - да ходи с огромно желание на училище и да формира колектив там. Да почне сама да срича от книги по собствена инициатива. Да ми разказва новите неща, научила в клас. И го казвам при условие, че преди една година изобщо не съм помисляла за частно образование. Нещо в мен се пречупи, след като на курс по английски, учителката ми каза, че моето дете отстъпва винаги и когато някой нахален дойде и каже - премести се от първия чин, това е моето място - тя става и отива най-отзад. Сега съм спокойна, че физическото и психическото й оцеляване не са под въпрос. Ясно е, че това е характер и че не е добре да бъде детето пазено от действителността. Но аз съм доволна... особено като видя какви думи са в устата на децата в масовия случай в училищния двор или кварталната площадка. Плащаш си за това, което би трябвало да получаваш във всяко едно училище - нормални битови условия и учебен процес. И повсеместното мнение, че в такива училища ходят мутрите.... засега не бих подкрепила. Общото ми впечатление е съвсем друго - работещи хора с нормално възпитание и държание.

# 336
  • София
Отдавна се знае,че в ЧУ НЕ учат деца на мутри(или поне не само) и не виждам и тук, във форума, някой да застъпва подобна теза, така че не приписвайте неказани думи.Познавам страхотни, умни, добре възпитани и реализирани в различни професионални направления родители с деца в ЧУ. Това с мутрите и чалга певиците са клишета от зората на частните училища..И дори и към днешна дата този тип родители пак да го има, то преобладаващо родителското тяло е с друго излъчване, със съвсем друг профил.

# 337
Не мисля, че dreamingfly визираше форумците. А предразсъдъците относно ЧУ са си съвсем живи и разпространени за съжаление. И много от пишещите тук са споделяли, че и те са ги имали. Аз не правя изключение.

# 338
  • София
Предразсъдъци в една или друга посока винаги ще има. Самият ти си показател за това с тоталното отричане на  ДУ и шансовете за реализация след него, с дефинициите за тъпеене и др..Факт е обаче, че към днешна дата нагласите към ЧУ са коренно различни от тези само преди 10-15 години, при това различни определено в положителна посока.

# 339
  • в страната на чудесата
Образованието на децата е в нашите ръце без значение дали е ДУ или ЧУ. Възможно е да има изключения, но като цяло нивото е ниско, а таланти никой не търси и съответно не намира. Родителите са тези.
Това, подчертавам, е личното ми мнение и не цели впускане в защита на едно или друго ЧУ.
Плащаш за селекция на средата, по-приемливо общуване, контрол на агресията и пр. Хората полагат неимоверни усилия и за образование понякога... Simple Smile детето ми има фантастични учителки, чиято практика е била в ДУ години наред. Сигурна съм, че ако работеха с 15 възпитани деца, резултатите на ДУ щяха да са идентични с ЧУ...
Четенето по мое впечатление не идва от училище.
За мутрите - техният профил доста се промени за 20 години, не мислите ли? ...чалга звездите обаче не... ПБ е абсолютният хит.
Mute

# 340
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
Образованието на децата е в нашите ръце без значение дали е ДУ или ЧУ. Възможно е да има изключения, но като цяло нивото е ниско, а таланти никой не търси и съответно не намира. Родителите са тези.
Това, подчертавам, е личното ми мнение и не цели впускане в защита на едно или друго ЧУ.
Плащаш за селекция на средата, по-приемливо общуване, контрол на агресията и пр. Хората полагат неимоверни усилия и за образование понякога... Simple Smile детето ми има фантастични учителки, чиято практика е била в ДУ години наред.
Сигурна съм, че ако работеха с 15 възпитани деца, резултатите на ДУ щяха да са идентични с ЧУ...
Скрит текст:
Четенето по мое впечатление не идва от училище.
За мутрите - техният профил доста се промени за 20 години, не мислите ли? ...чалга звездите обаче не... ПБ е абсолютният хит.
Mute

личните ми впечатления не са такива - до учител и ръководство е.
кварталното училище беше с една паралелка на випуск с 15 деца в паралелка и беше зверилник.
сменихме го не защото искахме повече от обучението, а защото не знаех като влезе сутринта в училище дали ще излезе жив и здрав на обяд.

# 341
Това с талантите за мен е много относително. Състезателите по математика например винаги са имали опора в тази посока. Ако щеш и целенасочено бутане от ранна възраст. Завършила съм с такива хора, всички отидоха в хубави университети. На мен ми се отдаваше, но състезател не успях да стана. Но никой и не ме бутна в тази посока. Не съм ходила на нито един частен урок по математика, просто училището ми даде даже над необходимия минимум. И все пак в живота виждаш, че профилът на издигащите се професионално хора е да имат и куп други умения.

# 342
В нашите ръце е само контролът и то донякъде. Ръцете ни просто не са наблизо поне едни 9 часа в общия случай, защото са заети с работа. И още три-четири часа са заети с пътуване, пазаруване и други битовизми.
Аз не плащам за селекция на средата. Считам, че това има смисъл, само ако става дума за профилирана гимназиална подготовка на деца със заложби. Например в СМГ. Парадоксално, именно там няма селекция. Ползва се общото НВО.
Плащам за селекция и мотивация на учители. Защото все по-малко истински такива остават. И това почва да засяга и ЧУ-тата, макар и не в същата степен.
Плащам за смислена учебна програма, стараеща се да коригира (доколкото е възможно) дивотиите на МОН.
Плащам за нормални размери на паралелките.
Плащам за наличието на ред, системност и култура съвместима с моите ценности.

# 343
  • София
Благодаря, Dreamingfly.

Малкият ми син още от ПУК (към ЧУ) ходи с огромно желание на училище, точно както го описваш.

# 344
  • в страната на чудесата
Ежко, селекцията на учители, на родители със сходни културелни схващания е селекция на средата.
....
Мисля също така, че ролята на училището не е идентична в трите етапа на образование. И ако ти виждаш гимназиста си по 2 часа на ден, аз определено не мога да си позволя подобно нещо с дете от начално/основно училище.

Допълвам се - трябват ми повече часове дневно Wink

Последна редакция: нд, 25 ное 2018, 19:59 от Leika_moja

Общи условия

Активация на акаунт