Частни училища - информативна тема 22

• 54 549
  • 804
  •   1
Отговори
# 480
  • София
За мен лекотата, с която се лепва определението "сухар" на учители, е високомерие. Да бяха един-двама, добре. Но така обобщаващо ми звучи обидно и не мисля, че е заслужено.
Като чета последните постове, друг е на вълна паралели. Вярвам, че двете училища са много различни и имат своите силни страни, както и своите особености, и всеки буден ученик има какво да получи от всяко от тях. Кое училище повече пасва на едно или друго дете (при това в различни етапи и това може да подлежи на промяна) е индивидуално и зависи от много фактори. Полезно е да се споделят факти. Грешен тест по биология е и факт, и издънка. Имаше подобна издънка с тест по БЕЛ публикувана миналата година в тема за друго училище. Но това с "учителите-сухари" е доста непределено.

# 481
  • София
Лейка, във връзка с питането ти, чуват се доста положителни отзиви за  СофтУни Светлина.

Скрит текст:
Аз лично, съвсем извън конкретиката за АК, не виждам нищо обидно и високомерно в определението "сухар". Просто някои хора са си такива.. Не само сред учителите, навсякъде. Нима сте нямали вие самите такива учители? Човек може да си е много възпитан, да уважава учениците, да си върши работата и пак на ниво взаимоотношения да е крайно дистанциран, резервиран и непознаващ детето пред себе си в друга светлина освен чисто учебната. На родителски това си личи, такива учители казват  доволен съм, нямам оплаквания, Х се справя страхотно, на последния тест има толкова и край..Въпрос на характер вероятно. Но има и други, пак възпитани, пак вършещи работата си, пак уважаващи учениците си, но някак много по-открити и отдадени в комуникацията си с децата, "свързани" с тях и на извънучебно ниво. Децата наистина улавят разликата между единия и другия тип хора. Не става въобще дума за учители, при които е лежерно и децата затова да ги харесват. Става дума за изискващи учители, даващи, оценяващи даже твърде режещо, обаче съумяващи да влязат неусетно под кожата ти, да те познават, да събудят в теб интерес към нещо, което до момента си считал за незаслужаващо внимание (въобще не става дума само за едното учене), да те накарат СЛЕД завършването да ги търсиш....И тук на родителски проличава разликата. Такъв учител редом с похвалите в академично отношение намира винаги време да сподели и друго за детето.. Дано на децата ви се падат все такива, моите са на финала, така че каквото било-било. Имали са и сухари, и истински попадения сред учителите си.
Но е истина и това, че деца/родители са различни, имат различни представи за нещата, точно както и учителите, всички сме хора в край на краищата. Децата ми са имали късмета(или липсата на такъв, според последващото мнение за преподавателя) да се падат при едни и същи учители и съответно да имат противоположни мнения за тях, почващи от уважение и супер привързаност  при едното, минаващи през неутрално мнение при другото и стигащи до уважение като към възрастен, но само толкова, след това до  неразбиране на по-специфичния хумор и подход на работа, на закачката с цел стимулиране,  а оттам и до отявлено недолюбване на иначе силен предмет. Ако Oceans чете, веднага ще се сети какво и кого имам предвид. Simple Smile

Последна редакция: чт, 06 дек 2018, 21:11 от пенсионирана русалка

# 482
  • София
Или да кажем така - което бихте искали да се промени?

Груповите проекти са нещо, което не харесвам, тогава, когато се падне с незаинтересован ученик и се знае, че другите в екипа искат - не искат, ще го покрият, защото оценката им е обща. Още по-трудно е, когато на лабораторно упражнение се паднеш с такъв ученик, защото времето е малко, а оценките от лабораторните задания са с висока тежест.

Отсъствията и закъсненията - притеснявам се как се процедира в тези случаи, как се наваквсват, как се извиняват. Иска ми се да е малко по-свободно в това отношение. Но засега виждам нещата само на хартия, може на практика да не толкова строго, защото има деца, които отсъстват и въпреки това оцеляват Simple Smile

На моменти ми се струва, че проектите им са много, но зависи и от това, как самото дете ще подходи към тях - по задълбочено, или по-лежерно.

Имам опасения да не попаднем на учител, който въвежда собствени правила, като например преднамерено да зашие ниска оценка в началото на срока на целия клас, която после да се чудят как да оправят. Чува се за такъв подход на учител по история, но нямам личен опит.

Хорариумът по математика в 8, 9 и 10 клас е недостатъчен, конкретно за нас това не е проблем. Все пак ще видим как ще се отрази това впоследствие в профил математика и физика (в 11 и 12 клас).

Плюсовете: ходи с желание на училище, прави неща, които досега не е правил, а се оказва, че му се отдават и са му интересни, по-спокоен, по-разнообразна среда. Като цяло е някак по-жив, по-спокоен, с повече настроение.

Последна редакция: чт, 06 дек 2018, 21:20 от Prizma

# 483
Фелиция, не искам да коментирам нападките към Рептън и партньора им и съм сигурна, че ако се справят някак с финансирането те също биха били "посредствени" за вас. Но ми е чудно, как ги навързахте със Св Георги, пък дори и детска градина намесихте. И тя ли е посредствена и ниска летва? Нямам против да се смеете на нищо, но не разбрах има ли нещо невярно в това, което съм написала? Нима на едното място не се преподава на английски, а на другото не се учи по английски, с цялото диктуване и наизустяване на думи. Кое от двете е по-естествено за деца от началните класове?

Felice на италиански - Феличе.
И няма навързване. Има липса на четене с разбиране. От вас.
Рептън дали са посредствени не е важно. Важно е, че са сключили договор за представителство с един човек, който е персона нон грата в доста голяма част от бизнес елита у нас. Та не знам каква клиентела ще набира за училище с подобна такса.
А Свети Георги е втората тема от поста и касае твърдението, че там се учело, а в СС се зубрел езика. Опит и с двете училища ли имате? Иначе аз казах...за това училище или добро, или нищо. В случая си мълча. Wink

# 484
  • в страната на чудесата
Призма, благодаря! Тези неща притесняват и мен. Може би касаят доста училища и определено са си за тревога. Според мен груповите занимания, наречени екипни, са много вредни. Напоследък са голямо облекчение за учителите обаче

# 485
  • София
За учителя по история (българин, за първа година учител в АК)  е факт, в класа на сина ми се случи. Странното, или може би не е странно, ниската стартова оценка в момента е неоткриваема в електронния бележник, вероятно е изтрита.

# 486
  • София
В колежа това е начин на работа и се прави целенасочено и май открай време е така. Има и плюсове - например презентирането на проектите, защото виждаш и по-добри и креативни проекти от този на твоята група, освен това често проектите стартират и дори отчасти се работят в час. Но пък е гадно, когато целият клас знае, че ученик Х не прави нищо, то и от успеха му се вижда, а когато се окаже в силна група, се хвали, че му бил сработил късметът.

# 487
  • в страната на чудесата
Може би е ОФФ, но все пак:
https://m.offnews.bg/news/Razsledvane_68/Sled-razsledvaneto-na-O … ralel_693332.html

# 488
Блажени верующите...

# 489
Блажени верующите...
Айде, айде. Дай малко оптимизъм. Laughing

Групов проект?
Честно да си кажа най-успешните групови проекти на които съм била свидетел с децата си бяха тези на сина ми, в трети и четвърти клас в 119-то СУ през последните две години. Нашата класна много се постара в това отношение. Показа на децата как се работи в екип, научи ги да бъдат толерантни, как да уважават мнението на другия, да се изслушват, да не се прекъсват и имат уважение един към друг и т.н.
Възраст, подходяща да се постави началото, да се дадат елементарни насоки, да се следи процеса, но да се упражни и контрол, а не да бъдат оставени на самотек.

В СМГ таквоз нещо не съм ни чула, ни видяла. Говоря за период отпреди 4-5 години, разбира се. Извинявам се предварително, сега може да има промени. Нещата са динамични.

В АК е въпрос на късмет с кого ще си в група. Ако се паднеш със силни и мотивирани деца, ОК, нещата се получават. Ако не, обикновено един-двама правят проекта и го предават/презентират от името на всички.

Ами минете покрай един строеж където и да е в някой български град. Там няма никаква екипност, макар и на много ниско ниво!
Никога не работят повече от двама работника. Поне още толкова седят, други трима се почесват, четвърти пушат и т.н.

Последна редакция: пт, 07 дек 2018, 11:24 от Фран Ческа

# 490
Блажени верующите...
Айде, айде. Дай малко оптимизъм. Laughing
...че тяхно е царството небесно Grinning

Проектите не са друга форма на самостоятелна работа (след като някой ни е отделил нашето си парче).
Проектите учат на СЪВМЕСТНА работа (лидерство, водене на преговори, разрешаване на конфликти, управление на времето, комуникация в група). Съвместно с други хора. Обикновено - различни.

Последна редакция: чт, 06 дек 2018, 23:28 от Ezhko

# 491
  • София
Стана ми интересно, Фран, какво означава "предават" проекта"? Той после не се ли презентира пред класа  или само се оценява  от учител като  степен  на справяне на групата  със задачата и толкова?

Скрит текст:
Според мен това доколко е успешен един  групов проект и до каква степен в него са включени всички от избраната  група като принос си зависи най-вече от подхода на учителя. На хитринки съм се нагледала през годините, един-двама съвестни правят, пишат, търсят, четат, оформят, стоят до нощите  и после "наградата" е за всички. И не мисля, че което и да е училище прави изключение. Но понеже учителят позволява да е така. Има други учители, макар и единици на фона на горните, които не допускат подобен развой. Дори и някой да  го е написал/направил, той/тя те поставя редом с него отпред да представиш/обясниш/да аргументираш частта си (не просто да я изпееш),да анализираш диаграма, да формулираш тенденция за бъдещо развитие,  ако щеш дори и да покажеш способност да комуникираш с аудиторията, а не да стоиш изтъпанчен като дърво. А когато събуди заспалата иначе публика с информация, че тя (публиката) ще задава въпроси и ще търси обяснения на неясни/спорни положения, че ще опонира (не грубо, разбира се, а обосновано) презентиращите за неточности и пропуски и че ще бъде оценена за това, да видиш как всичко живо участва по един или друг начин - тимът наистина се събира, наистина работи като такъв, комуникира в процеса на изготвяне на проекта, скатаващият се (ако все пак има такъв) си го отнася заслужено, защото оценката въпреки груповата задача е индивидуална, че даже и страничните се подготвят, понеже знаят, че ще бъдат включени после в дискусията.. Жалко обаче, че такива учители са бели лястовици.. И не само у нас. Навън не е по-различно, дисциплинираните уж германци много удобно се измъкват груповите проекти да ги направи някой "балама" като нашите деца..

ПП Аз неслучайно се обърнах към Фран (благодаря за отговора) с конкретен въпрос, понеже знаех, че ти, Ежко, ще почнеш моментално да обясняваш как е в АК и  как никъде другаде не е така. Къде прочете в описанието моето/твоето/неговото предварително обособено парче, децата работят в екип, но на база представянето си биват оценени по отделно ( точно така е и редно според мен, така е и в чужбина), но това НЕ е самостоятелна работа..Под "част" не се разбира еди кой си опредлен отрязък, дял от проекта, а онова, за което бъдеш попитан
 на живо от учителя/съучениците си в рамките на цялата презентирана тема..Няма как да знаеш предварително кое ще е то.. Но когато друг го е написал всичко, включително и това,  с което се включиш ти, а ти не си в час с груповата работа, не си взел участие в процеса на подготовката, дори и да изпееш наготово направеното от друг, нямаш базата да се аргументираш, понеже си се ограничил до едното запознаване с крайния продукт (нямаш междинно натрупания "капитал" от придобити знания и умения).Другия тип " групови проекти" въобще не го коментирам (тези, в които всеки пее предварително опредлен и заучен обем инфорамция), те са чисто отбиване на номера. И са даже вредни..

Последна редакция: чт, 06 дек 2018, 23:53 от пенсионирана русалка

# 492
Не отговорих на теб. Коментирах постовете на Фран и Призма.
Къде в последния ми пост видя АК?
Завчера предадохме поредната оферта за търг. Как мислиш, дали всеки от екипа ще получи пари от клиента на база колко е работил? Или ЕКИПЪТ печели търга или ЕКИПЪТ го губи.

# 493
  • София
На външно ниво ЕКИПЪТ печели, ама после бонусите в една уважаваща работата на служителите си фирма не се разпределят равномерно. И в училище нищо не пречи да бъде така. Комплексна оценка за цялостната работа на тима може да има, но  и отделна за представянето на всеки не е нещо негативно, каквото го изкарваш ти, Ежко. Хората на Запад надали случайно правят така в университетите..Въпреки че и там, както споменах по-горе, не хитреят никак малко. Пък на строежите Simple Smile, Фран, са организирани и единни.Та не е само до манталитет.

Последна редакция: пт, 07 дек 2018, 00:06 от пенсионирана русалка

# 494
Индивидуалните бонуси за постигане на показатели са отдавна отречени в западните компании като непродуктивни и направо вредни.
И след това, как ще сравниш приноса на специалисти с различен профил? Ябълки със сок от круши? А и екипите не са постоянни - зависят от профила на сделката, кой от съответния пул е свободен и още един куп фактори...
Хитреене в един търг може и да се размине на някого. Хитреене на постоянна база не се получава. Било заради репутацията, било заради липсата на натрупан опит...
Натегачите, опитващи се да свършат и работата на другите (без да е крайно необходимо) са другата крайност - те пък мрат от преумора.
Същото и в училищните проекти - ако са достатъчно много.

Общи условия

Активация на акаунт