Частни училища - информативна тема 22

• 54 069
  • 804
  •   1
Отговори
# 720
Хахаха, забавен си. Същите са тенденциите и в държавните гимназии.
Та пак да повторим. Нищо в твърденията ти не е вярно.

# 721
Не бих казала, че има реклама на колежа в "Света София", но някак децата помежду си коментират. Тази година бяхме на ден на отворените врати в АК по инициатива на дъщеря ми и много й хареса. Аз още не съм го мислила и затова следих дискусията по темата (не че не се отвъртя в странна посока пак). В интерес на истината, ако не е колежа, бих я насочила най-вероятно точно към НЕГ. Вижда ми се смислено да се инвестират тези 5 години в учене на немски, който ще й отвори врати за доста европейски университети в по-далечна перспектива. Колежът пък ми допада заради по-различната образователна система, на практика въпреки факта, че се учи на английски.

# 722
В АК и в НЕГ се гонят много различни цели по много различен начин. Мисля, че ще е най добре първо да решите какво искате, а после да търсите къде ще ви помогнат да го постигнете най-добре.
И двамата ми сина говореха английски по-добре от мен преди АК (при мен е работен език). След АК нивото на големия е несравнимо спрямо това, с което започна. Не бих казал обаче, че това се нарежда в челната десятка на предимствата на АК за нас.

Последна редакция: чт, 20 дек 2018, 23:00 от Ezhko

# 723
Всеки си знае целите. И те могат съвсем да не се покриват с твоите виждания какво първо трябва да се направи и какво после.

# 724
  • София
Аз ще се врърна малко назад - към деленето на децата по групи (то май оттам започна сегашната дискусия). Не само в Питагор и ПЧМГ се делят на групи по математика. Преди време имаше и цяла тема за дете прехвърлено без предупреждение от класа на умните в класа на тъпите (мисля, че за ЕСПА беше, но може и да се лъжа). Знам, че в Кл.Охридски също ги делят още от ПУК, но откога е тази практика не съм се интересувала. Аз като цяло нямам против, стига за съжаление разделението да не придобие формата на  умните/тъпите, отличниците/лузърите. Вероятно за Питагор звучи странно, защото действително изпитът е сериозен и предполага, че са си подбрали математици. Но може би това само показва, че изпит на такава ранна възраст отсява предимно по-добрата подготовка.
Относно нарасналите предпочитания към ПЧМГ вместо  СМГ, аз също не споделям подобни наблюдения. Познатите ми, които имат намерение да се насочват в тази посока откровено клонят към СМГ, като изтъкват предимно следните причини:
1. Безплатно е.
2. Не се притесняват, че децата им ще бъдат отстранени поради несправяне.
3. По-добра база.
ПЧМГ е резервен вариант за тези, които познавам.

# 725
Влетявам с молба:
Някой има ли инфо за Евростар? Основно изучавани предмети; има/няма домашни в началните класове; атмосфера; делене на децата...
Може и на лични.
Благодаря

# 726
  • София
Ежко, интересно как знаеш какви цели и как точно се гонят в НЕГ, при това обобщено...Вътре в самата гимназия има чувствителни разлики, с които едва ли си детайлно запознат, че за n - ти път да се изказваш на ангро.

# 727
  • София
Да, пак има някакъв намек, че в АК се дава образование, а в НЕГ е нещо друго,  изчанчено - не знам - може би само се учи език; ама като не се доизкаже и само доволно се обобщава и се хвърлят едни сламки... Едно време в английската определено се получаваше образование, и лидери ставаха хората, и умения за работа в екип имаха. Имейли тогава не можеха да пишат, но то нямаше и на какво - все пак за началото на 90-те става дума.

# 728
  • София
Влетявам с молба:
Някой има ли инфо за Евростар? Основно изучавани предмети; има/няма домашни в началните класове; атмосфера; делене на децата...
Може и на лични.
Благодаря
Евростар тази година нямат дейност, според регистъра на МОН. Нямам представа какви са бъдещите им планове и дали ще продължат да функционират

# 729
  • София
Моля името на следващата тема да бъде променено от информативна на дискусионна

# 730
Моля името на следващата тема да бъде променено от информативна на дискусионна
Аз предлагам да оформим две теми: едната информативна, другата дискусионна- тип говорилник.😃Обаче границата е много тънка и предполагам, че ще има объркване кое къде да пишем.
Моля за мнения!

# 731
  • София
Аз наистина не разбирам смисъла на спора, както впрочем и на всеки спор "АК vs everybody and everything else", но ето моите наблюдения за последните 7 години /въпреки че никой не може да се мери по инфо с Ежко Wink /:

Ако училищата се разглеждат индивидуално, може да се каже, че АК е най-предпочитаното училище за децата от СС /най-много се записват там, спрямо всяка друга гимназия поединично/. Около 50% от децата от СС /+ - в отделните години/ кандидатстват в АК. Повечето ги приемат. Повечето от приетите се записват. От незаписалите се, една част са деца, изначално колебаещи се между АК и някоя ДГ /като малката ми дъщеря/, а друга част - кандидатстващи в АК за резерва. Последните са изключения. Данните за миналата година: 42% от випуска седмокласници е приет в АК първоначално; с първите поканени резерви приеха още 3-4 деца /за 3 съм сигурна/; след това каниха още, но там вече не съм сигурна дали е имало деца от СС. На финала - от випуск от 52 деца - 50% приети / 39% записани в АК.
Останалите 50% /отново + - в отделните години/ изобщо не кандидатстват в АК, защото не е сред желанията им /като голямата ми дъщеря/. Съответно, от гледната точка на Ежко "АК vs everything else", везните на избора са общо взето в паритет през последните години /преди това са в полза на everything else/. И не би могло да се каже, че "голямаТА" част от децата от СС се записват в АК, защото това означава твърдо повече от 50% за период от поне няколко години /колкото и Ежко да се опитва да обясни, че "голямаТА" има различно значение от "по-голямата" Smirk /
Не трябва да се пренебрегва и факта, че изборът на ДГ включва едно 7-8 добри училища, докато при ЧГ може да се избира между ... една. Joy /ПЧМГ се заявява все-повече, но още е рано да се каже според мен. Все още ми е много бутиково/. Това изкривява обсъжданата статистика и не е ясно доколко тя отразява избора "АК vs ДГ" или е повече избор "ЧУ vs ДУ".
Що се отнася до избора на АК:
В СС няма рекламна кампания на АК. Дори повечето от учителите там не са му фенове. Училището не предлага и подготовка за изпита в АК /за разлика от ПЧМГ например, където такава се провежда/. Има обаче концентрация на родители, които считат, че АК е най-доброто училище /и то си е добро/ и които директно или индиректно насочват детето си натам от най-ранна детска възраст. Мисля, че това имаше предвид Felice. Когато на едно дете от 5 годишно му е говорено за някое конкретно училище, като за Училището /дали е АК, СМГ, НЕГ... без значение/, шансът то да избере друго в 7-ми клас е минимален. Няма лошо, не осъждам. Всички насочваме децата си към нещата, които считаме за правилни и полезни, просто някои го правят /волно или неволно/ по-категорично и по-конкретно. Това, както и липсата на конкурентна /и на АК и добрите ДГ/ частна гимназия, според мен са основните причини за избора на АК от голяма /без "ТА" Joy / част от децата от СС.
И с оглед гореизложеното Joy , аз продължавам да не разбирам смисъла на спора и какви изводи вадим от него.

Последна редакция: чт, 20 дек 2018, 19:00 от sanaka

# 732
В първия пост от предходната информативна тема има линк към дискусионна. В нея не е писано от доста време. Дори да бъде пусната нова такава, в един момент повечето участници пак ще започнат да пишат преимуществено в едната от двете.

# 733
  • София
Фран, и аз мисля, че евентуална нова дискусионна тема ще повтори съдбата на старата. Joy И без това пишещите не сме толкова много, а и сме основно едни и същи от години. Какво ново информативно да кажем? Joy А и какво точно имаме предвид под информативна тема? Дискусиите могат да бъдат много по-информативни /въпреки че последната не е баш от този вид Laughing /, от инфо тип: къде колко часа английски учат, кога ходят до тоалетната, и т.н. Пък и това инфо вече сме го изчерпали. А това е форум все пак, нормално е да има дискусии, че и спорове /лошото е, че тук често се превръщат в караници/. Ако трябва всеки път да мисля, дали това, което ще напиша е информативно или дискусионно, ще ми се вгорчи бЕлото. Joy

# 734
Е, бихме се лишили от голяма част от споровете, ако всички целенасочено се въздържаме от неистински твърдения с тържествен тон. И ако може поне бегъл опит да погледнем любимото училище отстрани и да се опитаме да се доближим да безпристрастност. 😉 Уви, малко е като фантастиката последното.

Общи условия

Активация на акаунт