Частни училища - информативна тема 22

• 54 649
  • 804
  •   2
Отговори
# 270
  • София
Клас 2019 не е ли завършващите през 2019? Моят син е клас 2021 (сега е 10ти клас).

Цедката е двойна: не само по резултати от изпита, а от нагласата на родителите да плащат висока такса.

# 271
Ежко, ти къде ги четеш тези реални данни за приема? Разминават се най-малкото за числото записани - в сайта на колежа си пишат 161 ученика в клас 2019.
Class 2019 са завършващите през 2019. (вкл. интернешънълите)
А бройката на кандидатствалите 2018 беше обявена на сайта на колежа. Мисля, че още може да се намери на сайта на Данибон. А и като сметка излиза с процентите 72 и 46.5.
Да повторя...
за 2018 са:
Записани: 180
Поканени: 200+30+20=250
Кандидатствали: 538

Не знам кого питаш, защото не видях някой да го твърди. Говорим си единствено за цедката, проблем ли е? Качеството само ти го повдигаш като тема.
Ами мисля си, че като родител, бих се интересувал повече от качеството на даваното образование и не толкова от цедката. Искам детето ми да го учат, а не селектират. Обратното би било притеснително?

ПС Тази тема не започва ли да дублира тази за АК?

Последна редакция: пт, 23 ное 2018, 23:02 от Ezhko

# 272
  • в страната на чудесата
Да, несъмнено. Но нараства броят на частните гимназии май... Освен това последните години са инфлационни, с по-голяма вероятност да се дават пари. Си мисля де.

# 273
А, ок, мерси - мислех се, че след като е число, обявено при числата от приема за м.г., се отнася за него.

# 274
  • София
Частните гимназии са интересни как и накъде ще тръгнат. Определено има мегдан за развитие при всички тези начални ученици в ЧУ.

# 275
Частните гимназии са интересни как и накъде ще тръгнат. Определено има мегдан за развитие при всички тези начални ученици в ЧУ.
А всъщност как е в момента - по наше време в едно и също ЧУ до 4 клас бяха най-много деца, после 5-7 ставаха наполовина, а 8-12 имаха по две-три деца, малко като индивидуално обучение идваше. Сега нямам идея как е.
Има ли тук пишещи родители на деца в частни гимназии?

# 276

Да се надяваме. Да се надяваме да има достатъчно читави учители и достатъчно платежоспособни и искащи да плащат родители.
Сега имаме в гимназиален етап: АК, ПЧМГ, Иван Апостолов, Дорис Тенеди, Златарски ...

# 277
.............
Сега имаме в гимназиален етап: АК, ПЧМГ, Иван Апостолов, Дорис Тенеди, Златарски ...
Гледам, че ПЧМГ имат по една паралелка в гимназиалния етап с по 17 деца в нея.
В Дорис Тенеди не виждам какви са бройките, в Златарски също не виждам да пишат по колко ученици имат в 8-12 класове.
Не ми изглежда частните гимназии  да са поели онези хиляди деца, които кандидатстваха в АК преди години, другаде са отишли.

# 278
А имаме и нов терминал на летището оттогава-насам...

# 279
Той е за след 12 клас, не е за гимназия. А населението на София нарасна оттогава, всъщност, и досега продължава да расте.
Така или иначе, явно и в момента учениците в частни гимназии са много малко сравнено с държавните - поне от това,което виждам на сайтовете на споменатите гимназии. Как ще се развият, ще видим. 

# 280
Той е за след 12 клас основно, не е за гимназия. А населението на София нарасна оттогава.
Но не и с прослойката родители, която се интересува от колежа за децата си. (ако въобще имат такива)

# 281
  • София
Oceans, аз не мога да дам обща статистика за цялото училище, но знам къде бяха приети по-голямата част от приятелите/съученици на моето дете /защото познатите ми деца от АК не са в подобни университети, макар че имам поглед върху няколко випуска/ и знам колко изкараха на SAT, без да са ученици в американска гимназия, за която се плаща 6000 EUR на година... Иначе благодаря, но моето дете няма някакви велики постижения, има много по-добри от нея!

Ежко, а как обясняваш факта, че от Колежа реално няма много приети в елитни американски университети, камо ли пък в Айви лигата? Ти как точно оценяваш това качество на образованието, как го измерваш без "мерки и теглилки"? Защото аз също мога да ти приказвам за вдъхновението и страстта, с която група съученици си организираха допълнителни школи, привличаха преподаватели, които да ги водят и т.н. в едно държавно училище... Всеки може да види развитие в детето си в гимназията, независимо къде е! Защото те всички деца в тази възраст израстват, променят се, развиват се,  формират се едни по-зрели хора. За мен, това къде продължава образованието си един гимназист, Е показател за качеството на образованието в съответната гимназия, външните изпити - също... Според теб, това са вътрешните ти усещания - ОК... Обаче за останалите хора, може би твоите усещания и "преживявания" нямат значение, затова намесих външни "мерки и теглилки"... А за частните уроци по математика за НВО, има много разлики, да ги пиша ли или все пак да приема, че просто се заяждаш?

# 282
  • София
Ежко, а как обясняваш факта, че от Колежа реално няма много приети в елитни американски университети, камо ли пък в Айви лигата? Ти как точно оценяваш това качество на образованието, как го измерваш без "мерки и теглилки"? Защото аз също мога да ти приказвам за вдъхновението и страстта, с която група съученици си организираха допълнителни школи, привличаха преподаватели, които да ги водят и т.н. в едно държавно училище... Всеки може да види развитие в детето си в гимназията, независимо къде е! Защото те всички деца в тази възраст израстват, променят се, развиват се,  формират се едни по-зрели хора. За мен, това къде продължава образованието си един гимназист, Е показател за качеството на образованието в съответната гимназия, външните изпити - също... Според теб, това са вътрешните ти усещания - ОК... Обаче за останалите хора, може би твоите усещания и "преживявания" нямат значение, затова намесих външни "мерки и теглилки"... А за частните уроци по математика за НВО, има много разлики, да ги пиша ли или все пак да приема, че просто се заяждаш?

Не съм Ежко, но Mryn бихте ли споделили с нас данни, колко деца от Колежа са били приети в елитни американски университети и в Айви лигата тази година например или предходната? Явно разполагате с достоверни данни, щом свободно правите заключение "реално няма много приети"... И в тази връзка, предполагам, разполагате с данни за съучениците на дъщеря си, колко от тях са приети в елитни американски университети и в Айви лигата тази година. Интересно би било да се направи сравнение... Надявам се да удовлетворите молбата ми и благодаря предварително Simple Smile

# 283
А за частните уроци по математика за НВО, има много разлики, да ги пиша ли или все пак да приема, че просто се заяждаш?

Напиши ги, ще бъде интересно!

# 284
Ежко, а как обясняваш факта, че от Колежа реално няма много приети в елитни американски университети, камо ли пък в Айви лигата?
Да направим разлика между факт и оценка, може ли? Фактът би звучал: Х% са влязли в елитни университети, като У% от тях в айви. Срещу съответните показатели за друго училище... Ти не ги знаеш, ама по твои наблюдения от познатите ти...А пък по мойте...И стана една дълга тема. И много безсмислена.

И то не само поради липсата именно на факти. За правилна оценка на фактите, ще ти трябват правилни критерии. Как например ще сравниш  Харвард с Университета на Южна Калифорния? Няма място за сравнение, нали? Южна Калифорния е в пъти по-добър от Харвард! За човек, ориентирал се към киноизкуство Simple Smile
Ама кинаджийството не носи кинти! Дали? И дали кинтите са универсална мярка и теглилка? Подобно е сравнението между MIT и Technical University of Delft за аерокосмическото инженерство.

Ти как точно оценяваш това качество на образованието, как го измерваш без "мерки и теглилки"?
Според теб, това са вътрешните ти усещания - ОК... Обаче за останалите хора, може би твоите усещания и "преживявания" нямат значение, затова намесих външни "мерки и теглилки"...
Хайде да не навлизаме в обширните теории за измерване на качеството. Да спрем с това, че водещите екперти по темата предупреждават да се внимава с използването на количествени индикатори за целта.
Може би е по-важно какво мислят хората, които са имали възможност да сравнят на свой гръб? Например Фран, Пенева, Призма, Шарки, Амели (да не говорим за мене). На обратното мнение имаме Тинки например. И повярвайте, не става въпрос за елементарно "усещане". Цитираните хора съвсем не са елементарни.

За мен, това къде продължава образованието си един гимназист, Е показател за качеството на образованието в съответната гимназия
А интересно какво би казала, че Харвард, Йейл, Принстън, Кеймбридж, Оксфорд, Станфорд, Дартмут и още бая университети идват в АК на крака? Да, два-три от тях ходят и в други училища. Но защо се изсипват всичките в АК?

А за частните уроци по математика за НВО, има много разлики, да ги пиша ли или все пак да приема, че просто се заяждаш?
Частните уроци за СМГ-ейци по НВО математика са същото презастраховане, каквото са външните уроци по САТ за колежаните. И в общия случай (има изключения) - продукт на мислене, което меко казано не споделям.

Последна редакция: сб, 24 ное 2018, 09:31 от Ezhko

Общи условия

Активация на акаунт