Частни училища - информативна тема 22

• 54 593
  • 804
  •   1
Отговори
# 420
  • в страната на чудесата
Хубаво. Къде обаче би могъл да продължи четвъртокласник? Смг и пчмг...

Климент Охридски, Азбуки, Българско школо, Света София, ЕСПА, Петър Берон...
Света София Нямат повече места от 1-3- които отиват в смг например. Климент Охридски е с много малък брой деца. Петър Берон е кошмар, азбуки няма места.
След 4 клас изборът е много по-малък отколкото в пук. Тива е причината повечето да остават в училищата си макар и да има мбого причини да се махнат. Пазарът плаче за още една математическа Simple Smile

# 421
  • София
Златарски се усетиха, че има ниша в периода 5-7 клас. Дано предлагат добро качество. http://bg.zlatarskischool.org/Прием-в-567-клас/

# 422
Още един дребен проблем. След четвърти клас, в повечето ЧУ говорят и четат свободно на някой чужд език...

# 423
  • в страната на чудесата
Да, някой скоро каза за Златарски. Нищо не се чува обаче...

# 424
  • София
Да, някой скоро каза за Златарски. Нищо не се чува обаче...

За първа година имат прогимназия, та няма как да се чува все още. Дори не съм сигурна, че имат паралелки и във трите класа. Знам, че имат седмокласници със сигурност.

# 425
Пазарът плаче за още една математическа Simple Smile

Май е време за ВЧМГ /Втора Частна Математическа Гимназия/.

Който се усети и дръзне, ще спечели!

# 426
Ами в този форум има много експерти как се прави добро частно училище, чудно ми е, че никой не запълва нишата. Сигурно не е толкова просто в крайна сметка?

# 427
Със сигурност не е. Ако беше, да съм го направила вече! Laughing

# 428
Със сигурност не е. Ако беше, да съм го направила вече! Laughing
Първо намери талантите Laughing

# 429
То таланти ще намеря, ами учители отгде?  Laughing

# 430
.... Вече са по-скоро 4-5. И влиянието е не върху учебния процес, а върху "фирмената култура". Съществено и много разрушително. Видимо с просто око и отдалеч вече.
Ех, Ежко, ще каже човек, че в АК "фирмената култура" е цъфнала, та вързала. Joy

# 431
То таланти ще намеря, ами учители отгде?  Laughing
Ти намери математическите таланти. Те ще се мотивират един-друг да се справят самостоятелно. А където не могат - има курсове. Така или иначе ще ходят Laughing
Ех, Ежко, ще каже човек, че в АК "фирмената култура" е цъфнала, та вързала. Joy
С това досега не са имали проблеми.

Два цитата от Фейсбук, с които съм повече от съгласен:
Цитат
Докато родителите не проумеят, че трябва да се борят местното училище да става все по-добро, вместо да се бутат в едни и същи нарочвани за елитни училища все така ще е.

Цитат
А и като се разчуе сред едни майки, че там децата могат, решават, че и техните ще могат ...

Последна редакция: ср, 05 дек 2018, 16:32 от Ezhko

# 432
Таланти има много, но няма достатъчно качествени учители и съответно - училища.

# 433
  • София
Още един дребен проблем. След четвърти клас, в повечето ЧУ говорят и четат свободно на някой чужд език...
Така е Ежко, затова и ПЧМГ разделят децата на групи по английски език. Защото залагат на математиката и предполагам не искат да си позволят да изгубят някое дете с талант, заради това, че е учило в ДУ или в ЧУ с друг език.
Между другото в Кл.Охридски вече също има изпит за ПУК, а за след 4-ти клас вероятно търсят и ниво по английски, както и други ЧУ. Така че, прав си, че повечето ЧУ не са алтернатива след 4-ти клас в масовия случай, каквато са СМГ, 125СОУ и 107ОУ. Единственото изключение, за което знам, е ПЧМГ(от тези с високите резултати), затова и напливът там също е голям и расте (дотолкова, че всяка година и техните изпити стават все по-сложни).

# 434
Важи въпросът "Като си умен, защо си беден?".

Това е един доста гадничък американски лаф, всъщност "if you are so clever, where are your money?", с който няма как да се съглася. По тази логика например Рентген, който в края на живота си е нямал пари да плати за снимка с откритите от него лъчи, сигурно е бил много глупав. Или Моцарт, който е живял в оскъдица, е бил много по-глупав сигурно от Салиери, който е имал много пари, тъй като е бил пръв придворен композитор. Или футболистът Роналдо или който щеш от участниците на световни първенства, които печелят милиони годишно, са по-умни от някой български професор, който работи за около 1000лв на месец. Примери могат да се дават до безкрай. Умението да се печелят пари или липсата на такова умение нямат пряка връзка с ума или интелигентността на някого. И ако частното образование е достъпно само за най-богатите, неминуемо нивото му ще падне доста и няма да помогнат дори и най-добрите учители, привлечени за колкото щеш високи заплати.

Нали прочете, че вече и в "Климент Охридски" има изпит? Така си и знаех. Интересно сега в кое ЧУ ще препоръчаш хората да си записват децата.

Нещата страшно много са се променили от времето, по което вие сте избирали ЧУ и сте били в начално училище. Непрекъснато виждам как всъщност си много далеч от проблемите на началното образование в момента.

По същата причина пък аз не мога да ти опонирам за гимназиалния етап, тъй като там пък ти имаш информация от непосредствената практика, а аз не. Но все пак чета какво пише в темите за АК. Чета как кандидатите в момента са в пъти по-малко, заради вдигната такса и заради отпадането на възможността първите 50 приети да бъдат на половин такса. Чета как и нивото на обучение пада - е, засега не драстично, не се забелязва толкова, но все пак. Винаги допреди 2 години АК бяха първи на матурите или деляха първото място с НЕГ. Сега вече и в тройката не са. Чета как почти няма възпитаници на АК, които да са се реализирали в областите STEM - Science, Technology, Engineering and Mathematics. Как повечето отивали да учат в университети за хотели и туризъм. Колко е вярно, не знам, но преди години такива работи не се пишеха за колежа. Ми нека вдигат таксата, нека я направят 10000 евро и тогава ако ще и преподаватели от Харвард да дойдат, нивото ще бъде много по-ниско от сега. Ето "Свети Георги" с тази такса докъде я докараха? Никой вече дори и не ги коментира - просто училището не е интересно почти за никого, освен за една шепа изключително богати хора, и съвсем логично не е в ТОП10 в класациите, а май че и в ТОП 20 не е.
В ААУ, като таксата е 18000 евро годишно, гении ли излизат от там? Ами не, нивото било много, много посредствено - и тук във форума е коментирано това.

Да, съгласен съм, че в момента ситуацията е такава, че без пари е почти невъзможно да се получи качествено образование, затова и аз плащам. Но всяко нещо трябва да си има граници. Мисля, че увеличаването на таксите е стигнало максималния си предел на разумност и на търпимост вече, дори го е надвишило, и всякакво по-нататъшно увеличение ще бъде само в ущърб на ЧО като цяло и на качеството на образованието в тях.

The ‘80-20’ rule is respected, since 80 percent of the population owns only 20 percent of the total capital, while the remaining 20 percent owns 80 percent of the same capital,” report Pluchino and co.

That may not be surprising or unfair if the wealthiest 20 percent turn out to be the most talented. But that isn’t what happens. The wealthiest individuals are typically not the most talented or anywhere near it. “The maximum success never coincides with the maximum talent, and vice-versa,” say the researchers.

So if not talent, what other factor causes this skewed wealth distribution? “Our simulation clearly shows that such a factor is just pure luck,” say Pluchino and co.

Последна редакция: чт, 06 дек 2018, 00:03 от Татко Мецан

Общи условия

Активация на акаунт