Частни училища - информативна тема 22

• 54 539
  • 804
  •   1
Отговори
# 495
  • София
https://imgur.com/a/C2hCD1Y
Извадка от предлаганите oт Teaching Excellence & Educational Innovation Center на Carnegie Mellon University принципи за оценяване на съвместни проектови работи + регламент от 2018 за оценяване на такива от философския факултет на немски университет..Загубеняци, видиш ли, и групово, и индивидуално оценяват. Така е, понеже не познават Ежко да ги светне, че не се прави баш така..

Последна редакция: пт, 07 дек 2018, 01:20 от пенсионирана русалка

# 496
За да не бъда голословен, тази вечер се чух с моите приятели в Испания. Таксата им е 5600EUR с храна без транспорт, в училище, в което се преподава само на английски. От там си направих и грешния извод за ААУ, и от факта че в тяхното учат само деца на дипломати и командировани служители, единици са местните. Оказва се че май навсякъде по света има конкретен Тип училища,с безкрайно висока такса и американско в заглавието. Това в Барселона виждам е и IB. За пореден път се убедих, че тук не откриваме топлата вода.

# 497
  • София
Индивидуалните бонуси за постигане на показатели са отдавна отречени в западните компании като непродуктивни и направо вредни.

Ха, ми значи те са построили комуниЗЪМА! Един бъхта като вол и изнася целия проект на гърба си, докато друг си лакира ноктите по цял ден и накрая всички получават еднакво. Викаш, сега му казват "екипна работа", а по соц време му викахме уравнивиловка. Smirk Не просто вредно, а пагубно, съсипващо, демотивиращо, обезличаващо и в пълно противоречие с човешката природа и вроденото чувство за справедливост. Всеки дава според способностите си, а получава според нуждите си. 'Ми не съм фен.

# 498
Незнам дали са построили комунизъма...но аз работя по проекти в чужди фирми. Навсякъде бонус системата е свързана с екипа. Ако аз постигна таргета, а Гошо -не....моя процент също пада. Между другото и през комунизъма работеха на петилетка....аз в момента работя 2021 год. Simple Smile

# 499
Мхм. Компанията ни определено е рожба на комунизма. А работещите в нея търговци, инженери и други специалисти са обезличени готованковци, които си лакират ноктите Joy
Ама и аз съм един! Да рекламирам екипна работа в женски форум. Дето снаха със свекърва не могат да мелят заедно... Stuck Out Tongue Winking Eye
Колежките явно са ме разглезили - ще им направя забележка...
А сега малко по-сериозно. Има доста изследвания, как индивидуалните поощрения/наказания идващи извън екипа имат разрушително въздействие върху същия. Ако човек се позамисли, вижда ясно защо.
Механизмите за влияние върху конкретния индивид трябва да са вътрешни за екипа. И такива има достатъчно и достатъчно ефективни. Просто се изисква опит за изграждането​ им. Като с всяко друго нещо.
И тъй като екипната работа е все по-необходима, опитът и умението да работиш в екип се ценят все повече.

@Русалка Философи и екипна работа...
Ти сериозно ли? Joy

ПС Напоследък неспособността на нацията ни, да работи в екип и да зависи от външни мотивация и регулация е очевадна. Разлика в културата между нас и англо-саксите може би? А оттам и различните ни резултати...
ППС Както чичко Сталин се изказваше: " Наверстаем или нас сомнут". Смяли. Ничего не скажеш...

Последна редакция: пт, 07 дек 2018, 09:39 от Ezhko

# 500
  • в страната на чудесата
Чудя се какво правите в женския форум?

# 501
Бях постнал съответната тема като отговор, ама Тати я затри...
Smiley
A освен това участвам в теми, които не е добре да се оставят само на жени да ги движат, или ще се питате къде изчезнаха мъжете...

Последна редакция: пт, 07 дек 2018, 08:58 от Ezhko

# 502
Чист комунизъм си е това, ако изобщо е вярно, че индивидуалните бонуси били отречени от западните компании. Този филм сме го гледали и сме видяли докъде доведе. Точно беше характерно за навремето. Един от най-омразните ми лафове беше "който се цепи от колектива, и колективът ще го цепи", типичен за соца лаф, тоест отричаше се всяка индивидуалност и всички трябваше да сме еднакви, една обща сива маса, а точно индивидуализмът отличава западните демократични общестсва, и особено американското, и това ги прави особено силни. Индивидуализмът точно пък в САЩ е на пиедестал.

Ако аз постигна таргета, а Гошо -не....моя процент също пада.
Ами точно ей това е много вредно. Какъв ти е стимулът на теб да работиш, ако колкото и да работиш, зависи от колегата ти колко ще получиш? Чист комунизъм, ама чист. Даже не и социализъм, щото помня постановките, които учихме навремето по идеологическите предмети - при социализма принципът беше "всекиму - според количеството и качеството на вложения труд", а вече при комунизма - "от всекиго - според способностите, всекиму - според потребностите". Тоест  толкова блага щеше да има през комунизма, че работиш колкото можеш, но получаваш колкото ти е необходимо:) Grinning . Не случайно това е една утопия.

# 503
  • София
Татко Мецане, когато в един екип има кръшкач, екипът е най-мотивиран кръшкачът да бъде уволнен. За частните фирми говоря, на държавна работа ми е ясно и как назначават, и как уволняват.

# 504
Не отговорих на теб. Коментирах постовете на Фран и Призма.
Къде в последния ми пост видя АК?
Завчера предадохме поредната оферта за търг. Как мислиш, дали всеки от екипа ще получи пари от клиента на база колко е работил? Или ЕКИПЪТ печели търга или ЕКИПЪТ го губи.
Ежко, не знам защо живееш с идеята, че си единственият на света, като цяло, и във форума, в частност, който се знаимава с управление на проекти и участва в търгове, че даже  ги и печели. Хайде позволи и на други да сме го правили много време и да продължаваме го правим, и да сме наясно как се прави.
Екипът печели търга, ама е изключително важно в този екип да има човек с организаторски, презентаторски, логически, професионални и езикови умения и опит, който да познава проблема и възможните решения, да може да разпредели задачите на екипа, да може да оцени подаденото от тях, да може да го обедини в стройна и логична структура-предложение на екипа, която да отговаря на искането на клиента. И ако екипът спечели, всеки получава работа от проекта и съответно пари според това, което 1) може да свърши  и 2) действително е изработил.
Не знам как е при вас, но при нас има индивидуални стимули за тези, които работят най-добре, а тези, които не работят добре, са вън обикновено след изпитателния срок, може и малко по-дълго. И това се случва и при нашите партньори от чужбина, от западни компании (по израза на Мецан). Не знам някой да е отрекъл бонусите, то даже на Уол Стрийт ги раздават на кило, сега, кой, как и по какви критерии оценява кой да ги получи и колко да получи, е отделен въпрос и зависи от конкретната организация  и нейните особености.
Естествено, че екипната работа е важна, но е важен и индивидуалният стимул - и в това е голямото умение на управляващия проекта - да постигне и двете. В случая с училищата учителят играе тази роля, но може и да му помага някое от децата в екипа, ако има качествата за това. Русалка  е  права за ролята на учителя в груповите проекти.

Последна редакция: пт, 07 дек 2018, 11:09 от Анонимен

# 505
Има ли частни училища в София, които не са споменати в първата тема?
Преди време прочетох в друга тема мнение на майка, която беше много доволна от тяхното училище, със сигурност не е в темата, защото проверих още тогава, но не помня нито какво съм чела, нито кое е училището.
Аз ли бъркам  или има и други училища.
(Решила съм, че ако прочета името, ще се сетя и за училището).

# 506
Татко Мецане, когато в един екип има кръшкач, екипът е най-мотивиран кръшкачът да бъде уволнен. За частните фирми говоря, на държавна работа ми е ясно и как назначават, и как уволняват.
Или да го накара да си изработи своята част, което е по-трудната задача Simple Smile Всъщност, това е работа на управляващия проекта, подпомогнат от екипа.
Но Ежко е прав за едно - колкото и да е тривиално и изтъркано вече от употреба, си остава истина - уменията за работа в екип са много важни за реализацията на какъвто и да е проект. В съвремието почти няма дейност, която да не изисква въвличането на  експерти от различни области. Неслучайно дори Нобеловите награди са все по-често колективни.
В този смисъл груповите проекти в училище са необходимост като упражнение за децата. И споделям написаното от Русалка за това кой и как трябва да ги организира, за да имат желания ефект. Разбира се, не всяко дете може лесно да работи в екип, дори и да не е кръшкач, но това е работа на учителя да управлява учебния проект и да направи така, че всяко дете да даде максимално възможното от себе си.  И да открие  и развие в някои деца качествата на бъдещи управляващи проекти.

Последна редакция: пт, 07 дек 2018, 11:08 от Анонимен

# 507
  • София
Преди време прочетох в друга тема мнение на майка, която беше много доволна от тяхното училище, със сигурност не е в темата, защото проверих още тогава, но не помня нито какво съм чела, нито кое е училището.

Ето тук има регистър на лицензираните от МОН:http://89.252.196.217/Schools/search
Сещам се и за едно, което няма лиценз от МОН-Демократично училище, мисля "Експлораториум".

Аз например изобщо не бях чувала за това:
http://photy.isixteen.net/nachalno-uchilishte/

# 508
  • София
Той Ежко просто си пише, без да чете. Тук нито един НЕ е отрекъл важността на работата в екип,  говори се, че  и индивидуалното представяне на финала трябва да бъде отчетено. Пуснах му скрийншот с начина на оценяване в американски университет на групови проекти. Подобни начини на оценяване могат да бъдат намерени за немски, френски, австрийски, холандски, британски университети...Дали  отношението ще  е 50/50,  или упоменатият втори вариант 80/20, или някакъв трети, четвърти, n-ти, все тая, важното е, че паралелно се отчитат и цялостното представяне на екипа, и индивидуалния принос на всеки.  Въпрос на умения на контролиращия орган, в случая на  учителя, е да се направи И обективно оценяване на справянето на всеки в цялостната иначе картинка.

Последна редакция: пт, 07 дек 2018, 11:38 от пенсионирана русалка

# 509
  • София

Ето регистъра на МОН http://89.252.196.217/Schools/search Потърси там

Общи условия

Активация на акаунт