Бримките броим, за зимата се готвим. Плетаческа тема № 97

• 60 578
  • 766
  •   1
Отговори
# 540
За целия комплект ми отидоха 600г прежда NAKO luks minuos baby.
100 гр кълбо/ 100 gr ball
336 метра/ 336 m
50%Полиамид/ 50 % polyamid

Плетох на № 3.

Терличките оттук: http://womanknits.ru/vyazanie-dlya-detej/pinetki-nosochki/pinetk … KVJS-b1VtnWBZ1xVo

Шапката оттук: https://www.youtube.com/watch?v=8ZHc879fK9s

За пелената: около 450г прежда - гледах тази снимка:
ажурената плетка е така наречената "фойерверк". Може да се види как се плете в youtube. Този път плетеничката я направих с 6 бримки /на предна пелена бяха 8, но с 6 стана още по-нежна/. Пелената е на 265 бримки общо доколкото си спомням.
Ето я само нея:
7 "фойерверка" с жартиерна и плетеничка от двете страни + по 2 опакови бримки между тях.

За елеченцето обаче, не мога да дам помощ. Защото ми го даде приятелка и гледах и плетох. Започнах на 204 бримки лицева плетка. После свивах всяка 2 и 3 бримка и останаха около 135/137 бримки. Нагоре жартиерна, като покрай биетата върви една опакова бримка.

Последна редакция: вт, 22 окт 2019, 11:33 от nas_nina

# 541
Нина, Нелка, благодаря ви!
Сега гледам клипчета как се плете жакард. Май първо трябва да се науча на това. Simple Smile 
На синия пуловер ми се струва, че шарката влиза и в част от ръкава, там се чудя как се прави.

Нина, страхотно комплектче! Да е живо и здраво ползвателчето му!

# 542
Нина, Нелка, благодаря ви!
Сега гледам клипчета как се плете жакард. Май първо трябва да се науча на това. Simple Smile 
На синия пуловер ми се струва, че шарката влиза и в част от ръкава, там се чудя как се прави.

Нина, страхотно комплектче! Да е живо и здраво ползвателчето му!

Ще видиш как се плете по принцип такъв вид пуловер. Плете се най-напред "тялото" до под мишниците, после ръкавите до същото ниво и после всичко се събира заедно и се плете по схемата. Наистина изглежда трудно. Но като видиш клипчетата и с много желание и търпение, разбира се, ще се получи. Успех!

# 543
Nina, много нежен комплект!
Много ми се ще да направя и аз нещо такова, но за съжаление още нямам повод.. а за Нероден Петко да наричам не искам.
Diorela, аз съм чист лаик и първия пуловер(мин. година) го започнах именно от долу- на горе, защото ми се стори по-лесно. Нямам база за сравнение, но на мен поне не ми беше трудно, при все, че още първия така съм го започнала.

# 544
Оказа се, че не е задължително да се плете отдолу нагоре. Има и схеми с плетене отгоре надолу - червено-белият детски пуловер от линка, който си дала - https://www.liveinternet.ru/users/5308120/post388886168/

Цитат
Этот свитер связан сверху вниз (от горловины к резинке) и не имеет ни одного шва.
Такой способ вязания удобен тем, что при необходимости изделие можно легко довязать, распустив лишь ряды резинки, а не все изделие целиком.
Нещо много ми идват иглите за плетене на този модел:
- круговые спицы № 3 и 4 (желательно 2 пары);
- чулочные спицы № 3 и 4.

Харесвам плетенето отгоре надолу точно по същите съображения, а и затова, че няма опасност да не ти стигне преждата, плетеш, докато имаш прежда, дори и да е леко по-къс пуловерът.  Всъщност до сега съм плела само така пуловерите/ блузите. Някак най-лесно ми се стори. По-лесно ми е да уцеля и размера. Ох, и аз съм една плетачка...

Но наистина трябва да потренирам плетене на жакард, за да стане хубаво. Видях 2 начина - с протяжка и без протяжка. Не зная кой е по-добър за тези пуловери.

Много ми харесват схемите на началните пуловери от този линк, но точно тях не ги дават.

Хареса ми варианта за изчисляване в %:

А по тази схема, човек може да си направи дори собствен модел :

Но на мене ми трябва готова схема с точния за мене размер, че иначе може да се оплета като пиле в кълчища. Joy

Скъсените редове за удължаване на гърба са над съединяването на ръкавите:

А при плетене отгоре надолу дават няколко скъсени редове в гърба, преди отделянето на ръкавите:

Може ли този вариант от клипа да се направи и когато се плете отдолу нагоре?

Последна редакция: вт, 22 окт 2019, 15:00 от Diorela

# 545
Скрит текст:
Оказа се, че не е задължително да се плете отдолу нагоре. Има и схеми с плетене отгоре надолу - червено-белият детски пуловер от линка, който си дала - https://www.liveinternet.ru/users/5308120/post388886168/

Цитат
Этот свитер связан сверху вниз (от горловины к резинке) и не имеет ни одного шва.
Такой способ вязания удобен тем, что при необходимости изделие можно легко довязать, распустив лишь ряды резинки, а не все изделие целиком.
Нещо много ми идват иглите за плетене на този модел:
- круговые спицы № 3 и 4 (желательно 2 пары);
- чулочные спицы № 3 и 4.

Харесвам плетенето отгоре надолу точно по същите съображения, а и затова, че няма опасност да не ти стигне преждата, плетеш, докато имаш прежда, дори и да е леко по-къс пуловерът.  Всъщност до сега съм плела само така пуловерите/ блузите. Някак най-лесно ми се стори. По-лесно ми е да уцеля и размера. Ох, и аз съм една плетачка...

Но наистина трябва да потренирам плетене на жакард, за да стане хубаво. Видях 2 начина - с протяжка и без протяжка. Не зная кой е по-добър за тези пуловери.

Много ми харесват схемите на началните пуловери от този линк, но точно тях не ги дават.

Хареса ми варианта за изчисляване в %:

А по тази схема, човек може да си направи дори собствен модел :

Но на мене ми трябва готова схема с точния за мене размер, че иначе може да се оплета като пиле в кълчища. Joy

А при плетене отгоре надолу дават няколко скъсени редове в гърба, преди отделянето на ръкавите:

Може ли този вариант от клипа да се направи и когато се плете отдолу нагоре?
Еми да, възможно е сигурно. Аз попаднах на тези клипчета, допадна ми, получи ми се и така предпочитам да ги плета. Аз пък определено имам затруднения вероятно с плетенето отгоре - и не за нещо друго, а защото не съм пробвала. Хихи. Вижда ми се сложно с тези наддавания.

Последна редакция: чт, 24 окт 2019, 23:11 от AnMary

# 546
  • Бургас

Интересно...В една стара "Бурда" не бяха посочили скъсени редове за врата, и аз започнах да оформям извивката като достигна желаната височина на предницата. Получи се. Но сега се сещам, че моят пуловер беше едноцветен и после бродирах стилизирани цветя. А настоящото предложение е , предполагам, защото нагоре следват шарки, които са до ластика. Хитро измислено.

# 547
Затова ги пуснах директно снимките, че има много добри идеи в линка на Нина.
Но само 3 реда ми се струват малко, освен ако не е от дебела прежда. От по-тънка, ще трябват повече редове. Но те могат да се направят и при врата, преди бието ( или както там се казва). Както се плете реглан отгоре надолу. Плела съм така, добре става. Само трябва да се избере удачен вариант за бримките при обръщането, че да не стават дупки.

В клипчето, в което се плете отгоре надолу, също е много добър вариант - няколко скъсени редове преди да се отделят ръкавите. Плела съм го няколко пъти и става супер. а и по тях лесно се различава при обличане кое е гръб.

Момичета, как плетете шарките на жакарда - със или без протяжки? Как става по-добре и как е по-лесно?

И какво точно е росток от руски? мислех, че съм го разбрала, но сега не съм убедена.
Цитат
В традиционных свитерах обычно не вывязывают росток.
В описаниях из рекламных буклетов он не вывязывается никогда, даже именитые дизайнеры часто пренебрегают этим. Вывязать его не сложно, тем более что это заметно улучшает посадку.

Винаги ли при разчитане на схема за жакард, 1 квадратче от схемата се равнява на 2 реда от плетката?

Последна редакция: ср, 23 окт 2019, 14:35 от Diorela

# 548
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
Затова ги пуснах директно снимките, че има много добри идеи в линка на Нина.
Но само 3 реда ми се струват малко, освен ако не е от дебела прежда. От по-тънка, ще трябват повече редове. Но те могат да се направят и при врата, преди бието ( или както там се казва). Както се плете реглан отгоре надолу. Плела съм така, добре става. Само трябва да се избере удачен вариант за бримките при обръщането, че да не стават дупки.

В клипчето, в което се плете отгоре надолу, също е много добър вариант - няколко скъсени редове преди да се отделят ръкавите. Плела съм го няколко пъти и става супер. а и по тях лесно се различава при обличане кое е гръб.

Момичета, как плетете шарките на жакарда - със или без протяжки? Как става по-добре и как е по-лесно?

И какво точно е росток от руски? мислех, че съм го разбрала, но сега не съм убедена.
Цитат
В традиционных свитерах обычно не вывязывают росток.
В описаниях из рекламных буклетов он не вывязывается никогда, даже именитые дизайнеры часто пренебрегают этим. Вывязать его не сложно, тем более что это заметно улучшает посадку.

Скрит текст:
Винаги ли при разчитане на схема за жакард, 1 квадратче от схемата се равнява на 2 реда от плетката?
Цитат
Росток - это задняя часть горловины изделия. Росток в изделиях классического покроя формируется за счет более меньшего выреза горловины спинки. В изделиях покроя "реглан", когда верхняя часть и спинки и переда вяжется одной деталью росток вывязывают следующим образом. Регланные линии делят горловину на 4части обычно это 1/3перед, 1/6рукав левый, 1/3 спинка, 1/6 рукав правый. Вязание начинается с петель спинки - все петли спинки + 2 петли рукава, повернуть работу, набранные 2петли рукава+петли спинки+ 2 петли второго рукава, повернуть работу. И так прибавлять по две петли, пока все петли не сомкнутся в яремной впадине на шее.

# 549
Може ли да ми подскажете сайт, подобен на ravelry.

# 550
  • Варна
Може ли да ми подскажете сайт, подобен на ravelry.

club.osinka.ru и избираш Вязание

# 551
# 552
Здравейте, момичета, моля някой да каже от къде мога да си купя прежда в София.! В Овча купел съм.

# 553
Може и да не е близо до овча купел, но да има разнообразие.

# 554
- Женски пазар, ул. Стефан Стамболов № 17;
- Площад Македоня,  ул. Алабин №6;
- ул. Алабин - около Областната управа;
- Търговски дом срещу Съдебна палата, ул. Алабин 33;
- на Красно село.

Общи условия

Активация на акаунт