Бримките броим, за зимата се готвим. Плетаческа тема № 97

• 60 667
  • 766
  •   1
Отговори
# 600
  • на малък остров в океана
Аз се учих от клипчета в youtube и сега плета по английския метод. Майка ми веднъж ме видя и се чудеше как така плета наобратно пък ми се получават нещата. Тогава научих, че има няколко начина на плетене.
Напоследък съм се разплела разни малки подаръци за Коледа - украса, шапки, чорапи.
Ето част от коледната украса
Скрит текст:

# 601
Майка ми плетеше на врат и ме е учила, ама кой ти прихваща на млади години... Спомням си, че преждите много ми деряха и прежулваха врата.
Сега се учих да плета от тубата и първо се научих на 5 куки, после на 2. Гледах и руски клипчета как да плетем бързо и равно. Там основно плетат на пръст. И на мене ми е по-удобно така.
Но в процеса на учене, правех какви ли не бримки - ту житен клас, ту пресукани, докато зацепя, че ваденето на конеца на опаковия ред, зависи от вида на ваденето на лицевия ред. После разбрах, че и двете ваденета - отпред, отзад, са верни, просто трябва да се следи бримките да не се пресукват. Т.е. ваденето на лицев и опаков ред са взаимно свързани и вървят заедно.
Ето тук са показани 2-та начина на бъркане и вадене на лицеви/опакови бримки.
http://www.kak-da.com/brimki-i-vidove-brimki-pri-pletene-s-dve-igli.html
И сега, като гледам клипчета, не се интересувам откъде вадят бримката, а гледам да спазвам самите бримки, си ги вадя както ми е удобно на мене.

Последна редакция: пт, 22 ное 2019, 16:51 от Diorela

# 602
  • Norge
НоМе, то май не е само плетенето, което се учи (учеше) тук, ами и много други неща. Хора буквално превърнаха писането тук в професия, което е само положително.
Но си мисля, че форумите преди бяха по-многолюдни?

За книгите...   Бях взела една датска книга от библиотеката, вътре - безброй модели за плетки.
Преписах я!  hahaha
След което всичките неща ги изплетох на едно тясно „шалче“, да са ми пред очите, ако ми потрябват.
Мерих го, но вече не помня колко метра шал се получи в крайна сметка. Доста беше.  smile3538
Та и аз като теб, всичко - самостоятелно.

Ужасийо  Hug, ама то наистина ужасно сладки дреболиите, които си наплела.
И тикви, и коледни, всичко!  Heart Eyes

Диорелке, на плетенето на пръст му харесвам това, че някак по-бързо можеш да започнеш и да оставиш работата. И не се набива толкова на очи онова, което вършиш, както е с конеца през врата.
Иначе първия си пуловер оплетох с нормална опакова и превита лицева.  Simple Smile

# 603
Момичета имам нужда от помощ. Изплетох мостра от преждата и в 10 см. гладка лицева плетка има 22 бода. Взех си размер и при свободно мерене на ханша сантиметрите са 110 може и 115. Въпросът ми е на колко бода да започна плетката? Вчера започнах да плета ластика, за който ви питах (двоен кух) на 100 бода, нагоре продължих с плетка лицеви и опакови бримки, но ми се струва леко тясно плетивото и то най  вече долу в ластика.
Трудно ми е да преценя на колко бримки да започна.
Преждата е 50 процента акрил, 50 вълна. Ластика е на игли номер 3,5. А нагоре 4

# 604
  • Балчик
Момичета имам нужда от помощ. Изплетох мостра от преждата и в 10 см. гладка лицева плетка има 22 бода. Взех си размер и при свободно мерене на ханша сантиметрите са 110 може и 115. Въпросът ми е на колко бода да започна плетката? Вчера започнах да плета ластика, за който ви питах (двоен кух) на 100 бода, нагоре продължих с плетка лицеви и опакови бримки, но ми се струва леко тясно плетивото и то най  вече долу в ластика.
Трудно ми е да преценя на колко бримки да започна.
Преждата е 50 процента акрил, 50 вълна. Ластика е на игли номер 3,5. А нагоре 4
100 бримки за тези мерки са малко.
Моите сметки са следните:
в 10см. има 22 бримки, в 1 см. има 2,2 бримки
115см. х 2,2 - 253 бримки
предполагам цялата обиколка на ханша ти е 115 т.е. 115/2 - 57,70 см. е гърба и предница
57,70х2,2 бримки - 126 бримки за гърба и 130 бримки за предница
Дано съм била полезна. Питай ако нещо не ти е ясно.
П.С Колко метра е преждата за 100гр., не е дебела нали ?

Последна редакция: сб, 23 ное 2019, 10:49 от AVA ROSE

# 605
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
малко не разбрах, но ще импровизирам.
Скрит текст:
започнала си двоен (кух) ластик (на пуловер може би) на 100 бримки за (гръб/предница).
което значи, че реално са 50 (защото ги делиш на две за двете страни на ластика).
според мострата ти 50 бримки са 25-30см плетиво.
а ти трябват по 50-60см (половината от ханша) за предницата/гърба.

можеш да удвоиш и тогава всички сантиметри ще са точни, но не съм убедена, че ще ти хареса.
според мен ще е прекалено широко над ластика.

ластикът принципно трябва да е по-стегнат, а над него плетивото да пада лежерно.
нали това е идеята?

# 606
Много, много благодаря.  Ava rose точно така, както си го написала. Благодаря, много ми помогна 💝

Добри, да, ластика ще стои по-стегнат, защото е двоен кух, а нагоре ще се отпусне по-широк. Не те разбрах обаче - за ластика да набера двойно количество бримки ли? В случая за гърба ми трябват 127 бримки, а аз да набера за ластика двойно количество и после да свия до 127 ли?

Ava rose преждата е 265 м 100 гр. Българска на Велбъжд Elina цвят В144

# 607
не обясних добре.
трябва да ги пресметнеш като за гърба, а ластика винаги ще изглежда по-стегнат защото бримките са разделени между двете страни на ластика. двойният винаги изглежда по-стегнат от обикновения.

# 608
NoMe, тази прежда не е ли малко дебела за кух ластик? Дали няма да стане грубо?
Много хубав цвят! От любимите ми е.

# 609
NoMe, тази прежда не е ли малко дебела за кух ластик? Дали няма да стане грубо?
Много хубав цвят! От любимите ми е.
Разплетох и започнах на 127 бримки на игли номер 4. По-хубав и по-мек се получава кухия ластик, отколкото на игли 3,5. Явно 3,5 са били малки за тази прежда с плетката кух ластик.
Ето, снимах как изглежда

# 610
NoMe , здравейте! Здравейте на всички!
Искам да питам, защо искате да започвате с кух ластик?
По принцип, неговата функция за пола или панталон като колан. Извенявайте, може изпуснах, но май става въпрос за пуловера? Ако искате долу да е право, по-добре да се направи с подгъва. Кух ластик няма еластичност и няма  да е комфортно.
Ако ханша ви е по-голям от бюста, тогава може да вземате мярката на ханша, но ако бюст по-голям, тогава мярката по бюста. И слагайте мин. 3см. на свобода , защото плюс ще е минус 1см на шевове и тогава вообще ще бъде стегнато. Извенявайте ако прекалих съветите:(
Ето малко снимки с последните ми работи, лошо качество, снахата ми направи на бърза ръка, чакам от нея фотосесия. И в двата случая голяма свобода, снахата ми също се притеснявала, но като облече, стана много доволна. Но приемам че някои така не го харесват, сега например плетох поръчка и пуловера  беше по фигура.

Само че на  маникена доста грозно, но само това, преждата на клиента мерино на шахермайер.
Синята прежда от Галя, пуловер тежи до 400 гр, сивата желетка с пайети много ситни и също някъде 450~500 гр.

# 611
anji75 благодаря за съветите. Винаги се възхищавам на твоите работи, прекрасни са. Започнах с кух ластик пуловера, защото видях такъв изплетен от една приятелка и ми хареса как кухия ластик го държи по-стегнат в ластика, а нагоре върви разширяване.

# 612
NoMe много добре изглежда, определено следващия път ще започна и аз така.

Иначе, видях по-назад, че сте коментирали по какъв начин плетете - та, не знам как се нарича, но като малка ме учиха да плете през врата и колкото и да искам да го променя, не мога. Навиците са лошо нещо Grinning

# 613
още две шапки са готови - топка и жабка Simple Smile

Последна редакция: нд, 24 ное 2019, 15:44 от st. Dobri

# 614
  • Балчик
Момичета, това чудо приключих, ама наистина чудо си е, че успях да я завърша, плетох - разплитах безкрайно много. Но ми харесва и ще си я нося с удоволствие.

Общи условия

Активация на акаунт