Имало едно време в Чукурова | ВВ, Кьосем - исторически и костюмни драми №10

• 22 691
  • 747
  •   1
Отговори
# 60
Танче...точно така, Демир си е типичен представител на турския мъж, отделно и на епохата.
Мери Joy....то кой ще откаже пари...най-малко човек като Йълмаз, който вече знае какво могат да направят парите и какъв дефицит е да си беден и да няма на кого да разчиташ - видя го с очите си и го изпита на гърба си. Видя как с едно телефонно обаждане и го лишиха от законни права, видя как го изолираха от света, та и майка му (ако беше жива) нямаше да може да го посети без позволението на Яман. Видя и колко лесно Демир вдигна оръжие срещу него и стреля, без да му пука за съд и полиция...защото нямаше да се стигне до там. Само глупак не би приел парите в такава ситуация и в положението на Йълмаз. Нищо лошо не е направил - не ги краде, не изнудва, не ги придобива с лъжа... а му ги приписват. Фекели сам го откри. Йълмаз нито го е търсил, нито го е молил за нещо, разказа му истината. Не виждам къде е проблемът. Това, че Фекели ще го използва за своето отмъщение е негово право. Отделно Йълмаз се съгласи, защото и той търси това. И двамата са с открити карти, поне Йълмаз...а до голяма степен и Фекели. За разлика от ситуацията Демир-Дженго, при която Демир заблуждава и лъже Дженго, за да бъде на негова страна в борбата му срещу Йълмаз. Демир с манипулации нахъсва Дженго срещу Йълмаз.
Вече до къде ще доведе всичко това и дали Йълмаз ще загуби Зюлейха в това отмъщение ще видим...до къде ще доведат и лъжите Демирови, също ще е интересно. Той Демир така се е оплел, че най-добре да помни какво на кого е казал.

Последна редакция: пт, 09 ное 2018, 01:39 от dana78

# 61
Добро утро! Hug
Дана Hug, аз не съм сигурна, че Фекели не манипулира Йълмаз; че му казва всичко така, както е било. Мисля, че в неговия случай парите не са били достатъчни, за да го спасят от доживотния затвор. А той, вижда се и след 20 години, е бил много богат.

# 62
Аз мисля, че Йълмаз трябваше да се яви пред Зюлейха като предишния, бедния Й. и в зависимост от разказа й, да прецени дали да си е предишния любим или да се прави на чорбаджия. Не гледах изцяло епизода, но не ми хареса колко бързо му се промени изражението на лицето, когато седна зад бюрото. Интересно ми е доколко ще го променят парите. Хубаво си беше тръгнал, но се повлия отново от Фекели.

# 63
 wavey

В какъв смисъл Йълмаз се повлия отново от Фекели? Йълмаз нали на тръгване от Фекели каза, че остава в Адана, докато не отмъсти на Демир (по памет). Не му даде Фекели този акъл.

Фекели може и да е послъгал, а може и да е смалил. Предполагам, че тепърва ще лъснат неблагоприятни истини и "мръсни ризи" на Яман. Имаше намеци в тази посока в предишните серии.

Леко е паднал рейтингът в общата група, но не и в АВ.

Последна редакция: пт, 09 ное 2018, 11:31 от Tania M.

# 64
Привет, момичета,
В полунощ се върнах от имен ден, ама докато не ви прочетох, не заспах.
Имам усещането, че като че ли не са се случили много нови неща в този епизод, обаче трябва да го изгледам, за да разбера.
И понеже нямам търпение, ако захапете руския превод, мятайте тук.

# 65
Еп. 9 с рус. суб

https://cloud.mail.ru/public/LJLs/cBQyrNFiA

В трите групи на първо място в рейтинга

http://1001dizi.net/dizireytingleri

# 66
Здравейте!  Hug

Видях, че вече има превод. Ще гледам чак довечера.
Сега ви догонвам по някои въпроси от дискусията преди епизода.
А за обсъждането по време на новия епизод имате моите поздравления за бързина и оперативност.
Това абсолютно не го мога и ви се възхищавам. 

Дани,
хубаво е човек да знае, че с още някого вижда подобни неща!  Heart Eyes

Пепелче,
ще видим още кое как е при Дон Демир.
Дали ще се сети да намали изстъпленията си и да стане човек.
Както и да се замисли за старото си приятелство.
Аз се надявам да седне и да си помисли.
Да остави пистолета и да си направи анализ на ситуацията.
Защото ако той не го направи,
сега има и Дон Йълмаз и той  ще му направи и неговия план.
Иначе и аз ще започна да мисля като теб за Демир.
Чакай ме!  Grinning

Ще ме уморите с тази справелвивост.
Животът е несправедлив по начало.

На тези, които смятат, че романтично съм описала сцената с Демир и Дженгавер, препоръчвам да я изгледат още веднъж.
Може пък и да видят нещата, които съм видяла аз.
Те не са интерпретация, а едно към едно.
Не трябва да се гледа предубедено.
Ако искаш да видиш в тази сцена лошото в Демир, е много лесно.
Но е повърхностно.

За мен закрилата и това да бъде със Зюлейха бяха обмислени от Демир едновременно.
По причината, изтъкната от Лучия.
Това разделяне ние го правим, но Демир не е социален работник и мисли общо.
Може да е тръгнал от желанието си да е с нея, но ситуацията след посещението в затвора отвори темата в пълнота.
Дотогава той вървеше към бавно сближаване.
А сега прочетох някакво пародиране на ситуацията около брака, но забравяте, че Демир може, и най-вероятно е знаел, и за бременността. Затова „две в едно“ просто беше наложено от ситуацията. И това е част както от неговата, така и от играта на Зюлейха.
Тепърва ще ни попълват картината на това как се е случило всичко.
И тогава ще преценяваме още веднъж.

По отношение на игрите бях писала подробно някъде преди.
За мен всеки играе своята игра.
Ето сега се включва и Йълмаз.
Играта на Зюлейха е не по-малко интересна.
Да се ожениш за един, за да спасиш друг мъж, когото обичаш, а и да му останеш вярна в сърцето си след неговата смърт.
А той пък да вземе да се върне жив от затвора и да иска да ти отмъщава. Ами това е уникална игра.
Така че никой не е измамен.
Всеки от героите си играе неговата игра и си има втори план.
Всеки си чака неговия финал.

По новия еп., който още не съм гледала, но си харесах пост 62 на Мери.
Мисля точно като нея.
Когато хората по такъв начин сменят социалното си ниво, това не е добре за двойката, формирана при други условия.
Такава двойка влага едно усещане, което изглежда по друг начин с етажите нагоре. Или  пък надолу.

Желая ви хубав ден! Hug

# 67
Въпросът е безсмислен, но замисляли ли сте се дали ако Демир не беше влюбен в Зюлейха, той и Хюнкар биха помогнали и по някакъв начин защитили Зюлейха (бременна без брак от мъж, който е в затвора за неопределено време). Или нямаше да си направят този труд.  
Все пак Хюнкар вече я беше харесала дори само като помощница в дома, още преди да узнае тайната за брат и сестра.
Какво ви подсказва логиката на характерите им?  newsm78

# 68
В какъв смисъл Йълмаз се повлия отново от Фекели? Йълмаз нали на тръгване от Фекели каза, че остава в Адана, докато не отмъсти на Демир (по памет). Не му даде Фекели този акъл.

Да, Йълмаз беше решил да остане, но да си гони неговото отмъщение. Фекели го "стимулира" с разказа си и така му прехвърли и неговото отмъщение, което си е лична работа м/у сем. Яман и сем. Фекели и би трябвало Йълмаз да не е трето лице в спор, който не го касае.

Последна редакция: пт, 09 ное 2018, 14:08 от mery_poppins1

# 69
Еп. 9 с рус. суб

https://cloud.mail.ru/public/LJLs/cBQyrNFiA

В трите групи на първо място в рейтинга

http://1001dizi.net/dizireytingleri
Лу Hug, благодаря за епизода и инфото.
Скрит текст:
Гледам, че и Великолепната двойка не е съвсем зле, а тъкмо се чудех дали да пробвам и втори епизод.
Ако имам пролука във времето, може да им дам още един шанс.
Цитат
Въпросът е безсмислен, но замисляли ли сте се дали ако Демир не беше влюбен в Зюлейха, той и Хюнкар биха помогнали и по някакъв начин защитили Зюлейха (бременна без брак от мъж, който е в затвора за неопределено време). Или нямаше да си направят този труд. 
Все пак Хюнкар вече я беше харесала дори само като помощница в дома, още преди да узнае тайната за брат и сестра.
Какво ви подсказва логиката на характерите им?
Мисля, че единствено интереса на Демир към З. доведе до "помощта" им.
В противен случай тя просто щеше да бъде изгонена.
Или пък Хюнкяр щеше да направи и невъзможното, за да ожени Демир за подходяща партия и после да им внедри детето на З.
Но доста зор щеще да види вероятно, 'щото той определено не си търсеше съпруга (мисля, че някъде в началото имаше някакъв разговор с майка си по този повод).
Иначе тя в кроежите си за дете на Демир не мисля, че слагаше в сметките брак със З.

Но аз нямам претенции да познавам толкова дълбоко характерите на героите и затова ще ми са интересни и вашите разсъждения.
Признавам си, че го карам повече на емоция без да задълбавам много в детайлите.  Embarassed

Хайде да се залавям с епизода.
После ще споделя "мъдри" мисли. Simple Smile

# 70
Хайде да се залавям с епизода.
После ще споделя "мъдри" мисли. Simple Smile

Приятно гледане, Пепелче! Аз ще си чакам бг превода, но докато чакам нищо не ми пречи да изръся някоя "мъдра"мисъл Simple Smile

Фекели ми е на езика, че както писах и преди нещо не ми харесва този образ, също и играта на актьора /еднотипен ми е/. Както той обясни, бил затворил старите тефтери, ама като срещнал Йълдъз в затвора и решил пак да ги отвори /значи намерил кой да му свърши мръсната работа/. Смешно е да отмъщава на бабата. Нали целта на отмъщението е да получи "наслада" като види как страда съперника му. Какво страдание ще види у бабата, като тя нищо не разбира?! Предполага се, че Демир е бил дете когато е станал конфликта м/у семействата. Каква е неговата вина за нещо станало преди 20 години, та ще му отмъщава на него. Фекели нали е убил бащата, значи е отмъстил или аз не разбирам нищо от отмъщения. Според "логиката" на турското отмъщение всичко дето мърда, трябва да го настигне куршума?!
Изумява ме и Йълмаз с твърдението си, че заради Зюлейха е влязъл в затвора, не осъзнава, че Вели е първопричината да стане убиец. Все едно Зюлейха сама и доброволно отиде при онзи мръсник.
Май за всичко тя ще е виновна - и затова дето е направила, и затова дето не е направила!

# 71
Привет на всички Hug bouquet,
Ваня Hug аз коментирах, че си описала сцената с Демир и Дженго по романтичен начин. Последвах съвета ти и я изгледах отново, но за съжаление не виждам това, което виждаш ти...може и да съм повърхностна, но не мога да видя в Демир, това, което ти посочи. Лично за мен, на Демир не му стигна смелост да каже истината, изплаши се, да не би Дженго да не го подкрепи, защото той самият осъзнава злото, което върши. Точно за това, реши да омаскари Йълмаз, като го нарече изнасилвач, комарджия и мръсник, който продава доведената си сестра, заради дългове. Така нахъса Дженго, за да намрази Йълмаз и да му бъде съюзник. Накрая не видях нито физиономия на разкаяние от лъжата, нито съжаление, а остър и горещ поглед на човек, който се наслаждава на успешната си манипулация. Не беше съжаление в никакъв случай.
За социалното положение - спомних си и припомних разговора между Йълмаз и Демир, когато Йълмаз беше вързан за трактора. Демир направи сравнение между него и себе си, обяснявайки, че Зюлейха е избрала него - "...от едната страна си ти, осъден на смърт или доживотен затвор, а от другата страна съм аз - Демир Яман". В тези думи се крие подтекст - т.е., че Зюлейха е избрала властта, парите и богатството, които се отъждествяват със семейство Яман пред липсата на перспектива и един беден и обречен мъж, с което се отъждествява Йълмаз. Разбираемо е, защо Йълмаз иска да се издигне и да покаже способностите си. Защото беше унизен от Демир Яман. Сякаш не му е равен, сякаш е второ качество човек само, защото е от друг клас и е осъден на до живот. Даже Демир каза - "не искам да си цапам ръцете с мръсната ти кръв". Защо мръсна? Защо кръвта на Йълмаз да е мръсна? Защото е убил при самозащита и при защита на Зюлейха от мръсник-изнасилвач? Или за друго? Човек със синя кръв само би си измърсил ръцете с човек от по-долна класа. Всичко това показва на Йълмаз много неща, в допълнение с това, което само той изпита на гърба си...имайки богат враг, а той бидейки беден и без подкрепа. С оглед на всичко това, аз лично не виждам проблем за промяната в социалното положение на Йълмаз. Инак, може би и Сание имаше право да се ядосва, че една от тях е станала богата и се държи като господарка, носейки скъпи рокли, докато преди това е газела в калта на лагера с потури. Да, Зюлейха се омъжи за Демир и промени статуса си, но и Йълмаз беше осиновен от богаташ, като това директно променя неговият. Не може да се мисли за това едностранчиво.
Мери Hug не мисля, че Йълмаз обвини Зюлейха за факта, че стана убиец и влезе в затвора. Контекстът беше друг. Той каза, че заради стореното за нея и заради нея, тоест любовта си към нея е посегнал на лихваря и станал убиец. И не е съжалил...получил е смъртна присъда, но не е съжалил. А тя, как могла да постъпи така с него. Логично е, вече коментирахме, че Йълмаз беше заблуден от много хора, не е чувал и виждал Зюлейха от доста време...самият той не е наивен и знае, че хората се променят при различни обстоятелства. Разочарован е. Объркан е.
Мисля, че както се влиза в положение за изстъпленията на Демир, в следствие на емоции и чувства, така може да се разберат и думите, казани от Йълмаз в следствие също на емоции и чувства. И Йълмаз е човек и той душа носи, не е робот, който непрекъснато да анализира адекватно ситуацията, лишен от въздействието на чувствата. Peace
Отделно за Вели. Мисля, че Йълмаз достатъчно преби Вели, щеше да го удуши даже, едва го спасиха. Това не е ли достатъчно?! По-странното, което беше само споменато е - не достатъчно строгото отношение на Демир към Вели. Онзи само изигра уплаха пред Демир, но явно действията на Яман не са били достатъчни, за да го стресне както трябва. Трябваше да е много по-строг с този, който е продал Зюлейха заради комар. А той само го "плесна по ръцете". Нали уж много обича Зюлейха...видяхме как по Йълмаз не остана здраво място, гърбът му беше строшен (по думи на лекаря Саббахатин) от Яман, а Вели си отиде по живо по здраво само с един шамар...и естествено без грам страх.
После ще продължа с други размисли Mr. Green Wink

Последна редакция: пт, 09 ное 2018, 16:18 от dana78

# 72
 wavey

За първи път серия ми бе скучна, затова я изгледах с мишката.
Направи ми впечатление притеснението на Сание за бебчето Аднан. Чак не повярвах на очите си, че прояви притеснение, ноооооо явно дори тя не може да избяга от женската си природа. Даже се замислих да не е бременна щом бе толкова чувствителна в тази серия, а Фадик е от клюкарка нагоре, ooooh! празна и куха като цинкофа кофа, а от маниакалната любов на Гюлтен Stop ме страшнее и очаквам неочакваното.
И такаааа, цяла серия противопоставяха белия кротък ангел с ангелски крилца Йълмаз с по-черния и от катран демон Демир.
Хайде да видим по-нататък колко бял ще е Йълмаз, че като го видях как му се услади креслото на тати Фекели и паричките които му дава ми се чини, че до слагане на ореол няма да се стигне.

# 73
Не съм изгледала и половината от серията, но не издържам и питам - на какво основание Фадик каза на Сание - значи детето наистина не е негово #Crazy Аз ли съм проспала нещо, нали никой друг досега не е коментирал чие е детето.

# 74
Изумява ме и Йълмаз с твърдението си, че заради Зюлейха е влязъл в затвора, не осъзнава, че Вели е първопричината да стане убиец. Все едно Зюлейха сама и доброволно отиде при онзи мръсник.
Май за всичко тя ще е виновна - и затова дето е направила, и затова дето не е направила!
Точно се канех да взема отношение по този въпрос и Дана го е направила. Йълмаз не обвинява Зюлейха за влизането си в затвора. Думите му пред Фекели бяха израз на огорчението му, след като се подведе по "щастливата семейна картинка" - със Зюлейха и Демир в рамката на прозореца. Точно обратното каза: Заради нея, заради нейната чест е станал убиец и нито за миг не е съжалил, а тя предпочела богатството. Само ние знаем, че не е така.
Йълмаз би убил при нужда насилника, посегнал на честта на Зюлейха, все едно по какъв начин се е озовала в ръцете му - чрез Вели или по друг път. Затворът  е обърната страница. Йълмаз няма защо да се занмава с Вели.

За разговора на Демир и Дженгавер стана дума и в снощната серия, в сцената Демир-Хюнкар. Гледам я сега:
Х.: Ти разказа ли на Дженгавер за Йълмаз?
Д.: Да.
Х.: Нима може да се говори за това, сине?
Д.: Не се бой, мамо. Той счита Йълмаз за доведен брат на Зюлейха.
Х.: Ох, да можехме веднъж да се избавим от тази беда с Йълмаз.
Д.: Ще се избавим, мамо, ще се избавим.

Цитирам го донякъде в потвърждение на думите на Ваня за мотивите на Демир, Но всичко останало от разказа на Демир пред Дженгавер, включително оклеветяването на Йълмаз и паузите - е въпрос на гледна точка и тълкуване. Ако ще и 10 пъти да го гледаме.
И преди писах, но ще се повторя. Никой, освен Дани, не коментира втория разговор на Демир с Дженгавер (8 еп.), в който той отново оклевети Йълмаз, изопачавайки истината за палежа и спасяването си. Кое наложи това, след като вече го беше представил като брат ... и мръсник?

И на мен снощи ми направиха впечатление думите на Фадик за детето. Сякаш и в предишни серии имаше някакви по-завоалирани намеци, но не от Фадик.

Последна редакция: пт, 09 ное 2018, 17:04 от Tania M.

Общи условия

Активация на акаунт