На пазар в Лозенград, Одрин и Чорлу - 22

• 118 076
  • 745
  •   1
Отговори
# 225
  • Стара Загора
Любими мои бадемови курабийки са на Трим, Велинградска фирма. Доколкото знам собственика е грък. Но отдавна не съм ги виждала. Иначе и на Аги не са лоши. Канелените им също са хубави. Heart Eyes

Тримските обаче са топ, както и великденските им курабии с канела. Heart Eyes Черпя ви виртуално. Kissing Heart
Скрит текст:

Днес пробвах и сумака, но явно си бях нарязала лука на доста дебело или беше по-парлив, направо все едно ядях люта чушка. Дискомфортно ми стана леко, ама кой ме кара цяла глава са изям.

Подкрепям за шоколада на Юлкер с шам фъстък...да отива в списъка на първа страница!
Скрит текст:
Преди 2 минути опосках за отрицателно време цял, чак на последните два парченца усетих сладост. Лек и приятен, нищо общо с Милките. И ядки има много, хрупат чудно и е 70 гр... Изяжда се на един дъх. Ех, сега ако имах и салеп. Close

За любителите на Рафаело, кокос и бял шоколад, горещо препоръчвам тези пурички. Идея по-сладки са от бонбоните, но сууупер вкусни. Има с млечен и черен шоколад също.

Това брауни не е лошо, но е повече какаово и не се усеща сладост, нито портокал. Иначе е меко и сочно...

Последна редакция: чт, 15 ное 2018, 20:26 от iv4enceto_91

# 226
  • Тополовград
Може ли да хапнем някъде в Одрин постна храна.

# 227
  • Варна
Ние купуваме такива курабии от Bim , супер са.

http://www.lezzethane.com.tr/?page_id=256

# 228
  • Варна
Ама сте ужасни с тези сладки Stuck Out Tongue Winking Eye
Ето с тези прегрешавам и аз

# 229

Точно гръцки са сладките.  Много ги обичам и ги правя. В нашия град  се правят традиционно за Великден ( нали сме  стара гръцка колония )

Много хубаво изглеждат сладките ти, Даниела. Поздравления! Стана ми интересно къде живееш /ако не е тайна/? Може ли споделиш рецептата, която правиш?

Синара, от Поморие съм.
Ето я рецептата, която имам от майка ми, а тя -  от баба:
Скрит текст:
0,5 кг свинска мас  (мека, но не разтопена)
125 г краве масло ( може цялото количество мазнина да е масло, но стават по - твърди и стегнати)
1,5 ч. ч. пудра захар
1 яйце
2 ванилии
2 с. л. ракия
100 г белени и леко запечени бадеми
брашно, колкото поеме до ронливо тесто
Смесвам маста и маслото и бъркам, докато стане еднородна смес. Прибавям пудрата захар, яйцето, ванилията, ракията и накрая, на порции, брашното. Меси се енергично, докато започне да се рони. Тестото не трябва да става много твърдо. Разточвам тестото, а понякога просто го  разплесквам с ръка, на дебелина 1.5 см някъде ( по - дебелички да са) и режа полумесеци с винена чаша. Може и с формички, но не ми се занимава. Нареждам ги в тава, която не се маже с мазнина. Пекат се много бързо, да порозовеят леко отдолу, а отгоре да си останат останат бели. Още топли ги поръсвам с пудра захар. Трябва да престоят няколко дни. Примерно, за Великден ги правя най- късно на Велика сряда.

# 230
  • Варна
Синара, от Поморие съм.
Ето я рецептата, която имам от майка ми, а тя -  от баба:
Скрит текст:
0,5 кг свинска мас  (мека, но не разтопена)
125 г краве масло ( може цялото количество мазнина да е масло, но стават по - твърди и стегнати)
1,5 ч. ч. пудра захар
1 яйце
2 ванилии
2 с. л. ракия
100 г белени и леко запечени бадеми
брашно, колкото поеме до ронливо тесто
Смесвам маста и маслото и бъркам, докато стане еднородна смес. Прибавям пудрата захар, яйцето, ванилията, ракията и накрая, на порции, брашното. Меси се енергично, докато започне да се рони. Тестото не трябва да става много твърдо. Разточвам тестото, а понякога просто го  разплесквам с ръка, на дебелина 1.5 см някъде ( по - дебелички да са) и режа полумесеци с винена чаша. Може и с формички, но не ми се занимава. Нареждам ги в тава, която не се маже с мазнина. Пекат се много бързо, да порозовеят леко отдолу, а отгоре да си останат останат бели. Още топли ги поръсвам с пудра захар. Трябва да престоят няколко дни. Примерно, за Великден ги правя най- късно на Велика сряда.
А бадемите?

# 231
  • Бургас / UK
Даниела,същите сладки правеше моята баба,сега майка ги прави.Задължително за Велик ден и Коледа имаме такива Blush Остана и аз да се науча и да продължа традицията ...

Бадемите ги режат на тънки филийки и се слагат вътре в тестото (поне наще така ги правят) ,но нека и Даниела напише тя как ги прави.

# 232
k_savova,  бадемите също се слагат в тестото. Аз ги добавям преди да започна да слагам брашното. Пропуснала съм да го напиша. Режа ги на едри парчета. На филийки, както е казала Чефи, също става. Или да се смелят с чопър, но съвсем за кратко, за да останат по - едри парченца.

Последна редакция: пт, 16 ное 2018, 08:50 от daniela.qnkova

# 233
  • у нас
Даниела, благодарско за рецептата. Kissing Heart Понеже и аз съм с гръцка жилка, моята баба правеше бели гръцки сладки с мас. И да, винаги, когато ходих при баба и дядо в Несебър, за празниците, ухаеше незабравимо на тези сладки. Аз ги правех няколко пъти, децата, когато бяха по-малки. Стават чудни, но трябват здрави ръце с това месене и точене.

Някой скоро да е купувал Ламизил от Тр.? Предният път беше изчерпан.

# 234
  • На юг от тук

Последно на 31.10 пак нямаше. Помолила съм приятелка да провери в Люлебургаз.

# 235
  • Varna
И тука във Варна нашите баби и майки забъркваха същите сладки.
Няма да забравя как комшийките се състезаваха на коя са по вкусни.
От всичко това намазвахме ние дечурлигите Wink
Навремето жените когато правеха сладости, баници и други такива
вкусотии винаги носеха и на комшиите.

Скрит текст:
Може да са гръцки сладки, обаче тука в моята махала, бивша турска живеехме, българи, турци, арменци, гърци и евреи. Всички женуря правеха и тези гръцки сладки. Та познайте кЪФ кеф е било по празници и не само по празници WinkА иначе сме съседи със гръЧката махала. Та ставаше яка обмяна не рецепти между бабите  и мамите ни.

# 236

Последно на 31.10 пак нямаше. Помолила съм приятелка да провери в Люлебургаз.
Събота и неделя имам група в Одрин и Чорлу, мога да проверя. За Ламизил таблетки ли става въпрос?

# 237
  • у нас
Крем Ламизил.

# 238
И понеже стана дума за празници, да ви кажа нещо интересно. В понеделник бях в Одрин и в мола на Кипа /вече Мигрос/ по коридорите имаше коледна украса. В супермаркета пък продаваха коледни сувенири - свещници с еленчета, керамични чинийки и др, Меко казано бях изумена, но явно е важно търговиата да върви и да се привлече клиента, пък било то и с християнски символи в мюсолманска страна.

# 239
И понеже стана дума за празници, да ви кажа нещо интересно. В понеделник бях в Одрин и в мола на Кипа /вече Мигрос/ по коридорите имаше коледна украса. В супермаркета пък продаваха коледни сувенири - свещници с еленчета, керамични чинийки и др, Меко казано бях изумена, но явно е важно търговиата да върви и да се привлече клиента, пък било то и с християнски символи в мюсолманска страна.

Клиентите на Мигрос неса само мюсолмани..
Трябва да има за всеки по нещо..
А и Мигрос мисля 4е беше някоя френска компания..
та в CarrefourSA в големите градове се намира и няколко вида  свинско месо. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт